×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Kiss Zoltán - interjú (2017) 

Megjelent: 2017. január 28. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Kiss Zoltán az Omega alaptó tagja, dobosa, majd volt tagja a Metronak is. Újabb fordulatokat vesz az, mikortól is számítjuk az Omega név felvételét. Az interjú a Rockmúzeumban készült, a végén befutott Kovacsics Öcsi is, beszélgettünk pár szót, kiderült, sosem játszottak együtt Öcsi és Kiss Zoltán...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogy kezdtél zenélni?

Dombóváron jártam gimnáziumba, ott kezdtem zenélni. Semmi tudatos nem volt, de egy év után Pestre kerültem a Vasútgépészeti Technikumba, a Vagété-be, ahol összebarátkoztam Elekes Zolival, általa kerültem az iskola zenekarába, én lettem a dobos, bár dobolni még nem tudtam. Ott volt a fél Metro már. Én, Elekes Zoli és Mátrai Feri. Mikor Rudas András bevonult, akkor jött helyette a Metroba Mátrai Feri. Hívtak bennünket vidékre is.

Te viszont Bánkúti Győzővel a későbbi Omega alapítói vagytok. Hogyan és mikor alakult meg az Omega?

Balatonkenesén volt egy vasutas ifjúsági tábor, a Vagéte ott játszott, bár én ezen a nyáron nem voltam ott. És valahol a környéken találkozott Győző Benkő Lacival. Hogy Tornóczky Ferivel, hogy ismerkedtünk meg, arra már nem emlékszem. 1961-ben már a Nyugati Pályaudvar mellett lévő Hangulat Bárban kezdtünk játszani én, Bánkúti, Tornóczky és Benkő Laci, majd egyszercsak csatlakozott Láng Péter. Koncertek akkor még nem voltak, hanem rendezvényeken, iskolai bálokon, szalagavatókon játszottunk. Próbáltunk a Hangulat Bárban és másutt is. Próbáltunk az Anker közben is, Láng Peti a közelben lakott.

Hogy emlékszel az Omega név felvételére?

Sehogy. Pár éve találkoztam Bánkúti Győzővel és úgy mutatott be a kollégáinak, mint az Omega alapító tagját. Én addig nem is tudtam, hogy az Omega alapítója lennék. Gőzöm nem volt erről. Olvastam a Láng Péter interjúdat, ott is meglepődtem, hogy mi voltunk már Omega is. Elmondanám, hogy akkoriban voltak átjárások a zenekarok közt, például játszottam én az Illéssel is, mikor Körmendi James valamiért nem ért rá. A Petőfi Sándor utcában, az Építők Klubban helyettesítettem. De volt olyan is a Metros időszakomban, hogy Rudas András, vagy már Mátrai nem ért rá, és Illés Lajos játszott le velünk egy bulit a Metro Klubban.

Hogy kerültök a Várba?

Én egyszer, ha játszottam a Várban ezzel az ős-Omegával, utána kikerültem a zenekarból.

Ki volt a basszusgitáros? Láng Péter és Bánkúti Győző egy bizonyos Mukit emleget.

Benkő Laci haverja volt, a nevére már nem emlékszem. Benkő Laciékhoz közel lakott, de talán csak egyszer-kétszer játszott velünk. De nem basszusgitáron, hanem bőgőn.

Varsányi, Mecky, Kovacsics Öcsi érkezése?

Egyikükkel sem játszottam. Illetve egyszer megtörtént, hogy már kikerülésem után egyszer beugrottam a Danuviába - még Bánkúti Győző is a zenekarral volt -, mert Künsztler Tamás Próféta megbetegedett. Vele jóban voltam egyébként.

Kilépésed a zenekarból?

Olvasva a Láng Péter interjúdat, ott Péter azt mondja, Mecky tett ki a zenekarból, de én a Meckyvel sose játszottam. Az viszont igaz volt, hogy nem volt jó a dobfelszerelésem, ezért kerültem ki, és jött helyettem Próféta. A dobszerkómat a Bergendy dobosától vettem egyébként. Próféta váltott a zenekarban.

Elképzelhető az, hogy játszott utánad a zenekar Próféta néven?

Tamás neve volt a Próféta, de nem hiszem, hogy a zenekart aztán így hívták volna. Arra emlékszem, hogy tökölődtünk, hogy mi legyen a zenekar neve, felmerült a Tájfun, vagy az Orkán név, de kiderült, hogy már van egy Tájfun. Volt ötletbörze, de nem emlékszem, hogy eredményre jutottunk volna.

Rögtön a Metroba kerültél? Mi volt ekkor a felállás a Metroban?

1962. május 01-jétől voltam a Metroban, mert Bálint Pista elment a Fóti zenekarral Balatonföldvárra, egészen októberig ott játszott. Utána többet nem is jött vissza a Metroba. Ha ráértem, előtte lejártam a Metro Klubba, hisz Elekes Zolival jóban voltam. Bálint István ajánlott be maga helyett, hisz tudtam a számokat. Megszavazták, hogy ki legyen a dobos, mert volt szó Rozinszkyről, és már akkor Brunner Győzőről is. Egyedül Elekes - aki a legjobb barátom volt - szavazott ellenem.

Ekkor a Metro felállása a következő volt: Rudas Andris, Zorán, Elekes és Maka Béla. Dusán még nem volt a zenekarral, de később játszottam vele. Rudast valamikor a nyáron vitték el katonának, akkor jött Mátrai Feri zongorázni. Őt Szuppánnak hívták korábban.

Mely kislemezeken szerepelsz?

1963-ban csináltunk egy kislemezt, Korda György énekelt két dalt rajta, és volt rajta két zenekari szám. Szerintem ez volt az első Metro kislemez, de nem ezen a néven szerepeltünk, hanem Deák Tamás zenekaraként. Ez volt az EP 7248-as sorszámú kislemez, rajta a Nem vagyok ideges, a Hol az a lány, a Non Esiste L'Amor és a Hungária Expressz.

A többi kislemezen nem játszok. A nem vagyok idegest egyébként a Studio 11 is kísérte a Rádióban, de a kislemezen a Metro játszik. Ezen a kislemezen már Zentai Antal szaxizik, Elekes Zoli nem volt már velünk 1962 őszétől. Jó élmény volt kézbe venni, de az zavart, hogy nem a Metro név szerepelt rajta, hanem Deák Tamásé. Egyébként szerepeltünk a Metroval a Metro Klubban a Lopott boldogság című filmben is.

Miért jön helyetted Rozinszky Csaba?

1963 őszén behívtak katonának, bár már előtte eljöttem 1-2 hónappal, mert Deák Tamás rábeszélte Zoránt, hogy váltson le. Sok fotóm volt akkoriban a zenekari dolgokból, de bevittem a seregbe és ellopták mindet. Rozinszky nem volt sokáig, jött helyette Brunner Győző. Csaba nem sokáig lehetett ott, mert történt, hogy volt egyen fellépőruhánk, egy idő után visszamentem érte, de akkor már Brunner volt a zenekarban. Csaba talán csak pár hónapig lehetett ott.

1963-ban megesett, hogy helyettem Bálint István ugrott be, például a '63-as Ki Mit Tud?-on is ez volt. Pista sokkal jobb dobos volt, mint én. Én még a régi Metro Klubban játszottam, a következő helyen már nem.

Mit csináltál eztán?

Két év helyett 27 hónapig voltam katona Kuba és Kennedy miatt, tovább bent tartották azt a korosztályt. Leszerelésemkor Elekes Zoli segítségével a Majakovszkij - mostani Király - utcában egy tánciskolába kerültem, a Gyenes Tánciskolába, ott volt egy zenekarom. Ez volt a Peters együttes. Vámos Péter billentyűs, Sipos Péter basszusgitáros - ez nem a Hungáriás, hanem a későbbi Noclavos - és Kővári Béla volt a gitáros.

Innen a Műegyetem Bárjába, Szentirmay Ákos és Bagyari Béla zenekarába kerültem egy évre nagyjából. Ez volt a Noir együttes. Majd megházasodtam, a család sem nézte jó szemmel a zenélést, meg hogy hajnalban érkezek, e mellett anyám a halálos ágyán megkért, hogy hagyjam abba a dobolást, abbahagytam. Volt egy technikai oka is annak, hogy abbahagytam. Én balkezes vagyok, de jobbkezesen doboltam, e miatt mindig voltak korlátaim.

Bálint Csaba (2017.01.28.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Kiss Zoltán!

kép

Europica - Part One (2017, info)

2017-07-09 12:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...
Tóth Bagi Csaba - Sok munkával előre - interjú (2018)
A honi zenei élet egyik legszimpatikusabb tagja, aki büszke vajdasági magyarságára, szinte mindig járja a világot, egy valódi világsztár

Tovább...
Alapi István - az új albumon Borlai Gergő dobol (2018)
Előkerült a fiók mélyéről a két éves anyag: Alapi István új gitárlemezét Borlai Gergő dobolja fel! - Szilágyi Norbert írása –

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia