×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Chuck Berry 90 - Több, mint hatvan éve a rock and roll színpadán! 

Megjelent: 2016. október 18. kedd 12:00
Szerző: mikblue
    Cikkek 

Ha a rock and rollnak új nevet kellene adni, az lehetne akár Chuck Berry - mondta egykor John Lennon, aki sokakhoz hasonlóan nagy tisztelője volt a most 90 esztendős zenésznek.

Nagyon kevesen élnek ma már a rock and roll alapító atyái közül. A műfaj meghatározó, sajátos figurája, Chuck Berry megérte a 90 évet. A nyomában kocog Fats Domino is, akinek két éve van a kerek évfordulóig, azonban megrendült egészségi állapota miatt szorítani kell, hogy meg is érje. Chuck Berry ("leánykori" nevén Charles Edwards Anderson "Chuck" Berry) mindenesetre ma is aktív - ha nem is annyira, mint akár 2-3 évtizede.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Elvis Presleynek, Bill Haleynek, Fat Dominonak, Little Richardnak és Jerry Lee Lewisnak is helye van a rock and roll "dédapjai" között. Chuck Berryt temérdek saját száma, s ezek szinte mérhetetlen mennyiségű feldolgozása talán a kortársai elé helyezi.

Bár memphisiként emlegetik - egyik első dalának címe is Memphis Tennesse - ő maga mégis a kaliforniai St. Louisban látta meg a napvilágot 1926. október 18-án. A gitáros, énekes, dalszerző az ötvenes években tűnt fel a rock and roll - és a blues - pódiumain. Huszonhat éves korában Johnnie Johnson zongoristával és Ebby Harding dobossal egy helyi klubban kezdte az ipart. Zongoristáját harminc éven át megtartotta. Kaliforniai klubokban és csehókban bluest kezdett játszani társaival, ezért is történhetett meg, hogy 1955-ben, amikor Chicagóban, a blues fővárosába telepedett le, személyesen Muddy Waters ajánlotta neki, hogy próbáljon szerencsét a fekete zenészeket istápoló Chess kiadónál - bejött a dolog.

Chuck Berry a blues, a boogie és a mambo ötvözetéből "főzött". Első ismert száma, a rocktörténeti jelentőségű Mabellene (Maybelline címen is emlegetik) szintén 1955-ben született. Ettől kezdve beindult a gépezet, szerzeményeinek száma már évekkel ezelőtt is meghaladta az ötszázat. Valamennyit lehetetlen felsorolni, de vannak kötelező "kortörténeti dokumentumok", amelyekről muszáj szót ejteni.

Ilyen a Sweet Little Sixteen, a Reelin' and Rockin, a Rock and Roll Music, a Roll Over Beethoven, a Johnny B. Goode, az Oh, Baby Doll, a School Days, a Promised Land, az Around and Around, a Thirty Days, a Too Much Monkey Business - s akinek hiányérzete van, nyugodtan tegye hozzá saját kedvencét.


Szinte kizárólag saját szerzeményeit énekelte és játszotta. Híres kivétel a Route 66 (Troup száma) és az I Just Wanna Make Love To You (Willie Dixontól). Az átvett nóták többsége blues. Arra kísérletet sem teszek, hogy összeszedjem lemezeinek számát, de ezt talán ő maga sem tudja.

Érdekes, hogy elvétve kerültek dalai a listák élére, s inkább a rhythm and blues listák csúcsára kúsztak fel. A listák élmezőnyében mindenesetre szép számmal szerepelnek dalai. Már jóval túl az "abszolút" fénykorán, 1972-ben lett első a poplistán a My Ding-a-ling, ami arról a testrészről szól, ami csak fiúknak van. Elismeréseknek amúgy nincs híján: éppen harminc éve, tehát az "intézmény" létrehozásától, a rock and roll halhatatlanja, Grammy-életműdíjas - miközben a lemezeiért nem kapott egyetlen árva Grammy-t sem. A Rolling Stone magazin legjobb 100 gitárosának listáján a hatodik - még, ha többen vitatják is ennek jogosságát. Dalai közül a Mabellene, a Rock and Roll Music és a Johnny B. Goode szerepel a Rolling Stone 500 legjobb dalt rangsoroló listáján. Birtokosa a BMI Icon életműdíjának, a dalszerzők halhatatlanja.

Élő produkciói - koncertjei, tv és filmfelvételei - élményszámba mennek. Mozgása, s benne "kacsatánca" utánozhatatlan - sokáig bírta is az iramot. Koncertezett számos nagyágyúval, köztük Tina Turnerrel és "nagy fogyasztójával", a Rolling Stonesszal, de B. B. Kinggel is zenélt. Külön könyvet lehetne összeállítani azokról a korabeli és későbbi előadókról, akik feldolgozták dalait. Néhány név közülük: a már említett Rolling Stones, Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis, a Beatles, s külön John Lennon és Paul McCartney is, az Animals, a Beach Boys, a Dave Clark Five, és még nagyon messze vagyunk a lista véglétől.

Volt dolga jócskán az igazságszolgáltatással is: adócsalásért és drogügyekért ítélték el többször - de mi nem ezekért szeretjük. Kétszer láthattuk Budapesten: először a nyolcvanas évek elején, egy hozzá méltatlan produkcióval. Azután eljött 1998-ban a Kisstadionba, amikor a vele együtt fellépő "veteránokat", a nála évekkel fiatalabb Jerry Lee Lewist és Little Richardot finoman szólva lemosta a színpadról. Szerepelt a Régi idők rockzenéje című, nálunk is játszott koncertfilmben. Amikor a világ a rock and roll 50. születésnapját ünnepelte, éppen az ő első albuma, az After School Days került a műfaj tortájának tetejére.

Boldog szülinapot a műfaj kivételes egyéniségének!

Kovács "mikblue" Miklós
2016. október 18.

rovat lapozó


Még, még, még...mikblue írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cikipédia 8. - 5. rész - Vesszen a királynő!
A '80-as évek második felétől végleg háttérbe szorult a hazai rockzene. Mindig volt valamilyen gigászi hatalom, ami ellen küzdeni kellett, ilyen volt a kor politikája,

Tovább...
Jugoszláv punk és újhullám a 70-80-as években - 2. rész (2018)
Ez a dolgozat társadalmi és politikai kontextusban vizsgálja a jugoszláv punk és újhullámos zenét, amely a '70-es évek végén

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: