×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Not Above Evil - interjú (2016) 

Megjelent: 2016. november 20. vasárnap 18:05
Szerző: Csipke
    Interjúk 

Pál Szabi (ki más?!) ajánlotta figyelmembe a Machesterből indult a melo-death vonalas Not Above Evilt, a nemrég megjelent új album és még sok más kapcsán faggattam a banda dobosát, Dr. Mucs Dánielt, természetesen a korábbi hangzóikat is melegen ajánlom mindenkinek, aki bírja a szabadabban felfogott melodikus(abb) death metalt - azért még előfordulunk páran itthon is.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Üdvözöllek a passzio.hu-n. Dani, bemelegítésként mesélnél arról, hogy kerültél Manchesterbe (UK), majd később Stockholmba (SWE)?

A tanulmányaim miatt, a Debreceni Egyetem befejezése után brit állami ösztöndíjat nyertem a Manchesteri Egyetemre PhD elvégzésére, itt ismerkedtem meg Sideeq-el és Dave-el. Stockholmba szintén a tudományos karrierem vezetett, mivel sikerült megkapnom egy állást a Svéd Állami Toxikológiai Kutató Intézetben (Swetox), valamint a Karolinska Egyetemen.

Nem először vagy interjú alanyunk az oldalon, vannak még terveid a Wolfcrusherrel?

A Wolfcrusherrel nagyon szép emlékeim vannak, de eredeti formában nem tervezem újra aktiválni. A megszűnése után létrehoztam a Screaming Beast projektet, ami részben a második Wolfcrusher anyagra megírt dalokból állt össze, és azóta is igyekszem hasonló vonalon haladni vele.

A Dirty Habit-ről sem szeretnék megfeledkezni, főleg, mivel az utóbb említett csapatokban gitározol. Melyik hangszer áll hozzád közelebb?

Ah, sajnos mivel Jo visszaköltözött Kanadába, most a Dirty Habit is parkoló pályán van, igaz az eredeti kanadai tagokkal lehet, folytatódik a dolog. A kérdésre válaszolva, nehéz megmondani, mert mást ad a két hangszer, de talán a gitár közelebb áll hozzám a dalírás miatt.

Visszakanyarodva a Not Above Evilhöz, a többiek is hasonlóan több lábon állnak zenekarok-hangszerek tekintetében?

Hangszer ügyben igen, Sideeq és Dave is több hangszeren játszik, de zenekar ügyben én vagyok az egyedüli "nyitott kapcsolatban" élő.

2009-óta vagytok így, együtt, miként emlékeztek vissza a kezdetekre?

Való igaz, mint említettem, az egyetemen keresztül ismerkedtünk meg. Meglepően simán mentek a dolgok. Dave-t egy közös ismerősünk ajánlotta, Sideeq-re pedig az egyetem "rock society" fórumán találtuk rá. Egy héten belül megszerveztük az első próbát, ami meglehetősen produktív volt, egy teljes számot megírtunk körülbelül két óra alatt.

Ma az információs forradalom korában, mennyire jelent nehézséget áthidalni a Stockholm-Manchester távot?

Abszolút nem okoz gondot, tényleg kihasználjuk a mai technológiákat maximálisan. Mivel Dave egy ideje már Londonban él, illetve Sideeq is élt távol Manchestertől több, mint egy évet, nem újdonság a távolság, a többi csak akarat és szervezés kérdése.

Rátérvén a hangzóitokra, miként látod mai fejjel a 2010-es, bemutatkozó Deificationt, a 2011-es The Transcendental Signified-ot, valamint a 2013-as Psychosis, Rage and Rapture: The Journey Down lemezeket?

Az első két lemezre szívesen emlékszünk vissza, érezhető rajtuk a fejlődés, viszont a legutóbbi EP-vel (Psychosis, Rage and Rapture: The Journey Down), nem feltétlen vannak szép emlékeink. Ez volt az első alkalom, amikor külsősre bíztuk a felvételeket, és hát sajnos volt gondunk vele nem kevés. De mindenben keressük a pozitívumot, úgyhogy sokat tanultunk belőle és örültünk, hogy nem egy teljes albummal történt ez.

Milyen visszajelzéseket kaptatok az eddig megjelent anyagokra?

Összességében pozitív visszajelzéseket kaptunk, bár általános dolog, hogy nehezen tudnak beskatulyázni minket és ez bizony jó néhány kritikust idegesített. De nem hátrálunk meg, mi ezt csináljuk, ha tetszik, ha nem!

Ami számomra szembetűnő, hogy a magyar rock-metal sajtónak az eddigi munkásságotok valamiért totál kimaradt, persze lehet, csak rossz helyen keresgéltem. A korábbi kiadványokat is próbáltátok terjeszteni Magyarországon is?

Nem igazán, mivel nincs nagy death metal kultúra Magyarországon, úgyhogy ez az első próbálkozásom ezzel a zenekarral. Gyakorlatilag a világ minden egyéb részére sikerült eljuttatni a zenénket, érdekességképpen például eddig a legtöbb lemezt, minden kiadványunkat beleértve, Amerikában adtuk el. De a német és skandináv sajtóban is megfordulunk igen gyakran.Rátérvén fő apropónkra, a nemrégiben megjelent Always Darkest Before-ra. Majd három év munkája van benne. Érdemes volt eddig érlelni az albumot?

Nem teljesen érlelés volt, inkább csak nem tudtunk annyi időt rászánni a munka és egyéb elfoglaltságaink miatt, mint amennyit szerettünk volna. De így visszanézve mindenképp örülök neki, hogy nem csaptuk össze.

Készült három stúdió videó is az anyaghoz, illetve több klip is a korábbi szerzeményekhez, mit gondolsz, mennyire fontos, hogy ilyen formában is megjelenjen egy-egy banda?

Manapság, szerintem nagyon fontos, sőt elkerülhetetlen. Például én is egyből a YouTube-on kezdek keresgélni, amint felfedezek egy új zenekart. Ha minden jól megy, az albumon található összes számhoz elkészítünk egy videót!

Bár még frissnek mondható a lemez, érkeznek már a visszajelzések? (Részemről 10/10 - a szerk.)

Igen, eddig pozitív a visszhang, bár a szokásos "döntsük már el, hogy milyen stílust játszunk" kommenteket még mindig megkapjuk.

Nem tudom mennyire követed a magyar zenei oldalakat, de érdekelne a véleményed, miként látod a honi internetes rock-metal sajtót?

Nem nagyon követem már lassan 9 éve, néha veszek egy-egy magazint, vagy elolvasok egy-egy cikket, de nem tudok érdemben hozzászólni sajnos. Főleg az angolokkal vagyok naprakész, de az ottani piac sebessége és mérete miatt eléggé farkastörvények uralkodnak, úgyhogy muszáj jól csinálni.

Ami a svéd és angol klubokat illeti, van esetleg valami helyi sajátosság?

Nem igazán, Európában elég hasonló a legtöbb hely.

Milyen koncertlehetőségeitek vannak?

Mivel Angliában elég jó kapcsolataim vannak az ott töltött évek miatt, ott valamivel egyszerűbb, itt Svédországban még csak most kezdem építgetni a dolgokat.

Így év vége felé közeledve, mik voltak számodra az elmúlt esztendő emlékezetes bulijai?

Legutóbbi részemről a manchesteri Rebellion Klub-ban, amikor három zenekarom - köztük a Not Above Evil persze - , is egymás után játszott egy telt házas buliban.

Merrefelé turnéztatnátok meg az új albumot szívesen?

Januárban Angliában leszünk, februárban Svédország következik. A március-április még tervezési fázisban van, de ha minden igaz Németország, Spanyolország, és ha minden jól alakul, Hollandia is sorra kerül. Magyarország is tervben van, bár mivel nem igazán vagyok képben a helyi szervezőkkel, nem egyszerű a dolog!

Az utolsó szó pedig, mint rendszerint a Tiéd, részemről köszönöm, nagyon!

Köszönjük az interjút!

Aktuális felállás:
Sideeq Mohammed - basszusgitár, ének
David Gwynn – gitár, vokál
Mucs Dániel - dob

Oldalak:
notaboveevil.bandcamp.com
facebook.com/notaboveevil/


Csipke
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia