×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 02. 

Megjelent: március 10. péntek 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

Nem sokkal a bemutatkozó LGT kislemez után a boltokba került egy Zalatnay Sarolta két dalát tartalmazó korong, melyen az LGT kíséri az énekesnőt. Miután Frenreisz Károly távozott a Metroból, értelemszerű volt, hogy akkori felesége, Zalatnay Sarolta is követi őt. Az alakuló LGT - Barta kivételével - már segédkezett az énekesnő második, rendkívül érdekes albumának felvételeinél, valamint az első LGT felállás közreműködésével készült el harmadik, Álmodj velem című nagylemeze is. Ezen a kislemezen két feldolgozást hallhatunk, a számokat a Magyar Televízióban rögzítették.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az A-oldalon az Oh, Darling hangzik el, mely a Beatles dala, és az Abbey Road című nagylemezükön jelent meg. Az LGT olyan nyersen keni a barázdák közé ezt a számot, hogy csak úgy csattan! Még némileg gyorsabb is az eredetinél, úgy hangzik, mint akik nagy vonalakban átnézték a harmóniákat, és durr bele! McCartney csak zavartan mosolygott volna, Lennon viszont szitkozódva magasztalta volna az együttest - ha hallja az előadást.

Ismét a dob és a basszus dominál, de a leglényegesebb elem Presser gőgösen kotnyeleskedő zongorája, valamint Barta gitárja, ami kellően szakadt, mégis széthasad az energiától. Szinte egészen biztos, hogy a zenei alapot egyben vették fel, mert nagy a lendület, nagyfokú lazaság érezhető. Zalatnay éneke kiváló, a középrésztől végre előjön hangjának igazi ereje, érdes, durva... frenetikus! Ha McCartney hallotta volna... Paul elmondása szerint, a dal felvételi napján jóval korábban vonult be a stúdióba, hogy hangját kellően rekedtre "koptassa". Ennek a zseniális dalnak az érdekében, amúgy is nagy cigaretta adagját is kétszeresére növelte. Zalatnay ezen a felvételen bebizonyítja, hogy nagyszerű énekesnő. Kötelező meghallgatni!

A B-oldalon szereplő dal a Mercedes Benz, melyet Janis Joplin írt és énekelt fel három nappal tragikus halála előtt, 1970 október elsején. Zalatnay előadása ismét pazar, itt is remekül szól az énekhangja, mindössze egy csörgővel kíséri saját magát. (Az is lehet, hogy a csörgőt Laux rázza.)

Az utolsó versszakban szállnak be a többiek tapssal, ez a megoldás teljesen eredeti, a Joplin-változatban az a'capella éneklésen és Janis lábbal ütött tempóján kívül nincs más. A dal végén aranyos Zalatnay kacagása... az eredeti felvétel végén is kacag Janis Joplin, de előtte még bemondja, hogy That's it (Ez az), utalva arra, hogy a felvétel jól sikerült. Valószínűleg nem sejtette még ekkor, hogy mindössze három napja van hátra...

Félelmetes, hogy ezután a kislemez és az Álmodj velem című albuma után, az énekesnő még mindig elénekelte a slágergyárosok dalait. Karrierje így ugyanúgy zsákutcába futott, mint a hasonlóan tehetséges Kovács Katié. Borzasztó veszteség és tragédia.

Folytatás holnap!Kiadó:
Pepita, SP 896, 1971
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik Lászlórovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 25.

2017-04-02 12:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 07.
A következő EP két dalában a Bergendy Zalatnay Saroltát kíséri, a másik két dal pedig önálló, zenekari

Tovább...
Bergendy - kislemezek 04.
A következő kislemezen a Bergendy együttes Zalatnay Saroltával közösen hallható.

Zalatnay Sarolta 1962 és 1964 között gyakran fellépett a Scampolo

Tovább...
Bergendy - kislemezek 05.
A Bergendy következő EP-je ismét önálló felvételeket

Tovább...
Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll...
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A

Tovább...
Bergendy - kislemezek 16.
A következő EP-n a Bergendy Koncz Zsuzsát kíséri egy Payer - S. Nagy

Tovább...
Klipmánia