rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Exit Eden - Rhapsodies In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88137090
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Guzsváry Csaba interjú - 1. rész (2016)

Interjúk

Guzsváry Csaba a Nevada billentyűse volt 1973 és 1974 között. Itt játszott együtt Fischer Lacival és Radics Bélával is. Ezt megelőzően, tagja volt a Teenagers, a Sinus, a Pallas és a Schillings együtteseknek. Ma arról a korszakról beszélgetünk, amíg Csaba a Nevada tagja lett...

Hogy kezdtél zenélni?

Az általános iskolában, szüleim nyomására jártam zongorázni, de nem szerettem gyakorolni. Akkor nagyon terhes volt, de később, a zenekarozáskor ez nagyon jól jött. 1963 fordulópont a magyar ifjúság életében. Aki kicsit is zeneértő volt, az megkapott egy fertőzést. A Beatles volt az elsődleges vírus, de aztán jött a többi angolszász zenekar is.

Akkor Zuglóban, az Egressy Gimnáziumba jártam és egy padban ültem Kertész Jánossal, aki hozzám hasonló zenei alapokkal rendelkezett. Ő sokáig Sas József zongoristája volt a Mikroszkóp Színpadon. A gimitől pár száz méterre volt a Danuvia Művház, ahol többek között, már itt is megjelentek az első hazai beat együttesek. Minket is elért a láz, hogy zenekart alakítsunk. 1963 végére már mi is zenélgettünk. Egyelőre otthon tudtunk próbálni és lassan már egy-két buli is adódott. Sör és virsli volt a fizetség. A gitár - némelyik WC deszkából fabrikált - Pacsirta rádión erősítve üzemelt.

1964 elején ez volt a felállás: Adametz Gyula gitár; Guzsváry Csaba ének, szólógitár; Gyarmóczki Pál szaxofon; Kertész János zongora, ének; Németh László dob; Varga András ritmusgitár. Az együttes névválasztásakor először felvetődött a Rangers, de ez rövid életű volt és a többség a Teenagers név mellett döntött. Az első "igazi" fellépés, a Taurus Gumigyárban, egy Egressy szalagavató bálon volt 1964 elején. Johnny & the Hurricanes, Bill Haley, Little Richard, Beatles és Shadows dalokat nyomtunk. Ez után már több buli is adódott, például tánciskolákban, egészségházban, Kisz-klubokban, művházakban... és beindult a beat.

Éjszakánként a Luxit hallgattuk és egy Terta magnóval vettük fel a legújabb számokat, hogy másnap már többszöri visszahallgatás után megpróbáljuk lejátszani. Mivel nem tudtunk angolul, fonetikusan írtuk le a szövegeket. Az év közepén személycserék történtek a zenekarban. Németh László távozott, helyére a dobokhoz Adametz Gyula került és Szele Gábor lett a basszusgitáros. 1964 őszétől hetente egyszer a kistarcsai művházban játszottunk. Itt már valami pénz is került a sör és virsli mellé. 1965. július 12-én a Ganz Mávag Vörösmarty Művházban sikeresen vizsgázott az együttes, és itt kapott OSZK helyhez kötött működési engedélyt. A cuccot mi eszkábáltuk, lelestük a Scampolo hangfalait a Ganz Mávagban, amikor ott játszottak.

A fenti felállás nagyjából 1965 végéig működött. Több dolog nem tetszett, ezért kiléptem. A Teenagers ugyan átalakult, kiegészült Kis Tibor szólógitárossal és Anton Gábor dobossal, de 1966 nyarán végleg megszűntek. Mi meg Varga Andrással 1967 tavaszán beépültünk a már működő Sinus zenekarba. Sajnos nincs a Sinus-ról fényképem. A Sinus akkori felállása: Batu András dob; Guzsváry Csaba ének; Kerényi János ének; Kékes Zoltán szólógitár; Varga András ritmusgitár; Varga Péter basszusgitár.

A Sinus is viszonylag rövid életű volt. Nem volt összezördülés, de én olyan vagyok, hogy ha valami nagyon nem tetszik, akkor veszem a kalapom és megyek. Utána még nagyjából fél évig létezett a Sinus, majd feloszlott, mert Kékes elment a Geminibe. 1968-ra Varga Andrással már új zenekar megalakításába kezdtünk, ez lett a Pallas együttes.

Mi volt a Pallas felállása?

Guzsváry Csaba ének, ritmusgitár, orgona; Kálóczy Egon szólógitár, ének; Varga András basszusgitár; Zimmermann István dob. Állandó klubunk a rákosszentmihályi Mosolygó Antal Művházban volt, ahol hetente, vasárnaponként léptünk fel. Ötórai tea címmel kísértük Kovács Katit, Zalatnay Cinit, Wittek Marit, Komár Lacit és több, akkor már befutott énekest. A konferanszié Dévényi Tibor volt. 1969-végén Varga Andrást behívták katonának, ezért hirdetést adtunk fel a basszusgitáros posztra. Végezetül Várszegi Jánosra esett a választás és a zenekar 1970 őszig ebben a felállásban működött, illetve rövid ideig a zenekar tagja volt még Jahnke Imre zongorista.

Állandó fellépési helyünk volt az angyalföldi Dagály Klub és a budai Frankel Leó Művelődési Ház, de a Budai Ifjúsági Parkban is többször adtunk koncertet, játszottunk az EVIG-ben is. Az Ifiparkos fotókon Holzhauser Feri Capriját lehet látni, mivel közös koncertünk volt.

A Pallas-szal 1970 januárjában felvételt készítettünk a József körúti Hang-stúdióban. Neon betűkkel volt kiírva az utcára ez, de úgy hirdették magukat, hogy "Saját hangja, vigye haza". Négy szám felvételére dobtuk össze a pénzt. Mindössze egyszeri lehetőség volt a számokat felvenni, mert az esetleges korrigálás és utófelvétel további költséget jelentett volna. Nagyon drága volt ez akkor nekünk, meghaladta a kasszánkat. A felvételvételek szerencsére nem vesztek el, digitális javítással, CD-re is sikerült átmenteni.

A négy számot közösen írtuk Kálóczy Egonnal. A Dagály strandon, egy pokrócon dudorásztuk a dallamokat és írtuk a szövegeket, majd otthon aztán hangszeresen kidolgoztuk. Valahogy bennünk volt, hogy írjunk saját dalokat, ne csak egy feldolgozás-zenekar legyünk. A dalok címe és sorrendje: Most jövünk mi, Árvalányhaj, Ő volt a lány, Nem kell a szerelem.

A zenekarnak talán ez volt a "csúcspontja". Sajnos kevés fellépés adódott, továbbá a bandán belüli egység is megromlott. Zimmermann kilépett, helyére Pataki István került, de a Pallas is hamarosan felbomlott. Zimmermannról el kell mondanom, hogy már nagyon fiatalon dobolt az első beatmisén, ami Szilas Imre nevével fémjelzett. Ott hallgattuk meg és hívtuk el a zenekarba. Kékes Zoli és Ullmann Ottó is akkor, ott gitározott a Mátyás templomban. Szilas egyébként úgy tudom, hogy Balázs Fecó és Ulmann Ottó osztálytársa volt a konziban. Jelenleg az USA-ban él. Zimmermann végül később Kálóczy Egonnal Norvégiába ment ki zenélni.

Hangszereid, hogy alakultak?

1963-'69-ig szólógitároztam az éneklés mellett, illetve zongorán játszottam. Előtte nem volt orgonám, hanem jött a Pallasba Jahnke Imre, aki a '62-es, vagy '63-as Ki Mit Tud-on a Turmix együttesben játszott. Ő szeretett volna még nosztalgiából zenélgetni, vett egy Matador orgonát. Hamarosan kiderült, hogy a zenei világunk nem egyezik, ezért rövid időn belül elhagyta a zenekart. De akkor már belekóstoltam a Matadorba, hiányzott az orgona, amit elvitt.

Nem emlékszem már kitől jött az infó, hogy Pressernek eladó a Caprija. Ó, ezen született a Gyöngyhajú lány. Azonnal fel is hívtam és mentem a Dob utcába megnézni a hangszert. A pincében már ott volt a Hammondja, csurgott is a nyálam, reméltem, hogy egyszer még nekem olyan is lesz. Hát, nem lett.

Ők akkor még csak próbáltak az újonnan alakuló LGT bemutatkozására. Ott volt Laux dobja és Frenreisz basszusgitárja is. A dobszékért külön kellett elmennem, ami még Laux lakásán volt, amely a Te meg én eszpresszó házban volt, a budai Duna parton.

1970 őszén a Schillings együttesbe hívtak, hát elmentem, mivel a Pallas már amúgy is halódott. A Schillings együttes felállása a következő volt: Fónagy János zenekarvezető, ének, basszusgitár; Guzsváry Csaba orgona, ének; Marosi Tibor szólógitár, ének; Török Csaba dob. Fónagy a Kandón végzett, a zenélés mellett ő csinálta az erősítőket és hangfalakat. A zenekar állandó klubja a rákospalotai Csokonai Művház volt, ahol heti egy alkalommal léptünk fel, de vidéki rendezvények is voltak, ahol a banda még jobban összekovácsolódott. Rövid ideig az együttesben játszott Gyarmóczki Pál szaxofonos is, de ez a próbálkozás végezetül nem lett sikeres.

1971. júliusban megnősültem. A 10 napos nászút után, rögtön koncertre mentem a Csokonaiba. Óriási a tömeg, az ajtóban kérdik a többiek, hogy tudom-e hol a Fónagy meg a Marosi? Marosi Tibor 1971 nyarán disszidált, jelenleg New Yorkban él. Na, elmaradt a buli, többet nem játszhattunk a Csokonaiban.

Marosi helyett szólógitárost keresetünk. Két szólógitáros is megfordult a bandában. Először Kálóczy Egon 1971. augusztustól - 1972. februárig, de végül elment a Noclavba, Holzhauserékhez. Őt Lantos Lyka Antal váltotta, de 1972. júliusban megkapta a katonai behívóját, így a Schillings trióban működött tovább. Érdekesség, hogy akkoriban Fónagy kétnyakú gitáron játszott, amit egy nyugati zenekar fényképéről vettünk le, bár a Kexben is ilyet használt Bianki Iván.

Sajnos kevés volt a buli, a trió-hangzás sem vált be igazán, ezért elfogadtam Kertész "Kabos" László felkérését, és 1972 őszén a Nevadába igazoltam, azzal a feltétellel, hogy csak Fónaggyal együtt vagyok hajlandó átmenni...


A folytatás itt olvasható!

Bálint Csaba (2016.10.30.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds