×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 7. - 1980 augusztus - Leomlott az Ififal! 

Megjelent: 2017. január 26. csütörtök 18:00
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Hiányosságok

A nyári szünet után mintha megállt volna az idő, mintha nem is történt volna semmi a hazai rockéletben. Akkoriban nagy boldogság volt minden előadó, vagy zenekar számára, ha szerepelhettek az egyetlen "elvtársi" tévécsatornán, de ezúttal még csak a dalok között sem volt különleges. Tulajdonképpen a szerkesztők szíve-vágya teljesült, mivel a műsor nagy részében a Pori jazz fesztivál volt a fő téma.

Nekem is nehéz volt kiválasztani azt az egy beszélgetést, ami a hazai rocker világban legalább valamennyi érdeklődésre tarthat számon. A vendég ezúttal a hazai country élet jeles képviselője, a Bojtorján együttes volt. A meghívott két frontember rövid, tőmondatokban eldarálta, hogy mi történt velük a nyáron, majd folytatódott a műsor.

Pedig lehetett volna még téma rendesen, hiszen a politikai helyzet elég durva volt akkor. Bár minket megóvtak a híradók is, de azért nagyjából ezek történtek: Júliusban zajlottak az olimpiai játékok Moszkvában, amit a nyugati országok bojkottáltak, de gondolom az augusztusi lengyel sztrájk megemlítése sem lehetett volna nagy ötlet. Ha mi nem is láttunk az egészből semmit, azért ezen a nyáron több terrorista cselekmény is borzolta a kedélyeket, mint például július 17. Franciaország, Párizs, július 27. Belgium, Antwerpen, július 29. Franciaország, Lion, augusztus 2. Olaszország, Bologna.

Leomlott az Ififal

De maradjunk a hazai vizeken, és csak a zenénél, miről is szólhatott volna a műsor? Itt van például a június, a Piramis együttes telt házas koncertje a Kisstadionban. Akkor még javában zajlott a klubélet Újpesten, Csepelen, Kőbányán, a Ferencvárosban is, de nem is kellett volna ennyire messze menni, hiszen ott volt a legendás Budai Ifjúsági Park. Nézzük, milyen nevezetesebb koncertek történtek ott azon a tavaszon.

1980. május 01. a Tabánból irány egy jó kis Óceán, Korál bulira. Május 24. - C.S.Ö., Solaris (a PM és Metro klub tehetségkutató döntőn 3.helyezett), RockTáv - Delfin Rt (2. helyezett), Rockwell (1. helyezett), Rolls, Karthago, HIT... és ez csak a május! Még ebben a hónapban, pontosabban 27-én egy őrületes Edda buli, amikor leomlott a létesítmény lépcsőfeljárójának kőkorlátja, és megsebesített néhány fiatalt, a park egy évre bezárt. Micsoda zenekarok, micsoda idők, micsoda történetek, és ez a rajongókat talán érdekelte volna. E helyett majd a cikk végén meg lehet nézni, hogy miről szólt a műsor. Mintha nem is lett volna rockélet...

Kapod amit adok

Sztevanovity Dusán: Jó estét kívánok Önöknek a Pulzus augusztusi adásában, kezdjük már is zenével, a Bojtorján együttes következik. Amit hallottunk Pomázi Zoltán kompozíciója volt, címe Utószó. Minek az utó szava ez a dal?

Pomázi Zoltán: Ez az első önálló nagylemezünknek utolsó dala lesz. A felvételeket most készítjük, az alapokat már befejeztük, és énekelni fogunk.

Sztevanovity Dusán: Megjelenés időpontja?

Pomázi Zoltán: Azt nem tudom, nem rajtunk múlik.

Sztevanovity Dusán: Kemény Győzőt, az együttes vezetőjét kérdezem tovább, hogy mi történt Bojtorjánéknál még ezen kívül?

Kemény Győző: Ezen kívül, mi még ezen a nyár elején felvettünk egy nagylemezt, Halász Judit harmadik gyermekeknek szóló nagylemezét, ezt közösen a Fonográf együttessel. Tehát stúdióban teltek a napjaink.

Sztevanovity Dusán: Ezek szerint bővült a csapat, aki Halász Judit lemezeit készíti.

Bojtorján - Utószó (P. klip)
Halász Judit - Kalózdal az almaszószról
Evita dala (Margitsziget koncert)
Pori jazz – Babos - Szakcsi
Corpus – Egyedül
Sopotból jelenti Módos

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cikipédia 8. - 5. rész - Vesszen a királynő!
A '80-as évek második felétől végleg háttérbe szorult a hazai rockzene. Mindig volt valamilyen gigászi hatalom, ami ellen küzdeni kellett, ilyen volt a kor politikája,

Tovább...
Jugoszláv punk és újhullám a 70-80-as években - 2. rész (2018)
Ez a dolgozat társadalmi és politikai kontextusban vizsgálja a jugoszláv punk és újhullámos zenét, amely a '70-es évek végén

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: