Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Exit Eden - Rhapsodies In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88137419
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Hantos Balázs - interjú (2016)

Interjúk

Hantos Balázs az Operaház énekese, de a beatkorszakban szinte minden ős-Illés koncerten megfordult rajongóként, sőt vendégénekesként többször a színpadon is, továbbá pár zenekari fotót is ő készített - a cikkben látható összeset például. A '80-as években a Rockszínházzal a Jézus Krisztus Szupersztárban Kajafás szerepét is több százszor énekelte. Ha megdörrenti basszusát, abba szó szerint a falak is beleremegnek...Hogy kerültél az Illés mellé?

Érdekes ez, mert először is Pásztory Zoli nekem 12 évig volt osztálytársam, sőt padszomszédom volt, és óvodába is együtt jártunk. Sőt, ő volt az esküvői tanúm, én meg az övé, az első esküvőjén. Testi-lelki jó barátok voltunk. De ő még nem volt a zenekarban, még csak nem is Körmendi James, hanem Rozinszky Csaba volt a dobos, mikor egy barátommal elmentünk egy Illés koncertre a Bercsényibe. Lajosékkal nagyon összebarátkoztam. Válogatott sportoló voltam, a tágabb olimpiai keret tagja, diszkoszvetőként. Félig-meddig testőrszerepbe is kerültem.

Jellemző volt az egyetemi közönség körében is a torzsalkodás?

Olyan nagyon nem, legalábbis ebben a korai időszakban. Bár verekedések azért megestek. Például volt az Illés mellett egy jóvágású, nagydarab néger gyerek, egy bizonyos Louis Ghanából. Azt hiszem a helyi bányászati miniszternek volt a fia, vendégdiák volt. Tökéletesen beszélt magyarul is és angolul is. Utóbbi volt a fontosabb, mert ő fordította a dalszövegeket a zenekarnak, illetve javítgatta a tagok kiejtését, hogy még pontosabban tudják interpretálni a nyugati menő slágereket. Vele például volt egy ütésváltásom.

Az egyik csajjal táncoltam, aki mikor meglátta Louis-t, könyörgött nekem, hogyha lekéri, ne adjam őt át. Nem adtam. Ezen Louis megsértődött azzal, hogy a buli után találkozzunk odakint. Kint elcsattant egy-két pofon, mire bemondta, hogy most megy és elmondja a nagykövetnek, hogy itt verik a négereket. Menjél. És persze nem ment, hanem egy hét múlva beállított két üveg sörrel, hogy "gyere, felejtsük el, igyunk inkább". Akkor így ment a buli, akkor ilyenből nem lett ügy. Most meg újságírók hada zsongná körbe a kérdést.

A fő védőember azonban nem én voltam, hanem Edőcs Pista, aki nehézsúlyú boxbajnok volt. Erre főleg akkor volt szükség, mikor a zenekar a Boschba került. Nahát, ott aztán voltak. Ott aztán voltak komoly bunyók. Volt egy másik segítője is Louis mellett a zenekarnak, Palotai Bélának hívták, ő egy 50 éves csudabogár volt. Kilógott közülünk, de örök infantilisként rockőrült is volt. Gyönyörű lakásban laktak, a felesége orvos volt és Béla is valami értelmiségi. Minden koncerten ott volt. Ő szerezte be valahogyan a mindenféle lemezeket és másolta magnószalagra a zenekarnak. Nyárádi Gábor volt a zenekar mellett a technikai segítő, ő mérnöknek tanult.

Koncz Zsuzsa, hogy került a zenekarba?

Koncz Zsuzsát két osztálytársam invitálta az Illésbe. Az egyik Ambrus Zoli volt, a másik Lázár Sanyi. Ambrus Zoli volt ismerőse Zsuzsának. Később vegyészmérnök lett és a Sakkszövetségnek is volt elnöke. Lázár Sanyi orvos lett. Ott voltam, mikor Lajos először meghallgatta Zsuzsát, épp énekeslányt kerestek.

Hogy vette az Omega, hogy Koncz Zsuzsa átlépett?

Sokáig együtt énekelték Körmendi Jancsival a Paul and Paula, meg a Wanda Jackson nótákat. Egyébként az én Philips mikrofonomba énekeltek koncerteken. Nem volt ellenségeskedés a zenekarok közt, az Omegával kimondottan jóban voltunk. A Metrót nem szerettük sohasem. Hahaha. Nemrég, hogy a Rockmúzeumban összejöttek a régi ős-Illés és ős-Omega tagok, akkor is ott folytattuk, ahol 50 éve.

Sok fotót te készítettél ekkoriban a zenekarról. Ez volt a hobbid?

Az érettségi után két évet dolgoztam, mint fotóriporter. Ez igazából ilyen fal sportállás volt, bár tényleg fotóztam. Sok akkori képet én készítettem, ezzel is segítettem a zenekart. De például Illés Lajos és Makkai Lilla házasságkötésén is én fotóztam.

Operaénekes vagy a mai napig is. E mellett az 1962-'64 közti időszakban te voltál a beépített vendég néhány számban a zenekarral. Hogy kezdtél énekelni?

A szüleim észrevették a tehetségemet, majd felvettek a Zeneakadémiára 1964-ben. Ezért is kellett abbahagynom a sportot, mert az éneklés és a 200 kilók emelgetése ütötte egymást, túlerőltette volna a torkot. A fekvenyomás merevített nagyon.

Az Illéssel egy-két szám volt, amivel felléptem, de leginkább akkor léptem színpadra, ha valamit mély hangon be kellett mondani, ilyeneket, hogy "subway", vagy "Jeij, my guitar plays the bossanova". Ilyenkor Lajos felintett, hogy "gyere, mondd be". Tulajdonképpen évekig szinte minden Illés koncerten ott voltam. Láttam, ahogy megjött először még csak vendégnek a magyar Buddy Holly, de nekem az Illést ez az 1965 előtti felállás jelenti, még ha Pásztory Zoli miatt még ezután is évekig jártam Illésre.

Például ott voltam a pécsi kukarugdosós incidenst megelőző koncerten is. A Stringsre nem nagyon jártam, de azért azt látni kell, hogy azért is bomlott fel a korábbi Illés, mert a tagok nagyobb része végzett az egyetemen, polgári állások felé léptek tovább. És az Illés az a Lajos volt. Ő volt a mag. Itt jegyezném meg, hogy Pásztory Zoli közönségként is járt Illésre, még mielőtt a Szörényi testvérek is megérkeztek volna.

Zoli nagy csajozó volt, ezzel kilógott az Illésből. Bródy máshogyan volt nagy csajozós. Zoli elementárisabb volt. És gyakran én szemeltem ki Zolinak az újabb lányokat. Koncerten figyeltem, ki érdeklődik iránta a leginkább. Nagyszerű volt a '65 utáni Illés is, de arra már nem jártam rendszeresen.

Nemrég Láng Péter említett meg téged a '63-as, sportcsarnokos koncert kapcsán, hogy ott is szerepeltél.

Így volt. De gondolom, inkább a koncert utáni eseményekre vagy kíváncsi. Jöttem hazafelé a buli után, a Thököly úton... egyedül. Egyszercsak megállt mellettem egy rabomobil, kiugrott két rendőr, hogy "ez a hosszú hajú is ott volt!" És már vágtak is be a kocsiba. Bevittek a VI. Kerületi Rendőrkapitányságra, egy szó nélkül bevágtak a kóterba. Voltak ott már vagy tizenegypáran hosszú hajúak. Vertem az ajtót, hogy engedjenek ki, de csak annyit mondtak, hogy "kuss"! Én meg aggódtam, hogy Anyámék aggódnak, aggódtak is.

Másnap reggel szólítanak, hogy "na, az a hosszú, az jöjjön". Kimentem, bemondtam, hogy az Újpesti Dózsa sportolója vagyok. "Hát mér nem szólt?!" Hát ha nem kérdezték! Újpestre én vittem ki a zenekart, hogy jó srácok, had lépjenek fel. Volt ott klubja is az Illésnek az Újpesti Dózsa székházában, az Eötvös utca 7-ben.

Beszéljünk egy kicsit az operai pályafutásodról is.

1970 és 1973 közt Moszkvában is voltam ösztöndíjas a Nagyszínháznál. Ha nagyon óhajtod kifejtem ezt az életszakaszt is, de van egy pár interjú a neten erről az időszakomról. Annyit talán róla, hogy megvolt az összes nagy szerep, de valahogy a marsallbot a zsebemben maradt. Bizonyos, nem az énektudással összefüggő hendikepek miatt nem jutottam el odáig, ahová szerintem eljuthattam volna. De 46. éve vagyok tag az Operában, ezt nem sokan mondhatják el magukról.

Operaénekesként a magyar rockzenei mezőnyből kit tartasz jó énekesnek?

Mielőtt erre válaszolnék, először egy kicsit a rockal való későbbi kapcsolatomról beszélnék. Hogy mi a könnyű és mi a nehéz zene, az nehéz kérdés. 1985-ben a Rémségek kicsiny boltjának ősbemutatóján, a Vígszínházban én voltam a Növény, a rém. Ez után pedig a Rockszínházzal a Jézus Krisztus Szupersztárban kétszáztízen-valahányszor énekeltem Kajafást. Szegeden volt az első négy előadása ennek, ott még Gregor József énekelt, és a lemezre is ő énekelte fel a szerepet, de mikor már Budapesten is játszották a darabot, onnantól én énekeltem mindig, a Józsi soha többet.

De kérdésedre válaszolva, Vikidál Gyulát mondanám. Jó haverom ma is. Mondtam neki, hogy hagyja abba az üvöltözést, tanuljon hangképzést, operai sztár lehetne belőle. Deák Billt is kedveltem, mint énekest, a Jézus-turnékon egy szobában aludtunk.

Úgy tudom, magnóőrült is vagy. Ez a beatkorszakból ered?

Akkoriban nem tudtunk lemezt szerezni sehonnan sem. Ha viszont Palotai Béla hozott lemezt, azt mi is fel akartuk venni. Terta 811, 911, Mambó. Ambrus Zolinak volt egy Vörös Szikrája, legalább 20 kiló volt.

Revoxról akkor csak álmodoztunk. És az FMH-ban volt egy magnós klub is, hetente összegyűltünk olyan húszan, mindenki kapott egy tucheles madzagot, odaült, volt egy hangerőpróba, majd elindult egy lemez, amit mindenki felvehetett. És ha valakinek zárlatos volt a magnója, akkor belebúgott az összes felvételbe. Jaj. És csak két éve szereztem először egy Revoxot.

Láttam az utóbbi években, hogy továbbra is baráti kapcsolatban vagytok az ős-Illés tagokkal, rendszeresen találkoztok.

Legalább évente egyszer találkoztunk a '90-es évektől kezdve, de egyre kevesebben vagyunk. Illés Lajos, Illés Karcsi, Pásztory Zoli, Rozinszky Csaba, most pedig Körmendi Jancsi hiányzik már a társaságból.

Az interjú, 22 másik beatinterjú társaságában, jóval bővebb képmellékletekkel megjelent kötetben is, megvásárolható itt!


Bálint Csaba (2016.10.01.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.72 Seconds