Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87371940
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Bloodbound - War of Dragons (2017)

Lemezismertetők

A svédországi Bollnas-ban, 2004-ben alakult Bloodbound elkészítette hetedik heavy-power metálos sorlemezét Stormborn címmel, ami a 2014-es Stormborn-ot követi, amiről kétszer is írtunk. 2016-ban kiadták a One Night of Blood című első koncert lemezüket, most pedig itt van a folytatás is, amin utoljára hallhatjuk a sárkányokkal megküzdeni Pelle Akerlind dobost, aki a felvételek után kiszállt tőlük... A lemez további érdekessége, hogy vendégeskedik rajta Anette Olzon, a Nightwish egykori énekesnője.

Nem mellesleg 2017. április 02-án a csapat nekünk is bemutatja ezt az új lemezét, ráadásul első alkalommal headlinerként jönnek... Vendégük a lengyel Crystal Viper, meg a Sabaton egykori gitárosának, Thobbe Englundnak a szólózenekara lesz, úgyhogy biztosan érdekes koncertet kapunk majd!
Azt hiszem, a Bloodbound kissé túl van reprezentálva nálunk, annyit írunk róluk, mint a legnagyobbakról, de mostanra eljutottunk odáig, hogy ez inkább előnyt jelent, mint problémát. Kitartottunk mellettük, hogy úgy mondjam... Harcias és archaikus metál nyomulásuk ugyanis mára első osztályba lépett, vagy legalábbis közvetlenül a Hammerfall, Sabaton és Nightwish mögé... Ugyan annyira hitelesek, mint az említett trió, de dalszerzőként és előadóként is nagyszerű munkára képesek, időközben nagyon nagyot fejlődtek! Ráadásul kétségem sincs, hogy a csapatban szereplő első osztályú hangszeresek és a kiváló hangú énekes sikerre is tudja majd vinni ezt a sebesség- és ária-orientált lemezt!

A War of Dragons olyan, mint amit ígér a címe alapján... Lendületes, harcias és egyben slágeres euro-metált dobálnak ránk, megállás nélkül, kapkodhatjuk a fejünket! Az A New Era Begins című félperces felvezető rádiójáték-narráció után, a Battle in the Sky a felhők között repdeső kórusaival, tempóival és neoklasszikus billentyűivel, no és a stílusos heavyt lapátoló gitárjaival rombolja le a kétkedés minden falát, de a csapkodásnak még koránt sincs vége, hiszen a játékosabb Tears of a Dragonheart - némi szintetizátort is mindehhez hajítva - is folytatja a slágeres fantázia-metáljukat... És nincs megállás, a War of Dragons némileg monumentálisabb háborúba kezd a kénköves sárkányokkal, amik a magyar népmesékben is mindig megjelennek, többnyire háromnál több fejjel, amiket Bloodbound most egyesével kardozik le a helyéről...

A naivabb Silver Wings mese-metálos epikájába ágyazott popslágerével nekem kicsit soknak tűnik, de aztán ismét belecsapnak a lecsóba a Stand and Fight-ban, és népies hangszereket is bedobva fűrészelik el a gyíknyakat, amit - mint az a King of Swords-ban kiderül - a király is tovább folytat, nem is akármilyen hősies hanggal megénekelve a himnikus harcát! Aztán lezuhannak a hősök a porba a Fallen Heroes-ban, mert ha hibáznak, nekik is meg kell javulniuk, hogy a pokolból kijussanak... A lemez egyik legjobb dala szerintem a Guardians at Heaven's Gate, ahol a vágta közben meghallgathatjuk a mennyország kapuinak őrzőit, de a másik oldal is meghallgattatik, így a gonoszabb Symphony Satana-ban is trappolnak nekünk némi komolyzenei-metált füstölgő ként...

A klasszikusabb brit heavy-metált is elénk fűrészelik a Starfall-ban, persze archaikus kifejlődéssel, hogy aztán a küzdelem végén kiderüljön, hogy Dragons Are Forever, vagyis sárkányok mindig maradnak... Pedig Patrik "Pata" Johansson rendesen kiénekli, Pelle Akerlind kikalapálja, a többiek meg kifűrészelik belőlük a szuszt is...

10/8.5

Hogy kicsit érdekesebbről is írjak... A sárkány a misztikában az őszi napéjegyenlőség szimbóluma (ami szeptember 21-23. között, idén 22-én van), máshol ugyanezt mérleggel, nyereggel, vagy bárkával jelenítik meg. Mindenhol sorsfordításnak tartják, elmúlás-búcsúzás és számadás köthető hozzá, a görög mitológiában például Perszephoné ekkor megy az alvilágba, Hádész birodalmába. És ezek után azt sem kell különösebben magyarázni, hogy az ókori egyiptomban miért ábrázolták az elmúlást mindig napbárkával.

A mi ősi hagyományaink szerint ez a szüret, a megnyugvás és az elköszönés ünnepe volt, a táltosok pogácsákat, kis kenyereket osztottak a szegényeknek, aki tehette fehérbort ivott és birka-levest evett. Nos és persze énekelt, ilyenek például: "Ne kérdezd ember hol van, merre jár, Táltos lovat küldött érte Szél Kagán. Éjfekete csődört, híres hősnek valót, Csillagösvényen messze nyargalót, Hősök Mulató Mezején, Arany Atyánk előtt, Az a fekete táltos letette őt, Hírét-nevét, tetteit mi soroljuk el Neked, Atyánk, Fogadd őt szívesen, és az ő lelke viseljen gondot reánk."


Track lista:

01. A New Era Begins - 00:30
02. Battle in the Sky - 04:24
03. Tears of a Dragonheart - 03:49
04. War of Dragons - 04:08
05. Silver Wings - 03:45
06. Stand and Fight - 03:34
07. King of Swords - 04:06
08. Fallen Heroes - 04:20
09. Guardians at Heaven's Gate - 03:42
10. Symphony Satana - 04:57
11. Starfall - 03:55
12. Dragons Are Forever - 03:55

Közreműködő zenészek:

Patrik "Pata" Johansson (2010-, Dawn of Silence) - ének
Tomas Olsson (2004-, Street Talk) - gitár
Henrik Olsson (2006-) - gitár
Fredrik Bergh (2004-, Street Talk) - billentyűs hangszerek, vokál
Anders Broman (2011-) - basszusgitár
Pelle Akerlind (2006-2016, Morgana Lefay) - dob

vendég:
Anette Olzon (Nightwish 2007-2012, Alyson Avenue 1999-2006) - ének

Lemezeik:

2005 - Nosferatu
2007 - Book of the Dead (-2-)
2009 - Tabula Rasa (-2-)
2011 - Unholy Cross (-2-)
2012 - In the Name of Metal (-2-)
2014 - Stormborn (-2-)
2016 - One Night of Blood - Live album
2017 - War of Dragons

Kiadó:
AFM Records
Honlap:
bloodbound.se
facebook.com/bloodboundmetal 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds