×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Helocska - Aki a háttérből biztosítja a szárnyakat - 2. rész 

Megjelent: 2016. december 06. kedd 18:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

Holub Péter "Helocska" már 25 éve tevékenykedik koncertszervezőként. Ez idő alatt rengeteg hazai és külföldi hírességgel foglalkozott, és nem mindig rockzenészekkel. Igyekszünk munkáján keresztül bemutatni őt, valamint kedvet csinálni a december 26-i Triász ünnepi koncerthez a "szakma száján" keresztül. Mégis hogyan kerül a képbe Jankai Béla, hogyan kerül a képbe a Triász? - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Mi szükséges a sikerhez?

A siker, hogy egy jó idézetet vegyek, "az a minden eleven által alkotott energia-mezőből áll". Nem tudsz sikeres lenni szerencse nélkül, vagy csak szerencsével, mert az a 10%, az kell hozzá. A zenei értelemben vett sikert sem tudod elérni, ha nem teszel érte, miközben 80-90% a szerencse faktor. A sikerhez jó időben, jó helyen kell lenni. De látunk arra is számos példát, lásd Zámbó Jimmy, Hungária, hogy ha nem is az első pillanatban, mikor megszületik, de sikeres lesz és eladható.

Ennek persze megvan az inverze is, amikor a szemeddel látod már az első pillanatban, hogy teljesen felesleges szituációkat próbálnak az emberek erőltetni, amit mások próbálnak udvariasan elhárítani. Nem szándékosan akarunk bántani valakit, hanem azért tesszük, mert sajnos mi néhányan látjuk azokat a jeleket, amik kellenek a befutáshoz. Meg tudjuk különböztetni a sikerre ítélt dolgot és a sikertelent. Ez nem függ össze a mai jegyeladásokkal, vagy koncertlátogatottsággal, mert ez jelen pillanatban az országban egy káosz. Egy átláthatatlan, megfejthetetlen massza, amit úgy tudok aposztrofálni, hogy tőlem mindig sokan kérdezik, miért nem járok koncertekre, hogy tudok úgy koncertet szervezni, hogy nem megyek el egyetlen koncertre sem? Egyébként, amikor mégis elmegyek egy-egy koncertre, akkor meg sem nézem azt. Mégis, valahogy úgy adódik, hogy azok a bulik, amiket én csinálok, azok jól sikerülnek. A csapatom mégis csak ügyesen csinálja valahogy.

Miért nem jársz koncertekre, ha te magad koncertszervező vagy?

Azért nem járok el mások által szervezett koncertekre, mert ismerem a trükköket, és ezek után nem akarok a részese lenni. Vannak furcsa történetek a szakmában. Mi igyekszünk egy kis sziget lenni a nagy óceánban, ahol természetes fák nőnek és gyümölcsöket lehet leszakítani. A kevesebb néha több elvén próbálunk jó tartalmú koncerteket csinálni, elérhető jegyáron, több-kevesebb sikerrel.

Lehet becsületesen is?

Mi is használjuk azokat a törvény adta lehetőségeket, amit mindenki más. Nem ezért "gyártjuk" a koncerteket, hanem mert, ha ezt nem te csinálod, akkor az összes többi nagy hal hajlamos bedarálni magát az ügyet, amit képviselsz. Azt szoktam mondani, hogy ez alatt a 25 év alatt láttam és tapasztaltam, hogy is kell ezt jól csinálni. Azt is megtanultam, hogy a komoly jegyeladás az a nagy sikerre ítélt produkcióknál lehetséges, amikor fordítva csinálod és nem az előadó mögé teremtesz sikert és pénzt, hanem a pénz mögé próbálsz előadót teremteni, abból akarsz sikert csinálni, az ideig-óráig csilloghat, de aztán kiderül, hogy ez egy hamis kő.

Mit láttál meg a Triászban, hogy a karácsonyi kezdeményezés mögé álltál?

Koncertszervezői szemmel észre kellett vennem, hogy a karácsonyi koncert egy helyénvaló, egyedi dolog. A karácsonyi "szituációra" koncentrálva azt láttam, hogy a közönség - amit a zenekar az elmúlt három-négy évben, koncertről-koncertre, előadásról-előadásra, szelfiről-szelfire, benzinkútról-benzinkútra szerzett magának - a december végi, ünnepi pillanatokban nagyon korlátozottan van kiszolgálva, mikor a zenekar a saját klubjában tartja a koncerteket. Azt mondtam a fiúknak, hogy azon kellene gondolkodni, hogy mi lenne, ha a karácsonyi alkalomkor kilépnénk a klub környezetből és belépnénk a színházi környezetbe.

Mivel magyarázod az ilyenkor kicsit magasabb jegyárakat?

Azt is láttuk, hogy amikor eljön a karácsony előtti közvetlen időszak, akkor azok a jegyárak gyakorlatilag, amit egy klub koncerten az ember kér, akkor azoknak a jegyáraknak a többszörösét is hajlandóak a rajongók kifizetni, csak, hogy beférjenek. De hát vannak "íratlan és írott" előírások és törvények, ezért erre sincs lehetőség. A Triász belépőjegy kissé emeltebb árakon kaphatók, hiszen egy ilyen eseménynél olyan plusz költségek is felmerülnek, amiket nekünk is ki kell fizetni. Ráadásul ilyenkor még sokkal több munka is van benne, mert ezen a szinten már nem szabad hibázni!

Kikre számítotok elsősorban?

Arra számítok, hogy az a néző, aki a rock klubba egyedül jön, esetleg a párjával jön el, egy ilyen színházi környezetben elhozza magával a család többi tagját is, barátokat, ismerősöket. Amikor a Triász vidékre megy, ott is iszonyú sok rajongó van. Ezen kívül, van egy latens rajongói közönség is, akik remélem most bizonyítanak, és látjuk őket is a MOM-ban is. Csak, hogy jó példával álljunk elő, a klub koncerteken a Béla kislánya általában nincs ott, de most ott lesz. Megvettük neki a jegyet. Érzelmi tartalom nélkül ne csinálj koncertet soha! A Triász esetében még egy hozzáadott értéket is adtuk, hiszen azonkívül, hogy ünnepi buli lesz, itt mutatja be a zenekar a legújabb albumát.

A Triász, az mégiscsak Triász...

Ezt a karácsonyi koncertet elsősorban azért csináljuk, mert szeretnénk a közönség felé jelezni azt a megbecsülést, hálát, hogy egész évben a zenekar mellett álltak. Van, aki a belépőjeggyel együtt garantáltan megkapja a lemezt, és remélem lesz, aki ott vásárolja meg. Azt nem is tudom, lehet-e rá előrendelést leadni, de ez a következő hetekben kiderül. Ebben a műsorban erről a lemezről jó néhány dal el fog hangzani. Nem egy szokványos Triász koncertre kell készülni, sem a színpadi kivitelben, sem a hangzásvilágban, sem a műsor szerkezetben. Látva a próbákat és a készülődést, aki arra vesz jegyet, hogy ez a három fiú a szokásos formában áll a színpadon és énekel, az is ki lesz szolgálva, de aki szereti a meglepetéseket, az is.

A szokásosnál hosszabb koncert lesz, rettenetesen aggódom, hogy még az idén véget ér-e, mert annyi töltés van csapatban! A Triász az akkor is Triász. Amikor ezt mondom, akkor ezalatt egy második választ adok az előbb feltett kérdésedre, hiszen beszélünk három srácról, akik már majdnem megették a kenyerük javát, de árad belőlük az energia, ami manapság nagyon ritka, és ezt érzi a közönség is, ezért van minden bulin telt ház.

Szerinted mi tartja össze ezt a zenekart, a barátságon kívül?

Én láttam nagy zenekarokat test közelből befutni és megbukni egyaránt. Éltem át nagy előadókkal hullámvölgyeket. Egyetlen egy dolog volt mindig azonos, az pedig az energiák összeadódása, vagy egymást történő kioldása. Sokan kérdezik tőlem, hogy én, aki elég közel voltam Fenyő Miklóshoz, meg tudom-e fejteni a Hungária titkát. Igen, én meg tudom fejteni a Hungária titkát, mint ahogy az Omega comeback titkát is! Arra is tudom a választ, hogy mitől ment szét, és nem lett sikeres egy-egy produkció. Ez pedig az energiák iránya! Azt látom, hogy a délutáni, meg az esti telefonok, üzenetek Sipi részéről is, meg Béla részéről is építőek, nem számonkérőek. Ezek az energiák a mai napig ugyanúgy összetartanak, mint mondjuk két-három évvel ezelőtt. Ezért jó alkalom most a MOM Budapesten, december 26-án.

Jegyeket lehet még kapni?

Ma Budapesten 600 jegyet eladni, az nem rigófütty. Azért, mert vannak arénás, meg Syma csarnokos koncertek, amik mögött azért van némi meló és milliókban számolandó marketing költség. Tény, hogy megvásárolhatóak ezek a koncertjegyek, de nem könnyű eladni ma 600 jegyet, és nem tudunk sok milliós marketinget tervezni mögé. Ennek a koncertnek az a létjogosultsága, hogy tudunk körülbelül 400 emberről, aki eljön a klub koncertekre, és feltételezzük, hogy ők mindannyian szeretnének velünk együtt ünnepelni, mert egyébként ők lennének azok, akik kint maradnak, és feltételezzük azt is, hogy egy színháztermi közegben esetleg a családtagokat is elhozzák, illetve akik eddig nem jöttek karácsonykor, de most ebbe a közegbe, az ünnep alkalmával szívesen jönnének. A Triásszal ez ügyben nem állnak rosszul a dolgok. 100 alá került az eladható jegyek száma, úgyhogy hajrá.

Vége, de Helocskával készült részletes beszélgetés a szakma titkairól 2017 elején olvasható lesz a passzión!

Első rész itt!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 25. és 2018. június 10. között: