×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Testament - The New Order (1988) 

Megjelent: 2016. október 23. vasárnap 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A - Legacy néven - '83–ban, Oakland-ben alapított Testament az amerikaiak nagy thrash-generációjának az egyik csillaga, az Anthrax, a Metallica, a Megadeth és a Slayer mellett szokás emlegetni. A The New Order volt a második lemezük, de sok tekintetben itt indult a zenekar ma is ismert igazi arculata! A '87-es The Legacy című - amúgy sikerével meghatározó - bemutatkozásuk ugyanis inkább az előéletük Örökségét dolgozta át, kellően izgatott és agresszív zenével... Itt viszont már Chuck Billy kezdte el gyártani a súlyos és gonosz politikai elméleteken alapuló mondanivalójukat, amivel ma is meghatározza a zenekar alapvető motivációit!

A lemez zeneileg amúgy hangvételében és stílusában is nagyon hasonlít az egy évvel korábbihoz, ráadásul ismét Alex Perialas producerrel dolgoztak rajta, így a magasan és fémesen csikorgó hangzásuk is megmaradt! Csak időközben a szövegek mondanivalója lett félig-meddig koncepcionális...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
'81-'89 között előbb Ronald Reagan alelnökeként, majd '89-'93 között már, mint az Államok elnöke vezette az országát - az egykori Skull and Bones tag és volt CIA-igazgató - idősebbik George H. W. Bush, akinek az "uralkodása" közben - a kommunisták legyőzése után - az egyik nagy mániája volt - Reagan-hez hasonlóan - az Új Világrend - vagyis New World Order - koncepció emlegetése, amit akkoriban még a beavatottakon kívül nem igazán értett senki, de ma már sokat tisztult a kép, midenki utána nézhet, aki csak akar! Nos, '88-ban miről is énekelhetett volna másról egy összeesküvés-mániás metál-énekes, mint erről a témáról... Innen a The New Order lemezcím és a témához kapcsolódó, apokaliptikus dalszövegek... no és mindezen keresztül, a lemez nyomott alaphangulata... Hasonlót a Metallica is összehozott '86-ban, a Master of Puppets című klasszikusnak számító lemezén, csak ott a szövegek nem voltak ennyire élesek!

A nyitó Eerie Inhabitants szövege így indul: "A világ a káosz - A világ a félelem - A világ a harag és a korrupció - Amikor minden elveszett - És milliók éheznek - Ez az emberiség pusztulása?" - és mindez a gondolatiság az egész lemezen keresztül átfolyik, megadva az alapot, ahhoz a dühösen csapkodó zenéhez is, amit szinte végig hallhatunk. Kezdetnek apokalipszist kapunk, klasszikus gitárral, hogy aztán alaposan elkezdjék fűrészelni az ember agyát, amit neoklasszikus szóló-betétekkel is megfűszereznek... Már itt biztosak lehetünk abban, hogy ettől a lemeztől a Legacy méltó folytatását kapjuk, még annál is több átéléssel! A The New Order monumentális nyitánya után, a tempóváltások közepette alaposan lekaszabolnak mindent, amit csak érnek... Itt a sötét szöveget olyan harciasan üvölti a világba Chuck Billy, mintha egy diktátor lelkesítő beszédét hallgatnánk! Megtartva az első lemez hagyományait, a szóló itt is Iron Maiden-szerűen dallamos lett, ráadásul a zene önismétlő jellege közben az is érezhető, hogy itt a mondanivalónak is nagyobb szerepet szántak!

A sűrítmények között játékosabbra is váltó Trial by Fire zeneileg elmehetne a következő Anthrax-slágernek is, hogy aztán az Into the Pit élénken kavarogjon, mint egy agresszív körtánc a színpad előtt... A Hypnosis hosszúra nyúló gitárszóló dallama visszhangosan hozza el a misztikus zárását az első felvonásnak, amit aztán a Disciples of the Watch nyitánya újra felépít, hogy később dühös körtáncai közben le is rombolja azt. A The Preacher ismét elkapja azt az ideges fonalat, amit az Anthrax a '87-es Among the Living-jének Indians-slágere is boncolgatott, csak itt a "másik oldal" szólal meg közben... Némileg rontja az egységes az Aerosmith-féle Nobody's Fault-nak a feldolgozása, de a szöveg is körülbelül illeszkedik a koncepcióba, meg a gitár-hegesztés is stimmel benne, szóval nem kell miatta megszaggatniuk a farmerjaikat... Ezzel együtt, a A Day of Reckoning persze sokkal inkább a sajátjuk lehet a maga korszakosan bizonytalan lüktetésével és erőszakos energiájával. A felismerés napja persze későn jött, így a záró Musical Death (A Dirge) temetői jellegű neoklasszikus gitárszólója is teljesen indokolt! Így kellett lezárni - és egyben el is temetni - ezt az albumot!

Az amerikai Billboard 200 slágerlistán a 136. helyet kerültek vele, két hivatalos klipet is forgattak hozzá. 2001-ben az első két nagylemezről kiválogatott dalokat a First Strike Still Deadly című albumhoz újra feljátszotta a csapat a korabeli felállással... De ezt a lemezt is az eredeti formájában érdemes megismerni, bármennyire is archaikusan szólal meg manapság. A The New Order minőségi album, tele káprázatos gitárszólóval, bátor szöveggel és stílusos izgalommal... A végeredmény be is lökte őket a thrash metál élmezőnyébe, ami minőséget a '89-es Practice What You Preach című folytatásban is meg tudtak őrizni! Hát persze, hogy azon a lemezen meg a papságnak ugrott neki dühösen Chuck Billy!

Track lista:

01. Eerie Inhabitants - 5:06
02. The New Order - 4:25
03. Trial by Fire - 4:14
04. Into the Pit - 2:46
05. Hypnosis - 2:04
06. Disciples of the Watch - 5:05
07. The Preacher - 3:37
08. Nobody's Fault (Aerosmith cover) - 3:57
09. A Day of Reckoning - 4:00
10. Musical Death (A Dirge) - 4:05

Közreműködő zenészek:

Chuck Billy - ének
Alex Skolnick - gitár
Eric Peterson - gitár
Greg Christian - basszusgitár
Louie Clemente - dob

Producer: Alex Perialas

Lemezeik:

1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2008 - The Formation of Damnation (-2-)
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake

1987 - Live at Eindhoven - live
1993 - Return to the Apocalyptic City - live
1995 - Live at the Fillmore - live
2001 - First Strike Still Deadly - ra-re válogatás
2005 - Live in London - live
2009 - Live at Eindhoven '87 - Live album
2013 - Original Album Series - Boxed set
2013 - Dark Roots of Thrash - Live album

Kiadó:
Atlantic, Megaforce
Honlap:
testamentlegions.com
facebook.com/testamentlegions
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Testament - Demonic (1997)

2016-10-27 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között: