rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pulzus 31 - 1983 február - Az új P. és méltatlanul Radicsról!

 Látogatottság
Összesen
87284241
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Noeta - Beyond Life and Death (2017)

Lemezismertetők

A Prophecy kiadó nem vesz vissza a tempóból, az elképesztő tavalyi széria után már most látszik, hogy idén se szenvedünk majd hiányt minőségi borulat-zenében. Év eleji meglepetésként mindjárt itt a svéd duó debütáló lemeze - egy önerős EP után -, amelyre ráaggatták már a dark ambient, folk ambient, vagy a mágikus hangulatzene címkéket is, az igazságot azonban csak közelítik, ugyanis bár mindegyik jelző igaz önmagában vagy akár a többivel együtt is, eléggé kategorizálhatatlan muzsika révén kínálnak különleges utazást a hallgatónak...
A kulcs a hangulati tényező, minden ennek van alárendelve. Fogalmam sincs, milyen ötlettől vezérelve klipesítették elsőnek a Beyond Life című nyitó tételt, ez a természetközpontú erdei zümmögés önmagában ugyan nem rossz (alapból megteremti az alaphangot), de véleményem szerint nem igazán tükrözi a zene, illetve a lemez nagyszerűségét és mélységét. Az In Drowning-tól kezdődően aztán megrohanják a hallgatót az érzések, nem feltétlenül pozitívak, de a zene kétségkívül hatással van a lélekre. Ezt nagy erősségnek tartottam mindig is, mert lehet bármilyen professzionálisan összerakott egy lemez, ha semmit sem mozdít meg az emberben...

Ugyanakkor ez a korong remek példa a másik végletre, nem feltétlenül a komplexitás az üdvözítő út. Bonyolultnak véletlenül se nevezhető a monoton ismétlődő ütemek, melankolikus állapotba ringatva a hallgatót, azonban rituális jellege folytán - hasonlatosan a Dordeduh debüt világhoz - mégis rendelkezik olyan sajátos atmoszférával, ami miatt nem lehet egy mozdulattal félresöpörni. Akár a tavalyi Darkher-lemez hangulatát is fel lehet idézni, de az azért mélyebb töltetű dolog. Jelen esetben ezt nem merném határozottan kijelenteni, de az Elea és Andris (arról sajnos nem találtam infót, melyikük milyen hangszer(ek)ért felel) által jegyzett kilenc szerzemény így is képes arra, hogy az alkotók világába lépve ne dalonként boncolgassuk a végeredményt, hanem egységként kezelve azt kapcsoljuk ki az elmét a mindennapok szorongással teli rutinja ellen vívott harcból.

Kell pár hallgatás, amíg ráérez az ember az ízére, és talán nem minden szerzemény egyformán erős, de később már nem könnyű szabadulni tőle. Világmegváltó gondolatok vagy szokatlan zenei újítások iránt rajongók ne itt keresgéljenek, akik viszont kedvelik az introvertált muzsikákat, amibe ráadásul fülhallgatóval a legjobb belemélyedni, jó befektetést csinálhatnak ezzel, mert megéri a ráfordított időt.

8/10
Track lista:

01. Beyond Life
02. In Drowning
03. Darkest Desires
04. Pneűma
05. In Void
06. Dead Soil
07. Beyond Death
08. In Thunder
09. Urkaos


Kiadó:
Prophecy Productions
Honlap:
facebook.com/noetaband
noeta.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: palszabolcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds