×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Zeffer András interjú - 1.rész (2016) 

Megjelent: 2016. december 07. szerda 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

A Mobilmánia együttes új frontembert keres. Rock berkeken belül mindig is fontos hírnek számított, ha egy meghatározó csapatnál személyi változás történik. Mi azért számolunk be a történetről kiemelkedő hírként, mert a reménybeli énekes leigazolása a megszokottól eltérő lesz. A Mobilmánia vezetője, Zeffer András egy úgynevezett castingot indít, bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy képes megfelelni a zenekar, képes megfelelni az "elődök", és ami a legfontosabb, a közönség elvárásainak. Zefivel kicsit körbejárjuk a témát. - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Nincs olyan zenekar, ahol ne lennének összezördülések, megoldandó problémák. Ez mindig is így lesz. Olyan tagság, amit 1980-tól 1996-ig tudtunk a magunkénak a P. Mobilban, az már csak álom. 1980 előtt ott is voltak komoly veszteségek és a Mobilmániában is folytak tagcserék, kiválások, ostobáskodások. A közönségnek is nehéz, hiszen van egy-két "mindentudó", aki mindent elkövet, hogy zűrzavart keltsen. Mellesleg addig jó, amíg rajongóink aggódnak értünk, az azt jelenti, hogy fontosak vagyunk nekik, ahogy ők is nekünk.

Tudom, hogy a profi együttesek nagy részénél komoly szerződések kötik össze a tagokat. Én eddig úgy gondoltam, nem ez kell, hogy összetartson egy közösséget, de most már hajlok rá, hiszen nagyobb biztonságot jelentene mindnyájunknak. De a lényeg, hogy újra talpra tudjunk állni. Most ez a feladat vár rám, ránk. A rockzenész az egy különleges állatfajta. Ahhoz nagyon sokat kell megélni, nagyon sok csapást kell elviselni, nagyon sok gondból kell kimászni, értékelni a legkisebb jót is, és ha ez nem elég, mindezt túl is kell élni!

Ezzel szemben mit tapasztalsz ma?

Édesapám, amikor átvette a gyémánt diplomáját a műszaki egyetemen, vele egyidős mérnökök ültek ott, és egyikük azt mondta: "Az '50-es évek körül, amikor romokban hevert az ország, a hidak bele lógtak a Dunába, iszonyatosan nagy szükség volt ránk. Mi akkor mindannyian nagyon mérnökök akartunk lenni!" Ezt a mondatot megjegyeztem, és kicsit változtatva rajta azt mondom, hogy mi pedig nagyon rockzenészek akartunk lenni a magunk fiatalságában.

A mai gyerekek egyszerűen zenészek akarnak lenni és ez egy kicsit más. Elvégzik a zenei tanulmányaikat, komoly zenei képzést kapnak. Akármilyen műfajban, legyen az jazz, rock, funky, tökéletesen lejátszanak bármit, csak az a tűz, az a láng, a tenni akarás van meg kevesükben, ami bennünk még a mai napig is él. A mi korosztályunk még mindig elalél egy nagyobb telt háztól, és értékelünk - talán túlértékelünk - minden lépést, minden sikert. Képes vagyok három napig alvás nélkül dogozni egy lemezen, és még mindig izgatottan, alvás nélkül forgolódom egy kiadványunk megjelenése előtt, pedig tudom, hogy anyagilag ezek ma már nem sokat jelentenek.

Az alkotás, az új dalok születése, egy-egy koncert még mindig lázba hoz, és tudom, sok kortársam is így van ezzel. Rengeteg lemondással jár, de mi még most is nagyon rockzenészek akarunk lenni, És ez a nagy szerencse, mert még az sem rendít meg, hogy a szűk három éve hozzánk került énekesünk váratlanul, legalább is számomra váratlanul és modortalanul, egyszer csak egy telt házas Barba Negra koncertünk után kiposztolta a facebookon, hogy elmegy a zenekarból. Frankón úgy tudtam meg, hogy vasárnap délben hívott egyik rajongó barátom, hogy "Zefi, mi történt, most látom, hogy elment az énekesetek!" Igaz ez?

Hogyan éltétek meg a változást?

Esetünkben egyetlen ember döntése, akár tíz - sőt rajtuk keresztül még több - ember életéről szólhat, hiszen a zenészek mellett a technikusok, szállítók és a koncerthelyek szervezői is számítanak ránk, a közönségről nem is beszélve! Emiatt a felelőtlen és elkapkodott lépés miatt 15 koncertet kellett lemondanunk. A videó megjelenése után azonnal és folyamatosan hívtam telefonon, kerestem a neten, elmentem a lakására, ami 100 kilométerre van Budapesttől, de sehol nem találtam meg, semmire nem reagált! Pedig beszélnünk kellett volna. Velünk nem kommunikált, viszont a facebookon, privát beszélgetéseket folytatva, sok embernek írogatott, amik visszajutottak hozzám.

Barátai szerint már több hónapja tervezgette ezt a lépést. A zenekar egyetlen tagjával sem beszélt, még Horváth Attila telefonját sem vette fel. Több napig vártam, több levelet írtam, mivel mindig jó volt köztünk a kapcsolat, gondoltam, ha valami történt, azt orvosolhatjuk, hiszen a problémák azért vannak, hogy megoldjuk azokat. Ekkor tettük meg bejelentésünket, hogy várjuk jelentkezését. Persze, hogy a közönségünk nem értette, hiszen velük folyamatosan tartotta a kapcsolatot, mentek az sms-ek, és ez így ment hetekig. Aztán az egyik levelemre annyit válaszolt, hogy jól átgondolta döntését.

Azóta sem állt elénk, hogy mi a franc baja volt, de arra vette a fáradtságot, hogy a facebookon tetszelegve, sztárolva önmagát nyilatkozgat, és gunyoros megjegyzéseket irkál. Állítólag mást akar... Mást? Talán azt azért megérdemeltük volna, hogy elénk álljon, és úgy köszönjön el, ha már megkapta a bizalmat tőlünk, hogy ennek a zenekarnak a tagja lehetett. Mert előtte, állítólag már 16 éve csinálta ezt a műfajt, és esküszöm, hogy nekem senki nem ajánlotta, senki nem volt tőle elájulva, hosszas keresgélés után, nagy nehezen akadtam rá az interneten. Egyszer el is mentem egy koncertjére, ahol nyolc ember volt, sötét, kosz, hideg, rossz hangminőség és fények, ott beszélgettünk. Akkor mondtam is neki, ha ennek a produktumnak alapján kellett volna döntenem, biztosan nem hívom a bandába. Rendkívül lehangoló látvány volt az.

A saját keresgéléseim alapján láttam benne fantáziát, majd hosszas beszélgetések, felkészítések jöttek, míg el mertünk indulni a bandával. Vikidál Gyuszival és Horváth Attilával együtt ültünk hosszú hónapokat végig a próbatermünkben, egy szál zongorával, és tanítottuk be neki a dalokat, prozódiát, stb... Tehetsége és hanganyaga jó, ez vitathatatlan, de még nagyon sokat kellene neki tanulnia, hogy igazán ott lehessen a toppon. De úgy látszik, ő más toppot akart. Többször hangoztatta, hogy kevesebb bulit szeretne, több pénzért. Én is sok mindent szeretnék... Hát menjen a maga útjára, csak egyszer valaki mondja majd el neki, hogy ez milyen rossz húzás volt, mindazok után, amit a Mobilmániától kapott, minden szinten. Itt gondolok a kollégákra, közönségre, kiadóra! A szűk három év alatt több, mint 200 ezer ember látta a koncertjeinken. Menjen és éljen vele, részemről leszámoltam ezzel. Nem haragszom rá, ő ilyen.

Honnan jött a casting ötlete?

Ez a probléma generálta a casting ötletet. Vannak jó hangok még a bandában, de a hagyományokhoz híven, továbbra is szeretnénk egy frontembert a Mobilmánia élére, egy olyan torkot, aki képviselni tudja a bandát. Legyen egy verseny, egy megmérettetés. Győzzön a jobb, és mindenképp csak olyan, aki ide akar kerülni, aki nagyon akarja ezt, aki az első perctől tesz ezért. Ez külföldön is bevált dolog. Aztán a győztest is fellapátoljuk a Himalája csúcsára. Óriási szerencséje lesz az új kollégának, mert nem kell végigcsinálni azt a 40 évet majd, amire mi idáig eljutottunk.

A rosszban is igyekszem megkeresni a jót. Miután elterjedt a hír, hogy énekes nélkül maradtunk, rengeteg megkeresés érkezett. Jelentkeztek énekesek több országból is. Küldtek linkeket, felvételeket, akkor gondoltam, hogy fogjuk össze ezt az egészet, az énekesek ne csak külföldi slágerekkel, vagy saját zenekaraik felvételével mutatkozzanak be, hanem kapjanak Mobilmánia zenei alapot, énekeljék fel arra, lássuk, hogy azt hogyan oldják meg. A kiadónk is sérelmezte az énekes ily módon való kiválását, jó ötletnek tartották a keresésnek ezt a módját, segítségükről biztosítottak. Így a Hammer Records-al karöltve feltérképezzük, hogy milyen tehetségek vannak országos szinten. Nekünk pedig szükségünk van egy nagyon jó előadóra a zenekar élén, aki tolmácsolja a gondolatainkat, és magáénak érzi ezt az egészet.

Nagyon jó és tiszta hanggal kell, hogy rendelkezzen, de nem csak a hang fontos, hiszen meg kell felelnie egy csomó más elvárásnak is! Ilyen például a kiállás, mozgáskultúra, színpadképesség, teherbírás, közönséggel való kontaktus, és még sorolhatnám. Ez a műfaj a hitelességről szól, tehát kizárólag rock énekest keresünk! Jelenleg privátban már több, mint húszan jelentkeztek, meglepően sok a jó köztük. Biztos vagyok abban, hogy megtaláljuk a hozzánk illő hangot, sőt, ha több értékes előadó is lesz, akkor nekik már nem volt felesleges, hogy jelentkeztek, hiszen a kiadó is számíthat majd rájuk, és zenekarok is alakulhatnak további jó énekhangokkal.

Mennyire tetszik az ötlet a "szakmának"?

A szakma, ha beszélhetünk ma ilyenről, figyeli a másikat. Ránk mindig érdemes odafigyelni, mert folyton történik valami körülöttünk. Itthon még rockzenében - úgy tudom - ilyen énekes keresés nem volt. Ez nem az X faktor, vagy egyéb hazai kereskedelmi tévék által lejáratott valóság show-hoz hasonló dolog lesz. A külföldi bandák, sőt világsztár zenekarok is ilyen formában hallgatnak meg több tucat embert a megfelelő posztjaikra. Például a Journey, amerikai szuper csapat is így kereste meg énekesét.

A rock koncertek sorban telt házasak, a rockzenészeket mégis, még mindig mostohaként kezeli a média, de nem baj, mert ha ők dühítenek minket, még inkább ösztönöznek az alkotásra, a fennmaradásra! A casting azt jelenti, hogy keresés. Vannak persze minden lében kanalak a közösségi oldalakon, akik maximálisan mögé próbálnak látni ennek a dolognak is, és rendkívüli vehemenciával ellenzik ezt az egészet. De ez engem nem nagyon érdekel. Ha készen vagyunk, és kiáll az új csávó a színpad elejére, akkor meg ők lesznek, akik a legvadabban fogják éljenezni. Így legyen! De hát ez egy ilyen dolog. Még mindig jobb, mintha közönyösek lennének az emberek. Na, azt jóval nehezebben viselném!

Folytatás itt olvasható!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: