×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Uli Jon Roth - Tokyo Tapes Revisited: Live In Japan (2016)  

Megjelent: 2017. január 08. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
    DVD ajánló 

A Scorpions-ban 1973-1978 között - négy stúdió és egy koncert lemezen - szereplő Uli Jon Roth gitáros-énekes is méltó módon megünnepelte egykori csapatának 50. születésnapját. Előbb 2015-ben kiadta a Scorpions Revisited című élő anyagát, majd 2016-ban arra is rátett egy lapáttal a Tokyo Tapes Revisited: Live In Japan kiadásával, ami egy filmes-hanganyagos csomagban jelent meg.

Az, hogy annak idején miért került ki a legendás csapatból, eléggé világosan kitűnik ebből a felvételből is... Ő, bár az élvonalból is sok metál gitárosra volt nagy hatással - köztük bevallottan is a Metallicás Kirk Hammett-re, Steve Vai-ra és George Lynch-re -, de soha nem vált metál-gitárossá. Hendrix imádatával és neoklasszikusságával viszont a hard-blues rocknak igazi látnoka tudott lenni!

A tokiói Nakano Sun Plaza Hall-ban, 2015. február 20-án rögzített Tokyo Tapes Revisited - Live In Japan igazi ünnepi kiadvány lett, köszönhetően a fiatalosan energikus gitáros-énekesnek, meg a nagyszerű háttércsapatának, élükön az Inglorious miatt is sokat dicsért Nathan James énekessel... Bár a '78-as Tokyo Tapes-től műsorában és felfogásában is eltérő anyagot kaptunk, de a régi Scorpions-dalokat nagyszerűen sikerült átszabniuk a főszereplő korszerű hangzású hard-blues rockos elképzelései mentén! Úgyhogy ez egy nagyon érdekes, szinte már kihagyhatatlan anyagnak tűnik!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A 62 éves Uli, meg a már említett Inglorious-os Nathan James mellett, a Fair Warningos Ule W. Ritgen szerepel basszusgitárosként, illetve ugyanonnan Niklas Turmann gitáros is besegített a háttérben. Billentyűsként Corvin Bahn szerepel, aki sok más mellett a Gamma Ray-nek is segített korábban, dobosként pedig a mindig kiváló munkát végző session ütős, Jamie Little szerepel. De a fiatal és nagyon tehetséges David Klosinski is feltűnik a háttérben, aki 2012-óta rendszeres gitáros segítője a címszereplőnknek!

Uli 13 évesen kezdett gitározni Jimi Hendrix hatására, de nagy hatást gyakoroltak rá a klasszikus zeneszerzők is. Karrierjét egy Dawn Road nevű zenekarban kezdte. Miután Michael Schenker kilépett a Scorpionsból, Klaus Meine és Rudolf Schenker a Dawn Road tagjaival vitte tovább a Scorpions nevet. Uli Jon Roth dalszerző-gitárosként meghatározó szerepet játszott a csapat korszakos albumainak (Fly To The Rainbow, In Trance, Virgin Killer, Taken By Force és a Tokyo Tapes) megszületésében. Az egyre nagyobb sikereket elérő zenekar irányvonala azonban egyre távolodott Uli saját elképzeléseitől, így 1978-ban kilépett, hogy saját feje után mehessen.

Megalapította az Electric Sun triót, amivel három lemezt adott ki (Earthquake, Fire Wind, Beyond The Astral Skies). Ulinak itt már lehetősége nyílt arra, hogy saját zenei elképzeléseit megvalósítsa. Az Electric Sun a kor egyik legfigyelemreméltóbb space-blues-progresszív rock zenekara lett, utolsó lemezén előtérbe kerültek a klasszikus zenei megoldások. A kritikusok úgy jellemezték játékát, mintha Jimi Hendrix találkozna Beethovennel. Az Electric Sun lemezek borítóit az a Monika Dannemann festette, aki akkoriban Ulrich barátnője volt, és aki korábban közelről ismerte Jimi Hendrixet is...

Az Electric Sun 1985-ben feloszlott, Uli pedig még inkább beleásta magát a komolyzenébe. Pályafutásának ebben a szakaszában rockoperákat is készített, mint például a Europe Ex Favilla, melyet Uli a Symphonic Rock For Europe projekt keretében mutatott be, több száz résztvevő segítségével, egy franciaországi klasszikus gitárfesztivál keretében. A '90-es évektől saját neve alatt jelentetett meg lemezeket. A '90-es években kettő (Aquila Suite - 12 Arpeggio Concert Etudes for Solo Piano 1991, Sky of Avalon - Prologue to the Symphonic Legends 1996), míg a 2000-es években három (Transcendental Sky Guitar Vol. I & II 2000, Metamorphosis of Vivaldi's Four Seasons 2003, Under A Dark Sky 2007) látott napvilágot.

1998-ban részt vett a G3 turnéján, ahol Joe Satriani és Michael Schenker társaságában lépett színpadra. A turné londoni állomásán Brian May is színpadra lépett. 2002-ben jelent meg a Live At Castle Donington filmje, majd 2006-ban újra színpadra állt a Scorpions társaságában a Wacken Open Air fesztiválon. 2007-ben és 2008-ban is lehetett színpadon látni a Smashing Pumpkins németországi koncertjein.

Uli Jon Roth a neoklasszikus rock gitározás előfutárának is tekinthető, hiszen már Yngwie J. Malmsteen felbukkanása előtt a hard rock és a komolyzene egyesítésén fáradozott. Bár szélsebes futamokat is előszeretettel használ, nála nem a sebességen van a hangsúly. Dalai könnyen értelmezhetőek, rendkívül dallamosak, ugyanakkor nagy szerepet kapnak bennük Roth blues-hatásai is. Zenei igényességét mi sem mutatja jobban, mint hogy neve mára összekapcsolódott azzal a hangszerrel, melyet kifejezetten neki, az ő elvárásai szerint készítettek: az általa használt Sky gitárral. Ez a 7 húros gitár 6 oktávnyi hangterjedelemmel rendelkezik, valamint 36 és 42 érintővel vannak ellátva. Az extra hosszúságú nyak miatt a test leginkább egy S betűre, vagy egy esőcseppre hasonlít. Ez a különleges gitár került későbbi munkásságának középpontjába: Transcendental Sky Guitar címen adta ki azt a háromdarabos zenei kompozíciót, mely csak a Sky gitár biztosította lehetőségekkel hozható létre. A hármas kiadvány utolsó példánya Vivaldi Négy Évszakjának átdolgozása, amit 2002-ben adott ki.

Uli életművének gyors áttekintése után (amit talán egyszer méltóbb módon is részletezek nektek), forduljunk most vissza vele együtt a Scorpionsos múltja felé... Már csak azért is, mert egyértelműen ez az időszaka volt a legsikeresebb a klasszisnak! Bár ez egy emlékműsor, de sem műsorában, sem felfogásában, sem hangszerelésében és még előadásában sem hasonlít az eredetire. Rudolf Schenker feszes és heavy ritmusozása, meg Klaus Meine németesen kemény akcentussal énekelt dallamai helyére itt, egy vérbő ős-hard rockos műsort hallhatunk, amit leginkább a Glenn Hughes-t is a soraiban tudó Deep Purple-hez lehet hasonlítani! Nathan James tiszta énekhangja, a magas kórusok, és a hátterekre ráerősítő Hammond-orgona is ezt az érzést erősíti, de nekem pont ettől tetszik igazán ez az anyag! Uli bátor volt, tudta mit akar, és tökélete meg is tudta valósítani azt!

Ahogy az eredeti Tokyo Tapes is, úgy ez az anyag is a tempós All Night Longgal indul, ami Meine-Roth szerzemény csak a hasonló című '79 -es EP-n jött ki utólag, de ettől még nagyszerűen beindítja ezt a bulit is! Itt is dögös és feszes alapokat kapunk, csak játékosabban, áthangszerelve dögös-visítozó hard rock slágerré, amit Uli kiváló szólókkal tesz gazdagabbá! Az epikusabb Longing for Fire a '75-ös In Trance-ről került ide, ide hasonlóan áthangszerelték, amire a duettes éneke is ráerősít... Ez is kiválóan működik ősi hard rock slágerként, ahogy a hősiesebb Crying Days is a '76-os Virgin Killer-ről! Uli kifejező szólói végül a neoklasszikusabb The Sails of Charon-ban válnak csak tökéletes Ritchie Blackmore-rá, ami - újraformálva opera-rock-slágerré - mindenképpen kár lenne elfelejteni a '77-es Taken by Force-ról! Egészen káprázatos lett ez a régi ebben az új formában!

A vibráló Sun in My Hand a '75-ös In Trance-ről került ide, de Uli úgy énekli és gitározza, mintha egy Hendrix klasszikus lenne... Aztán előkerül a wah-pedál is az agresszívabb Virgin Killer-ben, ami a hasonló című '76-os lemez megjelenése óta nem volt ilyen izgalmas darab, köszönhetően a Hughes-hangú énekének! Aztán a Köjö no Tsuki című ballada érdekes előadásával a japán közönségnek is kedveznek, ahogy egykor a Scorpions is tette, hogy aztán a '77-es Taken by Force-ról is elővegyék az epikusból monumentálissá - majd vissza - váló We'll Burn the Sky-t, ami soha korábban nem volt még ennyire Deep Purple-hez hasonló! A '75-ös In Trance hard rockos átdolgozása is az áriázó nagy epikák világába lép át ezzel a verziójával, hogy aztán gitárszóló gyanánt a Rainbow Dream Prelude akusztikus improvizációját is megkapjuk, amit egy szépen kivitelezett űrutazás filmfelvételéhez lehetne talán leginkább felhasználni! Nekem a flameco rész kissé erőltetett benne, de nyilván színesebbé válik tőle a végeredmény! Ezek után nem véletlenül került ide a '74-es Fly to the Rainbow átdolgozása sem, immáron fémesebb gitártémákban is úszó hard rock eposzként!

Az egységesség jegyében, a '75-ös In Trance-ról előkerülő Top of the Bill is ezt a vonalat húzza tovább, hogy aztán a '77-es Taken by Force-ról elővett I've Got to Be Free dögös visongások közepette építse tovább a Deep Purple áthangszerelések izgalmas útját! Így is kiváló lett a végeredmény, nagyon ízes az éneke és az élénkebb tempója is egészen káprázatos lett, ráadásul a 11 perce alatt kalandozni is lehet, úgyhogy a gitár mellett még a szintetizátor is hosszabban szólózhat benne pár régimódit... A 10 perces Polar Nights-t - a '76-os Virgin Killerről - nyitó gitárszóló átmegy Hendrix-be, hogy aztán a metált keménykedő régi menetelése beszakíthassa végül az aréna tetőszerkezetét! Nagy kár, hogy Uli máig nem tanult meg rendesen énekelni, a nehézkes előadása itt is megnehezíti az élvezetet... Alaposan elnyújtják a Dark Lady-t - In Trance '75 - is, amit Uli énekel duettben. A 15 perces, amúgy feszes hard rock dal ismét engedi a hosszadalmas jammelést és szöszmötölést, ami a kelleténél filmszerűbbé - és így fárasztóbbá is - válik a végére...

A Pictured Life a '76-os Virgin Killer egyik nagy slágere volt, itt is megkapjuk a fémes ízeit, csak némileg barokkosabb beszúrásokkal díszítve azokat... A Catch Your Train is '76-ból került ide, ezt is feszesen menetelve adják elő... és itt is neoklasszikusabbak lettek a beszúrt szólók, de mintha a kórusok inkább a Uriah Heep-et akarnák utánozni benne! A műsort Uli legfőbb szerelme, Hendrix két dala zárja... Pontosabban az All Along the Watchtower-t '68-ban Hendrix is feldolgozta Bob Dylan-től, de ez a korszakalkotó megoldásaiból mit sem von le... Ahogy a '67-es Little Wing epikája is új időszakot hozott a blues-rock zenébe, nem véletlenül kerül itt elő egy igazi Hendrix-fanatikus rocklegenda hiteles előadásában!

Mennyi mindent bele lehet látni a Scorpions hetvenes éveibe... Uli bátran alakította a régi dalokat a saját képére, megérdemli, hogy mindenki meghallgassa és újra megszeresse érte! Kár lenne kihagyni egy ilyen szintű gitárost, főleg amikor épp csúcs formában akar szentimentális lenni!Track lista:

Disc 1:
01. All Night Long
02. Longing for Fire
03. Crying Days
04. The Sails of Charon
05. Sun in My Hand
06. Virgin Killer
07. Kojo No Tsuki
08. We'll Burn the Sky
09. In Trance
10. Rainbow Dream Prelude
11. Fly to the Rainbow

Disc 2:
01. Top of the Bill
02. I've Got to Be Free
03. Polar Nights
04. Dark Lady
05. Pictured Life
06. Catch Your Train
07. All Along the Watchtower
08. Little Wing

Közreműködő zenészek:

Uli Jon Roth - gitár
Nathan James (Inglorious, Trans-Siberian Orchestra) - ének
Ule W. Ritgen (Fair Warning) - basszusgitár
David Klosinski - gitár
Niklas Turmann (Fair Warning) - gitár, vokál
Corvin Bahn (Gamma Ray) - billentyűs hangszerek, vokál
Jamie Little - dob

Lemezeik:

Scorpions:
1974 - Fly to the Rainbow
1975 - In Trance
1976 - Virgin Killer
1977 - Taken by Force
1978 - Tokyo Tapes - élő

Electric Sun:
1979 - Earthquake
1981 - Fire Wind
1985 - Beyond the Astral Skies

Szóló:
1991 - Aquila Suite - 12 Arpeggio Concert Etudes for Solo Piano
1996 - Sky of Avalon - Prologue to the Symphonic Legends
2000 - Transcendental Sky Guitar Vol. I & II
2002 - Legends Of Rock: Live At Castle Donington - live DVD-CD
2003 - Metamorphosis of Vivaldi's Four Seasons
2008 - Under A Dark Sky
2015 - Scorpions Revisited - live
2016 - Tokyo Tapes Revisited - Live in Japan - DVD-CD

Kiadó:
Warner Music
Honlap:
ulijonroth.com
facebook.com/Uli-Jon-Roth-26843841074
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Uli Jon Roth - a koncert elmarad!

2006-11-06 15:15:17

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia