Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Leprous - Malina (2017)

 Látogatottság
Összesen
88225830
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Cry Of Dawn - Cry Of Dawn (2016)

Lemezismertetők

Az idő ólom lábakon lépdel előre... Az AOR-pop-rock zenét játszó - és most bemutatkozó - Cry Of Dawn jól ismert énekese, Göran Edman is áprilisban töltötte be a hatvanadik életévét... Szerencsére az életkorát egyetlen kiénekelt hangjában sem érezni... Elég idős vagyok hozzá, hogy emlékezzek '87-re, amikor John Norum oldalán "nemzetközileg" feltűnt, az akkoriban egykori - ma már jelenlegi - Europe-gitáros Total Control lemezén, aminek az egyenes következménye lett Malmsteen '90-es Eclipse és '92-es Fire and Ice lemeze, amikkel befutott az énekes, majd még gyorsabban ki is kopott a köztudatból... Ezzel együtt, a svéd előadó egyedülálló abban, hogy ma is olyan friss és tiszta az énekhangja, mint amilyen a nyolcvanas években volt... Mintha megállította volna az időt... Elég csak meghallgatni a két idei szereplését, a Karmakanic és a Headless zenekarok élén, minden hangja a helyén van!

A Cry Of Dawn-t szerintem a Frontiers-től kapta ajándékba, mert sokat köszönhet neki az olasz kiadó... Segítségül megkapta a kiadó összes fontosabb - és stílusba vágó - dalszerzőjét, Steve Newman-t, Alessandro Del Vecchio-t, Sören Kronkvist-et, Daniel Palmqvist-t, Robert Sall-t és Michael Palace-t, akiknek egy része a rögzítésben is segédkezett... Aki szereti a nyolcvanas évek könnyed hangulatát árasztó, arénákban lebegő pop-rock slágereit, a korabeli Night Ranger, Journey és Starship dalokat, annak itt a következő potenciális kedvence... Egy káprázatos énekes főszereplésével!
Ez a nagyvonalúan dallamos műfaj manapság nosztalgiának számít, a finoman, érzéssel és kellő átéléssel kivitelezett dallamait a fiatalabb generáció - akik alternatív nyávogáson és "vagány" szövegeléseken nőnek fel - már nem is értik... Olyan, mint amikor egy Rihanna-rajongónak Michael Bolton énekel... Inkább viccesnek tűnik neki az érzelgése, mint komolynak, jó esetben behívná a szüleit, mert azoknak való ez a régi dolog... Sajnos manapság már se a rádiók, se a zenei tévék nem adnak hasonlókat, a nemzetközi nagy kiadók sem adnak ki hasonlókat, a műfaj így a perifériára szorult, még a legfontosabb előadóit is egy kis olasz kiadó, a Frontiers adja ki, úgyhogy innen is jó egészséget kívánunk a dolgozóiknak, mert ha ők nem lennének, akkor a rock-piacnak ez a - nem koncertező és így nem túl jövedelmező - szegmense is nagyon nehéz helyzetben találná magát!

A svéd klasszikus Cry Of Dawn-ja olyan, mint az olaszok ezernyi másik kiadványa... Érezhetően örömmel rakták össze az alkotói, de újdonságot nem tudtak kitalálni rá... Jól megírt pop-rock slágereket hallhatunk, a nyolcvanas években is cikinek számító "konzerv" megszólalással és hangszereléssel... Olyan romantikus ez egész, ami a "giccs" és a "cikis" határát folyamatosan súrolja, de csak ritkán lépi át... A Frontiers mostanra olyan profi lett, hogy bármikor felállít egy olyan dalszerző csapatot, ami képes összerakni egy minőségi AOR-lemezt, aminek a dalai megállták volna a helyüket az aranykorban is, amikor a pop-iparban mindenki ilyen szárnyaló slágereket akart játszani... Ez az album is egy ilyen "profi" és "giccses" munka lett, ami annyival jobb, mint az átlag, hogy a szereplők talán szerették és élvezték is a munkájukat, nem csupán egy kis zsebpénzt akartak vele keresni... Többet így, turnézás nélkül nem lehet...

A dalszerzők profi slágereket írtak, sok szintetizátorral és kevesebb gitárral, de érdekes dallamokkal és változatos tempókkal... A nagyvonalúan menetelő Chance, a levegős Listen To Me, a drámaibb When Right Is Wrong, a keményebben vibráló Tell It To My Heart, a refénjében felemelkedő Light A Light, a bólogatós Can't Go On, az érzelgős Building Towers, a romantikus Hands Around My Heart, az ugrálós Life After Love, a nagyobbakat lépegető Yearn és a tépelődős Tell Me is csúcsra mehetett volna a nagy időkben, amikor még negyven alatt is érdeklődtek az emberek a műfaj iránt, mert a tévék és rádiók is ilyen zenélni képes előadókat és dallamos slágereket adtak, ha kellett, ha nem! Boldog idők voltak, de jó is lenne, ha visszajönnének... Nos, zárásul: egy napig a Chance jó kedvű és játékos refrénjének dallamát fütyültem, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az albumot, mert van jó pár hasonló rajta...

10/07
Track lista:

01. Chance - 3:46
02. Listen To Me - 4:00
03. When Right Is Wrong - 4:06
04. Tell It To My Heart - 4:41
05. Light A Light - 4:23
06. Can't Go On - 3:35
07. Building Towers - 3:55
08. Hands Around My Heart - 4:12
09. Life After Love - 5:13
10. Yearn - 4:13
11. Tell Me - 3:26

Közreműködő zenészek:

Göran Edman (Karmakanic, Headless, Malmsteen, stb.) - ének
Michael Palace (First Signal) - gitár, basszusgitár
Daniel Flores (First Signal, Magnus Karlsson's Free Fall, Mind's Eye) - dob, billentyűs hangszerek, producer
Sören Kronqvist (szerzőként: Sunstorm, House Of Lords, Place Vendome) - billentyűs hangszerek


Kiadó:
Frontiers Records
Honlap:
goranedman.com
facebook.com/Göran-Edman 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.72 Seconds