×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Meshuggah - The Violent Sleep Of Reason (2016) 

Megjelent: 2016. október 20. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A svédországi Umea-ban, 1987-ben - Calipash néven - indult, majd '88-ban már a jelenlegi nevükön, thrash-metal zenekarként igazán beinduló Meshuggah a djentes közösség sok milliónyi előadója számára vált kultikus ikonná mostanra. Utolsó stúdió lemezük 2012-ben jelent meg Koloss címmel, ami után 2014-ben kiadták az The Ophidian Trek című koncert filmjüket, megünnepelve vele a '89-es első EP-jük óta eltelt 25 évüket.

Az ismét Keerych Luminokaya grafikus borítójába csomagolva megjelenő folytatásra eddig kellett várni, de most itt van a The Violent Sleep Of Reason című nyolcadik sorlemezük, amihez ihletként a spanyol romantikus festő, Francisco Goya (1746-1828) Ha az értelem alszik, előjönnek a szörnyek című grafikáját használták...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Aki a végtelenített erőszakot sötétbe csomagolt avant-garde metál dülöngélés köntösében szereti hallgatni, az ismét jó helyen jár! Ráadásnak a gyomorból jövő ének ismét fröcsög a vallási dogmák utálatától, miközben kommentálnak nekünk politikai és vallási témákat, meglocsolva a terrorizmus mocskával, mert az elvontan vonagló, erőszakos zenéjük mellé dukál némi kimondott és beüvöltött gyűlölet is! A Meshuggah mindennek a királyaként osztja meg velünk pokoli zenéjét és szövegeit!

Már első hallásra is érdekesebbnek tűnt ez a The Violent Sleep Of Reason, mint a Koloss volt, ami az ObZenhez hasonlóak, csak tökéletesíteni próbálta - és tudta - a korábbi ötleteiket, újra és újra csiszolva a hangszerelési fordulataikat. Ez egy bátrabb lemez, ami már abból is kiderül, hogy a groovek valódi súlyait, mintha vissza akarták volna fogni a hangzásában. Persze dübörögnek, üvöltöznek és matekoznak is rendesen, ahogy megszoktuk korábban, a polipként a gitárok köré fonódó ritmus-alapok is izgalmasan ki lettek számolgatva, de most nem pusztán mindennek az egymást erősítő agresszióját akarják felhasználni... Itt a gitárok többet és változatosabban merészkednek a poklok fölé is, a mindent beszippantó nehézkesség fölött és a gyomorból felbugyogó ének alatt, pokolian kavargó - sokszor a magasba is repkedni akaró, de végül vissza zuhanó - gitártémákat kapunk, amik néha olyan komplexek, hogy az ember a vadul elvont gitárszóló alatt is az alapokat számolgatja...

Szóval ez egy változatosabb zenei tanulmány, ami tovább fejlesztette és közben meg is őrizte az előző lemezeik ötleteit! Lehet tehát örülni, mert a Koloss komoly kreativitási problémát hozott, ha a tovább lépés képességét vizsgáltuk. Itt az előző kiadványukhoz képest fejlődni is képesek voltak, bár a Chaosphere előtti időszak összetett dühe és őrülete még mindig nagyon távolinak tűnik közben... és közben technikailag sem tudtak újat mutatni! De a lehangolt Clockworks vadsága és izgatott dülöngélése a felesleges súlyai ellenére is meggyőző, ahogy az ének mondandójára a furcsa lüktetéssel ráerősítő Born in Dissonance is ösztönből képes egymásba építeni a különböző témákat és képleteket... A gépiesség felé lépegető Monstrocity-re is nagyon ráerősít a felszállni képes - de végül visszahulló - gitárszóló, miközben a By the Ton megmutatja a csapat pokolian sötét, lehangolt és embertelen oldalát is.

A mindent beszippantó Violent Sleep of Reason durvasága festi vászonra - kiválóan - az álmok elvont és kiszámíthatatlan érzéseit, amiben a sűrű és lüktető-kavargó erőszak menetelései között, a gitárszóló még valamiféle klasszikusság érzését is meghozza. Művészibb lett ez a dal is, mint amikre legutóbb voltak képesek, mintha egy sötét vászonra festenék a metál zenéjük hangjait... A súlyaival lassan magába forduló Ivory Tower, majd a felszabadultabban kapálódzó Stifled is érdekes lett, ahogy a sűrűn bugyogó Nostrum, a gépiesen kalapáló-vonagló Our Rage Won't Die, meg a súlyai alatt eltorzuló Into Decay is megadja, amire a rajongóik vártak már egy ideje: érdemes és sokkal több ideig is tart alaposan felfedezni őket!

A Meshuggah pokoli színjátéka tehát újabb állomásához érkezett, aminek az elkészítése nem csak tovább tartott, mint megszokhattuk, de a végeredményen hallatszik is, hogy sokat gondolkodtak rajta! Azt persze nem mondanám, hogy ez egy minden tekintetben kiforrott lemez lenne, de kivehető benne az új irány, amiben több gitárszóló, kevesebb groove-súly és változatosabb tempók szerepelnek... És nekem mindez sokkal inkább tetszik, bár nekem a Chaosphere-t közvetlenül megelőző időszakuk a csúcs, ahol mindezt olyan kreatív technikai fölénnyel is leöntötték, amire azóta már - sajnos - nem képesek! De egynek azért nagyon jó lesz ez is...

10/8.5
Track lista:

01. Clockworks - 07:15
02. Born in Dissonance - 04:34
03. Monstrocity - 06:13
04. By the Ton - 06:04
05. Violent Sleep of Reason - 06:51
06. Ivory Tower - 04:59
07. Stifled - 06:31
08. Nostrum - 05:15
09. Our Rage Won't Die - 04:41
10. Into Decay - 06:32

Közreműködő zenészek:

Jens Kidman - ének, gitár, basszusgitár
Fredrik Thordendal - gitár, vokál, billentyűs hangszerek
Marten Hagström - gitár, vokál, basszusgitár
Dick Lövgren - basszusgitár
Tomas Haake - dob, vokál

Lemezeik:

1991 - Contradictions Collapse
1995 - Destroy Erase Improve
1998 - Chaosphere
2002 - Nothing
2005 - Catch Thirtythree (-2-)
2008 - ObZen (-2-)
2012 - Koloss (-info-)
2016 - The Violent Sleep Of Reason

1989 - Meshuggah - EP
1994 - None - EP
1995 - Selfcaged - EP
1996 - Hypocrisy - Meshuggah - Split
1997 - The True Human Design - EP
2001 - Rare Trax - válogatás
2002 - Nothing - Reroute to Remain - Split
2004 - I - EP
2006 - Nothing (2006-os verzió)
2009 - The Singles Collection - válogatás
2010 - Alive - DVD
2013 - Pitch Black - EP
2014 - The Ophidian Trek (live 2cd, dvd)

Kiadó:
Nuclear Blast
Honlap:
meshuggah.net
facebook.com/meshuggah
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Meshuggah - Chaosphere (1998)

2017-09-25 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Koncertek 2018. június 21. és 2018. július 07. között:

Klipmánia