Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88196013
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Makay Zsolt interjú - 2. rész (2017)

Interjúk

Makay Zsolt a Corvina billentyűse, előtte a Rangers és a Syrius egy átmeneti felállásának is tagja volt. Az első részben a beatkorszakról beszélgettünk, ma a Corvina időszak következik...Kezdetben a Corvinával játszottatok feldolgozásokat?

Folyamatosan bővült a saját számok köre, természetesen kellett feldolgozásokat is játszani. Meg egy vidéki bálban nem lehetett nem azt játszani, amit a nagyérdemű akar. Procol Harum, Creamek, Deep Purple, de Beatlest is játszottunk még. Mikor Feri a zenekarba került, ő is elkezdett dalokat írni.

Hogy jutottatok el a nagylemezig?

Akkor nagyjából egy kézen meg lehetett számolni a nagylemezes zenekarokat. Az én dalaim mindig átcsúsztak a Sanzonbizottságnál. Markó Árpi még ekkor a mi technikusunk volt, mindig csodálkozott. Nem volt gond a számokkal. '74-ben kaptuk a lehetőséget, de már korábban megvolt a nagylemeznyi anyag bőven. Már '71-ben is koncerteken csak saját dalokat játszottunk. Az Énekelj kislánnyal '74-ben egy fél évig vezettük a slágerlistát és a kislemezeladási listát is. Ha ezt a dalt külföldön írom meg, akkor villát veszek belőle a Riviérán. Hahaha. Erdős kijelölte a zenekarok útját. Beskatulyáztak abba, hogy mi egy slágeregyüttes vagyunk, ezeket kellett csinálnunk.

Ehhez képest a második nagylemez tele van progresszív megoldásokkal.

Az OSZK-ba is beiratkoztunk, kottán simán be tudtam adni a számainkat, a hangszerelésekhez is kellett ez. Még hárfát is beleírtam egy Corvina dalba. Vagy gyerekkórust. Koncerten játszottunk Emerson, Lake & Palmert is. Nyilván ezt a vonalat is szerettük volna. Pláne, hogy volt Csepelen egy koncertünk a P. Mobillal, ahol láttuk, hogy a közönség hogy fogadja a progresszívabb dolgokat. Ezért is próbáltunk elszakadni a slágervonaltól. Ehhez képest a Metronóm '77-en közönségdíjat kaptunk. De indultunk a Tessék választanin is.

Hogyhogy az Opus is kiadta lemezeteket Csehszlovákiában?

Sok dalunkat megvették külföldön. A Supraphon is például. Benne voltunk az első 10 zenekarban idehaza sikerességben. Nem voltunk Omega, vagy LGT, de benne voltunk az elejében. Erdősék meg figyelték, hogy mi az üzlet, miből van bevétel. Mi ebből nem sokat profitáltunk. A lemezmegjelenés inkább presztízs volt, mintsem bevétel.

Szovjet turnék?

Bejártuk szinte az egészet. Csak a Távol-Keleten nem voltunk. De olyan helyeken is voltunk, ahová turistaként sem lehet. Voltunk Alma Atában is. Zoltáni Gyuszi volt a Goszkoncertnél a turnévezető, kárpátaljai gyerek volt. Volt olyan sivatagi átkelésünk az Amu-darján, ahol a kompon a buszt juhnyáj vette körbe.

A Karakumban nem volt szabad leszállni a buszról, mert nem tudhattad, hol van mérgeskígyó, és akkor véged. De csodálatos volt. Eljutottunk Buharába is. Onnan meg átrepültünk másnap Murmanszkba. Nem sok logika volt a szervezésben. Kijevben egy hétig játszottunk minden nap egy tízezres csarnokban. Bakuban ugyanez.

Oda az egy hetes ottlét után még egy hétre visszahívtak. Katonaság volt kivezényelve a koncertekre. A Roll Over Beethowennel zártunk, Mahacskalában egy szabadtéri színpadon léptünk fel. Faléces kerítéssel volt körbevéve a tér, azon kívül a fákon is lógtak. Megszólalt a rock and roll egyveleg a végén, a fal elkezdett ingani, majd az egész beborult, porfelhő, menekítése a közönségnek, óriási volt. A fogadtatások hihetetlenek voltak.

Katona Klárival is voltunk kint turnén. Az első szovjet turnén a Vári Ikrekkel mentünk ki, Angyal Jani konferansszal és Sebestyén Mártával voltunk.

Nem tudtunk mit venni abból a sok pénzből. Vettünk egyszerre három kistévét. Egy tévé volt egy ottani melós havi átlagkeresete. 90 rubelt kaptunk előadásonként. Mikor kikértük, kint a kirakat üvegén összegyűlt a tömeg nézni, hogy vásárolunk. Kellemetlen is volt ez. Abban is jók voltak a ruszkik, hogy német technikákat lelopjanak. Ilyen volt a Fed mikron fotómasina is. Abból is hoztunk egyet-kettőt.

Hogy élted meg a Corvina feloszlását?

1978 májusában és júniusában, Hamburgban és Lübeckben voltunk, nem vendéglátózni, klubkoncertek voltak. De azért ez is disco volt, de a kocsmáknál komolyabb dolgok voltak. Mikor hazajöttünk, gondoltunk, pihenünk, nyári szünet. Vártuk a telefont, szeptemberben jött is, találkozzunk az ORI-ban, hogy megbeszéljük a továbbiakat. Mindenki megérkezett, Rezső pedig csak annyit mondott, hogy "gyerekek, eddig tartott a dolog", felállt és kiment. Mindenkit letaglózott, de ez volt, tudomásul vettük.

Furcsa volt, mert '78 végén még volt egy szovjet turnéra szerződésünk, de már nem volt zenekar. A zenekar feloszlásáról az a magánvéleményem, hogy…Erdősék belenyúltak zenekarokba. Te most menj oda, vidd el innen ezt, stb. Közben pedig Erdős a Neotont is nyomta, szó sem lehetett konkurenciáról. Fent döntötték el, hogy vége a Corvinának. De az is benne volt, hogy a két Soltész testvér nem voltak már jóban. '77 őszén Gábor kiszállt, elment Tolcsvayval Kubába. Ekkor jött Kegye János szaxofonozni a zenekarba, pár hónapra.

Volt egy kis zűr a felszerelés körül, pereskedtünk is, hisz mindenkinek volt benne része, de Rezsőéknél tároltuk. Ez nem volt szép, rátett az egészre még egy lapáttal. Voltak a 10 évben súrlódások, de a többi zenekarhoz képest - láttuk őket - szinte semmi. Lett volna még fantázia a Corvinában, de vége lett.

Mit csináltál ezután?

Rögtön híre ment a dolognak, gyakorlatilag napokon belül hívtak máshová, például a Bojtorján. Oda nem akartam menni. Viszont Tarján Pali, aki fuvolázott és énekelt, hívott egy zenekarba, ahol Veszelinov Andris dobolt. Szigeti is eredetileg ide jött volna velem, de inkább megcsinálta a Karthagot. Az E-ben koncerteztünk, vidékre is eljutottunk, de egyszer csak megjelent '79-ben Kálóczy Egon a Non Stop együttesből, Czimmermann volt a dobos, hívtak, hogy három hónap a Balatonon, aztán megyünk nyugatra. Cziránku Sanyi volt a gitáros. Inkább átléptem ide.

Két fúvóssal jól szóltunk, Cziránku is fúvósozott. Három hónap alatt betanultunk, de végül Egon nem kapott útlevelet, szétestünk. Én meg mindenáron ki akartam menni, bementem az Interkoncertbe Forgách Bandihoz, hogy itt vagyok, adjon valamit. Ekkor jött az Atlantis, mert a billentyűsük kint maradt. Adtak egy kazettát, 1980-tól velük mentem ki, '85-ben hagytam abba a "külföldözést".

Elkezdtem magyar verseket megzenésíteni, a Rockszínház tagjait kerestem meg, hogy vegyük lemezre. Kováts Kriszta, Füsti Molnár Éva, Homonyik Sanyi, csináltunk egy demót Cziránku Sanyival és Muck Ferivel, hat-hét vers popzenei megzenésítéssel. Egy finn költő lefordított versét is megzenésítettük, ez volt az Útmutató, ez lett volna a reményeim szerinti lemez címe is. Ezzel kezdtem házalni a Lemezgyárban, de azok nem akartak vele foglalkozni.

Végül Bolba vette fel a rádióban. Ő egyébként befutott színésznőket javasolt, de ők nem tudták volna elénekelni. Módos leadta volna a tévében, már megkaptuk a tévéfelvételi időpontot is. Bolbával jóban voltam, de azért úgy gondoltam, illik ezt megköszönni. Bementem az irodájába egy üveg whiskeyvel, mire elkezdett velem üvölteni, hogy én ezt hogy képzelem? Sarkon fordultam, eljöttem. A maszterszalag nálam volt, de nem zésítették. Én meg becsületesen elmondtam a Módosnak, hogy még nem zésítették. Mire felvette a telefont, felhívta Bolbát, aki mondott neki valamit, mire nem vette fel a tévé. Ha akkor egy dal lemegy, talán máshogy alakul.

Talán tanulságos történet, bár én nem értem. Komponálok azóta is, vannak céljaim. Van egy 100 dalból álló anyagom, ezekből kiválogattam 25-öt, amiből egy musicalt akarok csinálni. Alapi Pistával meg is csináltuk a zenei alapokat. Meglátjuk, még talán belefér az időmbe...


Bálint Csaba (2017.03.08.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.78 Seconds