×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced? (1967) 

Megjelent: 2016. november 28. hétfő 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A 180 centis James Marshall Hendrix Seattle-ben, 1942. november 27-én született, 1970. szeptember 18-án, Londonban hunyt el - 27 éves volt csupán! Különös, rendkívül tehetséges ember volt, forradalmi gitáros, akit sokan a legnagyobbnak tartanak ma is! 1963-1970 közötti hét év jutott neki a csúcson, amiben négy nagylemezt és számtalan koncertet adott... Annyira modern és friss volt a játéka, hogy 40-50 évvel később, ma is a csúcson van velük!

Sokat foglalkoztunk vele már mi is, de nem lehet eleget! Olvashattatok az Electric Ladyland című harmadik lemezéről, illetve a posztumusz kiadványok közül a 2010-es Valleys of Neptune-ról, meg a 2015-ben megjelent '70-es Electric Church koncertről is írtunk... Idéztünk a Nulláról indulva címmel megjelent könyvből, amiben a saját szavaival meséli el az életét, de megidéztük azt is, hogy kortársa, a jazz-ikon Miles Davis mit gondolt róla a saját önéletrajzában, legutóbb pedig a különös képességéről olvashattatok nálunk, mint érdekesség... De róla ennyi sem elég, így most hat részes sorozatot indítunk, amiben újra átvesszük, hogy mitől is ő a legnagyobb valaha élt rockgitárosa a világunknak!

Felemelkedése az Are You Experienced?-del kezdődött, aminek a felvétele 1966. október 26. és 1967. április 03. között zajlott, 1967. május 12-én adták ki elsőként az angoloknál, pár hónappal később, augusztusban más borítóval és tartalommal az államokban is kijött... Ez a blues-ban gyökerező pszichedelikus rock album minden idők legjobb debüt lemeze, ami minden falat lebontott a modern zene sámánja előtt! Bátorságával és kreativitásával ma is magával rántja egy pár körre minden rocker szívét!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az Are You Experienced? a The Jimi Hendrix Experience 1967. május 12-én megjelent debütáló albuma. Ez alapozta meg Jimi Hendrix máig tartó népszerűségét és legendáját, az egész világon népszerűvé tette.

Miután az Animals alapító basszusgitárosa, de '66-ban a csapatból kiszálló Chas Chandler pártfogásába vette, és 1966 szeptemberében megérkeztek Londonba, meghallgatásokat tartottak, ahol két fiatal fehér srácot, Noel Redding basszusgitárost és Mitch Mitchell dobost választották ki. Közreműködésükkel Hendrix megalapította a The Jimi Hendrix Experience-t. Először a Polydor Recordshoz, majd később a The Who kiadójához, a Track Recordshoz szerződtek le. Itt jelent meg első három, a Top 10-be került kislemezük: Hey Joe - Stone Free (1966. december), Purple Haze - 51st Anniversary (1967. március) és The Wind Cries Mary - Highway Chile (1967. május).

A kislemezek felvétele közben, Chas Chandler produceri közreműködésével elkezdték első nagylemezük munkálatait is. Miután az album az Egyesült Királyságban - a három kislemez dalai nélkül - megjelent, a zenekar Európa-szerte híres lett, nagylemezük pedig a 2. helyezést érte el a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-je mögött. Sok Hendrix-rajongó a brit kiadást tartja a hivatalos, valódi kiadásnak.

A zenekar amerikai kiadója, a Reprise Records csak a júniusi Monterey Pop Fesztiválon való fellépés után döntött az album kiadásáról, ám több változtatást eszközöltek. Az angol borító nem volt valami hivalkodó, ezért Karl Ferrisszel, Jimi fotósával egy sokkal "pszichedelikusabbat" csináltattak. De ami még fontosabb, a Red House, a Can You See Me és a Remember helyére feltették a kislemezdalokat és megváltoztatták a dalok sorrendjét. A cím helyesírását is megváltoztatták. A dalok sorrendjéről Hendrix döntött, de a Red House-t a tudta nélkül vették le. Azt mondták neki: "Amerika nem szereti a bluest". Augusztusban az album az USA-ban is megjelent és tartós siker lett.

A következő album, az Axis: Bold as Love Nagy-Britanniában már decemberben megjelent, de az USA-ban csak hat héttel később, mivel az első album még nagyon jól fogyott (legjobb helyezését, az 5. helyet 1968 októberében érte el). Miután Jimi apja, Al Hendrix visszakapta a kiadói jogokat, az albumot a Universal Records jelentette meg világszerte, a brit és amerikai kiadást az eredeti területükön, a bónuszdalokkal együtt. Sokan úgy gondolják, hogy ez a legjobb bemutatkozó album a rockzenében. 2001-ben a VH1 zenei tv-csatorna minden idők 5. legjobb albumának választotta. 2003-ban a Rolling Stone magazin 500-as listáján a 15. helyet érte el. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben, ahol a következőket írták róla:

"Hadd éljem úgy az életem, ahogy azt én szeretném." - Jimi Hendrix, 1967

Egy mindmáig tartó, különleges hangulat lengi körül James Marshall Hendrixet. Már-már természetfeletti gitártechnikája és az effektek feletti uralma, mind a mai napig utolérhetetlen; játéka egy szeizmikus eltolódás erejével formálta át a hangszer használatát egy olyan időszakban, amikor a zenészek, úgy mind Eric Clapton, karrierjük csúcsán voltak. A pszichedelia, a blues és a funk elegyéből megteremtett stílusa, nagyszerű dalokkal tarkított dalszerzői pályafutása, érvényesülése mint kiemelkedő fekete zenész a fehér-rock által uralt világban, keszekusza dendisége, mind ámulatba ejtette a '60-as évek rockarisztokráciáját.

Ezek után cseppet sem meglepő, hogy az Are You Experienced minden idők egyik legjobb bemutatkozó korongja. Az 1997-ben, új köntösben megjelentetett, újrakevert és az eredeti hangmérnök, Eddie Kramer produceri munkájával elkészített cd-változat a három kislemezen kiadott dal (a szaggatott acid-klasszikus, a Purple Haze, a Hey Joe - az első slágerlistás sikere, ami Angliában 6. lett - és a lírai The Wind Cries Mary) és ezek egykori B oldalai is helyet kaptak. Ezek egytől egyig a rocktörténet fontos szeletei képezik, és töretlen erővel kavarnak fel, nyűgöznek le.

Emellett a lemeznek nincs gyenge pontja. A frenetikus Manic Depression a végső kétségbeesésből kitörve hangol jókedvre, hasonlóan az I Don't Live Today-hez. Mindkét dal sejttette Jimi karrierjének üstökösszerű röppályáját. A kissé elnyújtott remekművet, a Third Stone from the Sun-t torzított ének és pszichedelikus hangkavalkád jellemzi. Az Are You Experienced?-del a hippikultúra esszenciáját jellemző kérdést szegezi a hallgatóknak, visszafele lejátszott dobjátékkal és ostorcsattogást idéző dühöngéssel megszólaló gitárral kísérve. A Red House megmutatta, hogy Jimi milyen izgalmasan tudott bluest játszani, és hogy mennyire érezte ennek a műfajnak minden rezdülését. Felülmúlhatatlan. MBI (idézet vége)

Ez egy teljesen spontán album, és zsenik adják elő ezt a még új stílust... Unikális hangzású gitárral, ami még ma is egyedi... Bele is robbant az emberek arcába, mert minden tökéletesen összeállt rajta, szinte magától! Felfokozott és lebutított érzelmeket, ösztönből, durván előadva, kiszámíthatatlan reakciókkal, amik szélsőséges rajongást - vagy gyűlöletet - váltanak ki. Hendrix megkérdőjelezhetetlen zsenije mellett, nem szabad elfelejtkezni az őt kísérő két fehér srácról sem, mert valójában ők faragtak a blues-ból fehér rockot, bár a nyilatkozataik alapján, egyértelműen bérzenész státuszban voltak. Hendrix teljes súlyával és érettségével áthozta a blues mélységét és őszinteségét az óceánon, amihez ez a két fehér srác hozzá tudta tenni a fehérek lazább játékosságát és feszes-szögletes ritmusalapját, amitől a végeredmény egyedivé és különlegessé érett össze. Szintén fontos megjegyezni Chas Chandler szerepét, aki mindebből slágereket tudott faragni, lecsipegetve a számára feleslegesnek tűnő cicomákat és energiákat, amik aztán élőben robbanhattak igazán nagyot! De közben időnként azért mégis kiengedte a gitárosból azt a vad jammelést és a drogos-pszichedelikus elszállást is, amitől - no és a nyílt szexuális utalásaitól - akkoriban divatdiktátor lehetett! Összességében így nem lett sem féloldalas, sem öncélú a végeredmény...

Ráadásul Chas a '62-ben alakult Animals miatt mindenkit, mindenhol ismert. Hendrixet könnyedén bevezette a korabeli brit elektronikus-blues vezetői közé... Nagy hatással voltak egymásra Eric Claptonnal és csapatával, a Creammel, akik addigra a fehér-blues, vagyis a rockzene úttörői lettek! Mind a két fél sokat profitált abból, hogy leste egymást! Clapton bátrabb és kísérletezőbb lett, Hendrix pedig feszesebb és keményebb!

A basszusgitárosból producerré váló Chas az Animals-szal különösen fontos szerepet játszott a rockzene kifejlődésében is. 1964 júniusában elektromossá hangszerelve adták ki a House of the Rising Sun-t, A felkelő nap házát, ami eredetileg egy New Orleans-környéki fekete népdal-szerű akusztikus blues-kesergő volt egy nőről, akiből egy alkoholista-szerencsejátékos prostituáltat csinál a Felkelő Nap Háza nevű kupiban. Az Animals ezt a már elektronikussá váló slágert vitte vissza az államokba a Brit Invázióval, aminek az energiáira - és persze a hatalmas sikerére - mindenki felfigyelt, köztük Bob Dylan is, aki gyorsan a hasonló "átalakítások" élére is állt odaát... Chas pár évvel később, mindezt a transzatlanti kapcsolatot Hendrix-szel is megcsinálta! Hasonlóan hatalmas sikerrel!

Nem hiszem, hogy a rockzene egyik lényegét valaha jobban elkapták volna, mint a Foxy Lady-ben tették! A tánctól és a piától kissé "belassult" srác odalép a Bögyös Szépséghez a pultnál és megpróbálja befűzni az öblös hangjával... Aztán csapkodnak kegyetlenül a Manic Depression-ben, ami a rock másik lényegét, a kilátástalanságot kapja el a tökénél... A Red House átvisz minket az óceán másik partjára, a lassan csordogáló elektronikus blues önmagával és a világgal hadakozó vörös házába... Aztán vissza a tánczenéhez, a kiállásai között vonagló Can You See Me-ben lehet rázni bármit, ami nagyobb az átlagnál... és a kettős konklúzió is gyorsan megjön a Love or Confusion-nal, aminek a pörgő ritmusa fölött elnyújtózik az ének és a gitár... És nincs megállás, az I Don't Live Today egyszerre kiégett és depressziós, miközben a vontatott és begyorsuló ritmusa mégis tele van küzdelemmel és energiával...

A lassúzós May This Be Love után, gyorsan megjön a másik véglet is, a Cream-szerűen dübörgő Fire-ben, ami élénk ritmusú sláger azonnal magával rántja és lángra lobbantja a körülötte lévőket. A jazz sztenderdekkel játszadozó és azokat ki is figurázó Third Stone from the Sun már a misztikus világba is belekap az öblös meséjével és a finom melódiájával, amit engednek kialakulni és terjengeni, progresszívan kifejlődni, de így sem viszik túlzásba. Aztán a katonásan lépdelő Remember után, az Are You Experienced? felteszi az emberiségnek a ma is aktuális legfőbb kérdést: ülsz tovább a seggeden, vagy meg is tapasztalod az életet? Másként fogalmazva: részt veszel benne, vagy kívülről mézed? A mában élsz és irányítod a sorsod, vagy sodródsz tovább? Ennél okosabb és bátrabb kérdést soha nem tudtak azóta sem lemezre venni!

Ki tudja, hogy mindezt honnan vette. Talán az ereiben is ott dobogó amerikai őslakosoktól tanulta, akiknek ez egy alapállapota... A fehér ember azóta sem érti, hogy amikor egy időtlenül, csak a mában élő őslakost börtönbe zárnak, miért nem képes "felfogni", hogy majd egy év múlva elengedik... Ez a gondolat volt Hendrix egyik legfontosabb spirituális üzenete, ezért is neveztem őt a cikk elején a rockzene sámánjának! Milliók mondták ki válaszként az igent, így lett rövid időre Hendrix a hippik királya! Aztán gyorsan kiderült, hogy az "élj a mában" nem egyenlő azzal, hogy "élj a mának" (vagyis ne vállalj felelősséget a tetteidért)... és ezért pár évvel később ki is fütyülték a hippik mindenhol, ahol csak tudták...

Manapság persze már csak a bónuszos verziókat lehet kapni, de nem hiszem, hogy bárki bánná, hogy a Hey Joe-t kell hallgatnia. Ezt az elsőként a '36-os születésű Billy Roberts által rögzített sztenderdet nem lehet elégszer hallgatni, mert annyira benne van a félelem és rémület, a menekülési kényszer, mint egyetlen másik dalban sem! A kolompozó Stone Free slágeres éneke és játékos gitárja után, a Cream-szerűen nehézkes és kemény Purple Haze mindent átfordít vagánysággá... A 51st Anniversary a régimódiságával, a The Wind Cries Mary meg az őszinte bánatával képes felemelni minket, amit aztán a karcos és jó kedvű Highway Chile tölt meg végül élettel is!

Ez az album a rockzene csúcsa, minden benne van, amiről ez a műfaj szólni képes, ezzel trendet teremt, de annál tovább is képes mutatni, mégsem tűnik zavarosnak! A máig tartó sikere tehát nem a véletlen műve, hanem a kivételes képességű szerzőknek és előadóknak a munkája, akik képesek ma is elhitetni a dalaikról, hogy teljesen át vannak gondolva, miközben nagyrészt improvizációkat hallhatunk... A siker kikövetelte a gyors folytatást, ami '67 végére az Axis: Bold as Love-val valósult meg, ami kevésbé lett letisztítva, nem is egységes minőségű, de mégis legalább annyira ütőképes, mint ez!
Track lista:

Brit kiadás:
01. Foxy Lady - 3:19
02. Manic Depression - 3:42
03. Red House - 3:44
04. Can You See Me - 2:32
05. Love or Confusion - 3:13
06. I Don't Live Today - 3:55
07. May This Be Love - 3:11
08. Fire - 2:45
09. Third Stone from the Sun - 6:44
10. Remember - 2:48
11. Are You Experienced? - 4:14
bónuszok:
12. Hey Joe (Billy Roberts) - 3:30
13. Stone Free - 3:36
14. Purple Haze - 2:51
15. 51st Anniversary - 3:16
16. The Wind Cries Mary - 3:20
17. Highway Chile - 3:32

Amerikai kiadás:
01. Purple Haze - 2:51
02. Manic Depression - 3:42
03. Hey Joe (Billy Roberts) - 3:30
04. Love or Confusion - 3:13
05. May This Be Love - 3:11
06. I Don't Live Today - 3:55
07. The Wind Cries Mary - 3:20
08. Fire - 2:45
09. Third Stone from the Sun - 6:44
10. Foxy Lady - 3:19
11. Are You Experienced? - 4:14
bónuszdalok
12. Stone Free - 3:36
13. 51st Anniversary - 3:16
14. Highway Chile - 3:32
15. Can You See Me - 2:32
16. Remember - 2:48
17. Red House - 3:44

Közreműködő zenészek:

Jimi Hendrix (RIP 1942-1970) – gitár, ének, zongora, beszéd a Third Stone from the Sun-ban
Noel Redding (RIP 1945-2003) – basszusgitár, vokál
Mitch Mitchell (RIP 1947-2008) – dob, ütőhangszerek

Produkció:
Eddie Kramer – hangmérnök, újrakeverés
Mike Ross – hangmérnök
Dave Siddle – hangmérnök
Karl Ferris – fényképek
Bruce Fleming – fényképek
Harry Goodwin – fényképek
Bobby Terry – fényképek
George Marino – újrakeverés
Janie Hendrix – újrakeverés felügyelete
John McDermott, Jr. – újrakeverés felügyelete
Dave Marsh – jegyzetek
producer: Chas Chandler (RIP 1938-1996, The Animals) – beszéd a Third Stone from the Sun-ban

Lemezeik:

1967 - The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced
1967 - The Jimi Hendrix Experience - Axis: Bold as Love
1968 - The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland (-2-)
1970 - Jimi Hendrix - Band of Gypsys - Band of Gypsys - live

Posthumous stúdio albumok:
1971 - The Cry of Love
1971 - Rainbow Bridge
1972 - War Heroes
1974 - Loose Ends
1975 - Crash Landing
1975 - Midnight Lightning
1980 - Nine to the Universe
1988 - Radio One
1997 - First Rays of the New Rising Sun
1997 - South Saturn Delta
2010 - Valleys of Neptune
2013 - People, Hell and Angels

élő:
1971 - Woodstock Two
1971 - Experience
1971 - The First Great Rock Festivals of the Seventies: Isle of Wight / Atlanta Pop Festival
1971 - Isle of Wight
1972 - Hendrix in the West
1972 - More Experience
1982 - The Jimi Hendrix Concerts
1986 - Jimi Plays Monterey
1986 - Johnny B. Goode
1986 - Band of Gypsys 2
1987 - Live at Winterland
1988 - Radio One
1991 - Stages
1991 - Live Isle of Wight '70
1994 - Woodstock
1996 - Message to Love: The Isle of Wight Festival 1970
1998 - BBC Sessions
1999 - Live at the Fillmore East
1999 - Live at Woodstock
2002 - Blue Wild Angel: Live at the Isle of Wight
2003 - Live at Berkeley
2007 - Live at Monterey
2011 - Winterland
2013 - Miami Pop Festival
2015 - Freedom: Atlanta Pop Festival
2015 - Electric Church - Atlanta Pop Festival 1970
2016 - Machine Gun: The Fillmore East First Show

Kiadó:
MCA Records
Honlap:
jimihendrix.com
jimpress.co.uk
facebook.com/JimiHendrix
Forrás: wikipedia.org
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia