×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metro - Kislemezek 44. 

Megjelent: 2017. március 07. kedd 18:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A hatvanas-hetvenes évek fordulójára a popzene eléri csúcs-korszakát, és sok különálló stílusirányzatra bomlik. A slágerlistákat eluralja a rágógumi-zene, a slágerlistákon kívül pedig megjelenik az album-orientált, progresszív muzsika, melynek legnevesebb képviselői csak megerősítik a rock státuszát a művészetek között.

Ez a mondat természetesen erőteljes leegyszerűsítés, mert időnként egy-egy progresszív album is előkelő helyezéseket ért el a slágerlistán, és mert ez a "könnyűzenei" éra annyira sokszínű volt, hogy feltérképezéséhez és megismeréséhez valószínűleg kevés egy élet. A popzene 1965 és 1975 közötti korszaka különösen értékes annak tükrében, hogy a műfaj odáig jutott, hogy lassan az ebből az időből származó rágógumi slágerek keményebbek, mint az a zene, amit ma rock-ként aposztrofálnak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A nemzetközi változások hatására, a hazai beat szcéna is nagy átalakuláson ment keresztül. (Egészen eddig a pontig hazánkban ezt a zenét beat-nek nevezték.) Példának okáért, 1971 áprilisában megalakult a Locomotiv GT. Ez a történés alaposan megkavarta a magyar könnyűzenei élet kártyalapjait. A Hungáriából Barta Tamás, az Omegából Laux József és Presser Gábor, valamint a Metróból Frenreisz Károly távozott. (A vezető zenekarok közül ezt a beatkáoszt csak az Illés úszta meg sértetlenül - látszólag!) Az LGT megalakítása a legendárium szerint elsősorban Frenreisz ötlete volt, a Metro zenei mozgásterét szűknek érezte - annak ellenére, hogy az Egy Este A Metro Klubban című lemez már kísérletezőbb anyagot tartalmazott.

Zoránt testvére is magára hagyta - mint zenész, innentől csak szerzőként segíti bátyja művészi tevékenységét. Fogarasi János tovább folytatta jazz-zenészi pályáját, így Brunner és Zorán új társak után kellett, hogy nézzenek. Zorán is érezte, hogy valahogyan lépést kellene tartania a változásokkal...

1971 tavaszán létre is jött egy csupán néhány hónapot megélt Metro felállás, melyben Zorán és Brunner mellett Póka Egon basszusgitározott, valamint Mogyorósi László gitározott. Mogyorósi visszaemlékezését lásd itt! Szerinte a Metro tagja volt egy darabig Váradi "Vadölő" László is.

Ez a csapat 1971 nyarán szét is széledt, ekkor csatlakozott Zorán az Árnyék és Fény elnevezésű együtteshez, melynek tagjai a következők voltak: Tihanyi Gyula basszusgitár, Hanka Péter gitár, Szigeti Béla dob, Tóth Béla harsona, Novák András ének és Elekes Zoltán szaxofon. (Elekes a Metro alapító tagja, de mivel 1962 novemberében bevonult katonának, ezért nem szerepel a korai lemezeken. 1964-es leszerelése után már nem vették vissza a Metroba, visszaemlékezését olvasd itt!) Tihanyi Gyula emlékei szerint - mintegy második dobosként - egy ideig Brunner Győző is velük játszott, de aztán Ő elment a Taurusba.

Zorán rábeszélte a tagságot, hogy vessék el eredeti nevüket, és legyenek ők az új Metro. Ez meg is történt, a rock-rajongók ezt a felállást úgy emlegetik, hogy a fúvós Metro. A "fúvós Metro" néhány rádiófelvételén, és két megjelent kislemezén nagyon izgalmas, progresszív rock muzsikát hallunk. Hasonló ez a zene a Blood Sweat & Tears és a Chicago korabeli jazz-rockjához.

A Kapun túl című dalt Tóth Béla és Sztevanovity Dusán szerezte. Mellbevág a szaxofonnal és a trombitával megtámogatott, erőteljes riff, a dal alja nagyon pregnáns, nagyon egyben van - előtérbe kerül az invenciózus basszusjáték. Hanka gitárja itt kicsit háttérbe szorul. A középső, szaxofon-harsona kiállást a dob színezése szeleteli fel, még kasztanyetta csattogást is hallunk. Zorán éneke nem is olyan rossz, az az érzésem, mintha hallotta volna Chris Farlowe-t a Colosseumban...

A B-oldalon hallható Háló a Sztevanovity-testvérek dala. Itt is pregnáns az alap, a harmóniákat a fúvósok támogatják meg. Jelentős szerepet kap a 12-húros akusztikus gitár - melynek hangját remekül vették fel. A középső szakaszt zongora vezeti, előbukkan a konga - amit az elmondások szerint Zorán szólaltat meg. Ebben a szakaszban tömör vokált is hallunk, mely mögött Zorán éneke olyan, mintha megafonba énekelne. Az utolsó refrént már a kongával kiegészülve adják elő, ötletes a zaklatott, "nyitva felejtett" lezárás.

A kislemezen a korábbi Metro hangzástól gyökeresen eltérő, összetett zenét hallhatunk. A korong kis példányszámban jelent meg, ma ultra-ritkaságnak számít. A borítófotóért ezúton szeretnénk köszönetet mondani Csabai Mátyásnak! Borítékolható volt, hogy ez a felállás sem lesz hosszú életű, ám még hátra van egy felvonás...

Folytatás holnap!Kiadó:
Pepita, SP 850, 1971
Honlap:
wikipedia.org
zoran.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metro - Kislemezek 45.

2017-03-08 12:00:00

kép

Metro - Kislemezek 43.

2017-03-06 18:05:00

kép

Metro - Kislemezek 42.

2017-03-05 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 69.
A következő kislemez a Szurdi Miklós által rendezett Hatásvadászok című film zenéjét tartalmazza. A korongot az együttes Új Bergendy néven

Tovább...
Bergendy - kislemezek 70.
A Mitiők - Tinirandevű című kislemez B-oldalán a Bergendy két dalt ad

Tovább...
Bergendy - kislemezek 68.
A következő A-oldalán Bergendy kislemez a Suli Buli című TV vígjáték zenéjéből tartalmaz

Tovább...
Bergendy - kislemezek 61.
Az 1974-es Tessék Választani című dalversenyben a Bergendy a Szellemvasút című kompozícióval

Tovább...
Bergendy - kislemezek 72.
A Bergendy (Szalonzenekar) utolsó kislemeze 1987 karácsonyára került a

Tovább...
Koncertek 2018. április 21. és 2018. május 07. között: