×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Zeffer András interjú - 2.rész (2016) 

Megjelent: 2016. december 08. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

A Mobilmánia együttes új frontembert keres. Rock berkeken belül mindig is fontos hírnek számított, ha egy meghatározó csapatnál személyi változás történik. Mi azért számolunk be a történetről kiemelkedő hírként, mert a reménybeli énekes leigazolása a megszokottól eltérő lesz. A Mobilmánia vezetője, Zeffer András egy úgynevezett castingot indít, bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy képes megfelelni a zenekar, képes megfelelni az "elődök", és ami a legfontosabb, a közönség elvárásainak. Zefivel kicsit körbejárjuk a témát. - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A korosztály mennyire fontos szempont?

Nézd, én azt gondolom, mindenképp 30-40 év közötti srácot szeretnék, aki fel tudja vállalni a szerepének a súlyát, eléggé érett ahhoz, hogy képes legyen tovább vinni ezt a vonalat. Aki ezt bevállalja, annak persze sok mindenről le kell majd mondania, de cserébe ígérem, hogy vele együtt, további sikerre viszem a zenekart mindenáron, és jól ismerem a Mániás közönséget is, ők is várják, hogy újra valakit nagyon szerethessenek!

Mégis, miről kell lemondania a jövendőbeli énekesnek?

Jelenleg a hazai zenekarokon belül minden tag még 30 más csapatban játszik, ez a szakma végét jelenti. Attól, hogy hat zenekarban játszol és nem egyben, nem fogod hatszor többre vinni. Még egyre se, kettőre se, semmire se. Régen elképzelhetetlen volt, hogy egy énekes akár két zenekarban is énekeljen. Az is tény, hogy akkor sokkal több koncertünk volt. Sajnos ma csak pár zenekar tud annyi bulit felmutatni, amiből jól meg lehet élni.

Én mégis azt mondom, hogy nem az a megoldás, hogy feldarabolja magát az ember. Sok ismert zenész tanít, vagy valami zenével kapcsolatos vállalkozást tart fenn, ezt jobbnak tartom, hiszen a havonta zenéléssel töltött idő mellett jut idő bőven másra is, bár abban hajthatatlan vagyok, hogy ez prioritást kell élvezzen. Számomra nagyon fontos a hűség, a lojalitás. Tudom, hogy kívülről mindenki többet gondol ebbe bele, mint ami a valóság. De a siker, a sok szeretet kárpótol minket sok mindenért.

Látsz értékeket a fiatalok között?

A rockzene jelenleg is elég nehéz helyzetben van, mégis lehet sikeres, hiszen ott van erre példának a Tankcsapda, Road, Depresszió, vagy a Hooligans. De a kevésbé ismertek között is vannak, akik kitartanak az elképzelésük mellett. Nagy tisztelettel vagyok mindegyik zenekar iránt, mert zseniálisan csinálják a dolgukat. Ízig vérig rockzenét játszanak, és a tagok is született rockerek. Ők felvállalták azt a 15-20 évet idáig, és mennek tovább a maguk útján. Ha kiöregszem ebből a dologból, az egész Mobilmánia projektet szeretném átadni a zenekaron belül valakinek, hogy vigye tovább. Olyan emberekre van szükségünk, akik erre a feladatra alkalmasak. Akiket nem kell megkérni arra, hogy egy közelgő eseményt megosszanak, aki büszkén tesz fel egy jól sikerült koncertről pár fotót az internetes oldalára. Biztos vagyok benne, hogy összefog állni a kép.

Hogyan fog lezajlani a casting?

A felhívás megszületett, december 10-ig meg is fog jelenni mindenhol, az interneten folyamatosan lehet követni, és ráklikkelésekkel jutnak el azokhoz az oldalakhoz a versenyzők, amiket meg kell tegyenek. Adatlap kitöltés, jogi nyilatkozat elfogadása, és lesz természetesen feltöltési lehetőség is, ahol megmutathatja magát fénykép, hang- és videofelvételeit a múltjáról. Kapnak egy letöltési lehetőséget azokból a dalokból, amiket fel kell énekelniük.

Amikor ezeken a formaságokon túl vannak, már csak egy kicsit várniuk kell. Január 20-ig lehet leadni a jelentkezéseket. Szeretnénk a rajongókat is bevonni, ők is kapnak lehetőséget a szavazásra, bár a jelentkezők között már most is van olyan, aki nem szeretné, ha nyilvánosan megjelenne a jelentkezése, és ezt mi tiszteletben tartjuk, így is lehet jelentkezni. Végül is mi bíráljuk el, hogy február 02-án, a Ferencvárosi Művelődési Központ színház termében ki mutathatja be élőben is a tudását. Február 03-án pedig az utolsó fordulóban már eldől, hogy ki lesz a Mobilmánia új énekese, itt már mi is eljátsszunk pár számot vele. Vesztesek nem lesznek, hiszen nem baj, ha rávilágítunk arra, hogy vannak itt még hangok, arcok, akik bevállalják a rock and rollt!

A zenekar jelenlegi tagjai döntik el, hogy kivel lépjenek tovább?

A zenekar tagjai ott lesznek a zsűriben természetesen, mindannyian, Vikidál Gyulával együtt. De ott lesz szövegírónk, Horváth Attila, valamint a Hammer World újság részéről, és természetesen a kiadónk, a Hammer Records részéről is. Továbbá még olyanok, akiknek fontos ez a műfaj és sokat tettek ezért.

A közönség nem lesz ott?

Másodikán csak a zsűri lesz jelen, de a döntőt nyilvánosan szeretnénk lebonyolítani. Talán tévéfelvételt is készítünk, de az biztos, hogy egy youtube csatornát fent tartunk, hogy a már meghallgatható jelentkezőket megmutathassuk.

Akkor az szóba sem kerül, hogy valaki fogja magát és odamegy a felvétel napján, hogy ő most énekel...

Nem, előtte be kell jelentkezni... Na jó, biztosan van olyan, akit azért aznap is fogadnánk, de ha nem ismerjük még, akkor többet szeretnénk tudni róla, nem csak a hangjára vagyunk kíváncsiak. Mindenkivel szeretnénk személyesen is megismerkedni. Már most sokan visszaküldték a kitöltött kérdőívünket és mondhatom, jó fej srácok jelentkeztek!

Ezeket a dalokat ismerni, tudni kell kívülről, hiszen márciustól már indultok. Egy hónap se lesz.

Igen, több koncertet már nem tudok lemondani. Mély víz vár rá, de nagyon ott leszünk mellette mi is és a közönségünk is! Több helyről kaptunk úgy meghívást, hogy megelőlegezték a bizalmat! Ezért óriási energiákat fogunk mozgósítani.

Zárjuk le azzal akkor, hogy tételezzük fel megvan az énekes, 2017, hogy néz ki tervekben?

Közel 40 Mobilmánia koncert várható jövőre. A Barba Negra április 22-én vár minket, ott mutatkozik be az új frontemberünk. A nyári, agárdi koncert már le van kötve, ahogy több másik is, bár azért most sokkal nehezebb a helyzetem. De a Mobilmánia egy múlttal, jelennel és jövőképpel rendelkező, alkotó rock zenekar, a csavarok kicserélése után nem állunk meg, 2017 végére megjelenik új lemezünk is, amiről remélhetőleg játszik majd egy-két dalt a Rádió Rock, mert hál' istennek, már van egy ilyenünk is!

Jövőre megismertetitek a közönséggel az új énekest, és jöhet 2018!

2018 jubileumi év számunkra. Vikidál Gyuszi 70 éves lesz, én pedig 60, míg a Mobilmánia zenekar 10. Már tárgyalunk a szervezőkkel, összedobunk egy hatalmas Sportarénás koncertet. Dolgozunk keményen, mert a terveink szerint ez egy komoly koncert lesz. Álmodni nagyot kell. Szeretném, ha a magyar rockzene is megkapná a neki járó figyelmet, elismerést, és ekkor beérik az a gyümölcs, amin munkálkodom több évtizede.

Azután pedig megyünk tovább. Én legalább 10 évig még a színpadon szeretnék maradni, és amíg ott vagyok, addig dübörögni fog a Mobilmánia is! Akinek ez nem tetszik, az nem érdekel. Hofi Géza mondta egyszer: "...meghívtam a barátaimat és az ellenségeimet is. Az egyik fele eljött..." Ugyanis a Jó a több, nem ami bánt. Ugyanez fog történni 2018-ban velünk is!

Első rész itt olvasható!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia