Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

The Horrors @ 2017. november 30. - Dürer Kert

 Látogatottság
Összesen
88278752
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Sipos Péter - A sakktábla két szélén (2016, könyv)

Kultúra

Undergound rocktörténet-búvárok közt évek óta legendás már ez a könyv, pedig csak most jelent meg, bár "szamizdatként" eddig is megvolt egy-két bennfentesnek pdf formátumban. Én is nagyon kíváncsi voltam már rá, és éppen ott tartottam, hogy felrúgom csökönyös maradiságomat, hogy t.i. én aztán nem olvasok monitoron könyvet, hanem legyen csak az szépen, szagosan papíron, borítóval kinyomtatva, kivárom, aztán boldogan lapozgathatom. Már éppen rászántam magam, hogy elkérem valakitől a pdf-et, de szerencsére végre megjelent.

Pár éve Sipivel sikerült egy interjút készítenem, ezt azóta is személyes sikerként élem meg, ám az interjú terjedelmében nem versenyezhet a könyvvel, hiszen ezt a kötetet évekig érlelte hősünk...


Mindig tartok attól, ha egy zenész arra szánja el magát, hogy segítség nélkül maga írja meg önéletrajzát. Általában elmondható, hogy jobb eredmény születik, ha valaki beszélgetések alapján írja meg a sztorit, nem csak azért, mert egy ezzel foglalkozó ember jobban ír, hanem mert kívülről látja a történetet, jobb arányérzékkel domborítja a súlypontokat, válogatja szét az érdekest a kevésbé érdekestől. Esetleg figyelmet fordít arra, hogy korrektor, olvasószerkesztő is átnézze a kéziratot, ezzel egy újabb vélemény segíti a munkát. (Itt jegyzem meg, hogy szövegében szerintem szép munka, alig-alig fordul elő benne elütés, hiba.)

Sipi - legalábbis a könyvben jelzettek szerint - nem élt ezzel a segítséggel, talán e miatt kicsit aránytalan a mű. A kérdés az, kinek szól a könyv? A rockzenét szerető közönségnek? Akkor az 1965-1980 közti korszak kell, hogy kidomboruljon a könyvből. A közeli barátoknak, rokonoknak? Akkor természetesen érdekes lehet a teljesen lineáris történetvezetés, ahol egyforma figyelmet érdemel a művész életének minden éve, élethelyzete. Utóbbi esetben megbocsátható a borító, mely egy olyan embert ábrázol, akiről senki sem gondolná, hogy egykor a Tűzveszélyes album korszakában a Hungária tagja volt, és részese volt a magyar rockzenében egy unikális érték létrehozásának. Pedig ez egy rock and roll könyv, ütős sztorikkal! Vétek nem egy Sipiről készült dinamikus, '70-es Hungáriás koncertképpel kezdeni. (Persze, persze. A könyv végén el is csattan a szerző tollából az ide vonatkozó közmondás: Don't judge a book by its cover.) Mint mondtam, kérdéses az alkotó szándéka, kritikusként azonban az arany jánosi, elhíresült "gondolta a fene" típusú hozzáállás nem zavarhat meg a véleményalkotásban. Mint, ahogy az olvasót sem fogja.

Ajánlom a könyvet, mert annak ellenére, hogy bizonyos részeket nehéz "átrágni", benne van az, amit sokan keresünk az ilyen rockzenész-önéletrajzokban. Őszinte, alapos, kellemesen megírt, tele kemény sztorikkal, új információkkal, mindez első kézből a korszakot és a történetet megélt és alakító embertől, mégis azt gondolom, probléma, hogy lehetne jobb a könyv balansza. Ugyanakkor meg kell mondjam, üdvözlöm azt a tényt, hogy a beatkorszakra és a rock korszakra ugyanolyan alapos figyelmet fordít Sipi. Egészen felvillanyozott jó pár történetszál a '60-as évekből.

Anélkül, hogy elspoilerezném a kötetet, néhány érdekes mozzanatot kedvcsinálónak felvillantanék. Szenzációsak a kihagyhatatlan zenészcsempész-sztorik és itt olvasható az eleddig egyetlen olyan visszaemlékezés, mely szerint Erdős Péter korrupt volt, a szónak abban a szoros értelmében is, hogy pénzzel is megvesztegethető volt. Már-már bulvárba hajlóak a visszaemlékezések az egykori Hungária-tagok viselt dolgairól. Ugyan óvatos módon neveket Sipi nem konkretizál, de nagyjából dekódolható, kiről beszél, amikor egészen kellemetlen sztorikat közöl a Fenyő, Szikora, Kékes felállású zenekarról. Mindeközben nem érzem azt, hogy évtizedes bosszút akarna állni, inkább talán csak az igazat akarja rögzíteni. Én legalábbis hihetőnek érzem a történeteket.

Nagyon kis példányszámban, szerzői kiadásban jelent meg a mű. Majd 600 oldalas terjedelmével, szenzációs, bőven mért képanyagával megéri a maga 5900 forintos árát. Persze, ez sok pénz, de szinte anyagár, baráti gesztus. Kapható kizárólag a Rockmúzeumban és a Rockdiszkontban.

Bálint Csaba (2016.11.11.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Kultúra
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Kultúra:
Walk The Line - Johnny Cash életrajzi filmje


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.53 Seconds