×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Helocska - Aki a háttérből biztosítja a szárnyakat - 1. rész 

Megjelent: 2016. december 05. hétfő 18:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Holub Péter "Helocska" már 25 éve tevékenykedik koncertszervezőként. Ez idő alatt rengeteg hazai és külföldi hírességgel foglalkozott, és nem mindig rockzenészekkel. Igyekszünk munkáján keresztül bemutatni őt, valamint kedvet csinálni a december 26-i Triász ünnepi koncerthez a "szakma száján" keresztül. Mégis hogyan kerül a képbe Jankai Béla, hogyan kerül a képbe a Triász? - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Mindenek előtt kérlek sorolj fel néhány nevet azok közül, akikkel együtt dolgoztál!

A mi szakmánk úgy néz ki, hogy 5% tudás, 5% odafigyelés, szorgalom, tehetség, és 90% szerencse. Nekem valami állati szerencsém volt, hiszen én Cserháti Zsuzsával kezdtem még '91-ben. Aztán anélkül, hogy a részletekbe belemennék, az élet odacsapott egy zenekarhoz, ami úgy nézett ki, hogy Fehér Lajos a Syriusból, Harmath Laci a Scampoloból, Lippényi Gabi a GM49-ből, Torontáli Pista a Theatrumból, és a Plexi a Modern Hungáriából.

Mi volt a feladatod?

A technikai dolgaikat, fellépéseiket szervezgettem, akkor még a magam kis amatőr módján. 1994 júniusában aztán egy nagyot csapott az ostor, érkezett Fenyő Miklós, mellette tanultam meg igazán a szakmát. Velünk ott, abban a hat évben, 2000-ig minden megtörtént, ami megtörténhetett, és ami a Fenyő személyiségéből fakadt. Hullámvölgyek, hullámhegyek, nagy sikerek, nélkülözések, veszekedések, viták. Mégis ő volt az első ember, aki könnyezve átölelt, amikor a gyerekem megszületett. Iszonyú érzés-skálán működött ez a dolog.

Én, mint húszon éves srác, muszáj volt helyt állnom. A kilencvenes években működő koncertszervezők és műsorszervezők, rendezvényszervezők tömkelegében, magukat még fontos embernek képzelő, de már rég nem fontos, rég nem hatalomban lévő emberek gyűrűjében, ügyes politikusnak és ügyes libikókásnak kellett lenni. Igyekeztem mindig hitelesen és Miklós elvárásai szerint képviselni őt, aki meglátva bennem valamit, azonnal magamra is hagyott, és soha többet senkivel nem is tárgyalt.

Miben látod a sikerességet?

'98-ban jött el az a pillanat, amikor már szerves részeseként egy Dáridó nevű produkcióban összeismerkedtem Bangó Margittal, 16 évig, 2000-től napjainkig tart ez a kapcsolat - bár már nem vagyok a művész menedzsment része -, külső koncertszervezőként csinálgatom a fontosabb dolgait. Önálló úton jár, de tizenöt büszke év van mögöttünk. Ebben az időszakban azért sok minden történt, csak összefújt az élet hazánk egyéb nagyjaival. Szőrmentén, vagy nem szőrmentén, részese lehetettem egy csomó dolognak, ami kapcsán jó barátságok és jó kapcsolatok alakultak ki. Ezeket a barátságokat kamatoztatom akkor, amikor egy önkormányzattal hosszú távú szerződést kötve, mint rendezvényszervező működök közre, és ezért látom a rendezvényszervezői részét is ennek a szakmának.

A Generál együttes 2015-ben harmadszorra is életre kelt, akkor elindult az a fajta koncertszervezői énem, ami ma már a Tüskecsarnokos koncerteket szervezi, és így látom a koncertszervezés részét is ennek a szakmának. Semmiben nem hasonlít egymáshoz, annyiban talán mégis, hogy eljön az a pillanat, mikor fel kell menni a színpadra. De ha üzletemberként kell nyilatkoznom, vagy mint anyagilag felelős, aláíró embernek, akkor azt mondom, a kettő egymáshoz elég kevés szegmensen kapcsolódik, vagy hasonlítható össze.

Hogyan kerül a képbe Zámbó Jimmy, hogy kerül képbe Jankai Béla?

Ez egy párhuzamos történet. Nekem Jimmy nagyon jó barátom volt. Mint csepeli gyerek, egy ifjúsági táborban hozott össze minket egy közös ismerős. Jimmyhez először énekórára kezdtem járni, de a második órán kiderült, hogy közöttünk sokkal erősebb a kötelék, mint tanár és tanítvány között. Ebből alakult egy hosszan tartó családi barátság. A szüleimmel is jóban volt, nagyon hosszú ideig jó barátságban voltunk, aztán, ahogy lenni szokott az ember életében, engem elsodort a szakmai élet, ő meg befutott sztár lett, nem is akármilyen.

'92-ről beszélünk, amikor kicsit megszakadt a kapcsolat. '98-'99 körül egy Dáridó felvételen, egy folyosói találkozáson, mintha mi sem történt volna, egy igazi őszinte férfias baráti öleléssel felelevenedett a régi barátság. Délután fél négytől, reggel négyig dumáltunk. Szerencsétlen büfést nem hagytuk bezárni, pedig már sírva könyörgött hajnali három órakor, hogy hagy menjen haza, mert neki másnap is egész nap forgatás van. Kegyetlenek voltunk, nem mehetett haza. Életem párja meg sírva hívott telefonon, hogy hol vagyok, mi történt. Mindenki sírt, mi is.

A következő sírás pedig egy év múlva jött, mikor hajnalban kaptam egy telefont, hogy meghalt. Előtte néhány órával szálltam le egy repülőről a ma már Kossuth díjas művésznővel. Monacoból jöttünk haza, mert ő volt Monaco szilveszteri sztárja. Ez két sírás volt, másfél éven belül. Nagyon jó barátok voltunk, és ma is azt mondom, még egy ilyen barátom valószínűleg soha az életben nem lesz. De mindenkit nagyon szeretek. Ilyen még egy nincs.

Akkor mikor ismerted meg Bélát?

Jankai Bélust, a Triász alapítóját Fenyő által ismertem meg. Fenyő az Ipoly presszó törzsvendége volt, épp úgy, mint az öreg Béla bácsi, aki behordta oda a gyerekét, annak idején. Béla a Fenyő ölében ült, mint kisfiú, ők innen ismerték egymást. Néhány év eltelt, akkor már az MSat TV volt, és az Ipoly presszóban ültem Fenyővel és bejött Béla az apukájához, mi ott mutatkoztunk be egymásnak, akkor még idegenként.

Hogyan indult a barátság?

Hajdu Péter felhívott, hogy szeretne Miklóssal egy interjút készíteni, megtörtént, majd bementem az MSat vágószobájába összevágni a műsort. Éjjel 11-kor arra lettem figyelmes, hogy rajtam kívül egy ember van már csak, pakol a folyosón, ez a mi Bélánk volt.

Azóta tart?

Egy közös barátunk éttermében volt egy buli, ahol Béla a Pálmai Zoli, a Kőszegi Feri, meg Jimmy ültek, és én talpig jampi ruhában - egy Fenyő Miklós fellépés után - a táncosokkal együtt oda beestem, három buli után, szombat este, egy kicsit lazítani, na ott értek össze a szálak.

Hol találkozott a barátság és a közös munka?

Bélával nagyon szorossá a kapcsolat a Fenyő-időszak után, és a Bangó Margit időszak kezdetekor vált. Novai Gábor javasolta, hogy hol kéne kiadni Bangó Margit lemezét. Bevitt engem egy stúdióba, ott ült Béla. Akkor Novai művészeti vezető volt ott.

Novai Gábor a közös pont?

Novait 1996-ban ismertem meg szorosabban, számos produkcióban, Bangó Margit, Marót Viki, Generál, Fenyő, Flipper Öcsi-féle időszakban. Számos dologban együtt működünk a mai napig. A mi kapcsolatunk egy erős vár ebben a szakmában, erős kötelék, akitől én rengeteg mindent tanulok, és nagyon figyelek rá, mert az ő érzéke születési adottság, egy barométer szerűen működő, meghatározó mérőműszer. Rettentő jó érzés tudni, hogy vele az ember egységet képes alkotni, jó érzés azt is tudni, hogy minden bizonytalanság, vagy megkérdőjelezett dolognál tud iránymutatást adni, ami megold, vagy hozzásegít, ahhoz, hogy sikert tudjon az ember csinálni.

Folytatás itt!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia