rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347300
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Skeletal - Dreadful Life (2017)

Lemezismertetők

Egy borzasztó nehezen kibogarászható logó - kellett pár percig mereszteni a szemem ahhoz, mire sikerült minden betűt belelátnom - és egy borzasztóan béna borító általában elég ahhoz egy általam korábban nem ismert zenekar kapcsán, hogy ne sokat filózzak, érdekel-e a dolog, avagy sem (általában nem szokott). A szóban forgó kiadvány esetében azért tettem kivételt, mert jó előre beharangozták az "old school death metal Finnországból" jelzőt, egy ilyen anyagnak meg nem tudok nemet mondani...

Tényleg nem értem azokat, akik arra panaszkodnak, hogy az utóbbi években nincs túl sok death metal lemez... valamit nagyon benéztek. Vagy inkább éppen, hogy nem vettek észre, mert a színtér nagyon is pezseg, csak jobbára a fősodratú média szabta kereteken túl. Aki akarja, úgyis megtalálja, akit meg hidegen hagy, úgy se fogja érdekelni, ha az arcába tolják, kár is ezen idegeskedni a hithű rajongóknak. Azt ugyan kötve hiszem, hogy ez a kvartett lesz a jövő nagy dobása, és az is kérdéses, miért kellett tíz évet várni a debütáló nagylemezre - ami egyébként alig haladja meg a 33 percnyi hosszúságot -, de kétségtelen, hogy pofás anyagot hoztak össze, amelyen az elsőtől az utolsó hangig tetten érhető a '80-as és '90-es évek thrash és death nagyjainak munkássága iránti tisztelet.

Éppen ezért ódzkodok is egy kicsit a pőre old school death metal jelzőtől, egyszerre igaz és több ez attól. A klasszikus iskola szerinti témákat viszont alaposan begyakorolták, ez a nyolc nóta olyan - nem vegytisztán death - csapatok világát idézi, mint a francia Massacra, vagy az amerikai Resurrection, de a legendás Master árnyai is felsejlenek az egyszerűbbre vett dalszerkezetek mögött. Illetve egy picit az Entombed is, de ők igazából azért, mert az énekes, Samuel orgánuma túlságosan emlékeztet LG-Petrov bömbölésére. A témában jártasak persze rögtön rávágnák a honfitárs Kaamos nevét is, azonban ők jóval brutálisabb és sötétebb hangvételben alkottak. Itt meg azért bonyolultabb a képlet: egyfelől tetten érhető az amerikai vonal változatosabb megközelítése, ugyanakkor származásuk okán a fagyos harmóniákat is előszeretettel építik be a marcona riffek közé, de nem vetik meg a sokak által köpködött tremolókar-ráncigálós szólókat sem. Mindenképpen pozitívum a combos, de nem túl polírozott sound, Josa Lahti változatos játéka (különösen amit a cineken művel), valamint az, hogy sikerrel kerülték el az egydimenziós sika-mika helyzetet, nem félnek visszavenni a tempóból, ha úgy kívánja a helyzet. Talán ez az oka, hogy a számomra leginkább a málházós Reaching Out a favorit, de összességében jól működik a cucc, és sokadik hallgatás után sem unalmas.

Újdonság tehát nuku, de én nem feltétlenül várom ezt minden lemeztől. Jó dalok egy majdnem letűnt kor alkotóinak vénájában, ennyi néha már elég ahhoz, hogy jobb kedvem legyen egy húzósabb nap végén. Nekem tetszik (csak ajánlani tudom a műfaj iránt érdeklődőknek), kíváncsi vagyok mennyi kraft lesz bennük a jövőre nézve.

8/10
Track lista:

1. Death Works Overtime
2. Sewers of This World
3. Leap of Faith
4. Life and Dread
5. Downward Spiral
6. Reaching Out
7. Ravaged
8. Return to the Grave

Közreműködő zenészek:

Samuel Lehikoinen - gitár, ének
Markus Tiainen - gitár
Roope Hytönen - basszusgitár
Josa Lahti - dob


Kiadó:
Inverse Records
Honlap:
facebook.com/skeletalband
skeletal.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: palszabolcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds