Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88200267
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Not Above Evil - interjú (2016)

Interjúk

Pál Szabi (ki más?!) ajánlotta figyelmembe a Machesterből indult a melo-death vonalas Not Above Evilt, a nemrég megjelent új album és még sok más kapcsán faggattam a banda dobosát, Dr. Mucs Dánielt, természetesen a korábbi hangzóikat is melegen ajánlom mindenkinek, aki bírja a szabadabban felfogott melodikus(abb) death metalt - azért még előfordulunk páran itthon is.


Üdvözöllek a passzio.hu-n. Dani, bemelegítésként mesélnél arról, hogy kerültél Manchesterbe (UK), majd később Stockholmba (SWE)?

A tanulmányaim miatt, a Debreceni Egyetem befejezése után brit állami ösztöndíjat nyertem a Manchesteri Egyetemre PhD elvégzésére, itt ismerkedtem meg Sideeq-el és Dave-el. Stockholmba szintén a tudományos karrierem vezetett, mivel sikerült megkapnom egy állást a Svéd Állami Toxikológiai Kutató Intézetben (Swetox), valamint a Karolinska Egyetemen.

Nem először vagy interjú alanyunk az oldalon, vannak még terveid a Wolfcrusherrel?

A Wolfcrusherrel nagyon szép emlékeim vannak, de eredeti formában nem tervezem újra aktiválni. A megszűnése után létrehoztam a Screaming Beast projektet, ami részben a második Wolfcrusher anyagra megírt dalokból állt össze, és azóta is igyekszem hasonló vonalon haladni vele.

A Dirty Habit-ről sem szeretnék megfeledkezni, főleg, mivel az utóbb említett csapatokban gitározol. Melyik hangszer áll hozzád közelebb?

Ah, sajnos mivel Jo visszaköltözött Kanadába, most a Dirty Habit is parkoló pályán van, igaz az eredeti kanadai tagokkal lehet, folytatódik a dolog. A kérdésre válaszolva, nehéz megmondani, mert mást ad a két hangszer, de talán a gitár közelebb áll hozzám a dalírás miatt.

Visszakanyarodva a Not Above Evilhöz, a többiek is hasonlóan több lábon állnak zenekarok-hangszerek tekintetében?

Hangszer ügyben igen, Sideeq és Dave is több hangszeren játszik, de zenekar ügyben én vagyok az egyedüli "nyitott kapcsolatban" élő.

2009-óta vagytok így, együtt, miként emlékeztek vissza a kezdetekre?

Való igaz, mint említettem, az egyetemen keresztül ismerkedtünk meg. Meglepően simán mentek a dolgok. Dave-t egy közös ismerősünk ajánlotta, Sideeq-re pedig az egyetem "rock society" fórumán találtuk rá. Egy héten belül megszerveztük az első próbát, ami meglehetősen produktív volt, egy teljes számot megírtunk körülbelül két óra alatt.

Ma az információs forradalom korában, mennyire jelent nehézséget áthidalni a Stockholm-Manchester távot?

Abszolút nem okoz gondot, tényleg kihasználjuk a mai technológiákat maximálisan. Mivel Dave egy ideje már Londonban él, illetve Sideeq is élt távol Manchestertől több, mint egy évet, nem újdonság a távolság, a többi csak akarat és szervezés kérdése.

Rátérvén a hangzóitokra, miként látod mai fejjel a 2010-es, bemutatkozó Deificationt, a 2011-es The Transcendental Signified-ot, valamint a 2013-as Psychosis, Rage and Rapture: The Journey Down lemezeket?

Az első két lemezre szívesen emlékszünk vissza, érezhető rajtuk a fejlődés, viszont a legutóbbi EP-vel (Psychosis, Rage and Rapture: The Journey Down), nem feltétlen vannak szép emlékeink. Ez volt az első alkalom, amikor külsősre bíztuk a felvételeket, és hát sajnos volt gondunk vele nem kevés. De mindenben keressük a pozitívumot, úgyhogy sokat tanultunk belőle és örültünk, hogy nem egy teljes albummal történt ez.

Milyen visszajelzéseket kaptatok az eddig megjelent anyagokra?

Összességében pozitív visszajelzéseket kaptunk, bár általános dolog, hogy nehezen tudnak beskatulyázni minket és ez bizony jó néhány kritikust idegesített. De nem hátrálunk meg, mi ezt csináljuk, ha tetszik, ha nem!

Ami számomra szembetűnő, hogy a magyar rock-metal sajtónak az eddigi munkásságotok valamiért totál kimaradt, persze lehet, csak rossz helyen keresgéltem. A korábbi kiadványokat is próbáltátok terjeszteni Magyarországon is?

Nem igazán, mivel nincs nagy death metal kultúra Magyarországon, úgyhogy ez az első próbálkozásom ezzel a zenekarral. Gyakorlatilag a világ minden egyéb részére sikerült eljuttatni a zenénket, érdekességképpen például eddig a legtöbb lemezt, minden kiadványunkat beleértve, Amerikában adtuk el. De a német és skandináv sajtóban is megfordulunk igen gyakran.Rátérvén fő apropónkra, a nemrégiben megjelent Always Darkest Before-ra. Majd három év munkája van benne. Érdemes volt eddig érlelni az albumot?

Nem teljesen érlelés volt, inkább csak nem tudtunk annyi időt rászánni a munka és egyéb elfoglaltságaink miatt, mint amennyit szerettünk volna. De így visszanézve mindenképp örülök neki, hogy nem csaptuk össze.

Készült három stúdió videó is az anyaghoz, illetve több klip is a korábbi szerzeményekhez, mit gondolsz, mennyire fontos, hogy ilyen formában is megjelenjen egy-egy banda?

Manapság, szerintem nagyon fontos, sőt elkerülhetetlen. Például én is egyből a YouTube-on kezdek keresgélni, amint felfedezek egy új zenekart. Ha minden jól megy, az albumon található összes számhoz elkészítünk egy videót!

Bár még frissnek mondható a lemez, érkeznek már a visszajelzések? (Részemről 10/10 - a szerk.)

Igen, eddig pozitív a visszhang, bár a szokásos "döntsük már el, hogy milyen stílust játszunk" kommenteket még mindig megkapjuk.

Nem tudom mennyire követed a magyar zenei oldalakat, de érdekelne a véleményed, miként látod a honi internetes rock-metal sajtót?

Nem nagyon követem már lassan 9 éve, néha veszek egy-egy magazint, vagy elolvasok egy-egy cikket, de nem tudok érdemben hozzászólni sajnos. Főleg az angolokkal vagyok naprakész, de az ottani piac sebessége és mérete miatt eléggé farkastörvények uralkodnak, úgyhogy muszáj jól csinálni.

Ami a svéd és angol klubokat illeti, van esetleg valami helyi sajátosság?

Nem igazán, Európában elég hasonló a legtöbb hely.

Milyen koncertlehetőségeitek vannak?

Mivel Angliában elég jó kapcsolataim vannak az ott töltött évek miatt, ott valamivel egyszerűbb, itt Svédországban még csak most kezdem építgetni a dolgokat.

Így év vége felé közeledve, mik voltak számodra az elmúlt esztendő emlékezetes bulijai?

Legutóbbi részemről a manchesteri Rebellion Klub-ban, amikor három zenekarom - köztük a Not Above Evil persze - , is egymás után játszott egy telt házas buliban.

Merrefelé turnéztatnátok meg az új albumot szívesen?

Januárban Angliában leszünk, februárban Svédország következik. A március-április még tervezési fázisban van, de ha minden igaz Németország, Spanyolország, és ha minden jól alakul, Hollandia is sorra kerül. Magyarország is tervben van, bár mivel nem igazán vagyok képben a helyi szervezőkkel, nem egyszerű a dolog!

Az utolsó szó pedig, mint rendszerint a Tiéd, részemről köszönöm, nagyon!

Köszönjük az interjút!

Aktuális felállás:
Sideeq Mohammed - basszusgitár, ének
David Gwynn – gitár, vokál
Mucs Dániel - dob

Oldalak:
notaboveevil.bandcamp.com
facebook.com/notaboveevil/


Csipke 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Csipke


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.55 Seconds