×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 The BlackBirds együttes az A38 hajón Revolverezik! 

Megjelent: 2016. szeptember 20. kedd 18:05
Szerző: mikblue
    Interjúk 

Az A38 immár hagyományos koncerthelyszíne a Beatles hagyományait ápoló The BlackBirds együttesnek. A zenekar - Dobos László, Hajba Érion, Hajba Imre és Hoffmann György - az utóbbi időben rendre valamilyen "tematikus" programmal kedveskedik rajongóinak és az érdeklődőknek. Így lesz ez most is? A kérdésre Hoffmann György dobostól kaptunk választ.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Igen, szeptember 28-án, este 8-tól az 50 évvel ezelőtt megjelent, pszichedelikus Revolver nagylemez összes dalát eljátsszuk. Emellett persze még sok dögös Beatles dalt szerepel a műsorban. Ezúttal Magyarország egyetlen szitárművésze, Kozma András lesz a vendégünk egy dal erejéig.

Milyen nagyobb szabású koncerteket terveztek az ősz és a tél folyamán?

Idén is megemlékezünk John Lennon születésnapjáról. Október 09-én adunk egy Lennon dalokból álló kis emlékkoncertet a budapesti Music Expo keretében. Itt - magunk mellett - a jó öreg brit VOX erősítőket is reklámozzuk (ilyen márkájú erősítő segítségével szólaltak meg valamikor a Beatles dalai.) A The BlackBirds idén hivatalos partneri szerződést kötött a legendás VOX céggel!

Novemberben fellépünk a Living Room Club születésnapi buliján. A klub 16 évvel ezelőtt nyílt meg az ötödik kerületben, a Kossuth Lajos utcában. A fiatalok körében ma is töretlen népszerűségnek örvendő klub születésnapi partyjára a szervezők nagy bulit ígérnek, ezen belül kerül sor a The BlackBirds pszichedelikus Beatles koncertjére. Idén sem marad el, az immár hagyományos Beatles-karácsony a budapesti New Orleans Music Clubban.

Ismét jártatok Liverpoolban. A Beatle Week eseményen vettetek részt, ha jól értesültem. Hány koncertetek volt összesen?

Immár negyedszer léptünk fel a Beatle Week fesztiválon, ötödször Liverpoolban. Óriási koncertek és bulik voltak idén is. Négy nap alatt nyolc koncertet adtunk, rengeteg élő legendával találkoztunk a Beatles háza tájáról. Ott volt George Harrison első felesége, Pattie Boyd, aki többek között a legendás Something című dalt ihlette. Találkoztunk McCartney Beatles utáni zenekarának, a Wingsnek a dobosával, Steve Holleyval, és gitárosával, Laurence Juberrel. Mindkettejüknek ajándékoztunk a tavaly megjelent The BlackBirds DVD-ből.

Dedikáltattuk a zenekar Höfner basszusgitárját Klaus Voormannall, számos kitűnő együttes - köztük a Manfred Mann - tagjával, ismert képzőművésszel. Ő basszusgitározik John Lennon Image című nagylemezén, és ő rajzolta az idén 50 éves Revolver című Beatles nagylemez borítóját is.


Mi változott a korábbiakhoz képest ezen a fesztiválon?

A fesztivál idén is hasonló volt az eddigiekhez, kevesebb, de sokkal nívósabb helyszín zajlottak a koncertek. A meghívott sztárvendégek részben megegyeztek az eddigiekkel, bár voltak változások, új arcok is. Sok országból, sokan ismerték a 12 éve létező The BlackBirds zenekart, tudják, hogy ebben a kis országban is óriási a Beatles kultusza. Tudják továbbá, hogy Egerben nyílt egy Beatles Múzeum. Visszük tehát annak a hírét, hogy itthon is imádják a Beatlest.

Idén is kötődtek szövetségek és barátságok. Összebarátkoztunk például Mark Hudson amerikai zeneszerző-producerrel, aki Ringo Starr lemezeit írja már 20 éve! Valamint a Beatles fesztivál új szervezőivel és a Britain's Finest amerikai zenekar tagjaival.

Más országok Beatles-tributejai közül, milyen együttesekkel találkoztatok?

Sok bandát láttunk, volt köztük több nagyon jó. Megnéztünk például egy kaliforniai Beatles Showt. Láttunk egy orosz balalajka zenekart, akik Beatlest játszottak, nagyon szuper volt. Az argentinoknak is volt egy remek Beatles csapata, a Shouts. A nagyon korai Beatlest igazán autentikusan nyomták.

Tervezitek-e mostanában lemez megjelentetését, s ha igen, az életmű melyik részéből?

Lemezt nem tervezünk, de várható még egy DVD a Beatles második korszakának világából. Meglátjuk, tele vagyunk ötletekkel és tervekkel, csak el kell jutnunk a megvalósításhoz, ami már nem csak művészi kérdés, hanem az anyagi lehetőségeken és a szerencsén is múlik.

Régi vesszőparipám, újra megkérdezem: nem gondoltatok-e arra, hogy a Beatles-nótákat kicsit több saját "ízzel" töltsétek meg?

Nem. Mi emlékzenekar vagyunk, a Beatles eredeti szellemiségét akarjuk visszaadni. Így is beletesszük magunkat minden dalba, néhány esetben megengedjük magunknak, hogy egy kicsit másképp is játsszuk... - szögezte le végül a zenekar nevében nyilatkozó Hoffmann György.

Kovács "mikblue" Miklós

rovat lapozó


Még, még, még...mikblue írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia