×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Radar - interjú (2016) 

Megjelent: 2016. október 18. kedd 18:05
Szerző: Joze
    Interjúk 

A 2005-ben alakult, kisvárdai Radar zenekart számos rock rajongó ismeri szerte az országban motoros találkozók, művelődési házak, klubok, rock fesztiválok színpadjáról. A közönség körében ki is alakult egy rigmus, amivel a fellépések alatt szokták éltetni a klasszikus, de nyers, ugyanakkor dallamosan érzéki rock és heavy metal ötvözetet játszó kedvencüket, mely így hangzik: Ki a jobb 1-2-3? A Radar! Túl vannak tíz éven és három lemezen, készül a következő jövőre, és egy igen csak aktív idei évet tudhatnak maguk mögött. Ezek apropóján készítettünk egy interjút Velük. Juhász Peti kérdéseire Mák "Maku" István válaszolt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Idén megfordultatok jó néhány hazai és külföldi fesztiválon, kis klubban, presszóban, műv. házban, sportcsarnokban, várban, kápolna dombon, Tiszán innen - Dunán túl... Milyennek értékelitek a 2016-os évet, így a vége felé?

Minőségében és mennyiségében is tökéletesre sikerül ez az esztendő, bár még van hátra 8-9 koncert. A bulik nagyon jól sikerültek, többségében rengetek ember előtt szerepelhettünk. Szerencsére alig akad már gyenge buli, de ha belefutunk egybe, azt is tisztességesen megcsináljuk. Nekünk az évi 40-50 koncert minden évben meg van, szerintem ez egy egészséges szám, nem kell többet játszani. Ügyelünk a mértéktartásra, nehogy ránk unjanak. Tudod, az önkontroll nem mindenkinél működik.

Egészséges metálként aposztrofáljátok magatok zenéjét. Súlyos riffek, klasszikus harmóniák. Hát milyen zenén nevelkedtetek ti a '80-as években? Mik voltak hatással rátok?

Idehaza a Mobil és a Gép volt a favorit. Az ős-rock és a metál. Ugyan így külhonban is a jó rock, Whitesnake, Winger, Axel Rudi Pell, V.H. mellett, a Maiden, Saxon, Helloween, Running, Metallica vonal volt a meghatározó. Ezért az egészséges jelző, mert itt csupa igényes klasszikus rock, metálos hatások vannak. Ötvözeteket mi is gyártunk, de korcsosításba már nem megyünk bele. A lényeg, hogy mind az öten a lendületes rock zenét részesítjük előnyben.

Túl vagytok három albumon így tíz év után. Jövőre készül a következő. Hol tartotok és mi alapján áll össze egy album set?

Három dallal készen vagyunk, a többit télen rakjuk össze. Vannak ötletek zenében és szövegben is egyaránt, reméljük elég lesz egy cd-re. Aktuális témák foglalkoztatnak ma is minket. A barátság, szerelem, szabadság fontosságát nem kell megmagyarázni, ehhez párosul néhány olyan emberi dolog, ami érdekli az embereket és minket is. Ezek a gondolatok fogják meghatározni az új lemezt.


Ki hozza a témákat, ki írja a jó kis szövegeket? Kinek mi a szerepe a bandában?

Zenei témák többségét Ata hozza, de Geri és Losi is tesz hozzá. A szövegeket én karcolom. Bár nekem is adtak már jó ötleteket, szöveg részeket, amiből jó nóta született.

Old-school rockerként jó párunknak megvan mind a három - Új hajnal, Embertelen kor, Mindenáron - korongotok. Mindegyik címe szándékos mondanivalót takar. A készülővel kapcsolatban, milyen üzenetre számítson a magamfajta koncertre járó figura? Konkrétabban, mit oszthatunk meg az olvasóval a negyedikről? Mikor jelenik meg, mennyi szám, lesz-e lemezbemutató koncert?

Az üzenetekről és mondanivalókról már tettem említést ezelőtti válaszomban. Hangzásban biztosan maradunk a nyers változatnál, nem fogjuk kerekre kozmetikázni a dalokat. Reméljük, ez is hozzá segíti majd a lemezt egy sajátos hangulathoz. Megjelenést egy év múlva tervezzük. Eddig 10 tétel volt az albumainkon, ez a negyediken is meg lesz. Lemezbemutatót is tervezünk valamikor, valahová.

Eddig pont annyi albumotok van, ahány klipetek. Számíthatnak a rajongók egy friss klipre jövőre, az újról?

Igen! Koncert klip lesz a negyedik. Régi vágyunk, hogy legyen végre egy ilyen videoklipünk. Aztán kitudja, ha beleszeretünk valamelyik új dalba, belevághatunk az ötödikbe is.

A saját és közönségetek visszajelzései alapján, milyennek ítélitek meg a mostani, hazai élő rockzene helyzetét?

Nagyon hálásak lehetünk, hogy vastagon részesei lehetünk a történéseknek. Ez által annak is, hogy hívnak, keresnek minket. Ez a legjobb elismerés. Egyre több jó banda van és egy csomó elfáradt. A fesztiválok többsége olyan, amilyen. Mindig ugyanazok a bandák, semmi kockázat, semmi rotálás. Mondjuk ez nem a rock zene hibája, ha nem a zenei stílus ficamban szenvedő néhány szervezőé.

Mennyire nehezíti az érvényesüléseteket a zeneileg vízfejű fővárostól való nagy távolság kisvárdaiként?

Nehéz a fővárosban jó bulit csinálni. Még nehezebb az embereket kirángatni abból az antik zónából, amiben élnek. Sokuk el van azzal az egy-két divat bandával. Bár divatból tőlünk nem számíthatnak semmire. Undorít minden, ami divat. Viszont töretlenül döngetjük a falakat vidékiként szerte az országban. Meglátjuk mire lesz elég. Büszkék vagyunk rá, néhányat már sikerült ledönteni. Ezt az interjút is pont egy parádésra sikerült pesti buli után dumáltuk meg.

Miben rejlik egy rock zenekar vonzereje? Magyarországon hogy lehet ma "hírnevet" szerezni?

A vonzereje szerintem abba, hogy komolyan veszi magát, alázattal és hitelesen őrül meg a színpadon. Hírnevet lehet venni, de mi nem adunk annyit érte. Mert idővel a pénzel mást is kéne adni, de az nálunk nem eladó.

Milyen egy koncertre a felkészülés, hogyan áll össze egy próba?

Általában év elején vannak azok a próbák, ami a koncert program kialakítását szolgálják. Ekkor alakítjuk ki az adott év szett listáját. Ilyenkor jönnek még ötletek show elemekre, vagy bármilyen fajta színpadi arculatra. Majd tavasztól decemberig ezt játsszuk, néha minimális változtatásokkal.

Nagyon közvetlenek vagytok a koncerteken. Nem sok régi iskolás banda van itthon, akik ennyire felvállalják a kontaktust a jelenlévőkkel. Ez is része a rakenrollnak?

Fontos, hogy aki eljön a buliba, jól érezze magát. Ne unott arccal menjen haza, és arra gondoljon közbe, megint egy átlagos koncerten voltam. Ha van fogékonyság, szeretjük bevonni az embereket. Egy biztos, ha elkezdődik egy koncert, a Radar zenekar őszintén kiteszi magát a színpadra. Ebbe benne van minden fajta őrület, amit felvállalunk. Megfelelő komolyság, kontra jó hangulat. Amúgy sem szenvedünk hiányt humorban. A zenekar hála, minden tagja meg tud bolondulni, ha kell.

Saját lábon álltok, vagy akad szponzor? Az NKA - Nemzeti Kulturális Alapnál nem próbálkoztatok az előbbre jutásért?

Képzeld, olyan sok szponzorunk van, hogy nem fér fel a nevük a mikrobuszunk oldalára. Nagy sajnálattal néhányukat idén el is kell küldenünk. De bízom benne, a szponzorokat vonzó színpatikus csapatok átveszik őket. NKA már eszembe jutott, de rálátás kéne, meg egy kis útmutatás hozzá.

Mi lenne a három kívánság részedről, ha jönne Tibi bácsi a pöttyös labdával vagy a meséből az a bizonyos jó tündér?

Az első, nagyon jó egészséget mind az ötünknek. Boldog élettel és sokáig tartó kard használattal. A második, hosszú életet a Radarnak, erőben, jókedvben, alkotásban. A harmadik kívánságunkat pedig eltenném rossz időkre. Akkor még jól jöhet.

Végezetül, hol lehet elérni titeket?

Facebook, honlap és koncertek!

Köszönjük az interjút a Music Backstage nevében is!

Juhász Peti

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Balgha Sándor - interjú (2017)
Balgha Sándor a Dog-Beaters együttes gitárosa volt 1965 és 1966 között. Talán az elmúlt napok-hetek híreiből sokaknak ismerős lehet a zenekar neve,

Tovább...
Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: