Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Vanishing Point @ 2017. szeptember 16. - Dürer Kert

 Látogatottság
Összesen
88246999
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Halper László - Jimi Hendrix-szel ünnepel (2016)

Interjúk

Halper László kiváló gitáros, zenei szerkesztő, szakíró, 2016. december 12-én ünnepli 50. születésnapját. Elsősorban a jazz és a blues áll közel hozzá, de "hozzá tud szólni" a rockzenéhez is. Két "csapással" készül a születésnapra:

december 08-án este a Müpa Fesztiválszínházban, december 12-én a Budapest Jazz Clubban lép színpadra állandó és alkalmi zenésztársaival, barátaival...Mindkét koncertednek - a zenészeken kívül - Jimi Hendrix zenéje a főszereplője. A MüPában kezded az ünneplést...

Valóban, mind a két koncerten a Halper-Hendrix Experiment nevű formációm lesz az alap zenekar. 8-án, a Müpá-ban két fantasztikus zenésszel fogunk kiegészülni: a nemzetközileg is elismert cimbalom virtuózzal, Balogh Kálmánnal, és a világhírű amerikai trombitással, Randy Breckerrel.

A Müpa-koncerten vendégként fellépő Randy Brecker trombitás a 2012-es koncertről hiányzott.

Ez így van. Ugyanakkor ő megtisztelt azzal, hogy a 2010-ben megjelent 40 Years After című lemezem felvételein - amit az akkori Band of Gypsys Reincarnation nevű bandámmal készítettem - négy számban közreműködött. (Erről a lemezről a jazz vezető szaklapja, a Down Beat rendkívül elismerő kritikát közölt.) Most végre koncerten is eljátszhatom vele.

A további fellépők régi hazai zenésztársak. Vagy köztük is van új csatlakozó?

Randy Breckeren és Balogh Kálmánon kívül két nagyon régi barátom fog velem játszani, akik a mostani zenekarom állandó ritmusszekcióját képezik: a dobos Hajas László és a basszusgitáros Kosztyu Zsolt.

Miről "szól" majd ez a koncert? Jimi Hendrix melyik korszakából válogattál?

Nem koncentráltam egy korszakra. Az eddig megjelent három Hendrix-jazz lemezemből válogattam össze a koncert repertoárját.Csupán néhány nap és itt az "igazi" születésnap. December 12-én a Budapest Jazz Clubban zenészbarátaiddal együtt, várod barátaidat és az érdeklődőket.

A Bjc-nek köszönhetően, nagyon nívós helyen tarthatom meg a szülinapi koncertemet. Nagy segítség volt, hogy lehetővé tették, s náluk ünnepelhetem a kerek évfordulót.

Mi az, ami megegyezik, s mi az, ami különbözik a két koncert programjában?

Részben más számokat fogunk játszani, és a Bjc-ben a három fúvóssal kiegészített zenekarom lesz az alapzenekar. Ehhez jönnek majd a vendégzenészek. A három fúvós a hazai jazzélet meghatározó muzsikusa. Kollmann Gábor és Csejtey Ákos (szaxofon), valamint Fekete István (trombita). A ritmusszekcióban természetesen ezúttal is Kosztyu Zsolt és Hajkas László szerepel, s bekapcsolódnak a vendégzenészek.

A vendégek a hazai élvonal kiválóságai lesznek. Név szerint kiket hívtál?

Azokat a zenész barátaimat hívtam el erre a koncertre, akik valamiért fontosak voltak számomra az eddigi pályám során. Először is velem játszik Babos Gyula (gitár), aki a jazztanszakon volt a mesterem, és akitől nagyon sokat tanultam a zenéről, a gitározásról, és nagyon sok bölcs tanácsot kaptam tőle, amelyek egész éltemben és pályámon elkísérnek. Velünk játszik majd Kőszegi Imre, aki rögtön a jazztanszak után elhívott a zenekarába, ami óriási dolog volt számomra. Ott lesz Friedrich Károly, aki szintén tanárom volt a tanszakon.

Együtt játszhatom majd azokkal a muzsikusokkal is, akik a Zenészlegendák című könyveimben szerepelnek - Tátrai Tibor, Török Ádám, Solti János, Charlie, Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos, Lerch István. Bécsből csak ezért a koncertért eljön egy amerikai barátom, Ric Toldon, aki énekelni fog velünk néhány számot. Reményeim szerint, a kiváló bőgős, Oláh Péter is játszik majd velünk. A lemezeim hangmérnökét, Lőrincz Györgyöt is megkértem, hogy szaxofonozzon velünk.

Tervezek-e megjelentetni valamilyen ünnepi Halper-kiadványt?

Most nem tervezek ilyesmit. Készülőben van egy saját kompozícióimat tartalmazó CD, de ez csak jövőre fog megjelenni.


Kovács "mikblue" Miklós
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: mikblue


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.59 Seconds