rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Voodoo Highway - The Ordeal (2017)

 Látogatottság
Összesen
87433748
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 10. - 1980 november - Som Lajos megmondja a tutit

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery1980 novemberében hazánkban még hasított az őszinte, kőkemény rockzene. Ebben az időben, ha némi ellenszenvvel viseltetve is, de legalább mellette állt a tévé és a rádió. Akkoriban törtek be a televíziózásba az új művészeti technikák, stílusok, ami sokat ugyan nem segített a zenészeknek, de legalább foglalkoztak velük. Így sikerült korabeli technikával rajzfilmre vinni a Piramis együttes tagjait is.

A beszélgetés azonban nem ezt a témát taglalja, sokkal inkább az akkori helyzetet. Som Lajos már érezte, hogy akadozik a Piramis gépezet, hiszen egyre inkább külföldre kacsingatott a banda. Itthon még ugyan csúcson volt a zenekar, de a '79-esek fokozatosan darálták le a különbséget. Az addig egységesnek látszó közönség, akik eddig elsősorban Omegások és Piramisosok voltak, szabadabban választhattak.

Ott volt nem messze a legnagyobbak mellett még a P. Mobil, és a Beatrice, de az igazi fenyegetést az újak jelentették. Elindult a Hobo Blues Band, a Karthago, a Korál, az Edda, a Dinamit, vagy a P. Box, akik mind követeltek maguknak egy szeletet a tortából. Ekkor már a "legkisebbek" is megérezték, hogy van keresni valójuk a piacon, a Hit, vagy a Kugli zenekar is helyet követelt magának.

1980-ban, Magyarországon még más jellegű változást nem hozott, de nyugaton már érezhető volt, hogy közeledik az új hullám, és nyakunkon a punkzene, de erre a végső csapásra azért még négy évet várni kellett. Ezek után érthető Som Lajos "burkolt" kirohanása a felhígulás ellen...

Módos Péter: Higgyék el nekem kedves nézőink, hogy igazat mondok, én ugyan láttam, Önök sajnos nem, de a film végén az volt olvasható, hogy tervezte és rendezte Herpai Zoltán. Zoli, azt szeretném kérdezni tőled, hogy egyáltalán mi az, hogy animációs film?

Herpai Zoltán: Animáció szabad fordításban azt jelenti, hogy lelket adni élettelen dolgoknak. Ebben az esetben azt jelentette, hogy kollázst, rajzot, élettelen tárgyakat mozgattam meg.

Módos Péter: Én eddig, - ha a te szóhasználatodat átveszem - élettelen képeidet láttam, különböző pop együttesek borítóin. Te korábban csináltál ilyen jellegű dolgokat is, mint például ez a film, amit most láttunk?

Herpai Zoltán: Rajzfilmet csináltam, de popzenére még filmet nem. Ez volt az első próbálkozás.

Módos Péter: És megítélésed szerint, hogy sikerült?

Herpai Zoltán: Én szeretem.

Módos Péter: Mikor készült ez a film?

Herpai Zoltán: Három évvel ezelőtt.

Módos Péter: És azóta?

Herpai Zoltán: Azóta a Kati és a Kerek Perec együttes showjába csináltunk Tánczos Gáborral egy rajzfilmet egy számra, és most ugyan ebben a műfajban Szűcs Juditnak csinálunk egy grafikai hátteret a showjába.

Módos Péter: Tehát amit láttunk, ez volt a kezdet és folytatódik tovább. Én is tovább mennék, pontosabban átfordulnék kedves két vendégünkre, a Piramis együttes két itt tartózkodó tagjára. Egyszer-kétszer fölvillantatok az előbb látott rajzfilmben. Azonban azt kell mondanom, hogy az utóbbi időben elég keveset láttalak benneteket a televízióban. Van ennek valamilyen oka, vagy csak véletlen?

Som Lajos: Nem csak a televízióban, hanem ez egy olyan tudatos távol maradás, amit gyakorlatilag két dologgal tudnék indokolni. Egyrészt egy törvényszerűség, másrészt pedig egy felismerés.

Módos Péter: Minek a felismerése?

Som Lajos: Most kezdeném előbb a törvényszerűséggel, hiszen minden zenekarnak az öntörvényszerű fejlődésében el kell jutni oda, hogy mikor megvannak a lemezek, megvan a siker, és tovább kell lépni, a siker továbblépése gyakorlatilag a külföld. Most a külföld viszont annyi energiát és időt köt le, hogy emellett nem lehet egy fenékkel két lovat megülni.

Most a felismerés viszont az, hogy az a folyamat, amit mi annak idején, '75-ben elindítottunk, az végül is nem oda kanyarodott, ahova mi azt szándékoztuk. Itt gondolok a rockzenének a teljes piacuraló hatására. De gondolok a rockzenének egy olyan felhígulására is, hogy a mai helyzetben a zenekarok azon igyekeznek, hogy ki tudja egymást hangosabban túlkiabálni, és csak azt kiabálni, amit a közönség akar hallani.

Módos Péter: Bocsáss meg, hogy közbe szakítok. Ez általános érvényű, amit most mondtál, vagy csak magyar.

Som Lajos: Ez inkább csak helyi jellegű. Voltak hasonló próbálkozások a new-wave és a new-wave korai részére, a punkra, az angol területre. Tehát valami újat keresés, de köztudott, csúfos kudarcba fulladt az egész. Nem akarok rockzenei meteorológus lenni, de elképzelhető, hogy ez a dolog ugyanilyen csömörbe és ugyanilyen túltelítettségbe vezethet Magyarországon is.

Módos Péter: Hogyan tovább? Hova vezet az út, ha ez nem sikerül? Révész Sándor.

Révész Sándor: Hát, Lajos, ahogy mondja, valóban ezek a külföldi dolgok azok, amik a következő, elkövetkezendő idők perspektíváit adják a bandának. Tulajdonképpen lemezgyári ügyintézés alatt vannak bizonyos dolgok, tudomásunk van francia, spanyol és skandináv érdeklődésre is, azt hiszem a Nyugat-Német lemezünk, az angol nyelvű lemezünkre.

Úgy, hogy ha ezek a piacok beindulnának, és valóban megjelennek ezeken a piacokon a lemezeink, akkor feltehetően azt majd turné követné. És ez, úgy érzem a zenekar pillanatnyi állapotában egy igazi perspektíva, mert ezért igazán érdemes dolgozni, hogy esetleg a rockzenének, vagy a Piramis együttesnek külföldi piacot is tudjunk teremteni.

Módos Péter: És addig pedig a felkészülés időszaka van gondolom.

Révész Sándor: Pillanatnyilag éppen a lemezünk fejezzük be, az ötödik lemezt fejezzük be, még a ráéneklés van hátra, és a tervek szerint valamikor februárban, vagy márciusban meg fog jelenni ez a lemez. Nagyon komolyan dolgozunk rajta.

Som Lajos: Ami különben elképzelhető, hogy vízválasztó is lesz, mert történtek olyan zenei és szöveg továbblépési kezdeményezések, amik pontosan ebből a kicsit zsákutcának tűnő rockzenei utcából történő kilépésre jogosítanak.

Módos Péter: Örömmel hallom ezt a törekvéseteket, és kíváncsian várom az eredményét is.


Mini - Vissza a városba
Tardos - Rock-lexikon
Akai hifitornyok (Videoton)
Orion riport
Piramis - Becsület
Som és Révész interjú
Cserháti Zsuzsa - Végetért a gyermekkor
Erdős Péterrel interjú
LGT Lemezbemutató - Box
Fermata


Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds