×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Szabó Gergely - Szög interjú - 2. rész (2017) 

Megjelent: 2017. január 20. péntek 12:05
Szerző: Csipke
    Interjúk 

Kicsit elszakadva a power metaltól: mint említetted, az aktív zenekarok közt ott a Dalriada is. Biztos sokan kíváncsiak rá, hogy kerültél a képbe?

2014 tavaszán kaptam egy hívást Szebényi Dani barátomtól, hogy a Dalriada billentyűst keres, és mivel ő nem tudta elvállalni, így Andrist hozzám továbbította. Aztán meghallgattak, mint potenciális jelölt, és végül engem választottak. Remélhetőleg nem bánták meg. (nevet)Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Ha jól tudom, az Áldás lemez munkálataiba kapcsolódtál be, egyből mélyvíz. Gondolom, gyorsan ment az összehangolódás.

Így van. Szerencsére gyorsan ment a beilleszkedés, mivel nem csak zeneileg, hanem emberileg is passzolok hozzájuk. Ez utóbbi pedig messze nem elhanyagolandó szempont egy bandában. Mondjuk a stúdiószoftverek világába rendesen bele kellett ásnom magam, mivel én addig többnyire kottaszerkesztő programokkal komponáltam, de hamar hozzászoktam a kezelésükhöz.

Mennyire tudtál bekapcsolódni az alkotási folyamatba?

Nem annyira, mivel a dalok többsége már szinte készen érkezett meg hozzám, kivéve néhány zongora- illetve szinti-témát, valamint a szólókat. Ezen felül itt-ott segítettem a hangszerelésben. Amúgy nem régiben nekiláttunk a következő lemezünk munkálatainak, és úgy fest, hogy most azért több saját ötletet tudok belecsempészni a készülő dalokba.

A 2016 májusában megjelent akusztikus Forrás albumban már jócskán benne van a kezed. Számodra mit jelent ez az anyag?

Talán a legfontosabb, hogy végre rendesen kiélhettem magamat zongora ügyileg, mivel nagy örömömre a témáim szépen, tisztán hallhatóak, ellentétben például az Áldás albummal, ahol a sűrű hangszerelés miatt nem minden kivehető. No meg a régi Dalriada nóták különböző stílusú átdolgozásait nagy élmény volt felvenni. A folk mellett jazz, blues, pop és egy Zámbó Jimmy átirat is szerepel a lemezen. Szóval azt hiszem, kimaxoltuk a dolgot. (nevet)

Rém sok meló lehetett benne... Miként emlékszel vissza a stúdiózásra?

Ahogy azt az Áldás óta mindig, a saját részeimet otthon veszem fel, és mivel a zongorakíséretekben szinte teljesen szabad kezet kaptam, így számomra nem volt túl megerőltető a folyamat. Egyébként jó néhány részhez vagy 5-6 verziót is feljátszottam; ilyenkor azon ment az agyalás, hogy melyik kerüljön fel a korongra, de ez legyen a legnagyobb gondom.

Anno Tadnak is feltettem valami hasonló kérdést öt éve: mennyire mozogsz otthonosan a folk metal műfajokban zenehallgatóként?

Többnyire követem a műfajt, de nem én vagyok a legnagyobb rajongója. Inkább a folkkal kevert bandákat szeretem, mintsem a "vegytiszta" folk metalt. Az Amorphis - Ensiferum - Wintersun trió örök kedvenc, de Orphaned Land, Primordial, Moonspell, Ulver, Equilibrium, Tyr, Falconer és Elvenking lemezeket is szívesen hallgatok.


Ha már itt tartunk, miket tartalmaz most a lejátszód?

Manapság főleg friss, üde és ropogós lemezeket hallgatok orrba-szájba: új Metallica, Anthrax, Insomnium, Sepultura, Pain Of Salvation, Opeth és Gotthard. Ja meg Samsung - Over The Horizon. (nevet)

Visszakanyarodva a Forráshoz: "szakmai" részről elég jó kritikákat olvastam az anyagról, de hogyan fogadták a rajongók?

Nagyon jól fogadták. Az első teljesen akusztikus bulinkat két éve tartottuk a Club 202-ben, és már akkor meglepődve tapasztaltuk a kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket. Sőt, néhányaknak még az eredeti verzióknál is jobban bejöttek az akusztikus átiratok. Más kérdés, hogy végül néhol rendesen elkalandoztunk különböző műfajok irányába, de ami biztos: ez volt az első és egyben utolsó akusztikus anyagunk, szóval mindenképp kuriózumnak mondható.

Ha már vélemények, a Tiéd is érdekelne. Miként vélekedsz a honi internetes rock-metal orgánumokról?

Rendszerint követem a hazai rock-metal hírportálokat, és jó érzéssel tölt el, hogy ennyien foglalkoznak a műfajjal, méghozzá legtöbben munka mellett, fakultatíve teszik mindezt. Persze az internet, illetve a közösségi média hálózatában temérdek mennyiségű önjelölt kritikus is akad, akik mindenkinél mindent jobban tudnak minden lehetséges témában, és meggyőzhetetlenül, abszolúte objektíve, szentként kezelik irományaikat. Nem gond, egy lekváros kuglóf és egy pohár kakaó mellett jókat szoktam röhögni rajtuk. (nevet)

Ne feledkezzünk meg az akusztikus formációidról sem. A közreműködők közt található Bátky Zoli, Nahi, Purnhauser Pál, Gellér Tomi, újabban pedig Yosha és Varga Krisztián. Emlékszel még az első fellépésekre?

A három jelenlegi akusztikus zenekarom közül az Unplugged Faces a legrégebbi, sőt, az már működött egy ideje, mikor csatlakoztam. Nahi átszervezte a felállást, szeretett volna egy billentyűst, így kerültem a bandába. 2013 nyarán debütáltam egy mindszenti motoros fesztiválon. A BZ-vel közös akusztikus Queen duónkkal 2015 tavaszán játszottuk első koncertünket, a Yoshás Silencer Acoustic-ba pedig néhány hónapja kerültem be.

Miben jelent más kihívást kedvenc rock-metal dalaitokat tolmácsolni?

Igazából semmiben. Egyébiránt ezen formációkat nem nevezném teljes értékű zenekaroknak. A lényeg, hogy úgy évszakonként egyszer összeülünk, és örömzenélünk egy kis pubban. Ami néha jól esik a sok metálkodás közepette.

Miért kedvesek számodra ezek a fellépések?

Családias hangulat, jammelési lehetőségek, ingyen sör.

Élő. A Dalriadának is szerepe van abban, hogy elég sokszor megfordultál külföldön. Merre jártatok? Milyen a külföldi közönség?

Akkor sorolom: Erdély-Románia, Felvidék-Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Oroszország, Litvánia, Németország, Svájc, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium.

A napokban pedig kiderült, hogy - az Ektomorf után második magyar zenekarként - február 2-6. között felléphetünk a világhírű 70000 Tons Of Metal fesztiválon, melyet évről-évre egy luxushajós körutazás keretein belül rendeznek meg. Idén 5 nap alatt a Miami-Haiti-Miami távot teszi meg a hajó, miközben non-stop megy majd a metal! Óriási megtiszteltetés ilyen helyszínen, top zenekarok társaságában zenélni, már alig várjuk! Külföldön szinte mindenhol őrjöngve fogad minket a közönség, főleg a litvánok és az oroszok! Na, ők totál őrültek! (nevet)


A koncertszervezés sem idegen tőled, hisz két ízben is tető alá hoztad az EU Power Metal fesztivált. Miként emlékszel vissza a rendezvényekre?

Nagy fába vágtam a fejszémet, de megérte. Mindkét buli remekül sikerült, a közönségnek pedig bejött a projekt. Hihetetlen energiák szabadulnak fel egy ilyen koncert alkalmával, felemelő érzés! Amint lesz elegendő időm, jön a harmadik felvonás!

Ha minden eddigi fellépésedet számba vesszük, ki tudnád emelni a legmeghatározóbbakat?

Tyííí, átgondolandó… Összeszedek néhányat, időrendben:

1994. december 17.: zeneiskolás növendékhangverseny. A legeslegelső zongorás fellépésem, ott kezdődött minden. "Sötétes az erdő" és társai...

1996/1997: Zeneakadémia. Az énekkarral ekkoriban több alkalommal is felléptünk a Zeneakadémián, és arany (vagy valami hasonlóan magas fokozatú) minősítést kaptunk. A fináléban pedig összejött minden fellépő iskola énekkara, és vagy 300-an énekeltünk.

1999: Olaszország (Francavilla al Mare). Zongoratanárom, Kovács Attila (nyugodjon békében!) gimnáziumi leánykórusához hozzácsapott engem is (gondolhatod: egyedüli fiúként, 12 évesen kész kánaán volt számomra! - nevet). Jobbnál-jobb, igazi olasz temperamentumos koncerteket adtunk. Esténként meg jó nagyokat buliztunk (édesanyámmal kiegészülve).

2001: Pesti Vigadó. Bartók születésének 120. évfordulója alkalmából a kiválasztott 8 zongorista egyikeként játszhattam.

2005: Finnország (Kitee). Ezt már említettem: a gimnáziumi énekkarral jártunk a finneknél, és itt volt az első nem-komolyzenei fellépésem. Ekkor döntöttem úgy, hogy lehet keresnivalóm zenekarokban is. (nevet)

2015: Litvánia és Oroszország, holtversenyben. Csak, hogy legyen Dalriadás. Ugyanaz igaz mindkettőre: hagyományőrző fesztiválok, óriási hangulat, gyönyörű környezet, fanatikus és végtelenül hálás közönség.

Ennyi színpadi tapasztalat közt biztos van negatív is. Van olyan, amit szívesen megosztanál tanulópénz gyanánt?

Néhány éve a MüPa-ban léptünk fel a Jazz And More-ral, és egy híres, elismert karmester a hangverseny előtt (és talán közben) kissé többet ivott a kelleténél. Minket többször rossz helyen intett be, de a szimfonikus zenekart is többször bevitte az erdőbe. Elég gáz volt, főleg ilyen nívós helyszínen. A billentyűsöknek pedig azt ajánlom, hogy a szintijükön okvetlenül ellenőrizzék a transzponálás gombot, méghozzá minden egyes dal előtt! (Nem részletezem... - nevet)

Azt hiszem, kellően kiveséztünk mindent! Mi az, amit még mindenképp szeretnél elmondani, itt és most?

Azt, hogy tüstént ki kell mennem a kertbe havat lapátolni, mert a kismacsek lassacskán már nem látszódik ki a hó alól.

A végszó, mint mindig, a Tiéd, részemről köszönöm, hogy megtiszteltél!

Köszönöm a lehetőséget! Jók voltak a kérdések! A végszó pedig legyen az "emu".

Az első rész itt olvasható!

Oldalak:
facebook.com/gergelyszabomusic
facebook.com/mandaraband
facebook.com/Dalriadahu
facebook.com/unpluggedpressure
facebook.com/silenceracousticofficial
facebook.com/unpluggedfaces


Csipke

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Katona Imre - interjú 3. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Klipmánia