×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metro - Kislemezek 42. 

Megjelent: 2017. március 05. vasárnap 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő, Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez érdekessége elsősorban abban áll, hogy itt már Fogarasi János zongorista-orgonista játszik a Metro együttes billentyűseként...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Schöck Ottó 1970 elején távozott a Metroból, helyére érkezett Fogarasi János, akit már akkor elismert jazz-zongoristaként tartottak számon. Fogarasi a könnyűzenét is ennek szellemében kezelte, neki (is) köszönhető a Metro nehezebbé és kísérletezőbbé vált, 1970-'71-es hangzása. Jazz zenészként Fogarasi jóval nyitottabb billentyűs volt, mint Schöck, aki a hagyományos zeneszerzési szabályrendszert követte, bár - véleményem szerint igen tehetséges muzsikus lévén - kísérletezhetett volna Ő is. Ehelyett inkább a táncdalszerzést választotta, amelyben jól bevált sablonokat ismételgetett. Őt a táncdalénekesek bohém világa vonzotta, és olyan, képességeit eszelős mértékben alulmúló kompozíciók "megírására" fecsérelte az idejét, mint a Virágeső.

A hetvenes évek közepén feltűnt még a Syrius együttesben (furcsa fintor, hogy itt Ő váltotta Fogarasi Jánost), a Széttört álmok című albumon Mint április című dala még érdekesen hangzott, de inkább volt ez köszönhető a zseniális Turai Tamásnak, mint a dal eredetiségének. Turai Tamás visszaemlékezéseit olvasd itt!

Fogarasi jártassága a jazzben tehát rá is nyomta a bélyegét az Ő nevével fémjelzett Metro korszak zenéjére - többek között erre a Frenreisz Károly - S. Nagy István szerzeményre is, melynek címe: Feldobott kő.

A zongora dominál a zaftos, jazzes akkordokkal, csodálatos díszítésekkel. Kicsit olyan az egész, mintha Zalatnay Sarolta és Frenreisz Károly éneke mögött egy jazz-trió játszana, mivel a gitár eléggé a háttérbe húzódik, mindössze Brunner "kettőnégyeit" támogatja meg halványan. Méltatlanul merült ez a dal a feledés homályába, eredetien és izgalmasan hangzik!

A B-oldalon hallható Zsákba dugom a bánatom jellegzetes Frenreisz-sláger (hallgassuk meg az énekesnő második albumán megjelent Szép és hazudik című dalt. Ugyanaz a struktúra.) A felvétel remekül hangzik, hatásos a bánatos refrén - jól passzol Zalatnay "naív kislányos" korszakához.

Folytatás holnap!Kiadó:
Qualiton, SP 723, 1970
Honlap:
wikipedia.org
zoran.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metro - Kislemezek 45.

2017-03-08 12:00:00

kép

Metro - Kislemezek 44.

2017-03-07 18:05:00

kép

Metro - Kislemezek 43.

2017-03-06 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Koncertek 2018. március 20. és 2018. április 05. között:

Klipmánia