Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Vanishing Point @ 2017. szeptember 16. - Dürer Kert

 Látogatottság
Összesen
88246929
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Sipőcz László - interjú (2017)

Interjúk

Sipőcz László a HIT és pár feltörekvő '80-as évekbeli zenekar technikusa volt.Melyik zenekarral kezdtél?

A Kentaurral. Kukovecz Gábor volt a szólógitáros és a főnök. Talabér Laci volt a basszusgitáros, aki a húgommal járt egy iskolába. Laci mondta, hogy nincs dobosuk, én hoztam össze őket Mészöly Géza barátommal, aki általános iskolai osztálytársam volt. Ő hozta középiskolai osztálytársát, Horváth Jánost, aki a második gitáros lett. És egy bizonyos Tepertő volt az énekes, a rendes nevére már nem emlékszem. A zenekar Kukóéknál próbált Halásztelken. Volt egy Trabantom, elkezdtem én is kijárni a próbákra. Autóvillanyszerelő a szakmám, segítgettem a cucc körül. Volt már jó pár saját számuk is, de még játszottak feldolgozásokat, mint a Paranoid, a Same Old Story, vagy a Soldier Of Fortune.

Talabér Lacit elhívták a Huragan nevű zenekarba, mentem vele. A Huraganban Gyenizse András dobolt, Karakas Géza volt az énekes, Pacsó gitározott és Simonovics János volt a billentyűs. Ez a zenekar is írt saját dalokat, de feldolgozásokat is játszottak, mint az I'm Just A Simple Man a Bad Companytól, a Stones-tól a Jumping Jack Flasht meg a Honky Tonk Womant, Joplintól a Move Overt, de a Led Zeppelintől a D'yer Ma'kert is. A Huragan a Hazai Fésűsfonó Művelődési Házban próbált, ahol egy színjátszó csoport is működött, sokszor az ő kísérőzenéjüket is a Huragan adta. Például az Ember Tragédiájából csináltak egy szvitet velük.

A Fésűsfonó mellett a FÉG-ben meg az Orient próbált. Haverkodott a két zenekar, az Orient járt vidékre négy órás bulikat játszani, elvittek minket is ilyenekre. Az Orienthez csatlakozott Puttony, és nevet változtattak, ők lettek a HIT. Majd megváltak Oszkártól, aki basszusgitáros és zenekarvezető volt, ekkor hívták Talabér Lacit, így kerültünk a HIT-be. Oszkár meg ment a Talabér Laci helyére a Huraganba. Tulajdonképpen helyet cseréltek.

Kováts Lajos volt a fénytechnikus, az ő szerepét vettem át a HIT zenekarban. Csináltam egy világításpultot is. Volt már nekik egy kis pultjuk korábban is, ami egy trafón kisfeszültséget kapcsolt, a színpadon meg volt egy doboz relékkel, 16 lámpát lehetett kapcsolni vele. Én a vezérlő helyett csináltam egy sajátot. Csináltam három sorba 16-16 kapcsolót és egy negyedik sorban 16 nyomógombot. Volt egy nyomógombsor, azt használtam főkapcsolónak. Tehát 1-1 sorban beállítottam a 16 kapcsolóból a mintázatot, a főkapcsolók meg a sorokat kapcsolták ki és be. A 16 nyomógombbal meg lehetett villogtatni a lámpákat. A fejgépnek is volt külön kapcsolója. Ütemre ment a fény, a diákat meg hangulatra állítottuk be. Ha jött az adott szövegrész, akkor diaváltás. Ez nagyon tetszett a srácoknak. Zenekari tagként kezeltek, nem technikusként. Gázsi is volt nagyritkán.

Hogy a rocktörténeti szálat jobban kibontsuk, megjegyzem, hogy miután Simonovics Jancsi elment a Huraganból, felvették fel a Carat nevet. Még az NSZK-ba is eljutottak, Oszkár szervezte. Mikor hazajöttek, ők is megváltak Oszkártól és Talabér Laci visszament egy időre, akkor már a Caratba.

Mint mondtam, volt egy Trabantom, azt is használtuk a zenekarral, fehér volt, elől a motorháztetőre és hátul kétoldalt a hátsó sárvédőkre fel volt festve a HIT embléma. Ha az a Trabant mesélni tudna... Egy győri koncertre jött a barátnőm is, ezért mi külön mentünk a Trabanttal. A cuccot egy Volga és egy ahhoz tartozó utánfutó vitte, de a Trabi hátsó ülésére még betettünk egy erősítőt és egy hangfalat. A zenészek egy külön Barkas kisbusszal mentek, és ők vitték a dobfelszerelést. Hazafelé a Barkas nem akart beindulni, nagy nehezen betoltuk, elindultak. Aztán meg a Trabant töltése adta meg magát, de azért valahogy mi is elindultunk. Este volt, az M1-es akkor még csak autóút volt, de segélykérő telefonok már voltak, gondoltam, ha végleg megáll, majd segítséget hívok.

Alig volt forgalom, egy kamion ment csak Budapest felé. Beálltam mögé, és a világítást lekapcsoltam. A 109-es kilométernél láttam, ott áll a zenekari Barkas. Megálltam, hátha nekik is segítség kell. Kiderült, beállt a motorjuk. Próbáltam az éjszakában a dinamót kipucolni, de nem lett jó. Volt vontatókötelem, a Trabi után kötöttük a Barkast, két vezetéket rákötöttem a vontatókötélre. De a Barkas 12 voltos volt, a Trabi 6 voltos, én a Barkas aksijáról világítottam (akkor még a cellák között külső áthidalók voltak, a vezetéket rátekertem a 6 voltos hídra). Harmadikban hatvannal, lejtőn lefelé negyedikben nyolcvannal, emelkedőn fel kettesben harminccal. És ez még a 23 lovas Trabant volt. Egyszer csak puff, kialudt a világításom, leesett a vezeték az akkumulátorról. Visszakötöttem, mentünk tovább.

Beértünk az M1-M7 közös szakaszára, hatvannal a szélső sávban. Jön egy Lada; Rendőrség. Az Osztyapenkó szobornál szépen lemeszeltek. "Melyik csóró zenekar ez?" - kérdezte a rendőr. "Na, mennyire büntessem meg magukat? 500 forintra gondoltam, 300-ra magát, mert maga vontatott, 200-ra pedig magát" - mutatott a Barkast vezetőre - "mert benne hagyta az utasokat". Közben Finki kiszállt a kocsiból körülnézni, odajött hozzánk. "Maga meg kicsoda?" kérdezte a rendőr. Mondtuk, hogy ő a dobos. Erre azt mondta a rendőr: "Tudják, mit? Nem büntetjük meg magukat, ha kipakolnak és eljátszanak egy számot." Ott, az éjszakában, az út szélén. De a hangszerek a Volgában voltak. "Akkor egy dobszólót". Na, Finki már ment is hátra a dobokért. "Na, álljon meg, üljön vissza!" - szólt Finkinek. "Maga is" mutatott rám. Végül 200 forint büntetéssel megúsztuk.

Ha már a Trabantos sztorik: a Huragan időszakban volt, hogy hatan mentünk a Trabanttal, de ugye csak négy ember ülhetett volna benne szabályosan. Az autópályán a rendőrök távcsővel figyelték az autókat. A csomagtartó adná magát, de ott meg a cucc volt. Géza volt a legmagasabb, ő ült elől az anyósülésen, Janika leguggolt előre lábhoz, Pacsó meg hátul feküdt Gyenizse és Talabér lábainál. És így mentünk 100 kilométereket.

Mikor Talabér visszajött a HIT-be, akkor Pacsó és Géza Vincze Vikivel megalakították a Viki és a Flörtöt. Jó pár számuknak van Huraganos előzménye. Például a 120 év magány és a Szállj, fiú! (amit egy barátjuk emlékére írtak, aki a katonaságnál meghalt).

Meddig voltál a HIT-tel?

1983 körül abbahagytam a technikuskodást. A demót még én vettem fel, ekkor készült a kislemez is. A Bodnár Attila-féle felállásnál már csak elmentem megnézni a lemezfelvételt, kíváncsiságból. Basary szúrta a szemét Erdősnek. Szokták idézni tőle, hogy "Maguknak akkor lesz lemezük, ha vesznek a Vasedény boltban." Végül Erdős erőltette be Bodnár Attilát, de ekkor én már nem voltam a zenekarral. Attila szerintem egyébként rendes srác volt, jól is énekelt, csak más műfajban volt otthon.

Tudomásom szerint te vetted fel a híres '81-es HIT koncertet is.

Igen, volt egy MK 43-as magnóm, azzal vettem fel, ez a magnó akkoriban Hi-Fi-nek számított. Pár éve került a kezembe a kazetta, csináltam belőle CD-t. A koncert a Csepeli Ifjúsági Napok része volt, a Tanácsház téren tartották. Puttony jó fej volt, csak volt, hogy "elfelejtkezett" magáról. Ebből a szempontból ez a csepeli koncert kivétel volt, összeszedte magát, ez ritkaság volt. És Basary is énekelt, Finki és Tánci vokáloztak. Puttony nagyon nagy fazon volt, ő adta el a HIT-et. Nélküle nem lett volna HIT a HIT. Aztán disszidált. Eleve úgy került korábban a HIT-be, hogy Amerikából jött haza. Később ismét hazajött, összeállt újra a HIT, 1998-ban felvették a régi számokat, és kiadták CD-n.

Az eredeti HIT meg gyakorlatilag kettévált a 2000-es évek elejére: a banda egyik része, Basary, Tánci és Talabér Laci a Mr. Basary Group-ban játszottak (szegény Tánci 2013-óta az égi zenekarban játszik), a másik része, Füxi és Finki pedig a HIT Rock Pink Floyd Tribute Band-ben (2008-tól Hungarian Pink Floyd Show néven). Mindkét együttes koncertjeire járogatok, újabban meg a HITRock is újra működik, csak Puttony nélkül, aki saját együttest alapított Puttony HIT-Rock néven.


Bálint Csaba (2017.01.10.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.54 Seconds