×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Honyecz Ferenc - The Garland Band - interjú (2016) 

Megjelent: 2016. október 08. szombat 18:05
Szerző: Marothy
    Interjúk 

Honyecz Ferenc, a Mester és tanítványai egykori basszusgitárosa 2014-ben hozta létre első saját zenekarát, The Garland Band néven. Igaz, itt elsősorban hárfán muzsikál, játékát női énekhang és ütőhangszerek egészítik ki.

Bizonyára az énekes Sarkadi-Szabó Emesét is sokan ismerik, hiszen fiatal kora ellenére már több ízben megmutatta tehetségét, az igazi meglepetés azonban a trió harmadik tagja, aki nem más, mint Rhani Krija, Sting ütőhangszerese! A Garland (nevezzük röviden így) máris figyelemre méltó albummal jelentkezett, a My Infinity egyéni hangvételű, bensőséges muzsikája könnyen elvarázsolhatja a hallgatót.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogyan jött létre a társulat?

Igazából a kiadó, a Hunnia Records keresett meg - mondja Honyecz Ferenc. - Azzal, hogy eddig mindig mások szekerét húztam, derítsük ki, nekem magamnak van-e szekerem... Ekkor azért már volt néhány dalom - a basszusgitárról hárfára váltás hozta meg újra a kedvem a zeneszerzéshez. Első körben Jáger Kinga énekelt a Garlandban, a promóciós CD-n az ő hangja volt hallható, Emesére idén nyár elején találtam rá. Rekordidő alatt azonosult a dalokkal, a produkcióval, első klipünk már vele készült.

Rhani Krija hogyan került képbe?

Gyorsan sok dal született, s Hunka Robival, a kiadó vezetőjével elgondolkodtunk, hol látnánk szívesen a zenekart a színpadon. Arra jutottunk, hogy külföldön is lehet esély, ezért szólnak angolul a számok a lemezen. Az ének és a hárfa mellé néhány dalban kiegészítő hangszerekre is szükség volt, Robinak szerencsére van kapcsolata Rhani Krijához, így őt kértük fel, hogy játsszon ütőhangszereken. Nagyon nagy örömömre, hiszen ki ne szeretne ilyen ragyogó muzsikussal együtt zenélni. S így még több esély volt a világ bármely táján izgalmasnak és érdekesnek ható anyagot készíteni.

Hogyan zajlott a lemezfelvétel?

Négy dalt küldtem el Rhaninak, teljesen rábíztam, miket tesz majd bele. Ezután megkaptuk a listát, milyen hangszereket béreljünk a felvételre, tehát már tudta, mit fog játszani. Amikor megérkezett Törökbálintra, a stúdióba, néhány mondatban átbeszéltük a dalokat, majd együtt játszva felvettük őket. Nem csak a tervezett négyet, hanem mindet! Mert végül az album összes számában hallható Rhani nagyszerű játéka. Talán ebből is kiderül, hogy élvezte a felvételt, a szellős dalok nagy szabad teret biztosítottak neki. A repülőtéren azzal búcsúzott, hogy jönne koncertezni is velünk.


Hová és mikor?

Szeptember végén jelent meg a My Infinity, a lemezbemutató koncert november 23-án lesz a Pataky Művelődési Központban, pontosabban mai nevén: a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Ahogy a dal is mondja, Kőbányán születtem - érdekes, hogy most újra ez a kerület fogad be, ahonnan indultam. Emesével és Rhanival az album dalai mellett feldolgozásokat játszunk, valamint vendégünk lesz a színpadon Szekeres Adrien és Kiss Gábor. Zenénk életre keltésében Hevesi Anna táncművész is nagy szerepet fog vállalni.

Játszott már élőben a Garland?

Ott voltunk nyáron az Örökség Világzenei Fesztiválon, valamint többször felléptünk Szentendrén, Emesével kettesben. Illetve bizonyos értelemben hármasban, mert dalaink előtt Kányási István tibeti tálakon játszva hozta a megfelelő hangulatba a közönséget. A legkülönfélébb élethelyzetekből érkeznek emberek a koncertekre, s nem biztos, hogy azonnal rá tudnak hangolódni a a szándékaink szerint szeretetteljes, reménykeltő zenére. De így igazán jól sikerültek a koncertek, jelezve, hogy nem csak külföldön érhet el valamit az együttes.

Külföldön elérhet valamit?

Tudom, erről csak akkor érdemes beszélni, ha már visszatértünk, de úgy néz ki, Ázsiától-Amerikáig nagy sikere van az albumnak ügynökségeknél, fesztiválok szervezőinél. Hogy menyire komoly az érdeklődésük, az legkésőbb jövőre kiderül.

Annyit még árulj el, miért váltottál hangszert?

A Mester és tanítványai után, több pályatársamhoz hasonlóan reklámzenék írásában és felvételében utaztam. Sokat lehetett keresni, persze a munka is sok volt, szóba sem jöhetett, hogy színpadra álljak. Nagy hatással voltak rám Dominic Miller (Rhani társa Stingnél) szerzeményei, filmzenéi, én is egyre többet kezdtem használni a hárfát. Pontosabban a gépi változatát. De nagyon nem voltam elégedett a hangszínnel, s tudtam, élőben sokkal jobban szólna, így hát nekiláttam megtanulni hárfázni.

Mint mondtam, ez hozta meg újra a kedvet saját dalok írásához. Valamint újra színpadra állhattam, Gerendás Péterrel, Csepregi Évával és másokkal, köztük a világsztár Craig David-del, 2009-ben pedig Havasi Balázs zenekarába, az Unbending Treesbe kerültem. A lemez első három dala még ebben az időben íródott, a többi már igazi The Garland Band szám. A basszusgitárt sem felejtettem el, imádok játszani rajta, hallható is az albumon, de most a hárfa az első a sorban. Nem csak klasszikus módon lehet játszani rajta, nem kell félni tőle... Engem elkapott a varázsa, ezt igyekszem most átadni.

thegarlandband.com, facebook.com/TheGarlandBand


Maróthy György

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Honyecz Ferenc!Marothy írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között: