×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Halper László - Jimi Hendrix-szel ünnepel (2016) 

Megjelent: 2016. december 03. szombat 18:00
Szerző: mikblue
    Interjúk 

Halper László kiváló gitáros, zenei szerkesztő, szakíró, 2016. december 12-én ünnepli 50. születésnapját. Elsősorban a jazz és a blues áll közel hozzá, de "hozzá tud szólni" a rockzenéhez is. Két "csapással" készül a születésnapra:

december 08-án este a Müpa Fesztiválszínházban, december 12-én a Budapest Jazz Clubban lép színpadra állandó és alkalmi zenésztársaival, barátaival...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Mindkét koncertednek - a zenészeken kívül - Jimi Hendrix zenéje a főszereplője. A MüPában kezded az ünneplést...

Valóban, mind a két koncerten a Halper-Hendrix Experiment nevű formációm lesz az alap zenekar. 8-án, a Müpá-ban két fantasztikus zenésszel fogunk kiegészülni: a nemzetközileg is elismert cimbalom virtuózzal, Balogh Kálmánnal, és a világhírű amerikai trombitással, Randy Breckerrel.

A Müpa-koncerten vendégként fellépő Randy Brecker trombitás a 2012-es koncertről hiányzott.

Ez így van. Ugyanakkor ő megtisztelt azzal, hogy a 2010-ben megjelent 40 Years After című lemezem felvételein - amit az akkori Band of Gypsys Reincarnation nevű bandámmal készítettem - négy számban közreműködött. (Erről a lemezről a jazz vezető szaklapja, a Down Beat rendkívül elismerő kritikát közölt.) Most végre koncerten is eljátszhatom vele.

A további fellépők régi hazai zenésztársak. Vagy köztük is van új csatlakozó?

Randy Breckeren és Balogh Kálmánon kívül két nagyon régi barátom fog velem játszani, akik a mostani zenekarom állandó ritmusszekcióját képezik: a dobos Hajas László és a basszusgitáros Kosztyu Zsolt.

Miről "szól" majd ez a koncert? Jimi Hendrix melyik korszakából válogattál?

Nem koncentráltam egy korszakra. Az eddig megjelent három Hendrix-jazz lemezemből válogattam össze a koncert repertoárját.


Csupán néhány nap és itt az "igazi" születésnap. December 12-én a Budapest Jazz Clubban zenészbarátaiddal együtt, várod barátaidat és az érdeklődőket.

A Bjc-nek köszönhetően, nagyon nívós helyen tarthatom meg a szülinapi koncertemet. Nagy segítség volt, hogy lehetővé tették, s náluk ünnepelhetem a kerek évfordulót.

Mi az, ami megegyezik, s mi az, ami különbözik a két koncert programjában?

Részben más számokat fogunk játszani, és a Bjc-ben a három fúvóssal kiegészített zenekarom lesz az alapzenekar. Ehhez jönnek majd a vendégzenészek. A három fúvós a hazai jazzélet meghatározó muzsikusa. Kollmann Gábor és Csejtey Ákos (szaxofon), valamint Fekete István (trombita). A ritmusszekcióban természetesen ezúttal is Kosztyu Zsolt és Hajkas László szerepel, s bekapcsolódnak a vendégzenészek.

A vendégek a hazai élvonal kiválóságai lesznek. Név szerint kiket hívtál?

Azokat a zenész barátaimat hívtam el erre a koncertre, akik valamiért fontosak voltak számomra az eddigi pályám során. Először is velem játszik Babos Gyula (gitár), aki a jazztanszakon volt a mesterem, és akitől nagyon sokat tanultam a zenéről, a gitározásról, és nagyon sok bölcs tanácsot kaptam tőle, amelyek egész éltemben és pályámon elkísérnek. Velünk játszik majd Kőszegi Imre, aki rögtön a jazztanszak után elhívott a zenekarába, ami óriási dolog volt számomra. Ott lesz Friedrich Károly, aki szintén tanárom volt a tanszakon.

Együtt játszhatom majd azokkal a muzsikusokkal is, akik a Zenészlegendák című könyveimben szerepelnek - Tátrai Tibor, Török Ádám, Solti János, Charlie, Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos, Lerch István. Bécsből csak ezért a koncertért eljön egy amerikai barátom, Ric Toldon, aki énekelni fog velünk néhány számot. Reményeim szerint, a kiváló bőgős, Oláh Péter is játszik majd velünk. A lemezeim hangmérnökét, Lőrincz Györgyöt is megkértem, hogy szaxofonozzon velünk.

Tervezek-e megjelentetni valamilyen ünnepi Halper-kiadványt?

Most nem tervezek ilyesmit. Készülőben van egy saját kompozícióimat tartalmazó CD, de ez csak jövőre fog megjelenni.

Kovács "mikblue" Miklósrovat lapozó


Még, még, még...mikblue írta:


 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Skore - interjú Brindza Tomival (2017)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Ez az első interjútok nálunk, bemelegítésként elmeséled, mit érdemes tudni rólatok? Először is, köszönjük a lehetőséget! A

Tovább...
Benyó Sándor - interjú (2017)
Benyó Sándor a beatkorszak legendás technikusa, az Atlantis bemutatkozó EP-jének borítóképén, az Ifipark lépcsőjén ő a hatodik

Tovább...
Balgha Sándor - interjú (2017)
Balgha Sándor a Dog-Beaters együttes gitárosa volt 1965 és 1966 között. Talán az elmúlt napok-hetek híreiből sokaknak ismerős lehet a zenekar neve,

Tovább...
Kingstone - interjú (2017)
Több beatkorszakbeli plakáton feltűnt a Kingstone neve. Néha Kingston formában. Semmilyen információ nem állt rendelkezésre, ezért megkerestem

Tovább...
Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Klipmánia