Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Exit Eden - Rhapsodies In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88137221
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Makay Zsolt interjú - 1. rész (2017)

Interjúk

Makay Zsolt a Corvina billentyűse, előtte a Rangers és a Syrius egy átmeneti felállásának is tagja volt. Ma a beatkorszakról beszélgetünk...Van egy nagyon furcsa, debreceni fellépést hirdető Syrius plakát, ahol a tagnévsort is felsorolják, ott a te neved is szerepel.

Ez a felállás akkor állt össze, mikor Baronits Zsoltot bevitték katonának. A helyére hívtam gyerekkori barátomat, Csányi Sanyit, aki énekelt és szaxofonozott abban a Syriusban. Ezen a debreceni bulin ott volt a Dogsszal Komár Laci és Zalantay is, ORI rendezés volt, egy nagy busszal ment együtt három zenekar, az Echo volt a harmadik.

Rákosi Laci neve sem szerepel a plakáton a tagnévsorban.

Én játszottam abban a Syriusban is, ahol Rákosi is tag volt. 1965 nyarán kerültem a Syriusba, akkor végeztem a Testnevelési Főiskolán az első évvel. Ekkor ment az Egyetemi Színpadon az Égig érő vascsicsergő, azt kísérte ez a Syrius. Mikor Baronitsot behívták, Rákosi valahogy kikerült, erre már nem emlékszem, hogyan. Bozsó Sándor volt a szólógitáros, Turán Csaba a basszusgitáros, Kigó Kázmér a ritmusgitáros és Németh Ferenc a dobos.

Nemrég Somorjai László említette, hogy egy évfolyammal feletted járt a főiskolára.

Hát, majdnem évfolyamtársak lettünk, elsőre nem vettek fel, mert nem tudtam szertornázni.

Ugorjunk egy kicsit vissza. Hogy kezdtél zenélni?

Édesapám is muzsikált, zongorázott, zeneszerzést is tanult, komponált is. Otthon volt pianínó, abszolút hallásom volt, de a IX. kerületben nem volt zeneiskola. Csak otthon tanultam, és az akkori slágereket már játszottam magamtól. Végül egy magán zongoratanárnőtől elkezdtem a klasszikusokat is megtanulni. De a könnyebb műfaj mindig birizgált. Az iskolában elég sok tanteremben szokás volt, hogy volt zongora. Körém gyűltek a gyerekek, együtt énekeltünk, én kísértem. Egy srác dobolgatott, elkezdtünk iskolazenekarozni. Az első nyilvános koncertünkön viszont két szaxofon volt és én zongoráztam.

Ebben a zenekarban már játszottam együtt Csányi Sanyival. Ő ifi válogatott kosaras volt. Egy idő után már öten lettünk, az EVIG-ben játszottunk. Szerettük a fekete zenéket és az ottani kultúros srác ötlete volt, hogy legyen a zenekar neve Blacktone. Az akkori menő slágereket játszottuk, a Beatlesekben herfliztem is. Love Me Do, Szénégető. Játszottuk a Hurricaneseket, de már Yardbirdsöt, Stonest is, de még ment a Csevegő szaxofont. Csányi Sanyi, én, Németh Feri dobos és Szabó Lajos basszusgitáros alapítottuk a zenekart, ő később egy buszbalesetben meghalt. Volt, hogy Deák Bill Gyula is felkéredzkedett hozzánk énekelni. Utána már mi se nagyon mertünk énekelni. Marha jó volt már akkor is.

Herrer Pali bácsitól is vettem órákat, de nem csak órákat, hanem egy Ionic nevű hangszert is. Teljesen monofon volt, de a Hurricanes dalokhoz jól jött. Érdekes volt, két klaviatúrája volt, alul tangóharmonika volt, felül meg elektromos. Baronits ezért keresett meg és hívott el a Syriusba, ahol Turáni Csaba, Rákosi Laci és Németh Feri tagok voltak, én meg vittem később Csányi Sanyit.

Budán, az Alkotás utcához közel próbáltunk valami gyárban, de nem a MOM-ban. Mondjuk most így nem ugrik be, hogy Rákosi ott lett volna ezeken a próbákon, mintha már az elején elment volna a zenekarból. Vettem még az elején egy Matadort is, az már polifonikus volt.

Pápay-Faragót ismerted a TF-ről?

Persze. A klubszobában együtt is szórakoztattuk a nagyérdemű hallgatókat. Ő váltott a Syriusban. Mikor Baronits leszerelt, új bandát szervezett. Én az egyetemmel foglalkoztam, volt egy luk a zenei pályámon. Németh Feri, a Syrius dobosa Óbudán lakott, volt ott egy zenekar, a Polifon. Mikor végeztem, akkor hívott oda játszani. 1968-körül volt ez. Feri volt a dobos, Regős valaki volt egy másik tag, a basszusgitáros Szőrös becenévre hallgatott. Volt egy Kelemen Oszkár nevű srác, ő szállított minket a mikrobuszán. Ez azért érdekes, mert majd a Corvinával az első kislemezen az Oszkár című szám róla kapta a címét, illetve róla íródott.

Hogy kerülsz a Rangersbe?

Az orgonistájuk, Tomka Tibi szerintem pont a Syriusba ment el, a helyére kerültem én. Oszkár szólt a Rangersnek, hogy vigyenek engem Rezsőék. 1968 végén volt ez. És milyen az élet, egy hónapja voltam tag, mikor hallottuk, hogy a Polifon tagjai vidékról hazafelé ködben belerohantak egy tejszállító autóba. Szőrös, a basszusgitáros a helyszínen meghalt. Regősnek le kellett vágni a fél lábát. Min múlnak a dolgok? Később Regős tanár lett a Jazzkonziban, akkor találkoztunk, mikor én is oda kerültem.

A Rangersben ekkor volt a két Soltész, Meggyesi Péter volt a dobos és Novai Gabi volt a basszusgitáros. Megyesi Petit 1969 nyarán váltotta Fonyódi Péter. Nagyon jó barátok lettünk, többet voltunk együtt turnékon, mint a feleségeinkkel. Turnén mindig egy szobában aludtunk.

Novait 1969 tavaszán vitték el katonának, a helyére került Romwalter Sándor. Satya már korábban is játszott a Rangersben, talán alapító tag is volt, visszahívták. Romwalter elég öntörvényű gyerek volt, később is dolgoztam vele külföldön. Valami gázsiügy miatt kilépett a zenekarból. Két dudás nem fér meg egy csárdában vezetőként. Kerestük a helyettesét, én meg Szigeti Ferivel már találkoztam Ollé Béla Hobó nevű zenekarában.

A Liszt Ferenc téren volt egy Könyvklub, ott játszottak, néha én is billentyűztem velük. Már akkor is Creameket játszott. Rezsővel elmentünk meghallgatni, az Állatorvosi Egyetemen játszott valakikkel, persze, hogy ő lesz az új tag. 1969 szilveszterén már ő játszott. Ez után már csak Kissoltész lépett ki '77-ben, egy szovjet turnénk után, átment a Tolcsvayékhoz.

Közben szakmunkásképzőben voltam testneveléstanár, két osztály osztályfőnöke is voltam, három helyszínen ment a testnevelés óra, közben egész nap pendliztem, és e mellett ment a zenekar. Zűrös volt. Hétköznap is játszottunk bálokon, reggel négyre hazaértem, nekem meg reggel hétkor már kezdődött a tanítás. Fiatalon még nem látszik az emberen, de kezdtem gondolkodni, meddig bírom ezt. És az is nagy dolog volt, hogy végzettként Budapesten kaptam állást. És edzői képzettségem is volt, még edzéseket is vezettem. Végül eldöntöttem, hogy csak zenész leszek. Rezső eleve úgy hívott a zenekarba, hogy 4500 forintot is lehet keresni, ez háromszorosa volt a tanári fizetésemnek. Nem volt rossz döntés.

Hogy emlékszel a Rangers - Corvina névváltoztatásra?

Az ORI-ban kerek-perec megmondták, hogy amerikai elit katonai alakulat nevével nem mehetünk turnéra. Székesfehérváron volt klubunk, egy ottani lány javasolta levélben, hogy vegyük fel a Corvina nevet. Ez oké volt.

Mikor kezdtetek el saját dalokat írni?

Már a Rangersszel voltak sajátok, '69-ben az Oszkárt már felvettük a rádióban. Csak közben volt a zenekari névváltoztatás, ezért jelent meg már Corvinaként. De ez egy Rangers szám. Az elszáll az időnek pedig még Novai Gabi írta a szövegét. Sokat játszotta a rádió ezt a két dalt, slágerek voltak.

Beindultak az ORI turnék is. Bródy Jancsi is dicsérte egyszer. Az Elszáll az időt a svéd tévében is bemutatták egyszer. Ezek voltak ez első stúdiófelvételeim. A technika elég kezdetleges volt, nem volt mód javításra. Nagyon betanultuk, hogy ne hibázzunk, mert időt sem adtak a felvételre. Mindenki egy kis külön ketrecben játszott, egyszerre vettük fel. Ha elrontottuk, előröl kellett kezdeni, nem utólag vágták össze. Én akkoriban nagyon sokat gyakoroltam. Hangszerelgettem is, Bolbáék odaadták nekünk Szerdahelyi - Szenes Három aranyásó című számát. Rádiófelvétel volt, lemezen majd csak évtizedekkel később jelent szerintem meg. Van benne egy rázós zongoraszóló, egyből feljátszottam.

Megjelent néhány kislemezünk, de az igazi siker a '72-es Táncdalfesztiválon volt, az Egy viharos éjszakán című dalunk nagy siker lett. Ekkortól kaptunk külföldi szerződéseket, nyugatra is ki tudtunk menni, minden év elején januárban és februárban nyugaton vendéglátóztunk. 60 napra engedtek ki és egy alkalommal kaptunk egy olyan ajánlatot kint, ami ezen a 60 napon túlnyúlt volna, akkor feltettük szavazásra a kérdést, hogy mi legyen? 1973 elején Duisburgban játszottunk. Mi öten és Bakacsi Béla volt a plusz énekes. 2500 márka havi fizetésünk volt fejenként. Ez akkor forintban is soknak számított volna, de ez nyugatnémet márka volt!

Szólt a főnök, hogy itt egy impresszárió, velünk akar beszélni. Ez az ember meg rögtön két kör whiskeyvel indított. Az volt az ajánlata, hogy egy éven keresztül visz minket mindenhova így hatosban, fejenként 8000 márkával. Ha ezt végig tudjuk csinálni, abból már megalapoztunk egy életet. Na, ekkor jött a szavazás. Viszont Rezsőnek már gyerek volt. Végül a család miatt csak ketten szavaztunk arra, hogy csináljuk. Én is nős voltam, de azt gondoltam, majd valahogy csak megoldjuk. Alulmaradtunk, nem maradtunk kint. A hülye politika elvágott a pénzkeresettől. Ha nem jövünk haza, az bűncselekmény.

Sokat fejlődtünk nyugaton, hozzájutottunk mindenhez így. És eljutottunk a KGST-ben is mindenfelé. Sopot, Bulgária, Csehszlovákia. Egy lengyel válogatáslemezen is megjelentünk a sopoti fellépésről készült felvétellel. Ez volt az Ezeréves bohóc című számunk. Mindenkinek volt családja. Én '74-ben szálltam be egy építkezésbe, azt fizetni kellett. Ezeken a külföldi utakon lehetett ehhez feltöltekezni.


A folytatás itt olvasható!

Bálint Csaba (2017.03.07.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.47 Seconds