×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Sipőcz László - interjú (2017) 

Megjelent: 2017. január 10. kedd 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Sipőcz László a HIT és pár feltörekvő '80-as évekbeli zenekar technikusa volt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Melyik zenekarral kezdtél?

A Kentaurral. Kukovecz Gábor volt a szólógitáros és a főnök. Talabér Laci volt a basszusgitáros, aki a húgommal járt egy iskolába. Laci mondta, hogy nincs dobosuk, én hoztam össze őket Mészöly Géza barátommal, aki általános iskolai osztálytársam volt. Ő hozta középiskolai osztálytársát, Horváth Jánost, aki a második gitáros lett. És egy bizonyos Tepertő volt az énekes, a rendes nevére már nem emlékszem. A zenekar Kukóéknál próbált Halásztelken. Volt egy Trabantom, elkezdtem én is kijárni a próbákra. Autóvillanyszerelő a szakmám, segítgettem a cucc körül. Volt már jó pár saját számuk is, de még játszottak feldolgozásokat, mint a Paranoid, a Same Old Story, vagy a Soldier Of Fortune.

Talabér Lacit elhívták a Huragan nevű zenekarba, mentem vele. A Huraganban Gyenizse András dobolt, Karakas Géza volt az énekes, Pacsó gitározott és Simonovics János volt a billentyűs. Ez a zenekar is írt saját dalokat, de feldolgozásokat is játszottak, mint az I'm Just A Simple Man a Bad Companytól, a Stones-tól a Jumping Jack Flasht meg a Honky Tonk Womant, Joplintól a Move Overt, de a Led Zeppelintől a D'yer Ma'kert is. A Huragan a Hazai Fésűsfonó Művelődési Házban próbált, ahol egy színjátszó csoport is működött, sokszor az ő kísérőzenéjüket is a Huragan adta. Például az Ember Tragédiájából csináltak egy szvitet velük.

A Fésűsfonó mellett a FÉG-ben meg az Orient próbált. Haverkodott a két zenekar, az Orient járt vidékre négy órás bulikat játszani, elvittek minket is ilyenekre. Az Orienthez csatlakozott Puttony, és nevet változtattak, ők lettek a HIT. Majd megváltak Oszkártól, aki basszusgitáros és zenekarvezető volt, ekkor hívták Talabér Lacit, így kerültünk a HIT-be. Oszkár meg ment a Talabér Laci helyére a Huraganba. Tulajdonképpen helyet cseréltek.

Kováts Lajos volt a fénytechnikus, az ő szerepét vettem át a HIT zenekarban. Csináltam egy világításpultot is. Volt már nekik egy kis pultjuk korábban is, ami egy trafón kisfeszültséget kapcsolt, a színpadon meg volt egy doboz relékkel, 16 lámpát lehetett kapcsolni vele. Én a vezérlő helyett csináltam egy sajátot. Csináltam három sorba 16-16 kapcsolót és egy negyedik sorban 16 nyomógombot. Volt egy nyomógombsor, azt használtam főkapcsolónak. Tehát 1-1 sorban beállítottam a 16 kapcsolóból a mintázatot, a főkapcsolók meg a sorokat kapcsolták ki és be. A 16 nyomógombbal meg lehetett villogtatni a lámpákat. A fejgépnek is volt külön kapcsolója. Ütemre ment a fény, a diákat meg hangulatra állítottuk be. Ha jött az adott szövegrész, akkor diaváltás. Ez nagyon tetszett a srácoknak. Zenekari tagként kezeltek, nem technikusként. Gázsi is volt nagyritkán.

Hogy a rocktörténeti szálat jobban kibontsuk, megjegyzem, hogy miután Simonovics Jancsi elment a Huraganból, felvették fel a Carat nevet. Még az NSZK-ba is eljutottak, Oszkár szervezte. Mikor hazajöttek, ők is megváltak Oszkártól és Talabér Laci visszament egy időre, akkor már a Caratba.

Mint mondtam, volt egy Trabantom, azt is használtuk a zenekarral, fehér volt, elől a motorháztetőre és hátul kétoldalt a hátsó sárvédőkre fel volt festve a HIT embléma. Ha az a Trabant mesélni tudna... Egy győri koncertre jött a barátnőm is, ezért mi külön mentünk a Trabanttal. A cuccot egy Volga és egy ahhoz tartozó utánfutó vitte, de a Trabi hátsó ülésére még betettünk egy erősítőt és egy hangfalat. A zenészek egy külön Barkas kisbusszal mentek, és ők vitték a dobfelszerelést. Hazafelé a Barkas nem akart beindulni, nagy nehezen betoltuk, elindultak. Aztán meg a Trabant töltése adta meg magát, de azért valahogy mi is elindultunk. Este volt, az M1-es akkor még csak autóút volt, de segélykérő telefonok már voltak, gondoltam, ha végleg megáll, majd segítséget hívok.

Alig volt forgalom, egy kamion ment csak Budapest felé. Beálltam mögé, és a világítást lekapcsoltam. A 109-es kilométernél láttam, ott áll a zenekari Barkas. Megálltam, hátha nekik is segítség kell. Kiderült, beállt a motorjuk. Próbáltam az éjszakában a dinamót kipucolni, de nem lett jó. Volt vontatókötelem, a Trabi után kötöttük a Barkast, két vezetéket rákötöttem a vontatókötélre. De a Barkas 12 voltos volt, a Trabi 6 voltos, én a Barkas aksijáról világítottam (akkor még a cellák között külső áthidalók voltak, a vezetéket rátekertem a 6 voltos hídra). Harmadikban hatvannal, lejtőn lefelé negyedikben nyolcvannal, emelkedőn fel kettesben harminccal. És ez még a 23 lovas Trabant volt. Egyszer csak puff, kialudt a világításom, leesett a vezeték az akkumulátorról. Visszakötöttem, mentünk tovább.

Beértünk az M1-M7 közös szakaszára, hatvannal a szélső sávban. Jön egy Lada; Rendőrség. Az Osztyapenkó szobornál szépen lemeszeltek. "Melyik csóró zenekar ez?" - kérdezte a rendőr. "Na, mennyire büntessem meg magukat? 500 forintra gondoltam, 300-ra magát, mert maga vontatott, 200-ra pedig magát" - mutatott a Barkast vezetőre - "mert benne hagyta az utasokat". Közben Finki kiszállt a kocsiból körülnézni, odajött hozzánk. "Maga meg kicsoda?" kérdezte a rendőr. Mondtuk, hogy ő a dobos. Erre azt mondta a rendőr: "Tudják, mit? Nem büntetjük meg magukat, ha kipakolnak és eljátszanak egy számot." Ott, az éjszakában, az út szélén. De a hangszerek a Volgában voltak. "Akkor egy dobszólót". Na, Finki már ment is hátra a dobokért. "Na, álljon meg, üljön vissza!" - szólt Finkinek. "Maga is" mutatott rám. Végül 200 forint büntetéssel megúsztuk.

Ha már a Trabantos sztorik: a Huragan időszakban volt, hogy hatan mentünk a Trabanttal, de ugye csak négy ember ülhetett volna benne szabályosan. Az autópályán a rendőrök távcsővel figyelték az autókat. A csomagtartó adná magát, de ott meg a cucc volt. Géza volt a legmagasabb, ő ült elől az anyósülésen, Janika leguggolt előre lábhoz, Pacsó meg hátul feküdt Gyenizse és Talabér lábainál. És így mentünk 100 kilométereket.

Mikor Talabér visszajött a HIT-be, akkor Pacsó és Géza Vincze Vikivel megalakították a Viki és a Flörtöt. Jó pár számuknak van Huraganos előzménye. Például a 120 év magány és a Szállj, fiú! (amit egy barátjuk emlékére írtak, aki a katonaságnál meghalt).

Meddig voltál a HIT-tel?

1983 körül abbahagytam a technikuskodást. A demót még én vettem fel, ekkor készült a kislemez is. A Bodnár Attila-féle felállásnál már csak elmentem megnézni a lemezfelvételt, kíváncsiságból. Basary szúrta a szemét Erdősnek. Szokták idézni tőle, hogy "Maguknak akkor lesz lemezük, ha vesznek a Vasedény boltban." Végül Erdős erőltette be Bodnár Attilát, de ekkor én már nem voltam a zenekarral. Attila szerintem egyébként rendes srác volt, jól is énekelt, csak más műfajban volt otthon.

Tudomásom szerint te vetted fel a híres '81-es HIT koncertet is.

Igen, volt egy MK 43-as magnóm, azzal vettem fel, ez a magnó akkoriban Hi-Fi-nek számított. Pár éve került a kezembe a kazetta, csináltam belőle CD-t. A koncert a Csepeli Ifjúsági Napok része volt, a Tanácsház téren tartották. Puttony jó fej volt, csak volt, hogy "elfelejtkezett" magáról. Ebből a szempontból ez a csepeli koncert kivétel volt, összeszedte magát, ez ritkaság volt. És Basary is énekelt, Finki és Tánci vokáloztak. Puttony nagyon nagy fazon volt, ő adta el a HIT-et. Nélküle nem lett volna HIT a HIT. Aztán disszidált. Eleve úgy került korábban a HIT-be, hogy Amerikából jött haza. Később ismét hazajött, összeállt újra a HIT, 1998-ban felvették a régi számokat, és kiadták CD-n.

Az eredeti HIT meg gyakorlatilag kettévált a 2000-es évek elejére: a banda egyik része, Basary, Tánci és Talabér Laci a Mr. Basary Group-ban játszottak (szegény Tánci 2013-óta az égi zenekarban játszik), a másik része, Füxi és Finki pedig a HIT Rock Pink Floyd Tribute Band-ben (2008-tól Hungarian Pink Floyd Show néven). Mindkét együttes koncertjeire járogatok, újabban meg a HITRock is újra működik, csak Puttony nélkül, aki saját együttest alapított Puttony HIT-Rock néven.

Bálint Csaba (2017.01.10.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Sipőcz László!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Balgha Sándor - interjú (2017)
Balgha Sándor a Dog-Beaters együttes gitárosa volt 1965 és 1966 között. Talán az elmúlt napok-hetek híreiből sokaknak ismerős lehet a zenekar neve,

Tovább...
Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Katona Imre - interjú 3. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. február 23. és 2018. március 11. között: