Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87372052
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Kamaker László - Túl az Óperencián - 4. rész (2016)

Interjúk

Eljutni a megálmodott csúcsra Amerikában, még nem azt jelenti, hogy ott jó helyen vagyunk, de ezt a témát bontsa tovább inkább Kamaker László, hiszen ő élte meg! Az utolsó részben megtudjuk - még, ha nem is biztos, hogy megértjük -, hogy miért is jött vissza Magyarországra, ha végre a rengeteg erőfeszítés árán elérte az amerikai álmot - Fiery

Dubaiba mentél Amerika után?

Csökkentek a koncert-lehetőségek. A fiam közben kikerült hozzám, felneveltem, több pénz kellett. Az énekes levált már, zenekar nem-igen kapott bulikat, mert a vezető nem ment a fellépések után, nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellett volna. Nekem pénzt kellett keresnem. Nem akartam Dubaiba menni, csak arról volt szó, mennék innen valahova, ahol jobban kereshetek. Hívtak több helyi zenekarba is, de azok sem kerestek többet. A facebookon keresztül jött egy megkeresés. Fel voltak téve a promo-videó dolgaim, valaki hallott rólam, mondta, hogy Dubaiban van egy banda, ahova SOS-be kéne december közepétől, március végéig, aztán ha akarok, maradok. Gondoltam a pénz nem rossz, hát miért ne, három hónapra. Gyerekem elvolt ott egy barátommal. Két hetem volt, hogy százhetven számot megtanuljak.

Megérte?

Dubai az teljesen más világ. Kanadai zenészek közé kerültem. Van egy indiai tulajdonosú Ramee szálloda lánc, disco Top 40 slágereket nyomtuk. Tudom miért mentem ki, de rájöttem, hogy nem ez a világom. Kész egy szám, majd kezded is már a másikat, látszott, hogy az emberek nem a zene miatt mentek. A csajok, a pia, bum-bum lüktetés, ennyi! Hogy mit játszol, az szinte teljesen mindegy. Ez olyan, mintha lenne egy Ferrarid és csak hatvannal mehetsz. Kerestem Dubaiban helyeket, de azt kell, hogy mondjam, nem találtam számomra tetsző minőségi zenekarokat. Nagyon sok ukrán megy, nagyon sok kanadai, amerikai zenészek szinte nincsenek. Van ott rockzene, ami nem rossz, de nem folytam bele, amit mi nyomtunk R&B-t, Top 40 zenéket, az inkább mennyiség volt, nem minőség. Amit játszottunk az jó volt oda, mert nem kellett több a közönségnek, de egy zenésznek ez kevés. A fizetés sem olyan magas, mint mondjuk Kínában, Hong Kongban, vagy Japánban.

De Japánban az életkörülmények is drágábbak, nem?

Nem tudom, de tisztán keresnek körülbelül négyezer dollárt egy hónapban, plusz a szállás. A szerződés úgy néz ki, hogy repülőjegy, a felszerelésed, poggyászod, összes útiköltség, térítik. Én mikor mentem Dubaiba, kivittem két 88-as billentyűt, állványt, hangmodulokat. Ezer dollár volt csak a szállítás, azt is kifizették, meg visszafele is. Eladtam pár dolgot Dubaiban, mielőtt visszajöttem. A Yamaha Motif ES8-at és az állványt.

A gyerek közben Las Vegasban maradt?

Igen, az ex-barátnőmmel. A régi zenekarom, a Rhythm Nation zenekar, amikor meglátott, nem kellett sok, mondták menjek vissza hozzájuk. Mondtam, nem leszek fix tag, csak helyettesítek. Lett ebből négy hónap.Újra Amerika?

Larry White, aki a White-család leszármazottja, Bobby Brown-nak volt a zenei igazgatója. Ő azon kevesek egyike, aki megbecsült, tisztelt, és tényleg jó barátomként tudhatom, tudhattam. Nem mondom, hogy néha nem szólt be nekem, de ha ő nincs, akkor nem vagyok a zenekarban, a többiek nem-igen rajongtak értem. Dubai előtt már megkért, hogy csinál egy lemezt, fel kéne játszani a billentyűket, pár hét, akkor nekem nem volt Dubai szerződésem, mondtam persze. Gondoltam magamban, miért nem a zongoristáját kéri meg, de nem kérdeztem meg tőle. Felmentem hozzá, csináltuk a számokat, nagyon gyorsan feljátszottam. Pénzről nem beszéltünk, de fizetett. Mondtam: Larry, én játszanék a zenekarodban, az övék mindig nagyon jól ment, ők voltak a sztár zenekar Las Vegasban, Nevadában és a nyugati parton. Mindig kedves volt velem, azt válaszolta, hogy most még nem jött el az ideje. Kérdeztem Larryt, mit csináljak, azt mondta menjek ki Dubaiba, utána meglátjuk mi lesz.

Mikor hazajöttem, megint játszottam fel neki számokat, kérdeztem mi van már. Azt mondta várjak. Eltelt így körülbelül egy év, 2014-ig egy Rock és Top 40 zenekar, fehérekből álló zenekar, gondoltam jó lesz a változatosság. Ezekkel más helyekre jártunk, elég komoly repertoárom lett. Jöttek a kihívások, rájöttem arra, hogy nem szabad csak egy stílust játszani, minden zene jó. Be kell fogadni azt is, ami nem annyira a favoritod, el is kell játszani, akkor tudsz róla beszélni. Ha valamit nem ismersz, akkor hülyeséget fogsz mondasz róla.

Rájöttem, hogy képezni kell magam. Olvastam is utána, szívtam magamba az információt, tudtam, az emberen látszik az intelligencia, színes egyéniség lesz. Ha világot lát valaki, látszik rajta. 2014 szeptemberén Larrynél vettem fel számokat megint, a lemezére, ami elkészült, ott csak én játszom billentyűn. Ezek után volt egy pool party, az egyik kaszinókban, nyomtuk kint a medence mellett, volt vagy negyven fok, mondjuk én megszoktam. Larry hívott mindig céges bulikra, ami hat-hétszáz dollárt fizetett, jó pénz volt. Megvolt a buli, kezembe ad egy A4-es papírokból álló listát, mondom ez mi? Mondja a fellépések, bent vagy a zenekarban. Megőrültem, hogy na végre. Onnantól jött igazából a másik világ.

Akkor megint bejött!

Ez a zenekar rögtönzésekkel tűzdelt parti zenét játszott általában. Nem kerültem volna be, ha nem lett volna az előző zenekar. Meg volt szervezve a számok rendszere, de bizonyos részeknél, időközökben jam volt. Ott kellett a fül, Larry kiválasztotta azokat, aki képes a színpadon azt a hangzást elérni, amit szeretne tolmácsolni, ami nincs leírva, de érzed. Ez egy másik szint. Szinte semmi nem volt lepróbálva, figyelnem kellett. A közös munka közben akarta megtudni, hogy hogy játszom, mondta is néha, hogy gyilkos vagyok.

Mindenki figyelte Larry-t, a basszusgitárost, mint a nyulat. Fogalmam sem volt - de a többieknek sem -, hogy mit fogunk játszani a következő pillanatban. Egy pillanat alatt be kellett szállni. Ment a zene, Larry beintett, vagy kiállt, ott sem olyan jó a hangosítás, ki kellett hallani, hogy mit akar játszani. Azt mondták, négyig elszámolsz, nem szállsz be, nincs baj, következő négynél bent vagy, de azt, hogy félre ütsz, azt felejtsd el. Ezt nem tudta, hogy képes vagyok-e rá, ezért vitt el azokra a bulikra.

Az elején nyomtam a számokat, aztán azt mondta, Kami, figyelj, hagyd a kottát, ő olvasott kottát, többiek nem nagyon. Azt mondta, mi feketék nem így zenélünk. Figyeltem itthon a nagy neveket, elmentem helyekre, szomorú, de nem szólnak úgy. Ha beteszek egy R&B zenét, akkor tudom, hogy amerikaiak. Itt nem volt baj, ha egy dolog szólt öt percig, ezt itthon nem bírják megcsinálni. Nekem a zongora megnyílt, olyan hangokat találtam, amit előtte nem láttam, hallottam. A hangok el vannak rejtve a zongorában. Improvizációm is más lett már.

Nagyon kevesen tudnak stage pianon, Fender-zongora, vagy Hammond-orgona hangszínen játszani, ízesen. A zongorista nem tud úgy külön, billentyűs-technika van. Én ezt megtanultam, mindenki mondta, hogy "fekásan" játszom. Ebben a zenekarban azért maradhattam bent fehérként, mert sok "feka" nem tud így játszani. Szól a zene, beszól a basszus, tudni kell, mi jön a dobosnak is, egységben kell jól szólni. Válogatta a zenészeket, kirúgta, aki nem volt jó. Megtalálta a magot, ezért örült nekem, annak nem örült, hogy elmegyek. Most megint két billentyűse van, volt három is, én két kézzel zongoráztam, ők meg inkább eggyel.

Miért jöttél vissza Magyarországra?

Úgy terveztem, itt összeszedek egy zenekart, hogy megmutassam ott nekik, hogy mi tudunk ilyen zenét játszani, jobban, mint ők. Nyolc év aktív zenélés után beletanultam, most már a legjobbat akarom! Megtanultam rajtuk keresztül ezt a muzikalitást, előadás módot, mikor szól jól a zene.

Vége

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.68 Seconds