rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Voodoo Highway - The Ordeal (2017)

 Látogatottság
Összesen
87433630
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Locomotiv GT. - Kislemezek 01.

Rockmúzeum

A Locomotiv GT. 1971. április 06-án alakult. Presser Gábor billentyűs és Laux József dobos az Omegából léptek ki, s magukkal hozták Adamis Anna szövegírót is, aki akkoriban Laux felesége volt. Frenreisz Károly a Metrot hagyta ott, a legtöbb forrás szerint a Locomotiv GT (továbbiakban LGT) megalakításának ötlete tőle származott. A gitáros poszton Barta Tamás foglalt helyet, aki a Hungáriából érkezett...


Kétségtelen, hogy azért eshetett a három kiváló muzsikus választása Bartára, mert akkoriban Ő volt az a gitáros Magyarországon, aki a legeredetibb módon játszott a hangszerén. A Hungáriának március végéig még lekötött fellépései voltak, a legutolsó koncert úgy végződött, hogy Frenreisz és Laux elmentek Bartáért, a Hungária tagságának szeme előtt összeszedték a cuccát és elhajtottak.

Még Barta belépését az LGT-be a Hungáriában kifejezetten támogatták - már 1970 telén tudni lehetett, hogy a zenekar szétesik -, addig az Omega nem nézte túl jó szemmel Presserék távozását, mert ezzel szerzők nélkül maradtak. Mint ahogy azt látjuk a rock-történelemkönyvekben, ezek a problémák megoldódtak, az LGT megalakulása által okozott sebek lassan begyógyultak.

Az LGT 1971 júliusában mutatkozott be a Budai Parkszínpadon, majd augusztusban megjelent első kislemezük, mely a Boldog vagyok és a Ha volna szíved című számokat tartalmazta. A felvételek a Magyar Rádióban készültek.

A Boldog vagyok igazi hard-rock, kár, hogy a verzék alaptémája a Deep Purple Black Night című számát idézi. A szólóének Frenreiszé, a refrénben száll be vokálozni Presser, kinek előadása nagyon hatásos. A zenekar első felvételén a keverés miatt némi visszafogottság érezhető, a dalt a dob és a basszus remek összjátéka, húzása viszi a hátán, Barta gitárja és a Hammond eléggé a háttérbe került.

A szólórész valóban progresszív, Frenreisz Károly adja elő szoprán és tenorszaxofonon. Dick Heckstall-Smith játszott hasonlóan a Colosseum együttes lemezein. Adamis Anna szövege az együttes megalakulásának viszontagságairól szól, sokat mondó a szóló utáni, utolsó versszak: "Most új a reggel és új a napfény - és új az élet és újra élek".

A Ha volna szíved egy igazán jól sikerült felvétel. Nem más ez a dal, mint egy gyönyörű, lassú blues, melyen érezni, hogy a Led Zeppelin Since I've Been Loving You című számának hatására íródott. Az LGT előadása ennek ellenére nagyon eredeti, a blues kellően levegős, Presser háttérben lebegő Hammondja fogja össze. A főszerep Barta remek gitározásáé és Frenreisz szaxofonjáé. A dalt gyakran fűszerezik unisonokkal, maga a szóló is egy szaxofon-gitár unisono.

Presser éneke kiváló, a szöveg is szép. A dal lezárásában először a szaxofon, majd a gitár mutat be rövid fél-improvizációt, itt élvezhetjük először teljes "életnagyságban" Barta eredeti gitársoundját, amely meghatározza az első két LGT album hangzását.

A kislemez egy fekete, műanyag borítóban jelent meg, melyhez tartozott egy fotó, amin a zenekar négy tagja egy lemezvágó gép mellett áll. A címkén az együttes nevét még Lokomotiv GT.-ként tüntették fel. A Boldog vagyok című dalról ránk maradt egy korabeli TV felvétel is, érdemes megtekinteni!

Folytatás holnap!Kiadó:
Pepita, SP 887, 1971.
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.43 Seconds