Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88354510
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Chuck Berry 90 - Több, mint hatvan éve a rock and roll színpadán!

Cikkek

Ha a rock and rollnak új nevet kellene adni, az lehetne akár Chuck Berry - mondta egykor John Lennon, aki sokakhoz hasonlóan nagy tisztelője volt a most 90 esztendős zenésznek.

Nagyon kevesen élnek ma már a rock and roll alapító atyái közül. A műfaj meghatározó, sajátos figurája, Chuck Berry megérte a 90 évet. A nyomában kocog Fats Domino is, akinek két éve van a kerek évfordulóig, azonban megrendült egészségi állapota miatt szorítani kell, hogy meg is érje. Chuck Berry ("leánykori" nevén Charles Edwards Anderson "Chuck" Berry) mindenesetre ma is aktív - ha nem is annyira, mint akár 2-3 évtizede.
Elvis Presleynek, Bill Haleynek, Fat Dominonak, Little Richardnak és Jerry Lee Lewisnak is helye van a rock and roll "dédapjai" között. Chuck Berryt temérdek saját száma, s ezek szinte mérhetetlen mennyiségű feldolgozása talán a kortársai elé helyezi.

Bár memphisiként emlegetik - egyik első dalának címe is Memphis Tennesse - ő maga mégis a kaliforniai St. Louisban látta meg a napvilágot 1926. október 18-án. A gitáros, énekes, dalszerző az ötvenes években tűnt fel a rock and roll - és a blues - pódiumain. Huszonhat éves korában Johnnie Johnson zongoristával és Ebby Harding dobossal egy helyi klubban kezdte az ipart. Zongoristáját harminc éven át megtartotta. Kaliforniai klubokban és csehókban bluest kezdett játszani társaival, ezért is történhetett meg, hogy 1955-ben, amikor Chicagóban, a blues fővárosába telepedett le, személyesen Muddy Waters ajánlotta neki, hogy próbáljon szerencsét a fekete zenészeket istápoló Chess kiadónál - bejött a dolog.

Chuck Berry a blues, a boogie és a mambo ötvözetéből "főzött". Első ismert száma, a rocktörténeti jelentőségű Mabellene (Maybelline címen is emlegetik) szintén 1955-ben született. Ettől kezdve beindult a gépezet, szerzeményeinek száma már évekkel ezelőtt is meghaladta az ötszázat. Valamennyit lehetetlen felsorolni, de vannak kötelező "kortörténeti dokumentumok", amelyekről muszáj szót ejteni.

Ilyen a Sweet Little Sixteen, a Reelin' and Rockin, a Rock and Roll Music, a Roll Over Beethoven, a Johnny B. Goode, az Oh, Baby Doll, a School Days, a Promised Land, az Around and Around, a Thirty Days, a Too Much Monkey Business - s akinek hiányérzete van, nyugodtan tegye hozzá saját kedvencét.Szinte kizárólag saját szerzeményeit énekelte és játszotta. Híres kivétel a Route 66 (Troup száma) és az I Just Wanna Make Love To You (Willie Dixontól). Az átvett nóták többsége blues. Arra kísérletet sem teszek, hogy összeszedjem lemezeinek számát, de ezt talán ő maga sem tudja.

Érdekes, hogy elvétve kerültek dalai a listák élére, s inkább a rhythm and blues listák csúcsára kúsztak fel. A listák élmezőnyében mindenesetre szép számmal szerepelnek dalai. Már jóval túl az "abszolút" fénykorán, 1972-ben lett első a poplistán a My Ding-a-ling, ami arról a testrészről szól, ami csak fiúknak van. Elismeréseknek amúgy nincs híján: éppen harminc éve, tehát az "intézmény" létrehozásától, a rock and roll halhatatlanja, Grammy-életműdíjas - miközben a lemezeiért nem kapott egyetlen árva Grammy-t sem. A Rolling Stone magazin legjobb 100 gitárosának listáján a hatodik - még, ha többen vitatják is ennek jogosságát. Dalai közül a Mabellene, a Rock and Roll Music és a Johnny B. Goode szerepel a Rolling Stone 500 legjobb dalt rangsoroló listáján. Birtokosa a BMI Icon életműdíjának, a dalszerzők halhatatlanja.

Élő produkciói - koncertjei, tv és filmfelvételei - élményszámba mennek. Mozgása, s benne "kacsatánca" utánozhatatlan - sokáig bírta is az iramot. Koncertezett számos nagyágyúval, köztük Tina Turnerrel és "nagy fogyasztójával", a Rolling Stonesszal, de B. B. Kinggel is zenélt. Külön könyvet lehetne összeállítani azokról a korabeli és későbbi előadókról, akik feldolgozták dalait. Néhány név közülük: a már említett Rolling Stones, Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis, a Beatles, s külön John Lennon és Paul McCartney is, az Animals, a Beach Boys, a Dave Clark Five, és még nagyon messze vagyunk a lista véglétől.

Volt dolga jócskán az igazságszolgáltatással is: adócsalásért és drogügyekért ítélték el többször - de mi nem ezekért szeretjük. Kétszer láthattuk Budapesten: először a nyolcvanas évek elején, egy hozzá méltatlan produkcióval. Azután eljött 1998-ban a Kisstadionba, amikor a vele együtt fellépő "veteránokat", a nála évekkel fiatalabb Jerry Lee Lewist és Little Richardot finoman szólva lemosta a színpadról. Szerepelt a Régi idők rockzenéje című, nálunk is játszott koncertfilmben. Amikor a világ a rock and roll 50. születésnapját ünnepelte, éppen az ő első albuma, az After School Days került a műfaj tortájának tetejére.

Boldog szülinapot a műfaj kivételes egyéniségének!


Kovács "mikblue" Miklós
2016. október 18.
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: mikblue


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds