rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Suffocation - ...of the Dark Light (2017)

 Látogatottság
Összesen
87460170
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Vikidál Gyula - Így történt! - 3. rész (2016)

Interjúk

A Pandora's Box zenekar a nyolcvanas évek nagy reményekkel induló, profi zenekara volt, a szakma által elismert zenészekkel. Hogy mennyire volt sikeres a csapat akkor, azt az idő bizonyítja. Az elmúlt néhány évben számos interjú készült korábbi tagokkal, a csapat körül segédkező emberekkel. Mindenki elmesélte a maga emlékeit, a saját szemszögén keresztül. Úgy gondolom, hogy - már csak az illendőség kedvéért is -, de vizsgáljuk meg ezt a történetet Vikidál Gyula nézőpontjából is! A beszélgetésben óhatatlanul szóba kerül a P. Mobil és a Dinamit zenekar is, mint egyébként sok minden más! A téma annyira széleskörű, hogy sajnos számos része kimaradt, de reményeink szerint a későbbiekben mindezt pótoljuk! Mindenkinek kellemes olvasást! - Fiery

Tehát voltak előnyei és hátrányai is ennek a "kettősségnek"...

Az István, a királynak köszönhetően nem csak a rockzenét szerető közönség előtt, hanem kortól függetlenül, országosan ismert lettem, a lemezgyár örült, azt írtunk és azt tettünk, amit akartunk. Erre nagyon jó példa, amikor 1985-ben megjelent a szólólemezem, egy eklektikus - különböző stílusokat, irányzatokat keverő, egyedi, többféle stílus keveréke - szólólemez, amin azt csinálhattam, amit csak akartam. Szerintem ez a zenekarnak is jót tett, hiszen még ismertebb lett, még jobban elfogadtak bennünket, tulajdonképpen szépen működött minden.

Idézet Gombocz Lajos interjúból: "Soha nem elég! A Vikidál van a borítón feltüntetve szövegíróként. Erről azt mondta Gyula egy tévéinterjúban - talán a Pulzusban -, hogy öt perc alatt írta meg a szövegét. Engem egyébként soha nem említettek meg sehol sem."

Amikor a P. Boxhoz kerültem, néhány zenei ötletet is hoztam. Például a Fantomlány, Maradj a vonalban. Írogattam ezekre szövegeket, de nem igazán voltak jók. Elvetettem az új gondolatokat, amik bennem voltak, és külső szövegírók ötleteit fogadtam el, és ez, mint a megjelent kiadványok is bizonyítják, jól működött. Gombocz Lajossal is. A fenti nyilatkozat baromság. "Kevesebb füves cigit kellett volna sodorni a befőttes üvegből." Az igazság az, hogy a Pandora's Box egyszer, vagy kétszer nyilatkozott a tévében, akkor is a Zöld, a bíborral kapcsolatban.

A Dinamittal lehetett több olyan interjú, ami a szövegírásról is szólt, hiszen köztudott, hogy az első lemez összes szövegét én írtam. Készült tizenkét nóta, abból tíz került az albumra, kettő kislemezre. Tényleg előfordulhatott, átvitt értelemben egy ilyen viccnek szánt mondat, mint például az Igazság című dal esetében, amit éjszaka, két-három óra alatt írtam meg. Itt megjegyezném, hogy a végleges formáját a Dinamit legénységének szakmai tudása, odaadó munkája által nyerte el.

A Tinédzserdalt egy délutáni próbán majdnem készre csináltuk, másnap vittem a próbára a szinte kész szöveget. De a Soha nem elégről szó nem volt. Akadt néhány ötletem, amit beleírtam, de hogy az egészet én írtam volna, arról soha, szó nem volt. Ez a szöveg eredetileg Gombocz Lajos ötlete és munkája, kivéve néhány sort, vagy szavakat, melyeket a próbák folyamán, a dal megszólalása, jelentése, vagy énekelhetősége miatt átírtam, de csupán a már említett elosztás miatt lett az én nevem szövegíróként feltüntetve.

Mindenki másképp emlékszik...

Igen, van, aki szándékosan, van, aki hanyagságból. Tulajdonképpen azért zajlanak ezek a szöveg-viták, mert ugyan a közös munka folyamán született ötletekből születtek a dalok, ám a megvalósításig sokszor komoly átalakuláson estek át. Ez már a Mobilban is így működött, valaki bedobott egy ötletet, például a Lóri, hogy Miskolc, mi pedig elkezdtük mondani, hogy 180 kilométer, néha több... aztán jött valaki, és megírt rá egy szöveget, de ez még nem volt végleges, kicsit javítani kellett rajta, a szánk íze szerint. A végleges szöveg egyébként Hobo munkája.

Itt azért megjegyezném, hogy az énekesnek, ha nem alkotó, akkor különösebb dolga nincs, elénekli a nótát, de sokat nem tud hozzá tenni. Az én esetemben - aki alkotó is, dallamszerző is vagyok -, kevés csak az elkészült szöveget ráhúzni az énekdallamra. Ilyenkor még sokat alakul, főleg ha sorokat kellett változtatni, vagy nehéz volt a prozódia, énekelhetetlen, vagy nem volt tartalmilag elég nyomatékos. Szerencsére ebben a zenekarban eléggé egy húron pendültünk.

Gondolom, azért így sem volt egyszerű megfelelni az elvárásnak.

Az, hogy egy szöveg nem passzol az adott zenéhez, bármikor benne lehet a pakliban. A megoldás ilyenkor pedig nem a sértődés, duzzogás, hanem, a "csak azért is megírom, amit kértek" a megoldás! Itt van például egy profi szövegíró, Miklós Tibor, aki írt valamelyik MHV nótára valami szöveget, amiért a Menyus azonnal jelezte nemtetszését. Ez miről szól? Tibi írj valami mást! Tibor pedig két nap múlva hozott egy olyan csodálatos szöveget, ami előtt le a kalappal. Meghajoltunk előtte, egy profi szövegíró így működik! Gondolj bele, hogy Presser Gabi, vagy Zorán hány dalt írt együtt a Dusánnal, biztosan volt ott is olyan, ami nem mindig sikerült elsőre, vagy nem fért bele a zeneszerző elképzelésébe. Van egy munkafolyamat, amelyben a siker elérése érdekében mindenkinek maximálisat kell nyújtani.

Ezek szerint a Mobilban is te gyártottad az énekdallamokat, meg a Dinamitban is. A P. Boxban is ugyanez folytatódott, csak ott a szöveget többen írtátok.

A Mobilban egy-két kivétellel, de a többi csapatban csak én. A Dinamit első lemezének a szövegeit én írtam, a Híd lemezt, S. Nagy Pista írta. Azt hiszem a Zsöcike nyilatkozta, amikor megszületett az Ómen lemez, rá két napra hozta Hobo a szövegeket. Ezzel szemben azért elmondanám, hogy adott zenei alapra, az általam kitalált, megszült dallamokat szleng, kamu angol szövegekkel felénekeltem valamilyen adathordozóra. Ezekkel a felvételekkel elmentem Hobohoz. Az óbudai lakótelepen lakott, ott szépen beültünk a szobába és Laci elővezette az elképzeléseit, ezeket ott helyben ráztuk gatyába. Nem is tudom hány napig, vagy talán hétig jártam fel hozzá, hasonlóan, mint S. Nagy Pistához, amikor a Híd lemez készült, mert másképp nem működött.

Hobo is, Pista is azt kérte, hogy személyesen menjek és énekeljem a készülő szövegeket, ugyanis így a náluk szinte készre elkészült szöveggel mentem zenekari próbára. Úgy, hogy bizton állíthatom, téves az információ, nem két nap alatt lett kész az Ómen lemez szövege.

Készítette: Fiery

A teljes interjú: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.42 Seconds