×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Németh László Fritz (1965-2016) interjú - 1. rész (2016) 

Megjelent: 2016. december 23. péntek 18:05
Szerző: Drpeter
    Interjúk 

Ahogy a nekrológban ígéretet tettünk rá, következzen a Fritzel készített interjú, amely 2016 februárjában, illetve márciusában készült a Rockmúzeumban, ahova - ezúton is köszönjük családjának - bekerült egyik első gitárja is. Közvetlenül azelőtt, hogy a végső - általa átnézett és jóváhagyott - változatot visszaküldhette volna, kórházba került. Szerencsére sikerült hozzájutni az interjú szövegéhez, amelynek közlésével emlékezünk a VHK gitárosára, aki több punkzenekarban is játszott az '80-as évek elején. Erről - is - szól a most következő interjú első része.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A VHK-könyvben (Dudich Ákos - Pótolhatatlan halhatatlanság 2011) elmondtad, hogy az egyik első zenei élményed a Deep Purple volt. Az ősrobbanásszerű intro fogott meg, amivel a Speed king kezdődik?

Ott kezdem, hogy hihetetlen, de a klasszikus, '70-es évek végén élő fiatalságnak az első zenei élménye az ABBA és a Boney M. volt. Én hatodikban átkerültem egy másik osztályba - 1977-et írtunk - és nagyon fontos volt az én zenei pályafutásom alakulása szempontjából két ember: az egyik Kemény Péter, aki most talán kémiatanár, az első zenekarom énekese, és Seres Péter, aki a Satöbbi zenekar marhagitárosa, amúgy ügyvéd lett belőle, ha jól tudom. Ők ketten fertőztek meg. Amikor odakerültem, még magnóm sem volt, pedig a BRG-vel (Budapesti Rádiótechnikai Gyár) szemben laktunk. Apám hozott Jugóból diszkóválogatást, Abbát, meg Boney M-et.

Amikor odakerültem, én kitűnő matekos voltam, egy igazi "éltanuló". Ott aztán átkerültem sport tagozatba, ahol kötelet kellet mászni, hát képzelheted… Az osztálynak volt egy rocker tagozata: a két Péter, aztán ott volt Ormos Józsi, aki nem zenész, az ő tolltartója tele volt írva ilyenekkel, hogy Zep, Purple, Uriah Heep. A legelső kedvencem a Pink Floyd volt. Hogy mi ihlette az én marha-gitározásomat, azon egy hónapja gondolkodom, amióta készültünk az interjúra. Voltak az olyan bandák, mint a Slade, Sweet, stb., vettük a színes képeket a Nyugatinál. Már a hetedikes osztály bulin azt akartuk, hogy be legyen dugva a gitár - pedig még zenélni sem tudtunk -, és mi majd előadjuk a Black Sabbath-ot.

Tegnap láttam egy régi AC/DC koncert videót. Malcolm Young megállás nélkül mozog a színpadon, és - ma már egészen nevetséges - betéteket rak a zenébe. Ma már nevetséges, de akkor formabontó volt. A szakma is tudja, én sem tagadom, hogy én nem is nagyon tudok gitározni, nekem jobb, ha nem gyakorlok annyit, ha nem képzem magam, mert sokkal jobb, ha ott jön. Gyakorlatilag a VHK egész pályafutása alatt így volt ez. Ha Attilát (Grandpierre) meghallom ordítani valamit, én valami hasonlót akarok játszani a gitáron, és ütöm-vágom.

A Sock volt az első zenekarod?

A legelső egy tábortűzi zenekar volt. Seres Péter-el alakítottuk. A névre már emlékszem, valami szójáték volt a kettőnk nevével. Firsitz, vagy valami hasonló. Hetedik osztályban alakítottuk, egy osztálykiránduláson, a tábortűznél. Valamilyen ütemérzékem volt, én nem tudtam, hogy ezt így nevezik, a családomban ugyanis nem volt zenész. Egyszerűen éreztem, hogy egy zenében éppen mi következik. Mondjuk egy Deep Purple intróban, egy Floyd-ban, mondjuk egy doblepergetés. Fogalmam nem volt a szolfézsről, ének-zenéből nem is feleltettek, átengedtek kettessel, de mindig éreztem, mi fog jönni zenében, még akkor is, ha először hallottam. Ez valamilyen adottság.

A Sock zenekar Óbudán, a téren, egy fáspincében indult. Ez 1979-ben történt, akkor már nagyon akartam zenélni. Összedobtuk a pénzünket. Egy darab, négy csatornás Vermona erősítőnk volt. Először egy lakásban próbáltunk, Csóka Ernő barátom - ő most Londonban él - is tagja volt a zenekarnak. A legelején volt az a klasszikus, kannák-párnák-féle "zenekar". A lakótelepi barátaim, illetve az osztálytársaim két külön társaság volt, aztán ez a kettő lassan egybeolvadt. Kértem karácsonyra egy gitárt, Seres Petiék megmutatták, hogy egymáshoz képest, hogyan kell behangolni a gitárt.

Akkor a Róma rádióra már rá lehetett kötni a tuchel-el, eddigre már volt elektromos gitárom - a bedugtam a bemenetbe a gitáromat és egyből torzan szólt. Ekkor már - ahogy Vörös Zoli említette a vele készült interjúban – megismertem én is - Seres Peti által - a Sex Pistolst, ami mindent áthúzott. Sosem felejtem el, ahogy kezdődik a Never Mind the Bollocks, a menetelő lábak a Holidays in the sun elején. Fel is állt a kezemen a szőr.

Aztán jött a UK Subs, majd az Exploited... Előtte én is végigcsináltam azt, hogy Purple, Zeppelin, stb... Érdekes módon, az Amon Düült, Blue Cheert később ismertem meg, a VHK-sok által, pedig az korábban volt, mint a hard-rock. Kijártunk a Múzeum körútra, a lemezbörzére. Mi úgy hívtuk, hogy Lemezgoni, mert feketén árulták a lemezeket, ha rendőr jött, szét kellett futni. Nazareth, Zeppelin, ilyeneket vettünk. Lemezjátszóm sem volt sokáig...

A Sock nagyjából a Pistols hatására alakult, a Kvassay Jenő Szakközépiskola - ahova jártam - építőtáborában, elsőben. Valahol Kecskemét környékén paradicsomot szedtünk egy építőtáborban. Ott volt Árvai Viktor, Molnár Lujó - bár ő eggyel fölöttem járt -, aztán Ványi Tamás - ő a B-osztályba járt -, aki egy igazi zenebohóc, a szó pozitív értelmében, tehát mindenen játszott, gitározott, dobolt... - és megírtuk az első óriási sikert, a Paradicsom című számot. Ismerem a Hooligans zenekart, de semmi köze nem volt ennek a számnak hozzájuk. Ez a dal volt a sláger Óbudán azon a nyáron. Egy rock and roll volt, így szólt, hogy "Paradicsom lement a pincébe..." Minden punkzenekarnak - hiába punk - volt blues, vagy rock and roll-száma, így nekünk is.

Nekünk nem is volt, úgymond mire járni, tehát nem voltak még Magyarországon punkzenekarok. (Hacsak a Ricsét nem számítom.) Nekem is P. Mobil volt az első koncertélményem, még Vikidállal. A Corvin moziban láttam őket 1979-ben. Marha érdekes, mert Kékesit elmúlt nyáron ismertem meg, ő viszont már úgy jött oda, hogy "Szevasz, mi van?" Ő már úgy ismert, mint színpadi embert. Voltam Beatricés is, de nem hordtam babos kendőt, mert nem tetszett. Aztán alakultak az olyan zenekarok, mint az Óceán, a GM49, ezek voltak az előzenekarai a Budai Ifjúsági Parkban pl. a HBB-nek, ezeket is láttam.

Visszatérve a zenekar alapítás sztorijához: amikor hazajöttünk, elkezdtünk próbálni. Ványi Tamás, Pécsi András - ő basszusgitározott -, Kemény és én. Először Ternován Zoli is gitározott. Szerintem marha jó dolgokat csináltunk. Nem konkrétan lenyúltuk a számokat - itt most megemlítem az ETA zenekart, ők csak magyar szöveget írtak a külföldi punkbandák dalaira, sőt átvettek számokat is egy az egyben -, mi viszont kis matematikusként megfordítottuk azt a négy hangot, abból kijött valami. Szerencsére Ványi nagyon tehetséges volt. Ternován Zoliról kiderült, hogy ő nem nagyon tud ütemet tartani, ezért ő lett az énekes.

Vicces, mert egy nagyon fiatal zenekarról van szó, de másfél év alatt kicserélődött majdnem a teljes tagság. Jött Árvai Viktor, neki volt dobszerkója, marha jó srác volt, óbudai, nagyon közel lakott, később kisakkoztuk, hogy két dobszerkóval játszottunk, és nagyon sikeresek lettünk. 1979 októberében az iskolaklubban volt az első Sock-koncert. Nagyon fontos leszögezni, hogy a Sock-nál azért húztuk meg a dolgokat, mert bugyuta, polgárpukkasztó dolgok voltak a szövegekben. Odaszólogattunk a kommunista rendszernek, meg a Szovjetuniónak. Az Elhárítás esetében viszont már szöveg sem nagyon volt, az eléggé hasonlított az akkori VHK-ra.

Azon az emlékezetes Mozaik klubbeli punkfesztiválon, amelyen a Cpg és a Mos-OI játszott, az Elhárítás is fellépett. Nekünk ott nem volt semmilyen dalszövegünk. Ott már csak Viktor és én voltunk két jó barátunkkal. Az egyik Bögöly volt, akiről meg is jelent előtte egy nagy cikk Bögöly pogója a Hajógyári-szigeten címmel, ami a Fekete Bárány fesztiválról íródott, és Sáfrány Péter, aki már nem él. Egyikük sem volt zenész, viszont nagyon nagy őrültek voltak punkkörökben. Verekedések, miegymás, igazi botrányfigurák voltak. Addigra már az Elhárítást elvittük ebbe az anti - minden - irányba, és gyakorlatilag azt csináltuk, hogy gitár begerjesztés, dob szétrugdosás, köpködés. Érdekes módon nem tartóztattak le a balhé kirobbanása után, noha el lehetett vinni minket garázdaságért, de a Cpg és a Mos-Oi került a rendőrségre... aztán bíróság elé.

Te, hogy emlékszel vissza, miért és milyen módon vált szét a hazai punk- illetve skinhead-mozgalom? 1985-ben megrendezésre kerül a Total '85 fesztivál Pakson, ott még OI-bandák is játszanak, sőt a nem sokkal korábban induló Pál Utcai Fiúk is fellép, a következő évben viszont már kirobban a konfliktus.

Nekem a fél skinhead mozgalom a barátom volt. Volt, hogy mi is kihipóztuk a gatyát. Total '85... Nézd, ezt azért engedélyezték, hogy mindent dokumentáljanak. Videóra is lett véve a fesztivál, direkt ezért. Ott kb. mindenki 18-20 éves volt. Aki nemcsak ilyen kis lakótelepi gumipunk volt - ahogy Boli (Balatoni Endre) mondta -, hanem voltak ott, akik komolyan gondolták a nemzeti érzést - amit miért ne gondolnék komolyan én is -, és szó szerint eltávolodtak azoktól, akikben másfajta vér folyt. Most nem zsidózni akarok, hanem voltak mindenféle nemzetiségű emberek a társaságban, pl. orosz is.

Ez az egész kinti minták alapján ment szerintem, és hát ott barátságok is mentek szét, ezt tegyük hozzá. Ismerek olyanokat, akik korábban együtt buliztak, aztán már szívóztak egymással. Ott volt pl. Szappanos Gyuri, aki nagyon jó barátom. Ő nagyon jó zenész lett, ez vitathatatlan. Ő a Mos-OI-ban játszott először, ahol megírta a Cigánymentes övezetet. Ma azt mondja, hogy neki ez egy fiatalkori dolog, amit megbánt. De már akkor és ott kezdett szétválni olyanokra, akik liberálisabb gondolkodásúak, bár lehet, hogy még a szót sem ismertük, csak az volt, hogy az egyik azt mondta, hogy Miért bántod a cigányt? Erre az volt a válasz, hogy Mi magyarok vagyunk, kifelé vele! De azt tudni kell, hogy mi rendszerellenesek voltunk, a kommunista - szocialista reakciós, átkosnak hívott rendszer ellenségei.

Én a mai napig nem teszek voksot arra, ami bármilyen szinten is ahhoz a rendszerhez kötődik. Mi a VHK-s idők alatt néha hazatelefonáltunk, hogy Srácok, ki van hatalmon? Mert ha a komcsik, vissza se jövünk. Holott mi soha nem akartunk kinn maradni, idetartozunk, pedig a VHK mehetett volna, volt két éves turnélehetőség a Rollins Band-el az óceán két partján, de végül nemet mondott a zenekar. Most még mindig jobb. A szüleink abban a rendszerben nőttek fel, nekik talán nagyon jó volt. Nem mondom, hogy nagyon rossz volt, de örülök, hogy vége lett. Ha úgy tetszik, ezért tépték ki a fülbevalót a fülünkből, nagyon sokszor aludtunk a Tolnai utcai börtönben, ahova bevittek, a Sock-nak volt is olyan dala, ami a körzeti megbízott ellen szólt. Egy mondatát hagytuk meg a szövegben, hogy Három lépéssel előttem!

Említetted a disszidálást... Neked sosem fordult meg a fejedben? Sokan mentek el abból a körből, főleg '83-'84-ben, a bírósági perek után. Még a VHK-ból is, Árvai Viktor.

Árvai nagyon bátor volt. Én kicsit gyáva voltam ehhez, holott számtalanszor megtehettem volna. De az, hogy kimenni és a semmiből újra kezdeni mindent... A VHK-val pedig már úgy voltam, hogy minek, mikor egy évben három hónapot ott vagyunk? Kerestünk jó pénzeket. Annyi csajunk volt, hogy ahhoz másnak háromszor kellett születni, külföldről öltözködtünk. Azt sajnáltam, hogy az USA-turnét nem vállaltuk el, de nem gyötröm magam, hogy miért nem mentem el. Tény, hogy sokan mentek el a környezetemből.

Az Anekdoták a hőskortól napjainkig című kiadványban azt olvasható, hogy azért változtattátok meg a nevet Sock-ról Elhárításra, mert egy ismerősötök felvilágosított titeket, hogy a név angolul zoknit jelent.

Ez tévedés. Mi tudtuk ezt, ugyanis Funk Péter édesanyja beszélt angolul, úgyhogy felvilágosított minket, hogy ez a szó csak többes számban létezik. De nekünk éppen ez tetszett a névben. Mit jelent a nevünk? Sokk, de írjuk ck-val, hogy legyen benne némi fanyarság. Eleve egy WC volt a plakáton, a Clash-logó betűtípusát használtuk. Aki azt mondja, hogy nem nyúlt semmit az életben, az nem mond igazat.

Bárhová mentünk, sikeres volt a zenekar. Az Óbudai Úttörőházban betettek a terem gyomrába. Egyre több számunk lett. Lement egy tél, majd a következő nyáron megismerkedtünk a Commandoval, T-34-el, Kretens-szel. Ha már őket megemlítem... A gitárosuk, Hrutka Robi egy külön történet. Ő tényleg egy hónap alatt megtanult gitározni. Előtte csak egy kissrác volt, aki jött velünk. A Too drunk to fuck című Dead Kennedys dalt azért tudom végig mai napig, mert ő tanította meg.

1981 nyarán felléptünk az Eötvös klubban, ami a Felszabadulás téren, az autós lejáróval szemben volt. Az ELTE klubja volt, marha jó koncertek és előadások voltak ott. Havonta négy hétvégén volt tehetségkutató, négy stílusban. Aki megnyerte, az felléphetett az Ifiparkban. A Sock-kal punk kategóriában megnyertük a vetélkedőt. Ott kiemelték, hogy marha jó a zene és a szöveg. Sajnos már egy sort sem tudok idézni, de annyira szovjet ellenes volt... viszont úgy volt megírva, hogy nem igazán lehetett belekötni, mert ha másként nézted, azt mondtad, hogy a punkok hülyesége. A Commando elől vittük el az első helyet.

Nekik volt is akkor egy nagy botrányuk...

Igen, szétvertek egy TV-t. Az első normálisabb gitáromat úgy szereztem, hogy Kilián János (Modells) vette Kovács Kópé Péter-től, aki a Cocain Rohamosztagban játszott. Az édesapja hozta neki Dániából, rajta is van a dán címer. Ezt a hangszert megvette tőle Kilián Jancsi, aztán Zolihoz, az öccséhez került, aki ma a Korai Öröm tagja, majd mikor engem beválasztottak a VHK-ba - Árvai javasolt - hozzám került. A mai napig megvan, a nagy visszatérő VHK-koncertre elővettem, lehet, hogy majd behozom a Rockmúzeumba. Olyan furcsa belegondolni, hogy két olyan barátomtól van, akik már nem élnek.

A Sock-kal kitaláltuk - akkor már nevesebbek voltunk, de ez nem jelentett pénzt, csak többen köszöntek az utcán -, hogy hozzáteszünk valamit a névhez. Akkor már bújtuk a könyveket, foglalkoztunk politikával, kinéztük, hogy a Frakció olyan dolgokat jelent, hogy az adott témán belül, az ellen is fordulhat. Lásd kormányfrakció. A Clash betűiből a Sock-ból megvan a c és a k betű, egy fehér lepedőre pirossal ráfestettük, hogy Sock, alábiggyesztettük, hogy Frakció. Erre ki előtt léptünk fel? A Rolls Frakció előtt. (Megj: Ez a koncert valószínűleg 1981. augusztus 08-án volt, az Ifjúsági Parkban. Az 1981-es Rockévkönyv vasárnapot említ a Sock kapcsán, 8-a viszont szombati napra esett, vasárnap azonban nem lépett fel a Rolls a Parkban. - Drpeter.)

Ütöttük a fejünket, hogy Ezt nem hiszem el! Pár haverunk tartotta a lepedőt, látni is a fényképeken (sajnos a fotó nem került elő - Drpeter), emlékszem, hogy mutogattam, hogy Tegyétek már lejjebb! Akkor már ismerték a dalainkat. Volt a Nirvánia, a szovjetuniós dal, aztán a Félek... Több dal nem is jut eszembe. Remegett a lábunk, de Bosi nagyon jó frontember volt. Nem is tudom, hogyan tudott énekelni. Kemény kilépett, Ványi pedig elment a Modells-be, a dobos posztra, Árvainak pedig akkor éppen tüdőgyulladása volt.

Szerencsénkre a Polgár utcában lakott Iványi Norbert (Kontroll Csoport), Isten nyugosztalja. Ő egy tízessel volt idősebb nálunk. Gyönyörű grafikus felesége volt. Londonból öltözködött, mindenki úgy akart kinézni, mint ő. Elég határozott csávó volt, egyből elvállalta, hogy ledobolja a koncertet. Talán egy próba volt, az Úttörőházban. Ekkor már azzal a gitárral játszottam, amivel a VHK-ban. Hogy ne egy szar, háromezer forintos Jolanával játsszam le a koncertet!

Lenyomtuk a koncertet, majd bejött egy figura, azt hiszem, öltönyben, talán KISZ-es, vagy ORI-figura lehetett. Elkezdte mondani, hogy "Ez marha jó, jók a szövegek, kell nekünk egy ilyen zenekar!" Akkor ment a mozikban az Üvegtörők, ami tele volt punkokkal, akik már a saját kiadójuknak is bemutatnak. Ez benne van a punkban, hogy minden ellen megy. Mi egymásra néztünk, pont, ahogy a filmben, közöltük vele, hogy Menj a francba! Eljátszottuk a marha erős punkgyereket. Ványi később azt mondta, hogy Gyerekek, ez a név szar. Mi is éreztük ezt, voltak brainstormingok - bár akkor ezt még nem így neveztük -, de mindenki leszavazta a másikat. Olyan nevet akartunk, ami nagyon kemény, rendszerellenes, Viktor mondta az Elhárítást. Azt mondtuk, hogy ha ezért nem csuknak le, akkor semmiért. Ha a szüleink megtudják, hogy cigizünk, piálunk, a metró ütközőjén utazunk... Ezt úgy hívták, hogy punkcselekedet.

A szüleink rendes, dolgozó emberek voltak. Én azonnal kiraktam a zenekar nevét. Még nem tudtam, hogy a Bizottság nevében is a Népszabadság betűtípus szerepel. Plusz a két a-t megfordítottam. Aztán mikor ezt megtudtam, csináltam egy krikszkrakszot, így akkor tudtad elolvasni a nevet, ha egészen közel raktad a szemedhez. Bekerült a zenekarba Balázsfalvi Gábor is, aki egy háztömbben lakott velünk. Ő sokszor benne volt a VHK-ban is, legutóbb egy évig. Ő csendes őrült volt. Akkor már jött az Exploited, meg a Dead Kennedys. Ekkor már baromira gyors őrületet csináltunk, úgy voltunk vele, hogy ha már mindenki a szovjeteket szidja, akkor az amcsikat miért nem? Végül is ledobták az atombombát. Így aztán csináltunk olyan nótát, amiben németül énekeltük és anyáztuk az Egyesült Államokat.

Ekkor már hívtak a VHK-ba, így a kettő már nem tudott párhuzamosan sokáig menni. Ekkor még hosszabb hajam volt, amit behintőporoztam, így saját magam körül volt egy porfelhő, amikor a színpadon fetrengtem. Ez tetszett meg Attilának. 1982 márciusában jött az üzenete, hogy jöjjek fellépni. Az volt a kérdés, van-e gitárom és gitárzsinórom? És akkor elmentem a Közgáz-ra a koncertre.

Mi volt a helyzet külsőségek szempontjából, a Sock esetében?

Igyekeztünk teljesen úgy kinézni, mint a punkok. Akkor lemezborítókat lehetett látni, nem nagyon volt más információ. A szétszaggatott ruha még nem nagyon ment, inkább a szemkifestés. Csak átmeneti hajfestés lehetett, hogy a szülők ne vegyék észre. A szakközépiskolában már elkezdtem szőkíteni a hajamat. Aztán kialakult a taréj. Volt, hogy levágtam, aztán kiszőkítettem. Fülbevalóm nagyon hamar volt, mindkét fülben. Emiatt meg is gyűlt a bajom a rendőrséggel, kitépték a fülemből igazoltatásnál. Amióta az eszemet tudom, zsebes gatyát hordok. Nem tudom, honnan néztem ki, Bosi anyukája varrónő volt, vittünk képet neki, hogy ilyen nadrág kell, mert még munkásnadrágot sem lehetett kapni. Magunknak festettünk pólót sárga, illetve vörös színben. Eben nagyon profi voltam, tehát megcsináltam a negatívot, aztán Neolux-szal ráfújtam. Amikor megszáradt, olyan kemény volt a póló, hogy lekarcolt.

A Cpg-sek vitték a pálmát, ők már nem a szülőkkel laktak, feljöttek Pestre, albérletbe. Ők minden héten festették a hajukat, Güzünek (Benkő Zoltán) leopárdmintás volt. Haska Bélánál azt volt, hogy a rendőrség kikötötte, hogy a személyi igazolványban látható képen is úgy kell kinéznie. Így alakult ki a hagymácska-fej. A tarajosok ilyen fejet hordtak. Az Elhárítás idején már nem az volt a fontos, hogy nekem Kennedys-jelvényem legyen Londonból. Akkor már nem a külsőségek számítottak. Volt jelvénykultusz, azon belül voltak eredetiek, illetve amiket mi készítettünk. Nekem volt olyan, ami hússzor cserélt gazdát. Kitaláltuk azt, hogy vettél egy KISZ-es jelvényt, annak felpattintottad a hátulját, betetted a punkzenekarét. Ennek olyan értéke volt, hogy egy házibulit, vagy egy hétvégét ingyen végig tudtál inni.

A második rész itt, a harmadik itt olvasható!

Drpeter

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Németh László Fritz !

kép

Yava: megjelent a Folcore lemez!

2008-11-19 18:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: