×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 5. - 1980 május 

Megjelent: 2017. január 12. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Lépd át a múltad!

Elérkezett a zenei produkció ötödik része, egyre többen kapcsolódnak be a folyamatba. A Karthago együttes életében ez egy fontos állomás volt. Noha Szigeti Feri a Corvina zenekarban már megfelelő hírnevet szerzett, úgy gondolta, hogy abba hagyja a Soltész Rezső-féle szép éveket, romantikus slágereket, átvedlik rockerbe. Így utólag látva, ez nagyszerű döntés volt, a Karthago együttes pedig hasított. Ez a banda lett talán a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb zenekara, majd az évtized végén néhány év szünet után, újra egymásra találtak, azóta is - ami másokról nem mondható el - ugyanazokkal a tagokkal együtt dübörögnek a rockzene elefántjai!

A műsorban elhangzó beszélgetés azonban nem erről szól, én egy kis fanyar humort vélek felfedezni Dusán kérdéseiben, hiszen ez már az az időszak volt, amikor nem volt nagy dicsőség Kisz-tagnak lenni, főleg nem Kisz-titkárnak. A beszélgetésben észrevehető, hogy Szigeti kényszerűen, és óvatosan fogalmazza válaszait. Ma már nem kell szégyellni, ez is a múltunk egy apró részlete, viszont mindenképpen érdekes történet.

Hasonló dolgok sűrűn történtek a hétköznapi emberekkel is, ha nem voltak jelen egy szavazásnál, hamar bekerült a nevük a Kommunista szombati munkafelajánlásra, vagy a délutáni túlóra programot nyerték meg. Visszagondolva, akik sűrűn jártak Kisz, vagy Párt értekezletre, talán nem is meggyőződésük miatt voltak ott, sokkal inkább azért, hogy ne kapjanak olyan funkciót, vagy olyan felesleges munkát, aminek nem örülnének. Furcsa egy világ volt. Aki nem volt egyik szervezetnek a tagja, az nem is kapott olyan lehetőségeket. Sok mindent be kellett áldozni a jövő érdekében... Végül arról is érdemes néhány szórt ejteni, hogy vajon a véletlen műve lehet-e a Kisz-tagságról való téma után pont a Lépd át a múltad című dalt eljátszatni a zenekarral? Ezt persze csak a szerkesztők tudják, nekünk mindez idáig rejtély maradt.

1980 lehetőségei

Sztevanovity Dusán: Szigeti Ferenc ül itt mellettem, a Karthago együttes vezetője. Én azonban nem a zenekarról foglak faggatni, hanem azt szeretném tőled megkérdezni, hogy abban az akcióban, amit te vezettél, az Új amatőr együttesek versenye, hol tartotok most?

Szigeti Ferenc: Pillanatnyilag lezajlottak az elődöntők a Metro klubban. Egy gondolatot hagy mondjak itt el, amit szeretnék ez ügyben. Én azt hiszem, hogy az amatőr mozgalom ebben a műfajban talán a legnehezebb, hiszen a legalapvetőbb megszólaláshoz is horribilis összegű felszerelés és hangszerek szükségesek. Mi ennyiben tudtunk segíteni az amatőröknek, hogy biztosítjuk számukra a technikai feltételeket, és nem utolsó sorban a körülményeket olyan formában a Metro klubban, ami egyébként állandó Karthago klub, itt alkalmanként 6-700 ember a közönség, ráadásul elég kritikus rock közönség előtt léphetnek a pódiumra.

Sztevanovity Dusán: Mikor fejeződik be a verseny?

Szigeti Ferenc: Holnap, azaz szombaton, 24-én, a Budai Ifjúsági Parkban lesz az amatőr verseny döntője, amikor is 50 tagú zsűri fogja elbírálni a döntőbe jutó 13 zenekar produkcióját. Elképzelhető egyébként, hogy ha az idő úgy engedi akkor a Karthago is fog egy rövid koncertet adni. Még egy mondatot hagy mondjak itt. Nagyon szeretném megköszönni a Pesti műsornak a fantasztikus munkáját ennek az adminisztratív lebonyolításában, a tehetségkutató versenynek.

A múltat végképp eltörölni

Sztevanovity Dusán: Van egy másik pozíciód is, Kisz-titkár vagy, mégpedig nem akármelyik Kisz szervezetnek a titkára, hanem annak a szervezetnek, aki a könnyű műfaj művelőivel és így a pop-rock műfaj művelőivel is foglalkozik. Mióta töltöd be ezt a funkciót?

Szigeti Ferenc: Idestova három és fél éve választottak meg ilyen titkos szavazással titkárnak.

Sztevanovity Dusán: Milyen sikereket sikerült elérni három év alatt?

Szigeti Ferenc: Hát elsősorban talán elvi sikereket könyvelhetünk el.

Sztevanovity Dusán: Az mit jelent?

Szigeti Ferenc: Azt hiszem nagyon fontos, hogy kezdettől fogva ezzel nagyon sokat munkálkodtam, és mai napig is nagyon hiszem azt, hogy a szakma, a műfaj politika és társadalmi elismertségét csak úgy lehet fokozni, és úgy lehet előbbre vinni, ha az egész műfaj egységesen lép fel bizonyos dolgok mellett, és megszűnnek a zenekarok közötti acsarkodások, nézeteltérések, mert csak így lehet szerintem hatékonyan valami féle eredményt elérni az előrelépés felé.

Sztevanovity Dusán: Ez azt jelenti, hogy idáig nem lehetett?

Szigeti Ferenc: Lehetett idáig is, csak nagyon szétszakadtak az érdekek, és én azt hiszem, hogy sokkal jobb az, ha a közös célokért küzdve közösen lépünk fel.

Sztevanovity Dusán: Ne haragudj, hogy így elárulok egy titkot, de folyamatosan - mikor jöttünk a stúdióba - mondtad, hogy megfordult a fejedben a gondolat, hogy esetleg feladod, lemondasz erről a posztról.

Szigeti Ferenc: Igen, ennek tulajdonképpen csak egy oka van, ami miatt most már nem nagyon fogom tudni csinálni, az együttessel kapcsolatos rengeteg intézendő adminisztráció, annyira megsűrűsödtek a programjaink, külföldi turnék, hogy most már rettentően kevés időm marad a zenekari dolgokra.

Sztevanovity Dusán: Tehát nem az elkeseredés sugallja ezt az ötletet?

Szigeti Ferenc: Nem, kizárólag ez az oka.

Sztevanovity Dusán: Térjünk rá a zenére, arra kérlek, hogy először mutasd be az együttesedet.

Szigeti Ferenc: Miután először szerepelünk a televízióban, Gidófalvy Attila billentyűs hangszereken játszik. Kiss Zoltán basszusgitáron, Kocsándi Miklós dob mögött, és Takáts Tamás énekel.

Sztevanovity Dusán: Fáradj a színpadra, a Karthago együttest halljuk, a dal címe, Lépd át a múltat!


Pilot
Berki Tamás - Hello Buddy
Sylvie Vartan - Nikolas
Karthago - Lépd át a múltat
Farah Maria - La Hora Del Amor
Hobo Blues Band - Leples bitang
Muzsikás
Saturnus
Hungária, Komár László - Jailhouse Rock
LGT (Tabán) - Embertelen dal
Neoprimitív

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: