×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Weiszné Koós Ilonával (2016) 

Megjelent: 2016. november 18. péntek 12:05
Szerző: szimpatic
    Interjúk 

Pár hónappal ezelőtt készítettem interjút Szendrey Dám Dórival a Zorallina-létről. Nagyon sok kedvező visszajelzést kaptam, amelyek között az egyik az volt, hogy szeretnének egy kicsi többet megtudni Icuról és az ő zenekarairól (Vasmacska, Sicuband, Zorallina). Üzenetváltások után, a facebook-on sikerült beszélgetni Vele az október 28-i Zorall koncert előtt, a Barba Negrában. - írta: FőnixHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogy kezdtél el táncolni és énekelni?

Igazából általános iskolától kezdve énekeltem. Szijjártó Zsolti - aki a Kárpátia gitárosa - anyukája volt az énektanárom Túrkevén. Aztán később már középiskolában alapítottunk egy zenekart, aminek a neve Ágika volt, ahol már egy csapatban voltam Kelemen Ágival. Ő volt a dobos és Vele most is együtt vagyok a Vasmacskában, ő a legjobb barátnőm. Az Ágika zenekart 17-18 évesen csináltuk, amivel egy kiskocsma alsó épületében próbáltunk. Így indultam el frontemberként.

A tánchoz is volt közöm, mert tánciskolákba jártam, először néptáncoltam, aztán társas táncot tanultam. Egyszer egy tánciskolai vizsgabálon bálkirálynő lettem, ami Túrkevén elég nagy dolognak számított. Otthon is az unokatesóimnak mindig tanítottam be különféle koreográfiákat, így a tánc is mindig vonzott, de ez azért is lehet így, mert Anyukám is egy táncos, énekes jellem, sőt az elég család bulizós!

Az éneklés a szakmádhoz is kell, mert mint tudom óvónő vagy.

Persze! A gyerekek imádják, ha énekelnek Nekik! Sokszor játszottunk "koncerteset" az oviban velük. Mindig arra buzdítottam őket, hogy merjenek egyénileg is kiállni a "közönség elé", hogy legyen ez nekik természetes, hogy a személyiségüket bontakoztassák ki, és mutassák meg bátran, mire képesek. És persze a kisfiam is nagyon szereti, ha éneklek Neki, mindig mosolyog rám és figyel nagy szemekkel.


A Vasmacska zenekar, hogy alakult meg?

Beszéltem a régi zenekaromról, az Ágikáról. Amikor Ági kiment Angliába egy pár évre tanulni, vége lett annak az együttesünknek. Amikor visszajött, akkor gondoltunk, hogy újra együtt kellene zenélni. Akkor a férjem felvetette, hogy miért nem csinálunk egy csajzenekart? Akkor Ági lett a dobos, akivel így mi vagyunk az alapító tagok. Ez 2010-ben történt. Szíjjártó Zsolti gitárt oktatott akkor is és őt kértük meg, hogy ajánljon gitárost és basszusgitárost. Hozzátartozik még, hogy 2014-ben lemezt készítettünk Égessük földig címmel.

A gitárosaink azóta mér lecserélődtek. Reméljük, hogy Évi, a gitáros, és Szandra, a basszusgitáros maradnak velünk hosszabb távon. A teljes nevük Máté Évi és Jutasi Szandra. Évi már több zenekarban is játszott, többek között a Powertripben és az Angelusban.

Elég extravagáns kinézetű, ahogy hallottam, nagyon jól játszik!

Igen, kék a haja, nagyon szép és tényleg jól játszik. Szandrával együtt játszottak a Powertripben. Egyébként Ő nemrég került hozzánk a Vasmacskába, és készülünk Vele az első fellépésre. Ő is nagyon ügyes! Teljesen friss még a dolog, de nagyon jó lesz. Már van három új dalunk, szeretnénk új lemezt és klipet is forgatunk.

Mikor és hol fogtok a legközelebb játszani?

2016. december 03-án lesz koncertünk a Big Bike Pub-ban (Budapest, XX., Helsinki út 101/a.), ahová mindenkit szeretettel várunk.


Van még a másik zenekarod, a Sicuband, amellyel rock és egyéb slágereket akusztikusan játszotok a férjeddel (Weisz Lászlóval) és még egy gitárossal. Kicsoda ő?

Ő az öcsém, Koós Joci, aki a Cool Head Klanban játszott.

Tehát ez egy családi zenekar.

Ez úgy jött létre, hogy az öcsém sokszor volt ott nálunk. Úgy gondoltuk, hogy ha már az öcsém és a férjem gitároznak, én meg énekelek, akkor miért ne csinálnánk valamit. Csak nehéz összehozni, mert ugye Lacinak mindig ott van a Kalapács meg a Zorall. Akkor van Sicuband, amikor mindenki ráér, ez egy igazi hobbizenekar és főleg Túrkevén játszunk, mert azöcsémmel onnan származunk. De volt már fellépésünk Budapesten is több helyen, például a Rocktogonban, vagy a Gödör klubban.

Mikor léptek fel legközelebb a Sicuband-del?

Nincs most ilyen a tervben, sajnos!


Végül egy pár szót beszéljünk a Zorallról. Hogy kerültél, mint Zorallina táncosnőként a színpadra?

Amikor összejöttem Weisz Kicsivel, aki a férjem lett, nyilvánvalóan megismerkedtem a Zorall zenekarral, Dórival, akivel egyre jobb barátnők lettünk. Amikor még Megyeren volt a Zorall-tábor, azt hiszem 2008-ban, akkor táncoltam Velük először. Ezen a koncerten Brigi, Dóri táncoltak, és egy-egy számra beugrottam. Utána átvettem Brigi helyét jó pár évre (2009-2015).

A 14 év alatt öten léptünk fel, mint Zorallina: Dóri, Emő, Brigi, Ivett és én. Ez úgy alakult, hogy ha az aktuális Zorallina éppen alkalmilag nem ért rá, vagy éppen családi, vagy más okból hosszabb távon, esetleg végleg kiszállt, mindig volt, aki a helyére lépett.

Mikor látunk Téged legközelebb a színpadon, mint Zorallina?

December 25-én, a Zorall Karácsonyon.

írta: Főnix

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Weiszné Koós Ilonával !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia