×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 12. - 1981 január - Új hajtások – új hatások 

Megjelent: 2017. március 02. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az élet szép

1981 januárjára elérte az egy éves kort a Pulzus műsora, amely a fiatalok körében rettenetesen sikeres lett. Hiába volt megannyi - akkor számunkra érdektelen - jazz és számtalan sláger muzsika, szinte csak ebben a produkcióban kaphattuk meg, amire vágytunk, a rock muzsikát. Érthető, hiszen nem volt más választási lehetőség, és ha csak egyszer volt a hónapban valamelyik menőnek számító rockzenekar, az már ünnepnek számított. Nos, ebben a hónapban ilyen nem volt.

Volt viszont egy komolyabb beszélgetés a hazai rockzene utánpótlásáról, ahol még csak felolvasás szinten, de már feltűnt Dolák-Saly Róbert, vagy éppen a bajai Fórum együttes neve is. A műsor érdekessége, hogy ez idő tájt egyre többet tűntek fel az úgynevezett új hullámos próbálkozások. Mi persze ebből a lassú, csendes változásból még szinte semmit nem vettünk észre, hiszen körülöttünk még javában tombolt a rockzene!

'81-ben, a "kerítésen túl" már a new wave, vagy annak német változata, a neue deutsche welle hódította a közönséget, miközben itthon még meg sem jelentek lemezen az olyan nagy rock slágerek, mint például a Requiem (Karthago), a Féltelek (Color), a Tépd el az időt (Dinamit), A zöld, a bíbor és a fekete (P. Box), Anyám, vigasztalj engem (Korál), vagy a Kőbánya blues (HBB)...

Ez az év itthon még igen erősen a rock jegyében zajlott, pedig ez év végére már megnyílnak az ajtók már a KFT, a Fórum, a GM-49, vagy éppen a Satöbbi - na jó, ők '82 áprilisában alakultak - zenekarok előtt. Talán ezt látták meg az újságírók, és elkezdték gyártani a cikkeiket, melyek szerint haldoklik a rockzene, és ezek erős szögeknek bizonyultak a rock koporsójába. A mantrából valóság lett, de addig még volt néhány jó év, hiszen 1984-ben még százezrek vándoroltak Pusztavacsra, de erről, majd később beszélünk...

Szocialista zsűri, ahol az amatőr is profinak számít

Módos Péter: Térjünk a mai műsorunk tárgyára, nevezetesen egy régi adósságunkat szeretnénk mindjárt a kezdet kezdetén törleszteni, nevezetesen a tehetségkutató versenyünkkel kapcsolatos legújabb fejleményekről szeretnék önöknek szólni néhány szót.

Arról van szó ugyanis, azok kedvéért mondanám el, akik nem látták annak idején az adásunkat, melyben bejelentettük a tehetségkutató verseny szabályait, illetve meghirdettük azt, hogy amatőr énekeseket, zenekarokat kértünk fel arra, hogy jelentkezzenek versenyünkre, melynek a végeredménye az lesz, hogy minden sorrend, minden díjazás nélkül lehetőséget kapnak majd a későbbiekben, hogy műsorunkban szerepeljenek, szerepelhessenek.

Nos, december hónapban lezajlott ez a tehetségkutató-meghallgatás itt Budapesten, ezen a versenyen nagyon sok versenyző jelent meg. Erre majd később visszatérünk. Azt hiszem a következő és legfontosabb lépés, hogy bemutassam Önöknek a verseny társadalmi zsűrijét, ugyanis ez volt a versenyünk egyik feltétele, hogy nem szakemberek, hanem a nézők közül jelentkezettek alkotják a társadalmi zsűrit. Következzék tehát most a társadalmi zsűri bemutatása.

Zoltán János újságíró referens, Kajtár Andrea gimnáziumi tanuló, Szőcs Kati szakmunkás tanuló, Török Valéria tanuló is meg nem is, Török István kisiparos rokkant, Markovits Lili pedagógus, Samu Lászlóné értékelemző, Dr. Tarján Béláné közegészségügyi járványügyi ellenőr, Tóth Emese bedolgozó, Mező György gimnáziumi tanuló, Szabó Andrea tanuló, Kéri Zoltán mozigépész, Körmendi Anna tanuló, Hegedűs Éva tanuló, Prukner Zoltán tudósító, Deutsch György szakács, Veiczy Sándor zenész, Tardos Péter rockszakember, Mezőfi János nyugdíjas-amatőr zeneszerző.

Módos Péter: Kedves nézőink, az imént azt hallottuk, hogy Tardos Péter rockszakember, azonban egyet nem mondtuk el, pontosabban ő nem mondott el - egyébként szeretettel üdvözöllek itt a stúdióban -, hogy ő volt a zsűri elnöke. Úgy mutattuk be ezt a zsűrit, hogy társadalmi zsűri, hogy kerül egy rockszakember egy társadalmi zsűri élére? Nos, hogy kerültél a zsűri élére?

Tardos Péter: A Pulzus megbízott ezzel, hogy lássam el ezeket a teendőket, gondolom onnan fakadt a megbízatás, hogy azért kell valaki, aki összefogja, mert bizony néha elviheti egy amatőr zsűri, ha nincs egy ember, aki esetleg befolyásolni tudja. Hozzá kell tennem, erre nem került sor.

Módos Péter: Mert kemény voltál?

Tardos Péter: Nem voltam kemény, mindenki kialakította a véleményét, és nagyon jó ízlésű volt, ezt el kell mondanom.

Módos Péter: Tehát ez a jelző, hogy amatőr, ebben az esetben nem volt pejoratív?

Tardos Péter: Nem, semmiképp sem. Hát, mint láthattunk a bemutatkozásnál az amatőrség helyett fiatal szakemberek voltak. Így hát végeredményben a rockzenének ez a szakemberi gárdája.

Még lázban ég a nemzedék?

Módos Péter: Nos, akkor térjünk a dolognak az érdemi részére, megtudnád mondani, hogy körülbelül hány jelentkező jelent meg a versenyen?

Tardos Péter: Azt hiszem, mintegy másfél száz, nem számoltam pontosan, de java részben zenekarok voltak, ezt onnan tudom, hogy az első két napon csak zenekarok jelentkeztek, akkor reggel 9-től este 7-ig dolgozgattunk és járkáltunk az egyes termekben. A harmadik napon volt a szólisták, és ott bizony nagy-nagy szünetek voltak és korán haza is mentünk.

Módos Péter: Hogy ítéled meg a versenyző zenekarok műfaj szerinti összetételét?

Tardos Péter: Általában azt lehet elmondani, hogy ahogy divatos manapság már a profi zenekaroknál is a kemény rockzene. Ugyanúgy a jelentkező amatőröknél is szintén ez dívott. Mondhatnám 80%-ban kemény rockzenekar jelent meg. Hogy mi lehet ennek a magyarázata, én arra gondoltam, hogy ez a kemény zene a maga hangosságával, torzítóival, bizonyos fokú jótékony, ám hangos palástba tudja vonni bizonyos technikai fogyatékosságokat, szöveg, zenei hibákat.

Módos Péter: Azt mondod szöveg, esetleg arról mondanál valamit, hogy ezek a dalok általában miről szóltak, de még mielőtt ezt elmondanád, hagy kérdezzem meg, hogy volt-e, találkoztál-e egy olyan jelenséggel, hogy az együttesek csak a saját dalaikat, szerzeményeiket adták elő, vagy pedig már ismert világ, vagy magyar slágereket is?

Tardos Péter: Majdnem kizárólag saját szerzeményeiket adták elő, de visszatérve a kérdés első részére, nehéz volt ezek szövegeit megállapítani, az említett zajforrások miatt. Ugyanakkor a második részben, az előadóknál, ott már inkább lehetett észrevenni a szövegeket és a zenét. Hiszen mondjuk egy gitár kísérte, ami nem nyomta el az éneket.

Módos Péter: Nos, ezek után gondolom a kedves nézők, és főleg a kedves versenyzők izgatottan várják azt, hogy mi is volt a végeredménye ennek a versenynek. Kérlek ismertessed.

Tardos Péter: Akkor minden sorrend nélkül, először a zenekarokét. A debreceni Golf zenekar, jazz-rock jellegű, az Interfolk - talán itt álljunk meg, ezt a nevet ismerhetik, szerepelt egyszer a tévében, ez nem volt kizáró ok, akartak indulni, és feltétlen megérdemlik, hogy szerepeljenek. A Lavina zenekar, budapestiek, kemény rockzenekar, ez azért érdekes, hogy töménytelen sok kemény rockzenekar volt, és úgy éreztük, hogy ők a legjobbak. Original, ez is budapesti, jellege a funky muzsika. Fórum, bajai, egyéni rockzenekar, mondjuk így jellemezhetném. És egy Ipszilon nevű szintén budapesti, amelyet talán a new wave-hez sorolhatnánk.

Módos Péter: Fordítsuk ezt le a kedves nézőknek.

Tardos Péter: Új hullám, ezt is le kéne fordítani, mit jelent. Térjünk át az előadókra. Majdnem maximális pontszámot kapott Dolák-Saly Róbert Budapestről, aki gitárral kísérte önmagát, elektromos gitárral, effektusokkal ellátott, és nagyon tetszett mindenkinek, ő azt hiszem ezelőtt zenekarban dolgozott és jól tette, hogy szólista lett.

Egy másik szólista Fehér Balázs, szintén magas pontszámot kapott, végül egy érdekesség, megjelent a harmadik napon egy jazz zongorista, egy személyes zenekar, azt mondta ő szólista, nem énekelt, hanem nagyszerűen játszott egy átkozottul rossz zongorán, a neve Gál Gaston, és úgy érzem, hogy ő neki is itt lesz a helye valamelyik műsorban, hogy bemutassa tudását.

Módos Péter: Remélem találkozunk majd Gál Gastonnal is, és a többiekkel is. De kedves nézőink, most ebben a pillanatban nem tudok ígéretet tenni arra, hogy mikor melyik zenekarral, énekessel találkozunk, de biztos, hogy fogunk velük találkozni.

Puzlus - 1981 január-február
Társadalmi zsűri
Mosonyi Ferenc - Tanyabál
Pori jazz
Pleszkán Frigyes
Oláh Emőd - Küzdj!
Kaszakő
Máté Péter - Beatles egyveleg
Sheena Easton - Modern Girl

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia