×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Fischer László interjú - 4. rész (2016) 

Megjelent: 2016. december 15. csütörtök 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Fischer László a Beatrice és a Korál gitárosa. Évtizedek óta figyelem koncerteken, ahogy megjelenik, érdeklődik, valahogy mindig az volt az érzésem, hogy ő még a mai napig is szereti a zenét. Más zenészeket "csak úgy" alapon nem nagyon látni koncerteken. A harmadik részben újra a Korálról beszélgettünk, ma A Tunyogi Rock Band, a Balázs Fecó Band, a Korál Forever és a ZBB kerül sorra.

2016. december 16-án a Backstage-ben lehet megtekinteni őt a Korál Foreverrel. Érdemes!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
2006 körül együtt játszottál Tunyóval is a Tunyogi Rockbandben. Mesélj erről.

2004-ben elkezdtem stúdiózgatni odahaza. Zenékre gyakorolgattam. Soha nem skálázok, azt nem építem be a játékba, de zenéket hallgatva, rájátszva jobb. 2005-ben volt egy Radics emlékkoncert a Pecsában, ott kelthettem fel a figyelmét Döme Dezsőnek és Berkes Karcsinak. És ugye olvastam is a Guzsváry Csabával készült interjúdat, ahol lehet olvasni, hogy együtt játszottunk Dömével a Nevadában, '72-ben.

Eltelt pár hónap 2006-ig, mikor megkerestek, hogy szeretnének meghallgatni, gitárost keresnek. Nekem Tunyó hangja mindig nagyon tetszett, bár személyesen nem ismertük egymást. Adjatok két-három nótát, megtanulom, meghallgatjuk egymást. Lementem a próbára, Döme mondta, hogy előbb a soundomat szeretnék meghallgatni. Bekapcsoltam, meghallották, Tunyónak és a többieknek is nagyon tetszett. És nekem is tetszett a zenekar. És az is benne volt, hogy ki voltam éhezve a színpadra. Minden bajom volt, hogy nem állhatok fel elég gyakran játszani zenészekkel. Elindult a banda, elég sok tagcsere volt, de egy jó két és fél év volt ez. Dömét Bazsó váltotta például.

Mesélj Kalmár Géza és a Tunyó közti incidensről.

Az ominózus verekedés, ami igazán nem volt verekedés. Azt hiszem, mondta Neki Tunyó, hogy nem kell jönni a következő koncertre. Erre elkezdett erősködni valami gázsi ügyön. Tunyó ekkor már végtelen törékeny kis emberke volt. Ő meg elkezdte kérdőre vonni, majd meglökte, és lekerült az öltöző padlójára. Mondtuk azonnal neki, hogy figyelj, ezt most hagyd abba! Teljes gáz volt. Utána baromira megbánta, bocsánatot is kért. Nem volt szép ügy.

Elevenítsük fel a Rocktogonban történteket.

2008-ban Zeffer megalapította a Mobilmániát, vitte Tunyót is, Kékesit is, de azért még létezett a Tunyogi Band is. Nem is értettem Tunyót, hogy miért megy, hisz Zeffer belerúgott már egyszer, amikor kitette a saját zenekarából. Ugyanezt elmondtam már a ZBB-s időszakban Donászynak is. Egyiket se érdekelte, visszamentek. Ugye a nevetséges nyugdíjak és éhhalál.

És Tunyó itt is játszott, meg ott is, a saját zenekarának nem nagyon kötött már bulikat. És már a Mobilmánia előtt volt egy eset, hogy vittem koncertre - általában én mentem érte, ha felhívott, hogy vigyem -, és mondta, hogy "Te, én azt hiszem, befejezem". Te, Tunyó. ok, menjünk oda és mondd meg a srácoknak. És megálltunk a Téglagyári előtt és mondom, hogy "Te, és mit fogsz csinálni a következő, vagy az az utáni szombaton? Nem fog a közönség ajnározni, nem fog a szeretet körülvenni és gázsi sem lesz, mindig otthon ülsz majd. "Ú, tényleg, igazad van", mondta, és le is tett róla, hogy abbahagyja.

A Rocktogonos koncert előtt, mint mondtam, már keveset játszottunk. Ha felhívott, én vittem el a koncertekre. Ezen a napon nem szólt. Mi elkezdtünk beállni, matattunk a cuccon épp, mikor jött valaki, hogy Tunyó leesett a lépcsőn. Valamiért azt gondoltam, nem komoly, biztos bejön mindjárt. De egy pár perc múlva megint jött valaki, hogy elvitték a mentők.

Másnap felhívtam a feleségét, aki olyat mondott, hogy majdnem elájultam, hogy Tunyónak csak órái vannak hátra. Koponyaalapi törés. Még a felesége engedélyével bemehettem hozzá a Fiumei úti balesetibe, az intenzívre, és nem ismertem meg. Meg volt dagadva a feje a koponyatöréstől, a műtéttől. És egy pár nap múlva meghalt. Végre volt egy zenekara, ami kafa volt, nem akarták kihasználni, nem verték át... és meghalt. Hiányzik Tunyó. Még a végén is olyan hangja volt, hogyha nem láttad, azt hihetted, hogy egy százötven kilós állat énekel.

Balázs Fecó Band?

Fecó ritkán akart, akar a Korállal koncertezni. Elmegy egy szál szintivel és játszik egymaga, az én és gondolom a többiek nagy bánatára. Pedig nézd meg Demjént, vagy Charlie-t, mindenhova egy nagyon jó zenekarral mennek. Peti, meg Samu elkezdtek játszani Ákossal. És történt egyszer, hogy egy Ákos és egy Korál buli időpontja ütötte egymást. Igen ám, de Samuék aláírtak Ákosnál egy szerződést. Fecó begurult, "most melyik zenekarban vagytok?"

Átjött hozzám, mert előtte hallotta a ZBB-t. Még Donászyval és Kékesivel. Csináljunk egy zenekart, mert Ő nem akar bulikat lemondani. Liszi és Bajnok maradt ki, Krecsmarik lett a basszeros. Így állt ki először a Balázs Fecó Band, aminek a nevét Fecó adta. Persze ebben a bandában is voltak tagcserék. És akkor Samuék szemében én vagyok a hunyó, hogy megcsináltam ezt a zenekart.

Korábban Tunyóval elmentünk egy Závodi "Zacskó" Band koncertre, mert hallottuk, hogy van egy jó énekesük. Ez volt Kiss Zoli. Ott hallottam meg Nagy Zsolt "Liszi"t is játszani! Lenyűgözött a tudása! Kiss Zoli a Balázs Fecó Bandben is vokálozott. És azt is el kell, hogy mondjam, nekem nagyon hiányzik a színpad, nagyon szeretek sok ember előtt jó zenészekkel, nagy cuccon játszani. Itthon gyakorolgatni halkan, az nem olyan, mint elmenni és döngetni egyet. Sajnos a Korállal az utóbbi években a Tabánban sem játszottunk, ellentétben a többi, mi korunkbeli zenekarral, akik folyamatosan koncerteznek, én csak itthon sóvárgok az igazi nagy koncertekért.

Azt hiszem, a 2010-es Stargardenes koncertre akart eljönni Pados és Scholler játszani. Én nyitott voltam erre pár nóta erejéig, de kértük őket, hogy mutassanak valamit, hogyan játszanak, nem hallottuk őket évtizedek óta. És tudod, akár egy pár év alatt is változhat a zenei tudás. Amikor ezt felvetettem, Pados megsértődött, hogy nem bízok benne, pedig csak meg akartam hallgatni. Erre jól lecikizett engem a ZBB-vel. Pados megsértődött, hogy bizonygatnia kell valamit, elkezdett személyeskedni, hogy ő lehetne beszarva attól, hogy mi hogy tudunk játszani. Vicces volt. Pár éve találkoztunk, azt hittem, lebasz nekem egyet, olyan indulatok dúlnak benne. Fú, de nem volt annyira súlyos a szitu.

ZBB. Hogy alakultatok? Kezdetben, 2009-ben úgy tűnt, hogy szimplán a Tunyogi Band örökségét viszitek tovább Donászyval, Kékesivel.

Mikor még játszottunk Tunyóval, A zöld, a bíbor és a feketében mindig megemlékeztünk azokról a zenészekről, akik elmentek. Pityi, Samuka, és a többiek. Mikor Tunyó meghalt, erre gondoltunk. És rövidítve a ZBB fain. Nekem Donászy volt az etalon rock dobos. Ehhez nagyon sokat gyakorol ma is. Dorozsmai az Earth Wind And Fire vonulatot kamázta inkább.

Tunyó halála után azt mondtam, hogy akkor viszem tovább ezt a zenekart, ha Kiss Zoli énekel majd benne. Felhívtam, remegett a hangja, ezt utólag mondta nekem, hogy milyen megtisztelő, hogy egy ilyen legenda felhívta. Én soha nem képzeltem, és képzelem magam legendának, az a sörfőzde. Én megmaradtam ugyanolyannak, mint ahogy elkezdtem régen. Legalábbis így érzem. Bajnok már megvolt, hívtuk Donászyt és szóltunk Liszinek is. Szerencsénkre elvállalta, baromi jó muzikális. És nagyon elindult. Kúszott fel a népszerűségünk, az Alcatrazban összejött 450 ember, a lépcsőn is álltak. Erre fel kitalálták, hogy betesznek bennünket hétköznapra. Hogy úgyis hozzuk a bevételt. Ennyi erővel hétfő hajnalra is tehettek volna, biztos nem fog menni, mondtam Nekik. A hónapban csak a péntek és a szombati napok mennek igazán.

Donászy, majd később Kékesi Bajnok Laci is elment a Mobilmániába, egy ideig még mindkét zenekarban benne voltak, majd Zefi elkezdett rászervezni a koncertdátumainkra, így végül csak azt a zenekart választották. Dobost kerestünk a ZBB-hez. Krecsmarik Gabi volt a basszusgitáros a Balázs Fecó Band-ben, de kiderült róla, hogy dobolni is tud. Ő jött.

Miért lett vége?

Nem néztem jó szemmel, hogy Kiss Zoli túl sok zenekarban játszik egyszerre. Az nem megy, hogy ugyanabban a klubban 8 napon belül négy különböző bandával fellép, egy hónapon belül meg öttel. Megértem, hogy kell a gázsi, de szerintem jobb lett volna, ha a saját útját építi, a ZBB-vel, vagy egy másik zenekarral. Nem én rúgtam fel a zenekart, csak szerettem volna legalább azt elérni, hogy ne ugyanott játsszon szinte minden héten más bandával. Nemrég olvastam egy kommentet, ami jellemzi az elmondottakat. Valaki megkérdezte, hogy melyik zenekarral lép fel a BackStage-ben, erre az egyik válasz: "Azért a fenti kérdésre, kevesen tudnának a "melyik zenekarral" című kérdéssel válaszolni! Mekkoramá!" A ZBB saját számai szerintem kurv* jók voltak. Liszivel nagyon jól tudtunk nótákat csinálni. Összejöttünk nálam, és egy nap alatt két számot is összeraktunk. Nagyon érzi azt a zenét, amit én is szeretek. Zoli egy jó énekes. Csak ezt szerintem túl sokan mondták neki.

Jártam én is koncertjeitekre, de 40 perc után mindig azt éreztem, hogy Zoli ugyanúgy, egysíkúan énekel, ez nagyon zavart. Eközben sok beszélgetésben hallottalak, mindenkinek azt mondogattad évekig, hogy "megtaláltam az ország legjobb énekesét".

Ő sok heavy metált is énekel, gondolom ezért is érezhetted ezt. Mikor Purple-öket játszottunk, azok nagyon jól szóltak. Sok zenekarban, sok stílusban énekel. Nekem a szívem csücske volt ez a zenekar, most meg belerúgtak, átlépve a jó saját nótákon is, az igazi rockzenén, amit kevesen játszanak jól ebben az országban. Liszivel letaglózott minket a dolog, de mi együtt maradtunk, és zenélünk tovább, remélhetőleg nemsokára új dalokkal is jelentkezünk! A többi srácot a ZBB-ből bevittem a Balázs Fecó Band-be is, és sajnos pont a Liszi maradt ki a történetből. Nagy koncerteken, sok ezres tömegek előtt, jó cuccon, jó gázsiért játszottak. Volt úgy, hogy amikor a Korállal játszottunk a Tabánban, főműsorban, és Zoli is jött velünk, meglátta a hatalmas tömeget, és a lába is remegett, de odaszóltam Neki, gyere, odatesszük magunkat, csak a rock and roll! Hát ez volt a kevés voltam neked című dal, persze képletesen.

Kiss Zoli és Krecsmarik Gábor úgy döntöttek, hogy kilépnek a zenekarból, ezzel fel is oszlott a ZBB. Ugyanezek a tagok alkották már akkor a Korál Forever zenekart is. Nagyon sok energiát kell beletenni, ha ma egy zenekart az ember szinten akar tartani. Jobban kell építeni a kapcsolatot a rajongókkal a facebookon, és egyéb helyeken, már, már könyörögsz a zsűrinek, hogy jöjjenek a koncertekre, mindig kitalálva valamit, pl, hogy kinek van a szülinapja, kinek született gyereke, és sorolhatnám! Zeffer ezt nagyon jól csinálja. Én nem ez vagyok! Akkor inkább itthon, egyedül gitározgatok majd.

A zene szinte már nem is számít idehaza, hiába jó valami. Volt olyan buli is, aminek a végén mi fizettünk, hogy lemehettünk játszani. Még az utazást, szállítást se nagyon lehet kitermelni. 63 éves fejjel kell ezt megérnem. Nem baj, mert zenéltünk egyet, ami igazán felemelő érzés, de azért ezt inkább ne. Érdekes, hogy az emberek meg tudják különböztetni a jó autót a rossztól, a jó csajt a rossztól, a jó kaját a rossztól, de a jó zenét a rossztól már nem! És ez nagy baj! Nem veszik észre, vagy nem foglalkoznak vele, hogy sok ének és hangszer nem élőben szól. Szerintem, aki tud játszani, az ne csapja be a közönséget playback-el!

Korál Forever Band?

Gyakorlatilag a ZBB tagjai voltak, igaz az elején más felállásban szerettem volna beindítani a zenekart. Egy ZBB próbán mondtam a srácoknak, hogy Liszivel csinálok egy Korál Forever bandát, erre, Zoli kérte, hogy hagy legyen Ő az énekes. Persze előtte már szóltam Csákváry Lacának, és ezért kellemetlen volt a dolog, hogy végül Zoli lett az énekes. Az első felállásban Nagy Laci volt a dobos, Tóth Csabi a basszeros, Nagy Liszt Zsolt billentyűs, Kiss Zoli az énekes, és jómagam.

Azután, idővel több dolog miatt, amibe most nem vágnék bele, a két zenekar zenészei ugyanazok lettek, akik a ZBB-ben is voltak. Ez hiba volt, most már tisztán látom! Amikor a ZBB felbomlott, gyakorlatilag két zenekar bomlott fel. Pár nap múlva felhívtam Nagy Lacit, Tóth Csabit, Csákvári Lacát, és így elkezdtünk a tervezett első felállásban tovább játszani. Liszi nagyon jó, ez szerencsés, mert Fecó figuráit nem könnyű levenni. Most csak ez a zenekarom van.

A Nagy Korál már szinte alig koncertezik, az én nagy bánatomra! Gondolom Dorozsmai Peti, Fekete Tibor Samu is így van ezzel! Csak nézzük Fecó naptárát, egymásután a fellépések, csak a Korál nevet nem látjuk! A többi mi korunkbeli bandák meg koncerteznek nem is keveset! Hát ez van, sajnálatos dolog így elhanyagolni, főleg akkor, amikor sajnos mennek el a zenésztársak, és az égi zenekarban játszanak tovább.

Gyakran látlak mások koncertjein, közönségként. Ez elképesztően ritka dolog aktív zenészeknél. A korosztályodból, úgy érzem, kiveszett a zene szeretete, az érdeklődés.

Engem megfertőzött gyerekként a gitár, a zene, és ez így lesz életem végéig. Sosem a pénzért csináltam! Máig gyakorolok, mert a zene egy olyan világ, amit csak akkor értesz meg, ha Te is csinálod! Sokat járok koncertekre, és azt látom, a magyar zenekarok nagy része az egyszerűbb vonalat másolja. Nagyon sok a tribute-zenekar. Egyébként sok kimunkált, profi gitárost, zenészt hallok, akik ritkán vannak egy zenekarban. Például a Special Providence is nagyon tetszik. Szemem-szám tátva maradt, amikor hallottam Őket. Ma a zenélésből, és itt nem az aktuális CD-s tátogó "sztárokra" gondolok, megélni csak nagyon kevés embernek sikerül. Amikor a megélhetésért kell csinálnod, az megsavanyíthatja az egészet.

Rettentő lelkesen beszélsz mindig a gitárokról. Elevenítsük fel a hangszereid történetét.

Nagyon sok gitárom és erősítőm volt, és van is. Az első "hangszerem" egy héthúros orosz gitár volt. Azután elkezdődött a cserebere, és új gitárok, erősítők vásárlása. Többek között Jolana, Fender Telecaster, Stratocarter, Ibanez Les Paul több is, volt közöttük egy Gold top is, Ibanez fehér kétnyakú, 12 húros akusztikus, Gibson L6 S két darab is, Aria Pro II, ezzel 17 évig játszottam, és most is az egyik kedvenc gitárom, Washburn N2, Line6 Variax 600.

Mostanában egy Ibanez RG szériát használok, azt hiszem öt darab van belőle. Az erősítőknél már nem ennyire széles a skála, maszek cuccal kezdtem, azután jött a Laney, Marshall több is, és a Line6 Spider sorozat. Ebből is van, azt hiszem hét darab, különböző teljesítményűek. Nagyon szeretem a hangját, egyszerű kezelni. Kicsi, de nagyot szól. Elneveztük kismérgesnek. Sokan meglepődnek, hogy tudd ilyen nagyot szólni egy kis cucc.

Bálint Csaba (2016.12.15.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: