×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Vikidál Gyula - Így történt! - 2. rész (2016) 

Megjelent: 2016. szeptember 19. hétfő 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

A Pandora's Box zenekar a nyolcvanas évek nagy reményekkel induló, profi zenekara volt, a szakma által elismert zenészekkel. Hogy mennyire volt sikeres a csapat akkor, azt az idő bizonyítja. Az elmúlt néhány évben számos interjú készült korábbi tagokkal, a csapat körül segédkező emberekkel. Mindenki elmesélte a maga emlékeit, a saját szemszögén keresztül. Úgy gondolom, hogy - már csak az illendőség kedvéért is -, de vizsgáljuk meg ezt a történetet Vikidál Gyula nézőpontjából is! A beszélgetésben óhatatlanul szóba kerül a P. Mobil és a Dinamit zenekar is, mint egyébként sok minden más! A téma annyira széleskörű, hogy sajnos számos része kimaradt, de reményeink szerint a későbbiekben mindezt pótoljuk! Mindenkinek kellemes olvasást! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Ha már megemlítetted Csiga Sanyit, vele másik vitád is volt.

Idézet a Csiga Sándor interjúból: "A Neked adnám a világot első versszakát én írtam hozzá a lemezre került változathoz, ami a Mobilverzióban nem volt benne. Ettől persze még Vikidál-dal ez."

Látod, milyen érdekes a megfogalmazás, mondhatnám huncutul aljas. De ennek mi köze a P. Box-hoz? A Neked adnám a világot című dal már a P. Mobil időkben, 1978-ban megvolt! Csiga Sanyival valóban találkoztam a Dinamit alakulása tájékán, ám értékelhető munka kapcsolatba '82 őszén kerültem, a Pandora's Box zenekarba történő beállásom kapcsán.

Ezért is van köze a P. Box történetéhez, ráadásul van még egy közös téma!

Idézet a Csiga Sándor interjúból: "Erdős (vagy Wilpert) nem engedte a lánctalpas éjszakák részt, így lett belőle "mámoros éjszakák", amit jobb híján, hamarjában Vikidál írt bele tudtommal, de szerintem szörnyű lett."

Az ilyen rosszindulatú megjegyzéseknél el kellene gondolkodni, hogy mi a fontosabb, a lemez megjelenése, amely nagyon fontos része egy zenekar életének, vagy egy szövegíró egyéni, a zenekar életét tönkre tevő akarnoksága. (Lásd a P. Mobil kitiltása az MHV-tól, Lóri állítólagos kompromisszum képtelensége miatt.) Azt tudni illik, hogy a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat - akkori média hatalom - nagyon sokat megengedett a zenekarnak, nem is volt velünk különösebb probléma, de a lánctalpas éjszaka egy kicsit "neccesnek" számított a hatalom szemében. Az MHV kérte, hogy javítsuk át valami emészthetőbbre. Így cseréltem le mámoros éjszakákra. Egyébként nagyon szépen megírta a Zöld a bíbor és a fekete két versszakát, majd később a harmadikat is, ezért le a kalappal előtte!

Idézet Csiga Sándortól István, a királyban történő sikereid kapcsán: "Számomra eléggé furcsa, tudathasadásos állapot, hogy az egyik pillanatban még Koppány vagyok a színpadon és üvöltök az embereknek, akik egyként mozdulnak, fellázítom az országot, aztán pedig tisztán, modorosan énekelek egy színházi előadáson."

Egész idáig nem tudtam, hogy Csiga Sándornak énektanári képesítése van. De valójában az egész mondat érthetetlen számomra. Azt elfelejtette leíratni, hogy a Szállj fel szabad madár című dal, - melyet az István, a király című rockoperában énekeltem - lett a zenekari koncertjeink záró száma. Az pedig szintén megemlítendő, hogy a színházi előadás nem egy szereplőről szól, hanem az egész történelmi pillanatot mutatja meg, melynek Koppány-jelenlétem is egyik fontos része.

Folytassuk akkor a P. Box történetet, elkezdtetek együtt dolgozni...

Igen, a Kő kövön lemez, a szakma szerint is minden idők egyik legjobb rock lemeze. A Box történetének fontos része, hogy Samunak és Cserháti Pityinek volt egy, a zenekar életét meghatározó, korszakalkotó javaslata. Azt is tudni kell, hogy kétszemélyes zenekari döntések születtek nagyon sok esetben, vagyis a többi tagnak jóformán alig volt beleszólása bizonyos ügyekbe, így nekem is.

