Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88332239
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Kiss Zoltán - interjú (2017)

Interjúk

Kiss Zoltán az Omega alaptó tagja, dobosa, majd volt tagja a Metronak is. Újabb fordulatokat vesz az, mikortól is számítjuk az Omega név felvételét. Az interjú a Rockmúzeumban készült, a végén befutott Kovacsics Öcsi is, beszélgettünk pár szót, kiderült, sosem játszottak együtt Öcsi és Kiss Zoltán...
Hogy kezdtél zenélni?

Dombóváron jártam gimnáziumba, ott kezdtem zenélni. Semmi tudatos nem volt, de egy év után Pestre kerültem a Vasútgépészeti Technikumba, a Vagété-be, ahol összebarátkoztam Elekes Zolival, általa kerültem az iskola zenekarába, én lettem a dobos, bár dobolni még nem tudtam. Ott volt a fél Metro már. Én, Elekes Zoli és Mátrai Feri. Mikor Rudas András bevonult, akkor jött helyette a Metroba Mátrai Feri. Hívtak bennünket vidékre is.

Te viszont Bánkúti Győzővel a későbbi Omega alapítói vagytok. Hogyan és mikor alakult meg az Omega?

Balatonkenesén volt egy vasutas ifjúsági tábor, a Vagéte ott játszott, bár én ezen a nyáron nem voltam ott. És valahol a környéken találkozott Győző Benkő Lacival. Hogy Tornóczky Ferivel, hogy ismerkedtünk meg, arra már nem emlékszem. 1961-ben már a Nyugati Pályaudvar mellett lévő Hangulat Bárban kezdtünk játszani én, Bánkúti, Tornóczky és Benkő Laci, majd egyszercsak csatlakozott Láng Péter. Koncertek akkor még nem voltak, hanem rendezvényeken, iskolai bálokon, szalagavatókon játszottunk. Próbáltunk a Hangulat Bárban és másutt is. Próbáltunk az Anker közben is, Láng Peti a közelben lakott.

Hogy emlékszel az Omega név felvételére?

Sehogy. Pár éve találkoztam Bánkúti Győzővel és úgy mutatott be a kollégáinak, mint az Omega alapító tagját. Én addig nem is tudtam, hogy az Omega alapítója lennék. Gőzöm nem volt erről. Olvastam a Láng Péter interjúdat, ott is meglepődtem, hogy mi voltunk már Omega is. Elmondanám, hogy akkoriban voltak átjárások a zenekarok közt, például játszottam én az Illéssel is, mikor Körmendi James valamiért nem ért rá. A Petőfi Sándor utcában, az Építők Klubban helyettesítettem. De volt olyan is a Metros időszakomban, hogy Rudas András, vagy már Mátrai nem ért rá, és Illés Lajos játszott le velünk egy bulit a Metro Klubban.

Hogy kerültök a Várba?

Én egyszer, ha játszottam a Várban ezzel az ős-Omegával, utána kikerültem a zenekarból.

Ki volt a basszusgitáros? Láng Péter és Bánkúti Győző egy bizonyos Mukit emleget.

Benkő Laci haverja volt, a nevére már nem emlékszem. Benkő Laciékhoz közel lakott, de talán csak egyszer-kétszer játszott velünk. De nem basszusgitáron, hanem bőgőn.

Varsányi, Mecky, Kovacsics Öcsi érkezése?

Egyikükkel sem játszottam. Illetve egyszer megtörtént, hogy már kikerülésem után egyszer beugrottam a Danuviába - még Bánkúti Győző is a zenekarral volt -, mert Künsztler Tamás Próféta megbetegedett. Vele jóban voltam egyébként.

Kilépésed a zenekarból?

Olvasva a Láng Péter interjúdat, ott Péter azt mondja, Mecky tett ki a zenekarból, de én a Meckyvel sose játszottam. Az viszont igaz volt, hogy nem volt jó a dobfelszerelésem, ezért kerültem ki, és jött helyettem Próféta. A dobszerkómat a Bergendy dobosától vettem egyébként. Próféta váltott a zenekarban.

Elképzelhető az, hogy játszott utánad a zenekar Próféta néven?

Tamás neve volt a Próféta, de nem hiszem, hogy a zenekart aztán így hívták volna. Arra emlékszem, hogy tökölődtünk, hogy mi legyen a zenekar neve, felmerült a Tájfun, vagy az Orkán név, de kiderült, hogy már van egy Tájfun. Volt ötletbörze, de nem emlékszem, hogy eredményre jutottunk volna.

Rögtön a Metroba kerültél? Mi volt ekkor a felállás a Metroban?

1962. május 01-jétől voltam a Metroban, mert Bálint Pista elment a Fóti zenekarral Balatonföldvárra, egészen októberig ott játszott. Utána többet nem is jött vissza a Metroba. Ha ráértem, előtte lejártam a Metro Klubba, hisz Elekes Zolival jóban voltam. Bálint István ajánlott be maga helyett, hisz tudtam a számokat. Megszavazták, hogy ki legyen a dobos, mert volt szó Rozinszkyről, és már akkor Brunner Győzőről is. Egyedül Elekes - aki a legjobb barátom volt - szavazott ellenem.

Ekkor a Metro felállása a következő volt: Rudas Andris, Zorán, Elekes és Maka Béla. Dusán még nem volt a zenekarral, de később játszottam vele. Rudast valamikor a nyáron vitték el katonának, akkor jött Mátrai Feri zongorázni. Őt Szuppánnak hívták korábban.

Mely kislemezeken szerepelsz?

1963-ban csináltunk egy kislemezt, Korda György énekelt két dalt rajta, és volt rajta két zenekari szám. Szerintem ez volt az első Metro kislemez, de nem ezen a néven szerepeltünk, hanem Deák Tamás zenekaraként. Ez volt az EP 7248-as sorszámú kislemez, rajta a Nem vagyok ideges, a Hol az a lány, a Non Esiste L'Amor és a Hungária Expressz.

A többi kislemezen nem játszok. A nem vagyok idegest egyébként a Studio 11 is kísérte a Rádióban, de a kislemezen a Metro játszik. Ezen a kislemezen már Zentai Antal szaxizik, Elekes Zoli nem volt már velünk 1962 őszétől. Jó élmény volt kézbe venni, de az zavart, hogy nem a Metro név szerepelt rajta, hanem Deák Tamásé. Egyébként szerepeltünk a Metroval a Metro Klubban a Lopott boldogság című filmben is.

Miért jön helyetted Rozinszky Csaba?

1963 őszén behívtak katonának, bár már előtte eljöttem 1-2 hónappal, mert Deák Tamás rábeszélte Zoránt, hogy váltson le. Sok fotóm volt akkoriban a zenekari dolgokból, de bevittem a seregbe és ellopták mindet. Rozinszky nem volt sokáig, jött helyette Brunner Győző. Csaba nem sokáig lehetett ott, mert történt, hogy volt egyen fellépőruhánk, egy idő után visszamentem érte, de akkor már Brunner volt a zenekarban. Csaba talán csak pár hónapig lehetett ott.

1963-ban megesett, hogy helyettem Bálint István ugrott be, például a '63-as Ki Mit Tud?-on is ez volt. Pista sokkal jobb dobos volt, mint én. Én még a régi Metro Klubban játszottam, a következő helyen már nem.

Mit csináltál eztán?

Két év helyett 27 hónapig voltam katona Kuba és Kennedy miatt, tovább bent tartották azt a korosztályt. Leszerelésemkor Elekes Zoli segítségével a Majakovszkij - mostani Király - utcában egy tánciskolába kerültem, a Gyenes Tánciskolába, ott volt egy zenekarom. Ez volt a Peters együttes. Vámos Péter billentyűs, Sipos Péter basszusgitáros - ez nem a Hungáriás, hanem a későbbi Noclavos - és Kővári Béla volt a gitáros.

Innen a Műegyetem Bárjába, Szentirmay Ákos és Bagyari Béla zenekarába kerültem egy évre nagyjából. Ez volt a Noir együttes. Majd megházasodtam, a család sem nézte jó szemmel a zenélést, meg hogy hajnalban érkezek, e mellett anyám a halálos ágyán megkért, hogy hagyjam abba a dobolást, abbahagytam. Volt egy technikai oka is annak, hogy abbahagytam. Én balkezes vagyok, de jobbkezesen doboltam, e miatt mindig voltak korlátaim.


Bálint Csaba (2017.01.28.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds