×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 03. 

Megjelent: 2017. március 11. szombat 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő kislemez szintén Zalatnay Saroltával készült, ami 1971 decemberében jelent meg...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldalon hallhatjuk az egyik legjobb popdalt, amit magyar hangstúdióban vettek fel, Presser Gábor és Adamis Anna írta, a címe: Miért mentél el?

Ismét egy Zalatnay Sarolta énekhangjához passzoló, lassú blues, amit Presser Hammond-orgonájának lebegése és elektromos zongorája vezet. Barta gitározása frenetikus, páratlan ízzel szórja el díszítéseit, játéka nagyon finom. A dal csúcsa azonban ismét Frenreisz Károly szaxofonszólója, ami rendkívül kifejező, szinte könyörögve kérdezi újra meg újra: miért? Ennek ellenére a dalban azok a hangok a legfontosabbak, amiket a zenészek nem játszanak el, a ritmusszekció játéka csodálatosan higgadt, levegős, csak Laux lábcinen beszúrt triolái törik meg a puhaságot helyenként.

Zalatnay Sarolta valószínűleg ebben a dalban nyújtja karrierjének legjobb énekesi teljesítményét. Hangjának minden jellemző tónusa, az érzékiség és a nyers erő is egyszerre jelenik meg. A verzék légiessége után a refrénben ránk szabadítja enyhe dühvel keveredő bánatát, ami zavarba ejtően hiteles, megdöbbentő erejű. A dal kiválóságát jól alátámasztja, hogy semmiféle tehetségkutatós énekes nem mert hozzányúlni, amire csak annyit lehet mondani, hogy "hál istennek" (bár volt olyan, akinek nagyon jól állt volna). Mivel nem játszották az utóbbi évtizedekben sehol, ezért a feledés homályába merült ez a csoda.

A B-oldalon hallható Fekete árnyék című dal Frenreisz Károly és Adamis Anna szerzeménye. Nagyon jó hard rock, Barta Tamás erőteljes gitározása és Presser Hammondja vezeti, Laux és Frenreisz keményen húz. Az első két versszak között Barta mutat be egy nyers, rock and rollos gitárszólót, valamint hallhatunk még egy flanger effekttel "dúsított" szakaszt is, amit Laux dobjai és kongázása mellett, Presser Hammond csipkelődései tesznek élvezetessé. Zalatnay előadása itt is remek, de ez a szám sajnos elveszik az A-oldali dal vakító fényében.

A dalokat a Magyar Rádióban vették fel, szerencsére sztereó keverésben is ránk maradtak, mert CD-n is megjelentek. A Miért mentél el? az Álmodj velem, a Fekete árnyék pedig a Zalatnay II. című albumok CD kiadásán szerepel bónuszként.

Folytatás holnap!
Kiadó:
Pepita, SP 900, 1971
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.

2017-12-24 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 25. és 2018. június 10. között: