Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88359255
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Bertalan István Güzü interjú - 1. rész (2016)

Interjúk

Bertalan István Güzü a Dogs ritmusgitárosa, majd a Meteor és az Echo dobosa volt. A Dogs előtt a Stardust-ban Závodi Janóval zenélt, játszott Billel a Wanderersben, a Meteor másodvirágzásakor, 1974-ben Tóth János Rudolffal és Póka Egonnal is, majd 1977-ben a Marionett Rt. alapítója volt Latzin Norberttel. Ma Norvégiában él. Ma a Stardustról, a Dogsról, és az 1969-es Meteorról beszélgetünk.Hogy kezdtél zenélni?

Édesapám dobos volt, öt-hat évesen már átjártam zongorát tanulni a szomszéd zongoratanárnőhöz, de nem szerettem. 10 évesen már szerettem volna viszont gitározni, Apám vett is egy hét húros szovjet dobozgitárt. A húr olyan három centire volt a nyaktól, de örültem neki nagyon. Nem jártam se focizni, se semmi, csak tornázni, közben gitároztam. Diósgyőrben születtem, de Budán, a utcában voltam gyerek, a Vár alatt. Később átköltöztünk a Frankel Leó utcába, majd a Parlament mellé, az akkori Néphadsereg, ma Falk Miksa utcába.

Volt egy Marnitz nevű zeneiskola Hűvösvölgyben, oda jártam gitárt tanulni. Csináltunk egy kis zenekart, ez volt a Stardust. A tagok közül Závodi Jánosra és Benzon István dobosra emlékszem, én énekeltem és ritmus gitároztam. Együtt jártunk a zenekarral korizni is, ott kaptam a Güzü nevet, mentem, mint a güzü. Picike voltam, de gyors. Nagyon nagy dolog volt, hogy a XXII. kerületi Művelődési Házban lett klubunk, minden szombaton ott játszottunk. A Batthyány Általános iskolában is játszottunk, akkor még csak lányiskola volt. Závodi Janónak volt egy Grundig rádiója, azon szólt az egész banda. Szerettek minket, 1963-'64 körül járunk időben.

Közben a Toldy Gimibe jártam, Cini iskolatársa voltam. Tolcsvayék is oda jártak, Török Ádi is volt ott egy ideig. Mikor Komár Laci jött a Ciniért, mindig ott álltunk és csodáltuk. Itt a Komár! Nagyon népszerű volt a Scampolo akkoriban. Még nem volt személyi igazolványom se, tehát nem voltam még 16, mikor szólt Cini, hogy Komárék beszélni akarnak velem. Cini láthatott már gitározgatni az iskolában, meg azért a Stardustnak már volt híre. Csak úgy nem kerestek volna.

Ugye Judy elment katonának, Bálint Pista már tag volt, és Maka Béla volt meg ahhoz, hogy Komárék új zenekart csináljanak. Maka erőltette, hogy nézzük meg Törichtet a Csiliben. Komár elkért Anyáméktól, hogy eljöhetek-e velük a Csilibe. Kimentünk, bonbonmeggyet ittunk, meghallgattuk Gyurit. Úgy gitározott! A mai napig azt mondom, az egyik legjobb volt. Nem olyan srác volt, mint Radics, aki el tudta adni magát, de az egyik legjobb volt. Ez lett az első Dogs. Játszottunk nagyjából egy évet, Utasellátó, ezeket Gyuri már elmondta neked. Olvastam az interjút. Nagyon nagy sikerek voltak, vártuk, mi fog még történni velünk, de jött a nyár... és nem történt semmi.

A nyári szünetben Bálint Pista kiment nyugatra, Gyuri meg lement Veszprémbe. Taknyos kölykök voltunk. Nekem meg a nyáron becsenget valaki, bemutatkozik: Demjén Ferenc. "Güzükém, óriási nagy üzlet van! A ceglédi Kossuth Szállóban kapunk napi 50 forintot! Jössz?" Mentem, ez volt a Számum. A bátyja is ott játszott. Halász Karcsi helyett mentem a bandába.

Lement a nyár, visszajöttünk, de se Komár, se Bálint Pista. Hát hívtam Gyurit, hogy csináljuk mi tovább a Dogs-ot, hívtam a Demjén-testvéreket, ők meg Pintér Pistát és Králik Jánost. 1965 végén, vagy '66 elején már ez volt a felállás. Tartottunk tőle, mi fog történni az új srácokkal, hogy nincs se Komár, se Cini. De elfogadták. Nagyon jó volt a repertoárunk, Stonesok, Yardbirds, a progresszívak. 1967 nyarán a Balatonon játszottunk, a siófoki Matrózban, akkor jöttek be a Hendrixek. A Rendőrújság írt rólunk, hogy "itt vannak az éjszaka lovagjai, a nagy hajúak". Pedig akkora hajunk még nem volt. Nagyon jó csapat voltunk.

Hogy emlékszel az első kislemezre?

Nem érdekeltek a kislemezek. Élőben jobban szóltunk, mint a lemezen. Nagy dolog volt, de nem érdekelt. Egyikünk se volt oda érte, de most azért jó lenne, ha lenne egy példányom. Nagyon ritkák, kis példányszámban jelentek meg. Rózsi elkezdte írogatni a dalokat. Előtte már én is írtam számot, valami amatőr fesztivált azzal nyertünk, ahol aztán a döntőre nem mentünk el. Rózsi beállított Csepelre egy próbára, mondja, hogy Ezt hallgassátok meg. Mutatta a dalt, Gyuri meg: Te, hát csak nem gondolod, hogy ezt eljátsszuk? Tingli-tangli volt a koncerten játszott számokhoz képest. Ebben az időben elég gyengék voltak a magyar szerzemények. Azért is döntöttem el, hogy én elmegyek nyugatra. Semmi keresnivalóm nincs itt.

1967, Táncdalfesztivál?

Még kockás zakót is csináltattunk. Wittek Marit szerettük, kísértük őt máshol is.

Gyuri említette az ominózus miskolci koncertet, ami után kaptatok egy fél év letiltást.

Rózsi bátyja, a Százlábú nagyon jól énekelt, de baromi sokat dohányzott, kezdett a hangja ereszkedni, Rózsi meg egyre jobban énekelt. Százlábú meg e mellett nem játszott hangszeren. Nálunk ez nem éleződött ki, de elmentek a Liversingbe. És ugye a miskolci incidens. Elöljáróban: Pintér Pista sosem "betegeskedett". Rózsi ivott, meg én ittam, a többiek viszont nem. A dátumot is megmondom neked, ez volt a 19. születésnapom, 1968. január 15. És ehhez tudni kell, hogy az előző születésnapomon az Egyetemi Színpadon játszottunk, én ott ittam koncert előtt utoljára, ez egy emlékezetes esemény volt. Két előadás volt ott is, az első lement, a szünetben ment az "ünneplés", majd felmentünk a másodikra, a bemutatkozásnál, emlékszem, így előrehajoltam és... aztán hátra is kellett hajolnom. Hát ebből az ember aztán tanul. Beteg voltam.

De az volt Miskolcon a katasztrofális, hogy ott is két koncert volt, a másodikon lett probléma, de nem kellett volna, hogy az legyen, hisz ledoboltam volna én Pista helyett, de Demjénék nem akarták. Előtte is doboltam már a zenekarban, például a Creameket én doboltam. Gondolom, hogy nagy seb lett ez Gyurinak, ezt vissza is fizette a Meteorban Rózsinak, mikor elmentünk az Echoba. És a fél éves letiltás alatt a Gemini játszott helyettünk Dogs néven, mi meg Török Ádival kezdtünk próbálni Lőrincen. Előtte jól kerestünk, Gyuri elmesélte, hogyan, de az el is fogyott az Apostolokban.

Hogy emlékszel Török Ádi érkezésére?

A mai napig egyik kedvencem a Procol Harum, vele ezeket játszottuk. Nagyon jó volt, de a közönség nem fogadta el ezt a zenét. Nem az Ádival volt a baj, hanem sok volt még akkor a közönségnek ez a tömény, jó zene.

Demjén István játszott a Meteorban?

Igen, kezdetben még benne volt a Liversing-kaland után, de végül, a fent említett okok miatt, kimaradt az együttesből. A Meteor úgy volt, hogy a Dogs letiltásának végén a Tihanyi Motelbe szereztünk egy nyári szerződést. Jól ismertem Apámon keresztül az OSZK fejeseit, oda vettük Gyimesi Lacikát és Kis Balázs szaxofonost. Ebben az évben nyílt a Marina Szálló Balatonfüreden, ott próbáltunk a Kisstadion-koncertre. Egy srác hozott egy halom lemezt, közte Creedence-et is, a Proud Mary-t is játszottuk a Kisstadionban, ahol Halász Karcsi is fellépett velünk, ő korábban a Számum tagja is volt, sokkal később Norvégiában is játszottam vele egy pár alkalommal. A név felvételét már Gyuri elmesélte.

Itt már csak dobolsz. Hogy alakult ez így?

Ugye Apám dobos volt, bárhol játszottam, a próbákon, és a szünetekben, mindenütt beültem a dob mögé, Konzervatórium jazz tanszakára is jártam. A ritmusgitárt szerettem, de volt egy kis sérülés az ujjamon, Töricht Gyuri nívóján nagyon kemény lett volna játszanom. Meg show volt, hogy dobolok is. Az OSZK Stúdiójában is tanultam, megkaptam az A kategóriát. Portik Iván és Kovács Gyula tanítványa voltam. Gyula kézzel írt oktató kottái a mai napig megvannak. Utóbb jöttem rá, hogy dobszólókat írt le. Erre akkor jöttem rá, mikor a füzeteit elkezdtem használni a tanításhoz.

Echo sztori?

Tihanyban úszkáltunk, Cintula is velünk úszott, ment a nagy duma, hogy figyeljétek meg, autót veszünk, menjetek el az Echoba. Rózsit is, Gyurit is nagyon szerettem, most mit csináljak? De olyan gitáros, mint Gyuri, nem volt. Így vele mentem. Még Radicshoz is elmentem, ezt a problémát megbeszélni, ő is azt mondta, "Güzükém, menj el pénzt keresni az Echo-ba". Rózsi meg mehetett a Moulin Rouge-ba. És szerintem Gyuri itt törlesztett Rózsi felé.

De nem szerettük ezt a kezdeti felállást az Echo bandával. Mikor jött Som, az jó lett, de őt gyorsan behívták katonának. Aztán dagasztottuk a tagságot, Révész Sanyis felállás már nagyon jó volt. Eszméletlenül énekelte az All Right Nowt! Mikor hazajött Horváth Sándor zenekara, Bálint Alival, őket olvasztottuk be részben.

A második rész itt olvasható!

Bálint Csaba (2016.10.25.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.62 Seconds