×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 01. 

Megjelent: március 09. csütörtök 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A Locomotiv GT. 1971. április 06-án alakult. Presser Gábor billentyűs és Laux József dobos az Omegából léptek ki, s magukkal hozták Adamis Anna szövegírót is, aki akkoriban Laux felesége volt. Frenreisz Károly a Metrot hagyta ott, a legtöbb forrás szerint a Locomotiv GT (továbbiakban LGT) megalakításának ötlete tőle származott. A gitáros poszton Barta Tamás foglalt helyet, aki a Hungáriából érkezett...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Kétségtelen, hogy azért eshetett a három kiváló muzsikus választása Bartára, mert akkoriban Ő volt az a gitáros Magyarországon, aki a legeredetibb módon játszott a hangszerén. A Hungáriának március végéig még lekötött fellépései voltak, a legutolsó koncert úgy végződött, hogy Frenreisz és Laux elmentek Bartáért, a Hungária tagságának szeme előtt összeszedték a cuccát és elhajtottak.

Még Barta belépését az LGT-be a Hungáriában kifejezetten támogatták - már 1970 telén tudni lehetett, hogy a zenekar szétesik -, addig az Omega nem nézte túl jó szemmel Presserék távozását, mert ezzel szerzők nélkül maradtak. Mint ahogy azt látjuk a rock-történelemkönyvekben, ezek a problémák megoldódtak, az LGT megalakulása által okozott sebek lassan begyógyultak.

Az LGT 1971 júliusában mutatkozott be a Budai Parkszínpadon, majd augusztusban megjelent első kislemezük, mely a Boldog vagyok és a Ha volna szíved című számokat tartalmazta. A felvételek a Magyar Rádióban készültek.

A Boldog vagyok igazi hard-rock, kár, hogy a verzék alaptémája a Deep Purple Black Night című számát idézi. A szólóének Frenreiszé, a refrénben száll be vokálozni Presser, kinek előadása nagyon hatásos. A zenekar első felvételén a keverés miatt némi visszafogottság érezhető, a dalt a dob és a basszus remek összjátéka, húzása viszi a hátán, Barta gitárja és a Hammond eléggé a háttérbe került.

A szólórész valóban progresszív, Frenreisz Károly adja elő szoprán és tenorszaxofonon. Dick Heckstall-Smith játszott hasonlóan a Colosseum együttes lemezein. Adamis Anna szövege az együttes megalakulásának viszontagságairól szól, sokat mondó a szóló utáni, utolsó versszak: "Most új a reggel és új a napfény - és új az élet és újra élek".

A Ha volna szíved egy igazán jól sikerült felvétel. Nem más ez a dal, mint egy gyönyörű, lassú blues, melyen érezni, hogy a Led Zeppelin Since I've Been Loving You című számának hatására íródott. Az LGT előadása ennek ellenére nagyon eredeti, a blues kellően levegős, Presser háttérben lebegő Hammondja fogja össze. A főszerep Barta remek gitározásáé és Frenreisz szaxofonjáé. A dalt gyakran fűszerezik unisonokkal, maga a szóló is egy szaxofon-gitár unisono.

Presser éneke kiváló, a szöveg is szép. A dal lezárásában először a szaxofon, majd a gitár mutat be rövid fél-improvizációt, itt élvezhetjük először teljes "életnagyságban" Barta eredeti gitársoundját, amely meghatározza az első két LGT album hangzását.

A kislemez egy fekete, műanyag borítóban jelent meg, melyhez tartozott egy fotó, amin a zenekar négy tagja egy lemezvágó gép mellett áll. A címkén az együttes nevét még Lokomotiv GT.-ként tüntették fel. A Boldog vagyok című dalról ránk maradt egy korabeli TV felvétel is, érdemes megtekinteni!

Folytatás holnap!
Kiadó:
Pepita, SP 887, 1971.
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik Lászlórovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 25.

2017-04-02 12:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 48 - 1984 november - Az üvegember utolsó kiáltása
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 02.
A következő kislemezen a Bergendy Balázs Boglárkát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 07.
A következő EP két dalában a Bergendy Zalatnay Saroltát kíséri, a másik két dal pedig önálló, zenekari

Tovább...
Bergendy - kislemezek 05.
A Bergendy következő EP-je ismét önálló felvételeket

Tovább...
Bergendy - kislemezek 04.
A következő kislemezen a Bergendy együttes Zalatnay Saroltával közösen hallható.

Zalatnay Sarolta 1962 és 1964 között gyakran fellépett a Scampolo

Tovább...
Klipmánia