×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metro - Kislemezek 24. 

Megjelent: 2017. február 15. szerda 18:00
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő kislemez A-oldalán egy progresszívabb, rhythm and blues-os ízű kompozíció foglal helyet, az Azért is az égben járok című Schöck Ottó - Sztevanovity Dusán dal...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hatásos a torzított gitárfelvezetés, a verzék alapriffje a Kinks együttes 1966-os dalának, a Sitting on my sofa-nak átalakításából származik. A versszakok végén, a zeneszerző azért csak felpuhítja a rhythm and blues-os hangzást, beszállnak a fúvósok, s Zorán is átmegy "öblögetősbe". A középrészben aztán trombiták fanfárját is halljuk, ami a dal elúszásában is visszatér. Kísérletező jellegű szerzemény, ami felettébb dicséretes - bár Zorán hangjához kevéssé passzolnak az ilyenfajta dalok.

A B-oldalon a Törött Pohár című dal hallható, ami ismét Schöck Ottó és Sztevanovity Dusán szerzeménye. Schöck Ottót itt ihlette meg először az 1967-ben Európába betörő Bee-Gees együttes hangzása. A dallam és harmóniavezetés tökéletesen követi Barry Gibb útmutatásait, érdekes azonban, hogy a Metro felvételéről hiányzik a Bee-Gees dalait meghatározó vonószenekar. Ennek feltűnésére Metro lemezen nem sokáig kell várnunk, de ebből a dalból határozottan hiányzik. A dalnak emiatt nincs íve, nem "emelkedik meg", és hatástalan marad. (Schöck kísérlete viszont mindenképp érdekes, nagy mesterségbeli tudásáról árulkodik.)

A Gibb fivérek - de elsősorban Barry Gibb - csodálatos dalszerzők voltak. Tudom, sokaknak a Bee-Gees muzsikája nem szimpatikus, nem rock, de ha megkapirgáljuk az édeskés mázat, ami beborítja dalaikat, igazi tehetséget, a dalszerzés magasiskoláját pillanthatjuk meg. A Bee-Gees hatása innentől kezdve néhány évig erőteljesen tetten érhető lesz a magyar könnyűzenei hanglemezeken.

Folytatás holnap!Kiadó:
Qualiton, SP 482, 1968
Honlap:
wikipedia.org
zoran.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metro - Kislemezek 45.

2017-03-08 12:00:00

kép

Metro - Kislemezek 44.

2017-03-07 18:05:00

kép

Metro - Kislemezek 43.

2017-03-06 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: