Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Nightfall (1987)

 Látogatottság
Összesen
87383859
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Metro - Kislemezek 24.

Rockmúzeum

A következő kislemez A-oldalán egy progresszívabb, rhythm and blues-os ízű kompozíció foglal helyet, az Azért is az égben járok című Schöck Ottó - Sztevanovity Dusán dal...Hatásos a torzított gitárfelvezetés, a verzék alapriffje a Kinks együttes 1966-os dalának, a Sitting on my sofa-nak átalakításából származik. A versszakok végén, a zeneszerző azért csak felpuhítja a rhythm and blues-os hangzást, beszállnak a fúvósok, s Zorán is átmegy "öblögetősbe". A középrészben aztán trombiták fanfárját is halljuk, ami a dal elúszásában is visszatér. Kísérletező jellegű szerzemény, ami felettébb dicséretes - bár Zorán hangjához kevéssé passzolnak az ilyenfajta dalok.

A B-oldalon a Törött Pohár című dal hallható, ami ismét Schöck Ottó és Sztevanovity Dusán szerzeménye. Schöck Ottót itt ihlette meg először az 1967-ben Európába betörő Bee-Gees együttes hangzása. A dallam és harmóniavezetés tökéletesen követi Barry Gibb útmutatásait, érdekes azonban, hogy a Metro felvételéről hiányzik a Bee-Gees dalait meghatározó vonószenekar. Ennek feltűnésére Metro lemezen nem sokáig kell várnunk, de ebből a dalból határozottan hiányzik. A dalnak emiatt nincs íve, nem "emelkedik meg", és hatástalan marad. (Schöck kísérlete viszont mindenképp érdekes, nagy mesterségbeli tudásáról árulkodik.)

A Gibb fivérek - de elsősorban Barry Gibb - csodálatos dalszerzők voltak. Tudom, sokaknak a Bee-Gees muzsikája nem szimpatikus, nem rock, de ha megkapirgáljuk az édeskés mázat, ami beborítja dalaikat, igazi tehetséget, a dalszerzés magasiskoláját pillanthatjuk meg. A Bee-Gees hatása innentől kezdve néhány évig erőteljesen tetten érhető lesz a magyar könnyűzenei hanglemezeken.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Qualiton, SP 482, 1968
Honlap:
wikipedia.org
zoran.hu
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.44 Seconds