Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88354743
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Locomotiv GT. - Kislemezek 02.

Rockmúzeum

Nem sokkal a bemutatkozó LGT kislemez után a boltokba került egy Zalatnay Sarolta két dalát tartalmazó korong, melyen az LGT kíséri az énekesnőt. Miután Frenreisz Károly távozott a Metroból, értelemszerű volt, hogy akkori felesége, Zalatnay Sarolta is követi őt. Az alakuló LGT - Barta kivételével - már segédkezett az énekesnő második, rendkívül érdekes albumának felvételeinél, valamint az első LGT felállás közreműködésével készült el harmadik, Álmodj velem című nagylemeze is. Ezen a kislemezen két feldolgozást hallhatunk, a számokat a Magyar Televízióban rögzítették.
Az A-oldalon az Oh, Darling hangzik el, mely a Beatles dala, és az Abbey Road című nagylemezükön jelent meg. Az LGT olyan nyersen keni a barázdák közé ezt a számot, hogy csak úgy csattan! Még némileg gyorsabb is az eredetinél, úgy hangzik, mint akik nagy vonalakban átnézték a harmóniákat, és durr bele! McCartney csak zavartan mosolygott volna, Lennon viszont szitkozódva magasztalta volna az együttest - ha hallja az előadást.

Ismét a dob és a basszus dominál, de a leglényegesebb elem Presser gőgösen kotnyeleskedő zongorája, valamint Barta gitárja, ami kellően szakadt, mégis széthasad az energiától. Szinte egészen biztos, hogy a zenei alapot egyben vették fel, mert nagy a lendület, nagyfokú lazaság érezhető. Zalatnay éneke kiváló, a középrésztől végre előjön hangjának igazi ereje, érdes, durva... frenetikus! Ha McCartney hallotta volna... Paul elmondása szerint, a dal felvételi napján jóval korábban vonult be a stúdióba, hogy hangját kellően rekedtre "koptassa". Ennek a zseniális dalnak az érdekében, amúgy is nagy cigaretta adagját is kétszeresére növelte. Zalatnay ezen a felvételen bebizonyítja, hogy nagyszerű énekesnő. Kötelező meghallgatni!

A B-oldalon szereplő dal a Mercedes Benz, melyet Janis Joplin írt és énekelt fel három nappal tragikus halála előtt, 1970 október elsején. Zalatnay előadása ismét pazar, itt is remekül szól az énekhangja, mindössze egy csörgővel kíséri saját magát. (Az is lehet, hogy a csörgőt Laux rázza.)

Az utolsó versszakban szállnak be a többiek tapssal, ez a megoldás teljesen eredeti, a Joplin-változatban az a'capella éneklésen és Janis lábbal ütött tempóján kívül nincs más. A dal végén aranyos Zalatnay kacagása... az eredeti felvétel végén is kacag Janis Joplin, de előtte még bemondja, hogy That's it (Ez az), utalva arra, hogy a felvétel jól sikerült. Valószínűleg nem sejtette még ekkor, hogy mindössze három napja van hátra...

Félelmetes, hogy ezután a kislemez és az Álmodj velem című albuma után, az énekesnő még mindig elénekelte a slágergyárosok dalait. Karrierje így ugyanúgy zsákutcába futott, mint a hasonlóan tehetséges Kovács Katié. Borzasztó veszteség és tragédia.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 896, 1971
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.45 Seconds