rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88332194
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 An Endless Sporadic - Magic Machine (2016)

Lemezismertetők

Az An Endless Sporadic egy 2004-ben, a texasi Bellaire-ben alakult - ma már Los Angeles-ben dolgozó - progresszív rock-metál projekt, amit Zach Kamins gitáros-billentyűs és Andy Gentile dobos hozott össze magának (utóbbi ma már nem szerepel a csapatban). Karrierjük játékok zenéinek írásával indult, majd a 2008-as Ameliorate EP és a 2009-es An Endless Sporadic című teljes anyaguk kiadásával épülgetett, de ekkor még nem tisztult le teljesen az elképzelésük...

Aztán Zach Kamins egyedül maradt és mögé állt a Flower Kings és a Karmakanic miatt ismert Jonas Reingold basszusgitáros, akivel életre hívták ezt a második anyagot Magic Machine címmel. Olyan hangszerelésében és felfogásában is komplex instrumentális albumról van szó, amit felfoghatunk egy nemlétező film aláfestésének is. Fúvósok és vonósok is elő-elő kavarognak az energikus prog-metál és a régimódi prog-rock egymásba fonódó kavalkádjában... Ráadásnek pedig Roine Stolt és Jordan Rudess is besegített a srácoknak, hogy a végeredmény el is jusson mindenkihez, akit érdekel ez a vibráló és érdekes műfajú album!
Elsőként az jutott az eszembe - a szerencsére a bandcampen teljes egészében meghallgatható - albumról, hogy "Na, valahol itt kellene tartania a Dream Theater-nek manapság, és nem ott, ahol"... Ugyanis szövevényes megoldások kavarognak az egész albumon, bátor hangszerelések és izgalmas stílusok-közötti ugrándozás szerepel minden dalában, néhol túlzottan messzire eső, széles váltásokkal, de ezt tudjuk be Zach Kamins fiatalságának... és inkább dicsérjük meg azt a hangszeres és dalszerzői tudást, ami az első hangtól az utolsóig, jól kivehető a műsorából!

Ugyanis van itt minden, ami ott is kéne, hogy legyen, de nincs... Komolyzene, ami például a The Departure nyitányában - és később is - csak felugrik mutatóba, hogy végül vibráló és régimódi prog-rockot, - bravúros gitárszólókkal - komplex metálos erőszakot és romantikus zongoraetűdöket is megmártsanak ebben a nagyon szélesre tárt, de mindvégig érdekes merítésben! És a lemez izgalmai csak itt kezdődtek el... A címadó Magic Machine játékos komolyzenéje, úgy megy át nagyívű - végül viccelődő - jazzes prog-rockba, illetve mindezt bedaráló metálba, hogy közben az ember nem a túlzott váltások nehézkességének problémáit keresgéli, hanem vele próbál tovább és tovább gondolkodni... Mindezt aztán űr-rockban és pszichedeliában is megáztatják a Galactic Tactic-ban, de ez már tényleg csak habot nyom a torta tetejére, jó bőségesen...

A Finding The Falls prog-metálos erőszakossága elsöpri az útból a kétkedőket, akik a közben fel-feltűnő jazz-pop-rockos részek miatt hadakoznának a filmszerűen epikus stílus-váltások miatt... Komplexitás és komolyság után jöhet egy kis lazaság és komédiázás is... A The Assembly ezzel próbálkozik, amibe a fúvósok és a vonósok is szervesen képesek bekapcsolódni, miközben a komolytalanul komoly, furcsán vegyes témákat a metálos hangszereléssel is tovább képesek vinni... Olyan ez, mintha Mike Oldfield a digitális ambient helyett prog-metállal próbálkozna, sikeresen!

A mai komolyzene legfőbb problémája, hogy a kortárs szerzemények nagyon-nagyon kevés embert érdekelnek, mindenki a régi klasszikusokat szeretné hallani... Az Agile Descent fiatalos és lelkes kavalkádja valami olyasmi fúzióval próbálkozik, mint amivel a Mahavishnu Orchestra a hetvenes években, az Apocalypse környékén, csak itt a metált is érintik... A Sky Run felnéz az égre... és ott monumentális komolyzenét, elektronikát, ósdi orgonát és dübörgő metált is talál, amit aztán nyolc percig bátran vibrál a szemünkbe. Mondjuk a színpadiasságtól és öncélúságtól simán átesik a ló másik oldalára, de ilyen virtuozitás mellett, ennyi még simán belefér...

A komolyzene és a szintetizátor-pop között keresgéli a kapcsolatot a Through The Fog balladája, amit a végén kissé feleslegesen darálnak be... Aztán a zongoraetűd finomságaiba és a komikus prog-rockba is engednek betekinteni a Sea Voyage-ben, hogy aztán a záró Impulse II olyan monumentális komolyzene és metál között imbolygó műfaj-kavalkáddal zárja le ezt az érdekes albumot, ahogy az elején elkezdték!

Nem tagadom, semmi értelme sincs ennek az egésznek... Csupán vad és kiszámíthatatlan zenével próbálnak elmesélni egy olyan filmet, ami valójában el sem készült... Engem mégis meggyőzött ez a munka, mert a modern - csak a részletek megszámolásával és ebből féligazságokat tartalmazó elméletek legyártásával foglalkozó - világunk lényegét szinte teljes egészében megmutatják közben! Márpedig egy kortárs progresszív albumnak ez lenne ugye az elsődleges és lényegi ismérve! Szóval kedves Dream Theater "agy" John Petrucci, lenne mit tanulni ettől a Zach Kamins nevű fiatalembertől, akinek van bátorsága mindent-mindennel össze-vissza keverni, mégis a végeredménynek - kimondatlanul is - marad fontos mondandója, mondhatni tanítása az egész társadalmunk számára!

10/09


Track lista:

01. The Departure - 05:54
02. Magic Machine - 05:04
03. Galactic Tactic - 03:06
04. Finding The Falls - 05:35
05. The Assembly - 05:14
06. Agile Descent - 04:15
07. Sky Run - 08:54
08. Through The Fog - 04:19
09. Sea Voyage - 02:54
10. Impulse II - 04:27

Közreműködő zenészek:

Zach Kamins - gitár, billentyűs és ütős hangszerek, producer
Jonas Reingold (The Flower Kings, Karmakanic) - basszusgitár
Michael Iago Mellender (Sleepytime Gorilla Museum) - ütős, fúvós és egyéb hangszerek
Navene-K (Animals As Leaders) - dob
Chris Bleth - fúvós hangszerek
Amparo Edo Biol - kürt
Aija Mattson - kürt
Paul Cartwright - hegedű
Mischa Lefkowitz - hegedű
Matt Cooker - cselló

vendégek:
Roine Stolt (The Flower Kings) - gitár (9)
Jordan Rudess (Dream Theater) - billentyűs hangszerek (7, 8)

Lemezeik:

2008 - Ameliorate - EP
2009 - An Endless Sporadic
2016 - Magic Machine


Honlap:
anendlesssporadic.com
facebook.com/anendlesssporadic
anendlesssporadic.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.37 Seconds