Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

[Stömb] - Duality EP (2017)

 Látogatottság
Összesen
88311734
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Vikidál Gyula - Így történt! - 2. rész (2016)

Interjúk

A Pandora's Box zenekar a nyolcvanas évek nagy reményekkel induló, profi zenekara volt, a szakma által elismert zenészekkel. Hogy mennyire volt sikeres a csapat akkor, azt az idő bizonyítja. Az elmúlt néhány évben számos interjú készült korábbi tagokkal, a csapat körül segédkező emberekkel. Mindenki elmesélte a maga emlékeit, a saját szemszögén keresztül. Úgy gondolom, hogy - már csak az illendőség kedvéért is -, de vizsgáljuk meg ezt a történetet Vikidál Gyula nézőpontjából is! A beszélgetésben óhatatlanul szóba kerül a P. Mobil és a Dinamit zenekar is, mint egyébként sok minden más! A téma annyira széleskörű, hogy sajnos számos része kimaradt, de reményeink szerint a későbbiekben mindezt pótoljuk! Mindenkinek kellemes olvasást! - Fiery

Ha már megemlítetted Csiga Sanyit, vele másik vitád is volt.

Idézet a Csiga Sándor interjúból: "A Neked adnám a világot első versszakát én írtam hozzá a lemezre került változathoz, ami a Mobilverzióban nem volt benne. Ettől persze még Vikidál-dal ez."

Látod, milyen érdekes a megfogalmazás, mondhatnám huncutul aljas. De ennek mi köze a P. Box-hoz? A Neked adnám a világot című dal már a P. Mobil időkben, 1978-ban megvolt! Csiga Sanyival valóban találkoztam a Dinamit alakulása tájékán, ám értékelhető munka kapcsolatba '82 őszén kerültem, a Pandora's Box zenekarba történő beállásom kapcsán.

Ezért is van köze a P. Box történetéhez, ráadásul van még egy közös téma!

Idézet a Csiga Sándor interjúból: "Erdős (vagy Wilpert) nem engedte a lánctalpas éjszakák részt, így lett belőle "mámoros éjszakák", amit jobb híján, hamarjában Vikidál írt bele tudtommal, de szerintem szörnyű lett."

Az ilyen rosszindulatú megjegyzéseknél el kellene gondolkodni, hogy mi a fontosabb, a lemez megjelenése, amely nagyon fontos része egy zenekar életének, vagy egy szövegíró egyéni, a zenekar életét tönkre tevő akarnoksága. (Lásd a P. Mobil kitiltása az MHV-tól, Lóri állítólagos kompromisszum képtelensége miatt.) Azt tudni illik, hogy a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat - akkori média hatalom - nagyon sokat megengedett a zenekarnak, nem is volt velünk különösebb probléma, de a lánctalpas éjszaka egy kicsit "neccesnek" számított a hatalom szemében. Az MHV kérte, hogy javítsuk át valami emészthetőbbre. Így cseréltem le mámoros éjszakákra. Egyébként nagyon szépen megírta a Zöld a bíbor és a fekete két versszakát, majd később a harmadikat is, ezért le a kalappal előtte!

Idézet Csiga Sándortól István, a királyban történő sikereid kapcsán: "Számomra eléggé furcsa, tudathasadásos állapot, hogy az egyik pillanatban még Koppány vagyok a színpadon és üvöltök az embereknek, akik egyként mozdulnak, fellázítom az országot, aztán pedig tisztán, modorosan énekelek egy színházi előadáson."

Egész idáig nem tudtam, hogy Csiga Sándornak énektanári képesítése van. De valójában az egész mondat érthetetlen számomra. Azt elfelejtette leíratni, hogy a Szállj fel szabad madár című dal, - melyet az István, a király című rockoperában énekeltem - lett a zenekari koncertjeink záró száma. Az pedig szintén megemlítendő, hogy a színházi előadás nem egy szereplőről szól, hanem az egész történelmi pillanatot mutatja meg, melynek Koppány-jelenlétem is egyik fontos része.

Folytassuk akkor a P. Box történetet, elkezdtetek együtt dolgozni...

Igen, a Kő kövön lemez, a szakma szerint is minden idők egyik legjobb rock lemeze. A Box történetének fontos része, hogy Samunak és Cserháti Pityinek volt egy, a zenekar életét meghatározó, korszakalkotó javaslata. Azt is tudni kell, hogy kétszemélyes zenekari döntések születtek nagyon sok esetben, vagyis a többi tagnak jóformán alig volt beleszólása bizonyos ügyekbe, így nekem is.

A szövegírókkal - Gombócz Lajos, Csiga Sanyi, Varga Misi - való kapcsolatunk működött, de nem lehetett olyan szoros, mint a zenekar tagjai között. Együtt dolgoztuk ki a dalokat, rengeteget próbáltunk, koncerteztünk az országban, és keményen melóztunk, hogy azt az anyagot, amit létrehoztunk, a közönséggel is megszerettessük.

Szóval, a javaslat az volt, hogy másfajta elosztás szerint fogjuk feltüntetni szerzőként a neveket. Szabó Pisti, Pálmai Zoli sem voltak zeneszerzők, Zsöci, Dödi egy-egy dal erejéig, de úgy gondoltuk, hogy nekik is rengeteg munkájuk fekszik a dalok meghangszerelésében, megszólaltatásában, nem maradhatnak névtelenül a háttérben. Nem beszélve a sok száz koncerten nyújtott teljesítményükről. Ezért a várható jogdíjak esetében, egybe vettük a zeneszerzői és a szövegírói díjazást 100%-nak és ebből állítottunk fel egy arányos elosztást. Így történt, hogy azok is jutottak egy kis jogdíjhoz, akik egyébként nem voltak szerzők a zenekarban, de a megjelent kiadványokon szerepel a nevük zeneszerzőként, vagy szövegíróként.

Volt, aki nehezményezte, például Gombocz Lajos az első időkben, de aztán ő is beletörődött. Csiga Sanyira nem emlékszem, de talán vele nem volt különösebb probléma. Varga Misi úri emberként mondott véleményt erről. Lassan mindenki elfogadta, hogy ez így van rendjén. Ismét leírnám ehhez a fejezethez, ha nincs énekdallam, és a zenekar nem lemezképes, nem sikeres, akkor a legjobb szövegek is a kukában végzik.

Azért, hogy mindez érzékelhetőbb legyen, egy pillanat erejéig vissza kell kanyarodni az ős-zenekarunkra, ahol távozásom kapcsán, tízen valahány nótából kimaradt a nevem, pedig, mint tudjuk, én voltam Samuka és Pityi társszerzője. Természetesen direkt, bosszúból, a távozásomért. Ezért a fiúk a Box-ban később elnézést kértek, de mint kiderült, állítólag akkor ez a módi parancsra történt. Évekkel később Zeffer Andris is hasonló történeteket mesélt, megerősítendő Samu és Pityi nyilatkozatait, Lóránt "becsületességéről", sőt néhány általam írt dal kötelező átírásáról is.

Veled a P. Box azonos, vagy más akart lenni, mint a P. Mobil?

Ez szerintem kétirányú dolog, mert Miklóssal is szerették volna a hagyományos vonalat tovább vinni. A legelején játszottak ők is egy-két Mobil nótát. De amikor én odamentem, akkor ez eléggé egyértelmű lett, a közös múltunk, és addigi munkáink megerősítettek, hogy a stílust, melyet már a Mobilban mi határoztunk meg, tovább kell vinni, hisz abban voltunk a legjobbak.

Amikor bekerültél a P. Boxba, ott is folytatódott ez az "árulózás"?

Mire én a csapat tagja lettem, addigra lecsengett ez a fajta véleménynyilvánítás.

Az új erőre kapott Pandora's Box, szinte már egy másik P. Mobilnak számított.

Valóban, hiszen velem és Zolikával már többen voltunk a zenekarban Mobilosok, mint az eredeti csapatban. De ez nem egy nagy történet, hiszen már negyvennél is több ember játszott a régi zenekarunkban.

Elindult a P. Box, de ezzel majdnem egy időben az István, a király is.

Engem először '81 telén keresett meg Koltay Gábor az István, a király kapcsán, amit örömmel fogadtam. Majd 1982-ben már határozott elképzelésekkel kért meg Gábor Koppány eljátszására. Mindez nem is volt nagy gond, bár az első időkben, amíg a próbák zajlottak a Királydombon, addig kevesebb időm volt a zenekarra, és ezt a társaim nehezményezték. Ám, ha visszagondolok, hogy később az Istvánban szerzett országos sikereimet felhasználva, '84-ben megcsináltuk az István király oratórikus változatát is, mely szerintem egyértelműen sokat segített a zenekarnak ismertségben és elismertségben, akkor talán megérte volna türelmesebbnek lenni irántam.

Készítette: Fiery

A teljes interjú: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.54 Seconds