A szövegírókkal - Gombócz Lajos, Csiga Sanyi, Varga Misi - való kapcsolatunk működött, de nem lehetett olyan szoros, mint a zenekar tagjai között. Együtt dolgoztuk ki a dalokat, rengeteget próbáltunk, koncerteztünk az országban, és keményen melóztunk, hogy azt az anyagot, amit létrehoztunk, a közönséggel is megszerettessük.

Szóval, a javaslat az volt, hogy másfajta elosztás szerint fogjuk feltüntetni szerzőként a neveket. Szabó Pisti, Pálmai Zoli sem voltak zeneszerzők, Zsöci, Dödi egy-egy dal erejéig, de úgy gondoltuk, hogy nekik is rengeteg munkájuk fekszik a dalok meghangszerelésében, megszólaltatásában, nem maradhatnak névtelenül a háttérben. Nem beszélve a sok száz koncerten nyújtott teljesítményükről. Ezért a várható jogdíjak esetében, egybe vettük a zeneszerzői és a szövegírói díjazást 100%-nak és ebből állítottunk fel egy arányos elosztást. Így történt, hogy azok is jutottak egy kis jogdíjhoz, akik egyébként nem voltak szerzők a zenekarban, de a megjelent kiadványokon szerepel a nevük zeneszerzőként, vagy szövegíróként.

Volt, aki nehezményezte, például Gombocz Lajos az első időkben, de aztán ő is beletörődött. Csiga Sanyira nem emlékszem, de talán vele nem volt különösebb probléma. Varga Misi úri emberként mondott véleményt erről. Lassan mindenki elfogadta, hogy ez így van rendjén. Ismét leírnám ehhez a fejezethez, ha nincs énekdallam, és a zenekar nem lemezképes, nem sikeres, akkor a legjobb szövegek is a kukában végzik.

Azért, hogy mindez érzékelhetőbb legyen, egy pillanat erejéig vissza kell kanyarodni az ős-zenekarunkra, ahol távozásom kapcsán, tízen valahány nótából kimaradt a nevem, pedig, mint tudjuk, én voltam Samuka és Pityi társszerzője. Természetesen direkt, bosszúból, a távozásomért. Ezért a fiúk a Box-ban később elnézést kértek, de mint kiderült, állítólag akkor ez a módi parancsra történt. Évekkel később Zeffer Andris is hasonló történeteket mesélt, megerősítendő Samu és Pityi nyilatkozatait, Lóránt "becsületességéről", sőt néhány általam írt dal kötelező átírásáról is.

Veled a P. Box azonos, vagy más akart lenni, mint a P. Mobil?

Ez szerintem kétirányú dolog, mert Miklóssal is szerették volna a hagyományos vonalat tovább vinni. A legelején játszottak ők is egy-két Mobil nótát. De amikor én odamentem, akkor ez eléggé egyértelmű lett, a közös múltunk, és addigi munkáink megerősítettek, hogy a stílust, melyet már a Mobilban mi határoztunk meg, tovább kell vinni, hisz abban voltunk a legjobbak.

Amikor bekerültél a P. Boxba, ott is folytatódott ez az "árulózás"?

Mire én a csapat tagja lettem, addigra lecsengett ez a fajta véleménynyilvánítás.

Az új erőre kapott Pandora's Box, szinte már egy másik P. Mobilnak számított.

Valóban, hiszen velem és Zolikával már többen voltunk a zenekarban Mobilosok, mint az eredeti csapatban. De ez nem egy nagy történet, hiszen már negyvennél is több ember játszott a régi zenekarunkban.

Elindult a P. Box, de ezzel majdnem egy időben az István, a király is.

Engem először '81 telén keresett meg Koltay Gábor az István, a király kapcsán, amit örömmel fogadtam. Majd 1982-ben már határozott elképzelésekkel kért meg Gábor Koppány eljátszására. Mindez nem is volt nagy gond, bár az első időkben, amíg a próbák zajlottak a Királydombon, addig kevesebb időm volt a zenekarra, és ezt a társaim nehezményezték. Ám, ha visszagondolok, hogy később az Istvánban szerzett országos sikereimet felhasználva, '84-ben megcsináltuk az István király oratórikus változatát is, mely szerintem egyértelműen sokat segített a zenekarnak ismertségben és elismertségben, akkor talán megérte volna türelmesebbnek lenni irántam.

Készítette: Fiery

A teljes interjú: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.
rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia