rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Leprous - Malina (2017)

 Látogatottság
Összesen
88225886
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Hammerfall - Built To Last (2016)

Lemezismertetők

Az 1993-ban, a svédországi Göteborgban alakult HammerFall hazájának és egész Európának is az egyik legjobb tradicionális heavy-power metálos formációja. Legutóbb 2014-ben adtak ki sorlemezt (r)Evolution címmel, amiről kétszer is olvashattatok nálunk. A most folytatásként - kiadóváltást követően - megjelenő Built To Last a tizedik teljes stúdió lemezük... Azt, hogy mire jutottak vele, azt 2017. január 31-én élőben is megszagolhatjuk majd a Barba Negrában!

A büszke svéd metálosokról és a mindent elsöprő, mindenkit megénekeltető himnuszaikról sokáig azt hittem, hogy a rajongóknak és a sztároknak is tükröt akarnak mutatni velük, amolyan beöltözős színpadi komédiát adnak elő, amire a "nagyok" majd felkapják a fejüket, hogy "hopp, lebuktunk, ezek minden barbárnak tűnő trükkünket összegyűjtötték és ki is figurázták, szóval ki kellene találni valami mást, tovább kéne lépnünk"... Aztán idővel úgy alakult, hogy a HammerFall hitelesebb lett szinte mindenkinél, aki a nyolcvanas évek tradicionális heavy metáljának közismert sémáit újra és újra az arcunkba tolja. Elkezdtek olyan minőségű metál-himnuszokat fűrészelni, olyan nagy ívű dallamokat és áriákat énekelni, amikre csak a műfaj csúcsán szoktak képesek lenni a zenekarok! Nagyra nőttek és mostanra ők lettek a viszonyítási pont, amihez másokat szokás hasonlítani!

A harcias lelkesítések sorát a Bring It! kezdi meg, ami feleleveníti azt az archaikus és himnikus metált, amire Dio az egész életét feltette! Lehet az arénákban velük üvölteni a refrént, mert annyira letisztult és primitív... és lehet közben headbangelni, mert a gépiesen menetelő élénk ritmus és a szaggató riffek annyira stílusosak, amennyire csak lehetséges! Aztán a Hammer High elején megkapjuk intrónak Gary Moore Over the hills and far away-jének - szintén dobgéppel rögzített - dübörgő törzsi ritmusát, amire ők egy metálos büszkeséggel teli slágert pakolnak, lelkesítő refrénnel! Hát így kell ezt a tradicionális metált csinálni a XXI. században! Az akusztikusan induló, de gyorsan Saxon-féle lüktető húrtépéssé váló The Sacred Vow is elkapja a lényeget, ahogy a bravúrosabb Dethrone and Defy szinte speed metálja is... Ez aztán megénekli a harcias középkort, a kötelező kardcsörtetésekkel és a mindenkinek alaposan a fejébe vert primitívségével együtt!

A Twilight Princess fuvolás dallama, balladai áriája és dallamos gitárszólója is kellően emelkedett, de én nem vagyok ennek a kötelező stíluselemnek a rajongója, nekem az izgatottan és keményen menetelő Stormbreaker és az epikusabb-neoklasszikusabb Built to Last sokkal inkább tetszenek, mert mindegyikre képesek ráénekelni azt a fajta monumentális refrént, amire az Accepten kívül kevesen... A The Star of Home szétvágja a Helloween és a Judas Priest közé épült falakat, de persze ennyi sem elég, hiszen a New Breed-ben a Priest-bólogatásait is meg lehet tölteni lelkesítő dallamokkal... Végül pedig a harmonikusabb Second to None nagy ívűen és kellően naivan is megénekli nekünk a középkori múltat, amit a történészek alaposan a fejébe vertek mindenkinek!

Ez az album kiválóan teljesíti be a zenekar alapvető küldetését! Képes azonnal magával ragadni, miközben technikailag modernizálja is a nosztalgikus megoldásokat és fordulatokat! Az biztos, hogy mindezért a felemelő lelkesítésért érdemes lesz 2017. január 31-én besétálni a Barba Negra kapuin, mert ezt a nosztalgiázást senki nem tudja olyan hitelesen csinálni, mint HammerFall! Ez a lemez tényleg csúcs minőségű harcos metált képvisel! És közben még a gépies ritmusokon és a "hol hallottam én már ezt" érzésén is gyorsan túl tudja tenni magát közben az ember, mert olyan minőségű himnuszokat kalapáltak nekünk össze!

10/8.5


Track lista:

01. Bring It! - 04:18
02. Hammer High - 04:37
03. The Sacred Vow - 04:11
04. Dethrone and Defy - 05:10
05. Twilight Princess - 05:03
06. Stormbreaker - 04:51
07. Built to Last - 03:52
08. The Star of Home - 04:47
09. New Breed - 05:02
10. Second to None - 05:29

Közreműködő zenészek:

Joacim Cans - ének
Pontus Norgren - gitár
Oscar Dronjak - gitár
Fredrik Larsson - basszusgitár

élőben: David Wallin (2014-) - dob

Lemezeik:

1997 - Glory to the Brave
1998 - Legacy of Kings
2000 - Renegade
2002 - Crimson Thunder
2005 - Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken
2006 - Threshold
2009 - No Sacrifice, No Victory
2011 - Infected
2014 - (r)Evolution (-2-)
2016 - Built to Last

2003 - One Crimson Night - Live album
2007 - Steel Meets Steel - Ten Years of Glory (válogatás)
2008 - The Vinyl Single Collection (Boxed set)
2008 - Masterpieces (válogatás)
2009 - Any Means Necessary, EP


Kiadó:
Napalm Records
Honlap:
hammerfall.net
facebook.com/hammerfall 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds