rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

[Stömb] - Duality EP (2017)

 Látogatottság
Összesen
88311398
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Saille - Gnosis (2017)

Lemezismertetők

Ha van zenekar a sötétebb hangulatú zenék palettáján, akikhez nagy reményeket fűztem, akkor a Dries Gaerdelen által életre hívott belga formáció kétségtelenül az. Az Irreversible Decay című 2011-es debütlemezükön szinte páratlanul idézték meg a korai Limbonic Art és Tartaros világát, úgy, hogy cseppet sem volt plágium ízű a végeredmény. Két későbbi lemezük már valamelyest a fakulás jeleit mutatta, bár még így is magasan átlag felettiek voltak, most azonban itt az alapító nélküli négyes korong, ami előtt némileg értetlenül állok...

Tény, hogy annak idején Dries horrorisztikus billentyűs futamai adták a zene velejét, anélkül képtelenség lett volna azt a hatást elérni, ami a fentebb hivatkozott lemezen hallható. A Ritu-n, majd az Eldritch-en is nagyjából ez volt a helyzet, de utána valami történt... ami valószínűleg az oka lehetett annak, hogy Dries és a gitáros-énekes Jonathan Vanderwal is távozott a csapat soraiból. Illetve a billentyűs góré közreműködik jelen anyagon itt-ott, de ez már hallhatóan vérszegényebb produktum, mint elődei. Felőlem nyilatkozhatják a tagok, hogy az Eldritch után egy másik szintre akarják eljuttatni a csapatot, ez a szint a szóban forgó lemez ismeretében alacsonyabb polcnak tűnik, mint ahol eddig voltak.

Nem szeretnék igazságtalan lenni, ez a lemez ugyanis nem rossz. Azt az utat viszont nem tartom szerencsésnek, ami a Dimmu Borgir táblával jelzett irányba mutat, sokan tülekednek még most is arrafelé... de lelkük rajta. A billentyűs témák meghatározó szerepe mostanra a háttérbe szorult, csupán kiegészítésként vannak jelen a szélvész riffek mellett, szó sincs heroikus, emelkedett hangvételről. Arról nem beszélve, hogy a hangzás a korábbiakhoz képest tompább, annak ellenére, hogy a lengyel Hertz stúdióban vették fel a lemezt (ahol azért készültek már igen penge Behemoth, Decapitated és Vader lemezek is), a gitárok több helyen is erőtlenül zsizsegnek, nyoma sincs a korábbi, fémesen telt soundnak.

Egy ilyen "sűrű" zenénél viszont nagyon könnyű betévedni az erdőbe, ami máris elvesz a végeredmény élvezeti értékéből. Még úgy is, ha hangszeres és grafikai oldalról amúgy rendben van a produkció, és azért néhány emlékezetes momentumot itt is sikerült összehozni, különösen a Blot és a Thou, My Maker esetében csillan meg a fekete fény, valami ilyesmire számítottam volna… de a történet nem az én elvárásaimról szól. Rajongóként viszont hadd ne bólintsak már rá elvtelenül arra, ami szerintem nem áll összhangban korábbi munkáik nívójával.

Lehet, hogy túlzott igényekkel futottam neki a lemeznek, ami nem jött be maradéktalanul, de az is lehet, hogy az előzmények okán a kelleténél több kétségem volt, amelyek többsége viszont beigazolódott. Akárhogy is, az első három lemez ismeretében képtelen vagyok örömódákat zengeni erről a korongról, még ha stílusában bőven meg is állja a helyét.

7/10
Track lista:

01. Benei ha'Elohim
02. Pandaemonium Gathers
03. Blot
04. Genesis 11:1-9
05. Before the Crawling Chaos
06. Prometheus
07. Thou, My Maker
08. Magnum Opus
09. 1904 Era Vulgaris

Közreműködő zenészek:

Dennie Grondelaers - ének
Reinier Schenk - gitár
Collin Boone - gitár
Kristof Van Iseghem - basszusgitár
Kevin De Leener - dob

Lemezeik:

2011 - Irreversible Decay
2013 - Ritu
2014 - Eldritch
2017 - Gnosis


Kiadó:
Code666, Aural Music
Honlap:
saille.be
facebook.com/saillemetal
saille.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: palszabolcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.52 Seconds