rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

The Horrors @ 2017. november 30. - Dürer Kert

 Látogatottság
Összesen
88278657
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Metro - Kislemezek 45.

Rockmúzeum

1972 elején az MHV egy új fúvós Metro kislemezt szállít a boltokba...

A Színesre festve című számot Hanka Péter és Sztevanovity Dusán komponálta. Erőteljes gitárhangzásra épül, kiválóak Hanka sorok közötti díszítései - jól hallhatóan egy Fender Stratocastert használ. (Ezt halála előtt néhány évvel kérdésemre megerősítette.) A határozott gitárokra szállnak rá a fúvósok, a bőkezű felvezetés után száll be Novák András az énekkel. Remekül énekel, kiváltképp a szépen megformált jazzes középrészben. Hanka Péter itt is brillírozik, ízes futamokat szór el. Ezután a szakasz után a zenekar átvált határozott swingbe, amit természetesen a szaxofon és a harsona ural, Tihanyi remek basszusa által támogatva. Visszatér egy verze, majd a zárlatban ismét a "fúvós szekció" veszi át a főszerepet, a legvégére a harsona hangja marad.

A Közel a sátánhoz című dal ismét Hanka Péter és Dusán szerzeménye. A verzék első felét Hanka gitárja és az erőteljes tamok vezetik, majd a második két sor már kemény rock, erőteljes basszussal, fúvós-díszítésekkel. Ezután egy unisono jön fuzz-gitárral, basszusgitárral és énekkel (Zorán mellett Novák András énekli a felső szólamot.) A dalt kettévágja egy, a címhez jól illeszkedő, kellemetlen, mély tónusú kórus, majd következik még egy verze és egy unisono. A dal befejezése ugyanaz a fúvósokra épülő téma, mint a bevezetés - ez szép, keretes szerkezetet ad a kompozíciónak.

A Metro története ezekkel a dalokkal végtért, pontosabban a "fúvós Metronak ezeken a kislemezeken kívül még volt két rádiófelvétele, a Harmatos szempár és a Csillaglány... Zorán 1972-ben egy lengyel turné után feloszlatta az együttest, majd követte Brunnert és csatlakozott a Taurus együtteshez. A Taurusból személyi és érdekellentétek miatt Som Lajosnak távoznia kellett, így Zorán a basszusgitáros-énekes szerepkörét töltötte be. Vele készült el a Kőfalak leomlanak - Akire szerelemmel nézhetek kislemez. A Taurus feloszlása után vendéglátózni ment, de a borzalmas körülmények miatt nem sokáig bírta. 1977-ben tért vissza a hazai könnyűzenei életbe, de az már egy egészen más történet... A borítófotóért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Csabai Mátyásnak!

Kiadó:
Pepita, SP 904, 1972
Honlap:
wikipedia.org
zoran.hu
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.42 Seconds