×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Testament - Demonic (1997) 

Megjelent: 2016. október 27. csütörtök 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A - Legacy néven - '83–ban, Oakland-ben alapított Testament az amerikaiak nagy thrash-generációjának az egyik csillaga, nevüket az Anthrax, a Metallica, a Megadeth és a Slayer mellett szokás emlegetni.

A Demonic a csapat hetedik sorlemeze volt. Ez a lemez a Testament történetének legdurvább és legsúlyosabb albuma. A megszokott thrash metált itt groove-death metal-ra cserélték, amihez Chuck Billy - a megszokott éneklés helyett - végig hörgi a dalokat. A '94-es Low után, James Murphy gitáros és Greg Christian basszusgitáros távozott, majd a Testament szünetre ment. A Peterson-Billy páros együtt maradt és '96-ban létrehozta a Dog Faced God nevű projektet, aminek ez lett volna a bemutatkozása, de végül mégis úgy alakult, hogy a '93-után visszahívott Derrick Ramirez basszusgitárossal, meg a sokat látott Gene Hoglan dobossal kiegészülve - aki nem sokkal később a Strapping Young Lad-be távozott -, mégis a Testament neve és logója alatt jelent meg a munkájuk! Ez a minden korábbinál depressziósabb és sötétebb Demonic album rövid története!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A Demonic a legbetegebb és legfurcsább Testament album, ami valójában nem is annak készült és nem is olyan lett, mint egy Testament album... Lehangolt, megszállott és zavaros albumról van szó, ahol a dühöngést többnyire lassan és izomból engedik áramolni. Itt csak elvétve akadnak jellegzetes thrash-riffek és betétek, a szólók is el vannak maszatolva. Olyan, mintha egy nu-metálos banda akarna death-metált játszani, miközben itt se nu-metálos bandáról, se death-metálos előtörténetről nincs szó, így csak lehangolt megszállottság jött ki belőlük végeredményként... Hányással, dülöngéléssel, erőszakkal és elvontsággal... Ami már a megjelenésekor sem volt egy pillanatra sem "menő"-nek nevezhető!

Az alapító Eric Peterson egyedül írta és játszotta fel a gitárokat, mindössze a New Eyes of Old-ban szólózik az ex-Forbidden gitáros, Glen Alvelais. Greg Christian helyére időlegesen a Testament megalapításában is részt vállaló Derrick Ramirez gitáros tért vissza, basszusgitárosként, a dobokat pedig az extrém metal egyik nagy jövő-menője, Gene Hoglan játszotta fel, aki rögtön a felvétel után gyorsan távozott is. Helyére ismét Jon Dette tért vissza a lemezbemutató turnéra, majd a mindezt helyre igazító, '99_es The Gathering-et már Dave Lombardo-val rögzítették... és oda már James Murphy is visszatért, a basszusgitárt pedig Steve DiGiorgio fogta kézbe! De '97-ben még nem volt ilyen rózsás a helyzet, ekkor még darabokra esett szét minden, amit valaha is Testament-nek lehetett nevezni!

A súlyosan menetelő és időnként groove-san begyorsító Demonic Refusal a lemez legjobb dala, de így is olyan darabos és nehézkes, hogy nem könnyű mind az öt percét végig küzdeni. Aztán a The Burning Times némileg megszaggatja mindezt, de az ideges lüktetések és kiszámítható váltások közben, mintha teljesen kicsúszott volna Chuck Billy lába alól a talaj... A sok súlyos és beteges lehangoltság után, a Together as One végre előkap némi energiát is, amit aztán a skizofrén ének sikerrel próbál misztifikálni. A Jun-Jun gonosz bugyogásai mellé sem kapunk túl sok kapaszkodót, de a John Doe Black Sabbath-lopkodása miatt is csak betegesnek tűnik, nem érdekesnek! A Murky Waters vágtázásai egy fokkal energikusabbak, amit aztán a Hatred's Rise furcsán zavaros fröcsögése, a Distorted Lives harcias kaszabolásai követnek, amik közül egyik sem tűnik a Testament szintjének!

Az elvontan vonagló New Eyes of Old-ot némileg érdekesebbé teszi Glen Alvelais - Forbidden gitáros - jelenléte, de ennyi biztosan nem elég a műsor feljavítására... A feleslegesen agresszív Ten Thousand Thrones katonás és vad kalapálásai mellé is megkapjuk a sokszínűsége közben, sokkal inkább skizofrénnek tűnő éneket, ami nem csak ezt a dalt, hanem az egész lemezt áthatóan zavarossá tette. Aztán a Nostrovia egy perce zárja le ezt a teljesen felesleges albumot, amit sem a kritikusok, sem a rajongók nem értettek, még kevésbé szerettek. Ezt a lemezt tényleg nem Testamentként kellett volna kiadni, hanem Dog Faced God-ként, vagy bármi másként. De nyilván anyagi megfontolásból, végül mégis a jól ismert és a piacra is bevezetett nevet használták hozzá, így a Burnt Offerings nevű saját kiadójuk is rendesen beindulhatott közben... De szerintem, azóta mindezt már többször is megbánták!Track lista:

01. Demonic Refusal - 5:21
02. The Burning Times - 5:15
03. Together as One - 4:17
04. Jun-Jun - 3:43
05. John Doe - 3:11
06. Murky Waters - 3:00
07. Hatred's Rise - 3:15
08. Distorted Lives - 3:36
09. New Eyes of Old - 3:00
10. Ten Thousand Thrones - 4:37
11. Nostrovia - 1:32

Közreműködő zenészek:

Chuck Billy - ének, producer
Eric Peterson - gitár, producer
Derrick Ramirez (Dragonlord, Legacy 1983) - basszusgitár
Gene Hoglan (Death, Strapping Young Lad, Fear Factory, stb.) - dob

vendég:
Glen Alvelais (Forbidden) - gitár: track 9

Producer: Douglas Hall

Lemezeik:

1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2008 - The Formation of Damnation (-2-)
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake

1987 - Live at Eindhoven - live
1993 - Return to the Apocalyptic City - live
1995 - Live at the Fillmore - live
2001 - First Strike Still Deadly - ra-re válogatás
2005 - Live in London - live
2009 - Live at Eindhoven '87 - Live album
2013 - Original Album Series - Boxed set
2013 - Dark Roots of Thrash - Live album

Kiadó:
Burnt Offerings
Honlap:
testamentlegions.com
facebook.com/testamentlegions
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Testament - Low (1994)

2016-10-26 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Godsmack - When Legends Rise (2018)
A '95-ben, a Massachusetts-i Lawrence-ben alakult, de jó ideje Bostonban dolgozó Godsmack utolsó lemeze 2014-ben jelent meg 1000hp címmel. Most When Legends Rise címmel itt van

Tovább...
Gus G. - Fearless (2018)
A 37 éves, a görögországi Thessaloniki-ben - Kostas Karamitroudis néven - született Gus G. elkészítette Fearless című harmadik szólólemezét! A sok más mellett a Firewind-ből és Ozzy mögül is

Tovább...
30 Seconds To Mars - America (2018)
Ötödik sorlemezét adja ki a - '98-óta működő, tehát idén 10 éves - Los Angeles-i, eddig alternatív pop-rockos 30 Seconds To Mars trió. A mostanában inkább

Tovább...
Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Koncertek 2018. július 17. és 2018. augusztus 02. között:

Klipmánia