rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Suffocation - ...of the Dark Light (2017)

 Látogatottság
Összesen
87460119
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 13. - 1981 március - Az Illés visszatér, a stáb meg ki van rúgva!

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery

Valami bűzlik Dániában

1981-ben hiába volt minden "rendben", azért történtek balhék. Az esetek majdnem 100%-ról nem beszélt senki, ettől függetlenül történtek érdekes dolgok. Ilyen volt az is, amikor a "mindenható" televíziós stábot nem engedték be forgatni a nagy Illés koncertre. Pedig ez volt talán az évtized egyik legnagyobb könnyűzenei eseménye, hiszen csaknem kilenc év szünet után lépett fel újra együtt a zenekar. Az, hogy mi is történt valójában, mégsem derül ki a riportból, hiszen, amikor már a főszereplőkkel készültek a rövid beszélgetések, ez a fiaskó már téma sem volt.

Kereshetünk ugyan bűnösöket, gyárthatunk különböző teóriákat, a válasz szerintem egyszerű. A koncertről film is, lemez is készült, és gondolom, hogy az alkotók nem akartak lehetőséget adni másoknak. Így amikor kellett, az ő felvételükből sugározhatott a televízió is részleteket. Ugye, a jogdíjak már akkor is fontosak voltak, míg az eladott jegyek akár többszöröse is gazdára találhatott volna, tehát nem volt lényeges, hogy a tévé készítsen egy beharangozó, vagy hangulat építő műsort. A kérdés innentől csak annyi, hogy a "vezérhangya", Rosta Mária ekkor már részt vett-e az irányításban. Annyit persze tudunk, hogy hivatalosan '83-tól vannak együtt Szörényi Szabolccsal, de ez a kizárás, titkolózás illik a mentalitásához.

Jó, ha tudjuk még, hogy A Koncert 1981. március 26-án, a Nemzeti Sportcsarnokban megtartott koncert nem teljes zenei anyaga. Az Illés együttes tervei szerint, ez lett volna az első tripla album Magyarországon, de ez elől a Hungaroton elzárkózott.

A Koncertre nem engedik be a stábot

Jobbágy Gyula: Valami belépő kell, anélkül nem tudtok bemenni.

Riporter: Nem tudunk bemenni? Pedig szeretnénk az Illés koncert elejét bemutatni a Pulzus kedves nézőinek.

Jobbágy Gyula: Nem tudtok bemenni addig, amíg a belépőt nem mutatjátok be.

Riporter: Bemutatjuk a belépőnket, televíziós belépő, magyar televíziótól vagyok, a Pulzustól.

Jobbágy Gyula: Jobbágy Gyula, főrendező.

Riporter: Azt hiszem, akkor mi még nem ismertük egymást, de most megismertük.

Módos Péter: Mint azt Önök nyilván a nagy plakátokon már látták az utcákon, egy alkalomra összeállt az Illés zenekar egy koncert erejéig. Ez a koncert tulajdonképpen egy filmforgatás, ami nyilvánvaló, hisz Önöket ez valószínűleg érdekelné, meg szerettük volna látogatni kameráinkkal, azonban a rendező, a film rendezője nem adott erre engedélyt.

Riporter: Illés Lajos! Egy percre! Örülök, hogy látlak. Még is tudtunk azért valamit tenni az Illés koncert elején. Hogy áll fel a csapat, hogy néz ki a legújabb zenekar?

Illés Lajos: Miért lihegsz, futottál?

Riporter: Igen futottunk idáig, de azért sikerült bejutnunk. Lajos, egy őszinte kérdésre egy őszinte választ szeretnék, amikor megtudtad Leventével együtt, hogy lesz ez a közös összejövetel, melyik húzódzkodott jobban, Illés Lajos vagy Szörényi Levente?

Illés Lajos: Én nem tudom.

Riporter: Te elvállaltad?

Illés Lajos: Nem egyszerre húzódzkodtunk.

Riporter: Ja, külön-külön. Lesz még folytatás, lesz még Illés koncert, még egyszer?

Illés Lajos: Én nem tudom, egyenlőre a main szeretnék túl lenni.

Riporter: Amikor megjött az ötlet, hogy összeáll a régi zenekar, akkor ki hogy állt hozzá, te például Szabolcs, neked tetszett az ötlet vagy nem?

Szörényi Szabolcs: Nekem tetszett az ötlet, már csak azért is, mert szerintem ez egy nagyon különleges alkalom és mindenféleképpen egy kuriózumnak számít.

Riporter: Szerinted lesz ennek folytatása?

Szörényi Szabolcs: Hát ezt nem tudom, erről én nem nyilatkozhatok.

Riporter: Most az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Azért sír, mert nem juthatunk be, és azért nevet, mert igazi régi, 15 évvel ezelőtti Illés-hangulat és ha ilyen nagy az Illés-hangulat, akkor gondolom, ha ennek lenne folytatása, nem bánnák a nézők is és a közönség. Terveztek esetleg valamilyen közös lemezt?

Szörényi Szabolcs: Én úgy tudom, de ezt nem hivatalosan mondom, hogy a Hanglemez Gyártó Vállalat megjelenteti ezt a koncerten elhangzó programot, így ahogy van koncertfelvételben.

Módos Péter: Mi meg akartuk látogatni ezt a koncertet, hiszen nyilvánvalóan Önöket érdekelte volna. Sajnos azonban nem engedtek be minket. Ezért a televízió archívumából kikerestünk egy olyan felvételt, melyet az Illés együttessel készítettünk, és melynek a rendezője Sándor Pál...Wastaps - Álom ez a város
Liener Márta - Ma éjjel ne hagyj egyedül
Táncdalfesztivál beküldők
Lukácsi Huba, Spirit együttes
Dolák Saly Róbert - Átváltozás
M7 - Reklám Klipek
Pori jazz
Tubular Bells - Wiesbaden koncertrészlet
Zorán - Velem is megtörtént
Koncertre nem engedik be a stábot
Sándor Pál film (arhív)


Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.38 Seconds