×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 13. - 1981 március - Az Illés visszatér, a stáb meg ki van rúgva! 

Megjelent: 2017. március 09. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Valami bűzlik Dániában

1981-ben hiába volt minden "rendben", azért történtek balhék. Az esetek majdnem 100%-ról nem beszélt senki, ettől függetlenül történtek érdekes dolgok. Ilyen volt az is, amikor a "mindenható" televíziós stábot nem engedték be forgatni a nagy Illés koncertre. Pedig ez volt talán az évtized egyik legnagyobb könnyűzenei eseménye, hiszen csaknem kilenc év szünet után lépett fel újra együtt a zenekar. Az, hogy mi is történt valójában, mégsem derül ki a riportból, hiszen, amikor már a főszereplőkkel készültek a rövid beszélgetések, ez a fiaskó már téma sem volt.

Kereshetünk ugyan bűnösöket, gyárthatunk különböző teóriákat, a válasz szerintem egyszerű. A koncertről film is, lemez is készült, és gondolom, hogy az alkotók nem akartak lehetőséget adni másoknak. Így amikor kellett, az ő felvételükből sugározhatott a televízió is részleteket. Ugye, a jogdíjak már akkor is fontosak voltak, míg az eladott jegyek akár többszöröse is gazdára találhatott volna, tehát nem volt lényeges, hogy a tévé készítsen egy beharangozó, vagy hangulat építő műsort. A kérdés innentől csak annyi, hogy a "vezérhangya", Rosta Mária ekkor már részt vett-e az irányításban. Annyit persze tudunk, hogy hivatalosan '83-tól vannak együtt Szörényi Szabolccsal, de ez a kizárás, titkolózás illik a mentalitásához.

Jó, ha tudjuk még, hogy A Koncert 1981. március 26-án, a Nemzeti Sportcsarnokban megtartott koncert nem teljes zenei anyaga. Az Illés együttes tervei szerint, ez lett volna az első tripla album Magyarországon, de ez elől a Hungaroton elzárkózott.

A Koncertre nem engedik be a stábot

Jobbágy Gyula: Valami belépő kell, anélkül nem tudtok bemenni.

Riporter: Nem tudunk bemenni? Pedig szeretnénk az Illés koncert elejét bemutatni a Pulzus kedves nézőinek.

Jobbágy Gyula: Nem tudtok bemenni addig, amíg a belépőt nem mutatjátok be.

Riporter: Bemutatjuk a belépőnket, televíziós belépő, magyar televíziótól vagyok, a Pulzustól.

Jobbágy Gyula: Jobbágy Gyula, főrendező.

Riporter: Azt hiszem, akkor mi még nem ismertük egymást, de most megismertük.

Módos Péter: Mint azt Önök nyilván a nagy plakátokon már látták az utcákon, egy alkalomra összeállt az Illés zenekar egy koncert erejéig. Ez a koncert tulajdonképpen egy filmforgatás, ami nyilvánvaló, hisz Önöket ez valószínűleg érdekelné, meg szerettük volna látogatni kameráinkkal, azonban a rendező, a film rendezője nem adott erre engedélyt.

Riporter: Illés Lajos! Egy percre! Örülök, hogy látlak. Még is tudtunk azért valamit tenni az Illés koncert elején. Hogy áll fel a csapat, hogy néz ki a legújabb zenekar?

Illés Lajos: Miért lihegsz, futottál?

Riporter: Igen futottunk idáig, de azért sikerült bejutnunk. Lajos, egy őszinte kérdésre egy őszinte választ szeretnék, amikor megtudtad Leventével együtt, hogy lesz ez a közös összejövetel, melyik húzódzkodott jobban, Illés Lajos vagy Szörényi Levente?

Illés Lajos: Én nem tudom.

Riporter: Te elvállaltad?

Illés Lajos: Nem egyszerre húzódzkodtunk.

Riporter: Ja, külön-külön. Lesz még folytatás, lesz még Illés koncert, még egyszer?

Illés Lajos: Én nem tudom, egyenlőre a main szeretnék túl lenni.

Riporter: Amikor megjött az ötlet, hogy összeáll a régi zenekar, akkor ki hogy állt hozzá, te például Szabolcs, neked tetszett az ötlet vagy nem?

Szörényi Szabolcs: Nekem tetszett az ötlet, már csak azért is, mert szerintem ez egy nagyon különleges alkalom és mindenféleképpen egy kuriózumnak számít.

Riporter: Szerinted lesz ennek folytatása?

Szörényi Szabolcs: Hát ezt nem tudom, erről én nem nyilatkozhatok.

Riporter: Most az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Azért sír, mert nem juthatunk be, és azért nevet, mert igazi régi, 15 évvel ezelőtti Illés-hangulat és ha ilyen nagy az Illés-hangulat, akkor gondolom, ha ennek lenne folytatása, nem bánnák a nézők is és a közönség. Terveztek esetleg valamilyen közös lemezt?

Szörényi Szabolcs: Én úgy tudom, de ezt nem hivatalosan mondom, hogy a Hanglemez Gyártó Vállalat megjelenteti ezt a koncerten elhangzó programot, így ahogy van koncertfelvételben.

Módos Péter: Mi meg akartuk látogatni ezt a koncertet, hiszen nyilvánvalóan Önöket érdekelte volna. Sajnos azonban nem engedtek be minket. Ezért a televízió archívumából kikerestünk egy olyan felvételt, melyet az Illés együttessel készítettünk, és melynek a rendezője Sándor Pál...

Wastaps - Álom ez a város
Liener Márta - Ma éjjel ne hagyj egyedül
Táncdalfesztivál beküldők
Lukácsi Huba, Spirit együttes
Dolák Saly Róbert - Átváltozás
M7 - Reklám Klipek
Pori jazz
Tubular Bells - Wiesbaden koncertrészlet
Zorán - Velem is megtörtént
Koncertre nem engedik be a stábot
Sándor Pál film (arhív)

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: