Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pulzus 31 - 1983 február - Az új P. és méltatlanul Radicsról!

 Látogatottság
Összesen
87284548
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Aenaon - Hypnosophy (2016)

Lemezismertetők

Végy néhány exhibicionizmustól fűtött statisztát a 300-ból, dobd le őket egy, a nyári napfordulót ünneplő vidéki pogány metalos buli közepére - körülbelül ez volt az első benyomásom, mikor megláttam a görög banda legújabb promóciós fotóit. Első két lemezükhöz volt már szerencsém, nem éppen felhőtlen, gyorsfogyasztásra szánt hallgatnivalók, de a tavalyi keltezésű, hármas sorszámú korongjuk talán ezeket is állva hagyja. Legalábbis első blikkre így tűnt...


Annak ellenére sem vagyok esküdt ellensége az elvontabb avantgarde dolgoknak, hogy alapvetően a nyersebb, arcbamászó zenéket kedvelem. Mert azért jó néha elmerülni egy komplex egyveleg kusza szálai közé, mint például a szóban forgó lemez esetében. Ilyenkor azonban fennáll annak lehetősége, hogy elegendő idő hiányában hajlamosabb az ember felületes véleményt alkotni, elsiklani bizonyos dolgok felett. Nézzük jelen esetre lefordítva: az Oneirodynia és Fire Walk with Me páros nyitánya úgy tűnik, hogy még nagyon "nincs egyben", pár hallgatásba telt, mire egyáltalán végig tudtam magam küzdeni ezeken az ágas-bogas-tüskés szerzeményeken. Igazából sokadjára sem áll össze a kép, mert például a Hail Spirit Noir sötét árnyait idéző Earth Tomb meg valami félelmetesen jó darab a furcsán monoton és pszichedelikus lüktetésével és azonnal hat. A női énekkel is operáló Void szintén izgalmas nóta, a Tunnel viszont egy, a többihez képest direktebbnek tűnő szerzemény, de az igazi fegyvertény a záró Phronesis / Psychomagic negyed órányi megőrülése lehetne...

A feltételes mód sajnos nem minden alapot nélkülöz, ugyanis a ziccer kimaradt a végén. Aprólékosan építkeznek lépésről lépésre és a dal magába sűríti mindazt, ami eddigi munkásságuk során nyilvánvaló hatásnak tűnt. A black metalos jelleg már tényleg csak egy-két, mutatóba itt maradt apróbb részletből sejlik fel, sokkal meghatározóbb az elvontabb megközelítés, a post-rockos lebegéssel és hammondos billentyűfutamokkal kevert nyomasztó hangulat. A tiszta éneknek nevezett próbálkozás azonban egyértelműen nem válik javára, keserédes szájízzel engedi útjára a hallgatót, ahogy ötvenakárhány perc után megpróbálja értelmezni a hallottakat. Feltétlen pozitívum az izmos, arányos sound, amelyben minden hangszer helyére került, a borító viszont hiába nem komputergrafika, amit általában díjazok, de ezt a képet elég nehéz helyén kezelni és erősségként értelmezni (amúgy mindhárom lemezük ettől szenved, talán ideje lenne egy jó grafikust keresni).

Hallhatóan rengeteg munkát fektettek ebbe a lemezbe is a srácok, a hangszeres kvalitás is megkérdőjelezhetetlen. Másrészről viszont azt vallom, hogy a zene elsődlegesen egyfajta szórakozási forma, ha még azon is agyalnom kell mit hallottam és ezáltal a hallgathatóság rovására megy a művészi megnyilvánulás, akkor mennyi értelme van? Elsődlegesen azoknak ajánlanám ezt a lemezt, akik szeretnek hosszú időre beleborulni egy-egy albumba és alaposan kielemezni mindent, mások meg keressenek valami könnyedebb mókázni valót.

7,5/10
Track lista:

1. Oneirodynia
2. Fire Walk with Me
3. Earth Tomb
4. Void
5. Tunnel
6. Thus Ocean Swells
7. Phronesis / Psychomagic

Közreműködő zenészek:

Astrous - ének
Achilleas C. - gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek
Anax - gitár
Orestis - szaxofon
Nycriz - dob, bouzouki, szitár

Lemezeik:

2009 - Phenomenon - EP
2011 - Cendres et Sang
2013 - Extance
2016 - Hypnosophy


Kiadó:
Code666, Aural Music
Honlap:
aenaon-band.com
facebook.com/aenaonofficial
reverbnation.com/aenaon 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: palszabolcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.50 Seconds